KUTLU FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
KUTLU FORUM

Bilgi ve Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Sigaranın Hükmü ve Tedrîcî İntihar(yavaş yavş,aşama aşama kendini öldürmek.)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
uggurr
Süper Moderatör
uggurr


Mesaj Sayısı : 37
Rep Gücü : 111
Rep Puanı : 10
Kayıt tarihi : 20/08/09
Yaş : 29
Nerden : izmir-buca

Sigaranın Hükmü ve Tedrîcî İntihar(yavaş yavş,aşama aşama kendini öldürmek.) Empty
MesajKonu: Sigaranın Hükmü ve Tedrîcî İntihar(yavaş yavş,aşama aşama kendini öldürmek.)   Sigaranın Hükmü ve Tedrîcî İntihar(yavaş yavş,aşama aşama kendini öldürmek.) Icon_minitimeSalı Ocak 05, 2010 10:23 am

Küçük görülen bazı günahlar toplumda daha fazla yaygınlaştığı gibi, sigara da -hükmüyle alâkalı tereddütlerin de tesiriyle- içki ve uyuşturucu türünden zararlı alışkanlıklara nisbeten daha çok yaygın. Selef ulemâsının sigara hakkında haram fetvası vermemesinin sebepleri neler olabilir; bugün “sigara haramdır” hükmüne varmayı gerektiren hususlar nelerdir?

- Osmanlı, tütün ile 17. yüzyılda tanıştı. Tütünün Osmanlı pazarına girişiyle, 4. Murat tarafından yasaklanması da bir oldu. O Hazret, sigara ve içki gibi zararlı alışkanlıklara karşı caydırıcı tedbirler aldı. Ne var ki, hem bu yasak uzun sürmedi hem de bazı kimseler tiryakiliklerini gizli gizli devam ettirdiler.

- Geçmişte İslam âlimlerinin bir kısmının sigaraya mekruh veya mübah hükmünü vermeleri ihtimal o dönemde sigaranın zararlarının bu derece bilinmeyişindendir. Bu konuda onları mazur görebiliriz; çünkü o yıllarda tıbbî araştırmalarla sigaranın zararları tespit edilememiştir. Dolayısıyla, fukaha bu görüş ve hükmü “Eşyada asıl olan ibahadır.” kaidesine bağlamışlardır. Fakat, zararları bu ölçüde keşfedildikten sonra artık sigara içmenin haram olduğu çok açık ortaya çıkmıştır. Eğer selef ulemâsı da sigaranın bu derece zararlı olduğunu bilselerdi, mutlaka fetvalarını ona göre verirlerdi.

- Ölüme götüren onca hastalığa sigaranın sebebiyet verdiği bilindiği halde hâlâ sigaraya devam etmek bir çeşit intihardır. Evet, sigara tedrîcî intihardır. Sızıntı dergisindeki bir resim değerlendirmesinde, sigara içen birine şöyle sesleniliyordu: “Ölüme yürüyorsun hep ölüm diye diye / Anlamadım ahesterevlik etmen de niye?..”

- İslam, israfın her çeşidini yasaklamıştır. Gereksiz olarak musluktan akıtılan su, ihtiyaç fazlası yakılan elektrik israf olduğu gibi, zamanı boşa harcamak ve sağlığı bozacak davranışlara dalmak da israftır. Bir insanın yarım kırba su ile abdest alması mümkünken, lavaboda musluğu sonuna kadar açıp iki kırbalık su kullanması nasıl israfsa, altı saatlik uyku ile dinlenebilecekken sekiz saat uyuması da aynı şekilde israftır. İslam, israfa girmeme hususunda çok hassas davranılmasını istemiş, denizin kenarında abdest alırken dahi gereğinden fazla su kullanmamayı tavsiye etmiştir. Sigaraya verilen para tamamen israf olduğu için haramdır; dahası çoluk çocuğun rızkından kesilerek verildiğinden kul hakkını da ihlal sayılır.

- Sigaranın sağlığa zarar verdiği konusunda artık kimsenin bir şüphesi ve tereddüdü olamaz. Zararın derhal veya zaman içinde gerçekleşmesi, hükmü değiştirmez. Hayatı ve sağlığı korumak, bunun için gerekli tedbirleri almak dinin önemli hedeflerinden biridir. Sigaranın zararı yalnızca içenin sağlığı ile ilgili olsaydı bile onun haram olması için yeterli idi. Halbuki sigara içenlerin çevrelerine de önemli ölçüde zararları vardır, devamlı sigara içenin yakınında olanlar da onlara yakın zarar görmektedirler.

- Hakiki bir mü’minin vazgeçemeyeceği bir tiryakiliği olmamalıdır; o, kendisini her türlü şart altında yaşamaya hazırlamalı ve faydasız alışkanlıklardan uzak durmalıdır.

_________________
uggurr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sigaranın Hükmü ve Tedrîcî İntihar(yavaş yavş,aşama aşama kendini öldürmek.)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KUTLU FORUM :: YENİ VE EN SON :: Soru --Cevaplar-Tartışmalı Konular-
Buraya geçin: