Türkiye'de 900 yılın en kurak dönemi
NASA Türkiye'yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesi için kritik bir açıklama yaptı. Buna göre 1998 yılında başlayıp halen süren kuraklık son 900 yılın en etkili kuraklığı...
Güncelleme: 02/03/2016 12:07:20
NASA Türkiye'yi de içine alan Kıbrıs, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye'yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde 1998 yılında başlayan kuraklığın son 900 yılın en kötüsü olduğunu açıkladı.
Dış basının yer ayırdığı ve tam olarak Amerikan Jeofizik Birliği'nin 'Geophysical Research-Atmospheres' dergisi tarafından yayınlanacak araştırmada ABD'nin New York kentindeki NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden iklim bilimci Ben Cook ve ekibi 9 asırlık verileri inceledi.
Ben Cook ve ekibine göre Türkiye'nin de yer aldığı Doğu Akdeniz'de 1998 – 2012 yılları arasında görülen kuraklık, son 500 yılın en kurak döneminden yüzde 50 oranında daha şiddetli geçti. Son 900 yıla göre ise en kurak dönemden yüzde 10 – 20 arası daha kuraktı. Kısaca son 9 asır boyunca yaşanamdığı kadar şiddetli bir kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklığın etkileri ise halen sürüyor.
Doğu Akdeniz'in iklim koşullarını ve suyun azalışını anlamak için yapılan araştırma sonunda elde edilen veriler, kuraklığın oluşumunda doğal etkenlerle, insan kaynaklı küresel ısınma arasındaki farklılıkları gösterdi.
Kuraklığın sebebi insan kaynaklı iklim değişikliği
Ben Cook, "İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin önemi ve büyüklüğü, doğal iklim değişkenliğinin boyutlarını anlamamız gerektiğini gösterdi. Asırlar süren doğal değişkenliğin dışında kalan olaylara ve anormalliklere bakınca bunlara insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu görebiliriz" ifadesini kullandı. (milliyet.com.tr)