https://evdesifa.com/corek-otunun-zararlari-nelerdir/
Çörek Otunun Zararları Nelerdir?
Tarafından
Serap Sevim
Çörek otu, nigella sativa ya da rezene çiçeği, tarih içerisinde bakıldığında 2000 yılı aşkın süre boyunca oldukça yaygın şekilde kullanılan bir tıbbi tohumdur. En iyi çörek otları, mükemmel koşullar altında, Mısır bölgesinde yetişmektedir. Çörek otu tohumuna, Mısır kralı Tutankhamun mezarı içinde rastlanılmıştır. Ayrıca çörek otundan, hem İncil’de hem de Hz. Muhammed’in hadislerinde söz edilmektedir. Bu denli eskiye dayanan çörek otunun faydaları ise 40 yıl öncesine kadar henüz araştırılmış değildi. O zamandan günümüze değin, çörek otu ile ilgili olarak, üniversitelerde 200’den fazla araştırma yapılmıştır.
Çörek Otunun Faydaları
Çörek otu, sistein, E vitamini ve kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaç olan sisplatinin yan etkilerini azaltan safran içermektedir. Rezene çiçeği ya da nigella sativa adıyla da bilinen çörek otu, geleneksel olarak ilaç şeklinde kullanılmıştır. Sağlık açısından birçok faydası bulunan çörek otu iltihaplanmayı azaltır, ağrı kesicidir ve enfeksiyonlarla mücadele ederek ateş düşürücü etki göstermektedir. Yüksek tansiyon ve solunum sistemi hastalıklarını (astım, bronşit, öksürük, grip ve nezle gibi) önleyen veya tedavi eden çörek otu hücre hasarı gibi sorunları da önlemektedir. Ayrıca çörek otu, kanserle ilişkili hücrelerin gelişimini önlemektedir. Bunların dışında çörek otu, baş ve diş ağrısını azaltıcı, burun tıkanıklığını giderici, alerji önleyici, bağırsak kurtlarını ve parazitlerini döktürücü ve göz nezlesini tedavi edici özellikler göstermektedir. Günümüzde en yaygın şekle çörek otu, kolik, ishal, dizanteri, kabızlık ve hemoroid gibi sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kadınlarda ise çörek otu, doğum kontrolü, menstrual başlatıcı (adet kanaması) ve süt arttırıcı olarak etkili olabilmektedir. Fakat çörek otunun etkileri ve güvenirliği bilimsel verilerle henüz tam olarak kanıtlanmış değildir. Bundan dolayı, özellikle de bazı insanlarda ciddi yan etkilere sebep olabildiği için çörek otu kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmasında fayda vardır.
Çörek Otunun Zararları Nelerdir?
Çörek otu, ağız yoluyla az miktarlarda alındığında genellikle çoğu insan için güvenlidir ve zarar verici değildir. Yani, yiyeceklerin ve ekmek gibi hamur işlerinin içerisinde baharat şeklinde kullanılan çörek otunun bir zararı yoktur. Çörek otu özü ve yağı ise kısa vadeli tıbbi kullanımlarda güvenlidir. Ancak, uzun süre kullanıldıklarında güvenli olup olmadıkları hakkında hala yeterli bilgi yoktur. Öte yandan çörek otu, alerjik kaşıntılara neden olabilmektedir.
Buna göre, çörek otunun zararları ve yan etkileri şu şekildedir;
1.Kontakt Dermatit
Çörek otunun bir yan etkisi ve zararı kontakt dermatitdir. Kontakt dermatit, alerji ya da tahrişin aksine farklı bir reaksiyon türüdür. Bu öyle bir durum ki, sadece çörek otuna temas edilmesi halinde dahi, cilt üzerinde kırmızı döküntüler oluşmaktadır. Bu döküntüler genellikle kaşıntı hissiyle birlikte gelişmektedir. Kontakt dermatitte aynı zamanda, su toplama, ağrı ve hassasiyet şeklinde durumlarda ortaya çıkmaktadır.
2.Hipotansiyon
Tansiyon değerlerinin düşmesine neden olan çörek otu, özellikle de yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan antihipertansif ilaç ya da idrar söktürücü diüretik ilaç kullanımı varsa zararlı olacaktır. Hipotansiyon yani düşük tansiyon ise, beyin, kalp ve diğer organlara oksijen taşınmasını engellemektedir. Bundan dolayı da, halsizlik, bulantı, bulanık görme, derin nefes alamama, baş dönmesi, sersemlik ve bilinç kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer kan basıncı yani tansiyon değerleriniz çok düşük ise, çörek otu tüketilmesi hayati tehlike oluşturabilmektedir.
3.Böbrek veya Karaciğer Hasarı
Çörek otu özünden elde edilen çörek otu yağı, yüksek dozlarda kullanıldığında, böbrek ya da karaciğerde hasar oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durum, fareler üzerinde kilogram başına 2 gram ve üstü oranında verilen çörek otu yağının etkilerinden yola çıkılarak tespit edilmiştir. Çörek otunun insan üzerinde, karaciğer veya böbreklere olan etkileri ile ilgili ek araştırmalara ihtiyaç duyulmakla birlikte; sırt ağrısı, karın ağrısı, idrarda değişim, sarılık, halsizlik veya kaşıntılı cilt gibi sorunlara yol açabilmektedir.
4.Hamilelik
Hamile kadınların çörek otu kullanması kesinlikle uygun değildir. Çünkü çörek otu, ana rahmindeki bebeğin düz kas kasılmalarını olumsuz etkileyebilmektedir. Yiyeceklerde az miktar baharat şeklinde kullanılan çörek otu genellikle zararsızdır. Fakat yüksek dozlarda alınan çörek otu güvenli değildir ve zararlıdır. Çörek otunun hamileler üzerindeki etkileri tam olarak bilinmediği için, eğer bebek bekleniyorsa kullanılmaması daha sağlıklı olacaktır. Emziren kadınlardaki etkisi çok fazla bilinmemektedir bundan dolayı uzak durulmasında fayda vardır.
5.Alerjik Reaksiyonlar
Herhangi bir bitkisel takviye veya ot sindirimi sırasında alerjik reaksiyona neden olabilmektedir. Fakat çörek otunun alerjik reaksiyonu kontakt dermatit şeklinde ya da, dudak, dil, boğaz ya da yüzün şişmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hatta çörek otu, nefes almada güçlük, ağızda uyuşma ve karıncalanma, kurdeşen, baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal ve karın bölgesinde kramplar şeklinde sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.
6.Diyabet
Çörek otu bazı insanlarda, kandaki şeker seviyesinin düşmesine neden olabilmektedir. Bundan dolayı eğer, kan şekeri seviyesinde düşüklük yani hipoglisemi durumu söz konusu ise ya da kan şekerine dikkat edilmesi gerekiyorsa, çörek otunu kullanmamak daha sağlıklı olacaktır.
7.Kanama Bozuklukları
Çörek otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatarak olumsuz etki gösterebilmektedir. Bundan dolayı çörek otu, kanama riskini artırabilmektedir. Teorilere göre çörek otu, kanama sorunlarını daha da kötüye götürebilmektedir.
8.Ameliyat
Çörek otu bazı insanlarda, kan pıhtılaşmasını yavaşlatabildiği, kan şekerini düşürebildiği ve uyuklamayı artırdığı için, ameliyata gidilmeden en az 2 hafta öncesinde kullanımı bırakılmalıdır. Teoriye göre çörek otu, ameliyat sırasında ve sonrasında kan pıhtılaşmasını yavaşlatıp, kan şekerini düşürdüğü için risk oluşturabilmektedir.
9.İlaç Etkileşimleri
Eğer herhangi bir ilaç kullanımı söz konusu ise, çörek otu kullanılmadan önce mutlaka ama mutlaka doktora danışılmalıdır. Özellikle de çörek otu takviyeleri, antioksidan şeklinde etki göstermekte ve hücreleri hasarlara karşı korumaktadırlar. Çörek otunun bu koruyucu etkisi, radyoterapi ya da kemoterapi gibi bazı kanser tedavi yöntemlerine müdahale ederek, zararlı hücrelerin hızlı bir şekilde büyüyüp çoğalmalarına yol açabilmektedir. Ayrıca, çörek otu ile birlikte kullanılan antihipertansif ilaçlar (yüksek tansiyon ilaçları), ani tansiyon düşmesi yaşanmasına sebep olabilmektedir. Tansiyon düşmesi yani hipotansiyon sonucu ise, baş dönmesi, baş ağrısı ve halsizlik gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.
10.Çocuklar
Çocuklarda, uygun ve doğru dozajlarda, kısa vadede kullanılan çörek otu yağı güvenlidir. Fakat, aşırı doz çörek otu kullanımı zararlı olabilmektedir. Ayrıca, çocuğun çörek otuna karşı alerjisi varsa, kullanılması uygun olmayacaktır.
http://www.coreklen.com/2008/01/corek-otu-zararlari-uyarilar.html
Çörek Otu ile ilgili Uyarılar! Zararlı Olabilecek Durumlar
|
Çörek Otu Bitkisi |
- Çörek otunu hamile iken kullanmayınız! Bakınız Çörekotu ve Hamilelik. Ayrıca çörek otunun doğum kontrol haplarının etkisini azaltabileceği ihtimaliyle bu haplar ile birlikte kullanımınıda önermiyoruz. Çünkü doğum kontrol hapı ile kontrollü bir şekilde engellenen hormon salgılamasını çörek otu tekrardan düzenleyebilir.
- Organ nakli durumunda çörek otu kullanılmamalıdır. Kullanılmak isteniyorsa bu mutlaka bir doktor kontrolünde ve onun tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır.
- Çörek otu bir ilaç değildir. Çörek otu şimdiye değin bilimin tanık olduğu en mükemmel, yüzlerce bileşimiyle yüzlerce hastalıkla mücadele edebilen en sıra dışı bitkidir.
- Çörek otu belli bir hastalık için tedavi edici değildir. Vücudu bir bütün olarak tedavi ederek olması gereken sağlıklı durumuna yaklaştıracağı için etkisini ilaç gibi hemen göstermez. Vücudunuzdaki yüzlerce düzenin üstüne üstlük birbirini etkileyebilen bu yüzlerce düzenin hemencecik düzene girmesi de mümkün olmamaktadır. Bu zaman almaktadır, bunun içinde düzenli olarak kullanmanız gerekmektedir. En az 1-2 ay olmak üzere, belli bir müddet (ort. 6ay) devam edilmesi gerekir.
- Rahatsızlığınızı öncelikle bir doktor ile paylaşın ve tavsiyelerini kesinlikle yerine getirin. Çörek otu kullandığınızı veya kullanacağınızı belirtin. Çörek otu kullanırken belirli aralıklarla tahlil yaptırın ve bu tahlilleri bir sağlık uzmanından yorumlamasını isteyin.
-
Çörek otunun aşırı kullanımı bağırsaktaki zararlı bakterilerle birlikte faydalı bakterilerin de yok olmasına yol açar. Bunun neticesinde ise ishale sebebiyet verebilir. Önceden bu şekilde biliniyordu. Ancak yapılan bu deney çörek otunun zararlı bakterileri önemli ölçüde azaltırken, vücuda faydalı bakteri popülasyonunda da bir değişikliğe neden olmadığı sonucuna varılmış. Yinede başka bir nedenden dolayı ishal başladığında beslenmeye yoğurt, kefir ve peynir gibi fermente olmuş süt ürünleri, probiyotik gıdalar veya tabletler eklenmesi önerilir.
- Çörek otunun, tansiyon düşürücü veya idrar söktürücü ilaçlar ile birlikte kullanılması, çörek otunun mevcut tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü etkisini güçlendirir. Antibiyotik ilaçlar (streptomycin and gentamicin) ile birlikte kullanılması ise anti bakteriyel etkiyi arttırdığı bildirilmiştir.
- Çörek otunun kemoterapi ilaçları ve radyoterapi tedavisi ile birlikte kullanılması, çörek otunun anti oksidan etkisi nedeniyle bu tedavi yöntemlerinin etkisini azaltabilir. Çok güçlü antioksidan etki gösteren kara üzüm ve kahve vb.de aynı şekilde tedavi sırasında kullanılan ilaçların vücutta etkisiz hale gelmesine ve vücuttan daha çabuk atılarak tedavi etkisinin azalmasına neden olabilirler. Bu tür önemli ilaç kullananların tedaviden sonra bitkisel tedaviye başlamaları veya doktorlarına danışarak kullanmaları önemle tavsiye edilir.
- Prof. Dr. Adnan Saraç’ın tavsiyesi şöyledir:"Günlük 1 kaşıktan fazla kullanıldığı zaman, insana fayda değil zarar verir. Ağrı Kesici ve Antibiyotik alanlar kullanmasın."
- Çörek otu kullanırken herhangi tedavi görülüyorsa tedavi etkilenmez, çörek otu kullanımına devam edilir. Sadece kanser tedavisinde bazı hallerde (ışın tedavisi) çörek otu kullanımına ara verilmesi istenebilir.
- Çörek otu omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini yeterli miktar ve oranda ihtiva ettiğinden günlük 2 gramdan fazla çörek otu kullanımına (5-10 gram kullanıldığında) takviye olarak "günlük ve düzenli olarak" belirtilen bu yağ asitleri alınmamalıdır.
- Çörek otu kan şekerini düşürdüğü için kan şekeri düşük olanlar gerekli tedbiri almalıdır.
- Çörek otu vücut serotonin seviyelerinde düşmeye neden olabilir.
- Aç alınırsa sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda mide tahrişi, bulantı, ekşime ve yanma yapabilir. Yemekten sonra alınması önerilir. Çok önemli olmamakla beraber bu şikayetler için doktor kontrolünde anti asit ilaçlar alınabilir.
- Çörek otunun
uzun süre yüksek dozda kullanımı böbrek ve karaciğerde yorgunluk başta olmak üzere vücudunuza zarar verebilir.
- Çörek otu yağı içilecekse açık parlak sarı renkli, kolay akıcı, dibinde tortu olmayan, tadı ve kokusu hoş olan ürünler tercih edilmelidir. Bu özelliklere uymayan çörek otu yağı içilmez, sadece haricen kullanılabilir. Ayrıca çörek otu tohumu satın alırken tohumların mümkün mertebe olabildiğince büyük olmasına, simsiyah ve temiz olmasına özen gösterin. Küçük ve elek altı tohumlarını tercih etmeyin.
- Özellikle yağı haricen cilde uygulandığında bazı hassas ciltlerde alerjiye neden olabilmektedir. Bunun nedeni kullanılan çörek otu yağının niteliğini yitirmesi, çörek otu yağına karıştırılabilecek muhtemel diğer yağlara gösterilen alerjik tepkidir. Veya deriye uygulanan çörek otu yağının, vücut ısının yüksek olmasından veya emilim sürecinin uzamasından dolayı (ateşli rahatsızlıklar gibi durumlarda) çörek otu yağının cilt üzerinde bozulmasından olabilmektedir. Yağı haricen kullanılacaksa öncelikle vücudun görünmeyen bir bölümünde bir müddet denenmesi tavsiye edilir.
- Çörek otunun böbreklerde ve safra kesesinde taş düşürücü etkisi mevcuttur. Vücudunuzda olabilecek sessiz taş olarak da nitelendirilen ve şimdiye değin fark etmediğiniz bu taşlar, düzenli olarak çörek otu kullanımına müteakiben hareketlenebilir, parçalanabilir, eriyebilir veya düşmeye başlayabilir. Bu nedenlerden dolayı bazen hafif bazen de çok çok şiddetli ağrılara neden olabilir. Böyle bir durumda hemen bir sağlık kuruluşuna gidin ve çörek otu kullandığınızı da bildirin.
- Çörek otunu çörek otu yapan bileşiminin de bulunan maddelerdir. Bu maddeleri yeteri kadar ve düzenli almadıkça en önemlisi iyice öğütüp veya çiğneyip sindirebileceğiniz bir hale getirmedikçe ve "sindiremedikçe" çörek otundan beklenilen fayda tam olarak görülemeyebilir veya hiç görülmeyebilir. Daha kolay sindirmek, diğer gıdalarla etkileşime girmesini önlemek dolayısıyla daha çok fayda görebilmek için yemeklerden yarım saat önce veya yemeklerden 1,5 - 2 saat sonra kullanmak daha iyidir. Ayrıca sindirim sisteminizde sorun nedeniyle fayda göremezseniz çörek otunu 3 - 5 dakika süresince çiğneyerek tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede bağırsak rahatsızlığı nedeniyle bağırsak florasından emilemeyecek olan çörek otunun faydalı bileşikleri ilk olarak ağız florasından direk kana karışacak ve ayrıca bu arada nefes alıp verdiğiniz içinde bir kısım uçucu bileşiklerde akciğer florasından emilebilecektir.
- Tüm gıdalarda olduğu gibi çörek otuda ısıdan etkilenmektedir. Kavrulmuş çörek otunun faydası hemen hemen yarıya düşmektedir. Kavrulmuş çörek otunun tadı çok rahatsız etmez ve yemesi zevklidir aynı pide üzerinde olduğu gibidir ve kıtır kıtırdır. Kavrulmamış çörek otu acıdır, kavrulmuşuna nazaran yumuşaktır. Hatta hiç kavrulmamışsa ıslak bir pamuğa ekildiğinde 7-10 günde filiz vermeye başlar. Bu yüzden maksimum faydayı görmek için tohumunu güvenilir yerden temin etmeyi deneyiniz.
Kavrulup kavrulmadığını lütfen sorgulayınız hatta bir kaç farklı marka veya farklı aktardan az miktar alıp karşılaştırınız.
- Yabancı kaynaklarda "die off symptoms" şeklinde geçen ve vücudunuzdaki virüs, bakteri, mantar, parazit, solucan gibi bir takım zararlı mikroorganizmaların çeşitli ilaç ve bitkisel terkiplerle ölümü neticesinde bu mikroorganizmalardan arta kalan ve önceden bu mikropların içlerinde barındırdıkları zehirli toksin maddelerin artık vücutta serbest kalmasıyla ortaya çıkan çeşitli yan etkilerden bahsedilmektedir. Bu etkiler mevcut hastalığın etkilerini güçlendirir veya daha başka yeni ortaya çıkacak fizyolojik ve psikolojik yan etkiler oluşturabilir. Bu etkiler bu toksin maddelerin vücuttan tamamen atılmasına kadar sürebilir. Bu tür yan etkileri ilk etapta çörek otunu düzenli olarak kullanmaya başladığınızda da görmeniz mümkün olabilir. Bu geçici bir durumdur ve bir bakıma çörek otunun işe yaramaya başladığının da bir göstergesidir. Ancak yan etkiler güçlü olursa çörek otunu azaltarak devam edin. Bu yan etkiler kişiden kişiye değişebileceği gibi genellikle kendisini bedensel ve zihinsel yorgunluk, uykusuzluk veya aşırı uyku şeklinde gösterebileceği gibi mevcut hastalığınızın şiddetini ilk etapta geçici olarak da artırabilir ve bu birkaç gün hatta duruma göre birkaç hafta sürebilir. Çörek otu normal tıbbi ilaçlardan farklı olarak hem antioksidan olduğu hemde vücut salgılarını artırdığı için hızlı bir şekilde bu toksinlerden de kurtulmanızı sağlar. Böyle bir durumda su tüketimini artırıp biraz ter atmanız da toksinlerden hızlı bir şekilde kurtulmanıza faydalı olacaktır.
- Dünya genelindeki bütün kaynaklarda çörek otunun yan etkisinin olmadığı, neredeyse hiçbir ilaç ile etkileşime girmediği, çok çeşitli hastalıklarda iyileştirici etkisinin bulunduğu yapılan deneylerle kanıtlanmıştır.
Ancak, her ne kadar durum böyle olsa da bu sayfadaki ve bu sitedeki diğer uyarılar dikkate alınmadan çörek otu kullanılması, başka bir tedavi veya ilaç ile birlikte kullanılması veya uyarılar ve dozu dikkate alınarak kullanılmasına rağmen çok çok düşük bir ihtimal dâhilinde olsa bile herhangi bir zarar görmeniz veya hiç bir fayda bulamamanız durumunda www.coreklen.com yazarları ve site sahibi hiç bir şekilde sorumlu değildir.
Çünkü hastaneye gitmek, doktora görünmek, eczaneden ilaç almak kararları gibi çörek otu kullanmakta, buradaki bilgilere inanmak veya inanmamakta kişinin kendi kararıdır ve buradaki bilgilerin doğruluğunu araştırmakta kişinin kendi inisiyatifindedir. Bununla birlikte önemli bilgiler mutlaka ciddi bir kaynağa dayandırılmıştır. Durumunuz ciddiyse ve acil müdahale gerektiriyorsa mutlaka bir hekime başvurun, çörek otu kullanacağınızı veya kullanmış iseniz kullandığınızı da mutlaka belirtin.
Ayrıca,
Lütfen soru sormadan önce, sorunuzu öncelikle arama kutusunu kullanarak araştırınız. Takmada olsa bir isim belirtiniz. Bu sayede sizi bir başka kullanıcıyla karıştırmamamızı sağlamış olursunuz. Genellikle aynı tür sorular geldiği için "Çörek otunun bana faydası olur mu? Nasıl kullanmalıyım?" sorularının cevaplarını da şimdiden vermek isteriz. "Evet, bütün vücudunuza faydası vardır ve günlük doz yazısında belirtilen miktarı çiğneyerek veya günlük öğüterek tüketmeniz yeterlidir.
Sarımsak: Bazı cevaplarda bir kaç günde bir 1 diş sarımsak tüketilmesini öneriyorum. Çiğ sarımsağın günlük yüksek dozlarda (örn: 3 dişten fazla) ve uzun süre kullanımı karaciğer ve bağırsak sistemine zarar verebileceği bazı kaynaklarda bildirilmiştir. Bu yüzden düzenli olarak uzun süre kullanılmaması yada pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
Bu uyarılara ek olarakÇörek otunun ölümden gayrisine şifa olduğunu Söyleyen'in (s.a.v.) hiç boş söz söylemediğini de unutmayın. Gönderilen şifayı bulmanız dualarıyla, sağlıcakla kalın ve dualarınızda bizi de hatırlayın..
_____________________________________________________
Kaynak: http://www.coreklen.com/2008/01/corek-otu-zararlari-uyarilar.html