sayfa adresi değğişmiştir
burADAN BAKINIZ
http://hikmet.net/kategori/1168/kur-an-ve-tefsir/
SorularKur'an-ı Kerim, haşri nasıl ispat etmektedir?
Kıyametin vukû bulacağı hususunda hiç kimsenin tereddüdü yoktur. Hattâ günümüzün müspet ilmi ve ilim adamları da bu mevzuda ittifak halindedirler. Ancak onlar bu gerçeği çok uzun bir zaman sonra…
Kur'ân-ı Kerim'de "Biz kâinatı altı günde yarattık." deniyor. Allah'ın bir günde yaratmaya…
Kur'ân-ı Kerim'de göklerin ve yerin altı günde yaratıldığıyla alâkalı âyetler vardır.[1] Bununla birlikte bir yerde semaların iki günde,[2] başka bir yerde ise küre-i arzın dört günde…
A’râf sûresi’nin 143. âyetindeki taleb-i rü’yette Hz. Musa, Allah’ın Zât’ını mı görmek istemiştir?
A’râf sûresi’nin 143. âyeti, Hz. Musa’nın (aleyhisselâm), bir buudda buluşma yerine gelip Rabbinin kelâmına muhatap olduktan sonra, Cenâb-ı Hak’tan taleb-i rü’yetini (Cenâb-ı Hakk’ı görmek istemesini…
İslâm’da ebcedin yeri nedir?
Evvelâ, soruda ifade edilen bu sözün hadis olup olmadığının münakaşası yapılabilir; zira bu mevcut şekliyle hadise benzememektedir. Sonundaki ilâve ise hevese göre ifade edilmiş gibidir. Bilinen hadis…
Kur'an'daki tekrarların hikmeti nedir?
Evet, Kur’ân-ı Kerim’de tekrarlar vardır ve bazı vak’alar çok tekrar edilir. Bu tekrarlar daha ziyade kıssalardadır. Bu arada bazen icmalen, bazen de tafsilen iman etrafında tahşidat da yapılır…
Kur’ân’ın mahluk olduğunu iddia edenler bununla ne demek istiyorlar?
Bu mesele, avam halkın işi değildir. Dolayısıyla da bilmeyenler bu meselelerde münakaşa etmemelidir. Aslında bunlar bir kısım nazarî meselelerdir ve çok hassas vaz’edilmiştir. İnsan, bu meseleleri…
Kur’ân’ı doktrin olarak kabul edebilir miyiz? Değilse, neden edemeyeceğimizi izah eder misiniz?
Doktrin, aslen Latince bir kelimedir. Türkçede tam bir karşılığı olmamakla beraber en yakın anlamı ifade eden “mezhep”, felsefî, siyasî, fikrî sistem teşkil eden kavramların, dogmaların bütünü…
Allah’ın celle celaluhu Hz. Musa’ya elindekini bildiği halde asasını sorması ve Hz. Musa’nın aleyhisselam burada sözü uzatmasının…
Ey Musa! Sağ elindeki o şey nedir? Âsâ değil mi? (Taha suresi, 20/17). Bu sorudan maksat, konuyu daha iyi anlatmak ve kuru ağacın yılana çevrilmesiyle meydana gelecek olan, Allah'ın harikulade…
Yatarak Kuran dinlenir mi?
Cenab-ı Hak, bir ayeti kerimede şöyle buyuruyor: “Onlar ki Allah’ı gâh ayakta divan durarak, gâh oturarak, gâh yanları üzere zikreder, göklerin ve yerin…
“Hayat gayesiz değildir” ne demektir, ayetle açıklar mısınız?
Hayat, gayesiz değildir. Hayatı yaratan Allah, kendisini tanıtmak, sevdirmek için yaratmıştır. Hayatın en mümtaz varlığı insana düşen de O Yaratıcıyı tanımak, O'nun istediklerini…
Kuran-ı Kerim'in sebeplere tesiri var mıdır?
Fail olan müsebbibü’l-esbab olan sadece Allah’tır. Bunun dışındaki tüm varlıklar, bu Kuran da olsa Peygamberler de olsa fail olamazlar sadece sebep veya vesile olabilirler…
Kur’an okurken dudakların kımıldamasının hükmü nedir?
Bir insanın konuşmasının delili dudaklarını veya dilini kıpırdatmasıdır. Dilini veya dudaklarını kıpırdatmayan bir insanın konuştuğunu söyleyemeyiz. İşte aynı şekilde namazda veya namaz dışında…
Kur'an-ı Kerim'de Peygamberimiz'e (sas) yöneltilen ilahi hitapları itap olarak anlamak uygun mudur?
Dünden bugüne, kimi meşhur âlimlerin de aralarında bulunduğu bir kısım kimseler, bazı âyet-i kerimelerle Resûl-i Ekrem Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve…
Nisa suresinde 11 ve 12. ayetlerinde geçen miras paylaşımında payların toplamı “1” e eşitlenmiyor. Bu hususu nasıl açıklayabilirsiniz?
Bu hususta kendince açıklama yapanlar, bazı noktalarda yanılmaktadırlar ve niyetleri de ayetleri anlamaktan ziyade insanların kafalarını karıştırmaktır. Güya ayette matematik hatası varmış…
Efendimizin yazışmalarında ve vahiy kâtibi olarak görevlendirdiği sahabiler kimlerdir?
Hazret-i Peygamber Aleyhisselam kendisi okur-yazar olmadığı için okuma-yazma işlerini sahabe efendilerimiz görürlerdi. Efendimizin yazıcıları yaklaşık 40 kişiydi. Bunların önde…
Güzel şefâat ve kötü şefâat ne demektir?
"Her kim güzel bir şefâatte bulunursa, o iyilikten kendisine de bir nasip vardır. Kim de kötü bir hususta şefâat ederse, ondan da kendisine bir pay düşer."…
'Zâlimlerin, şefâatçisi yoktur' âyetini nasıl anlamak gerekir?
"Onları, yaklaşan o müthiş güne karşı uyar. Yürekler ağıza gelir, yutkunur da yutkunurlar. O zâlimlerin ne dostları, ne de sözüne itibar edilir…
O gün şefâat kimlere fayda verecek?
"O gün, Rahman'ın şefâat izni verip sözünden râzı olduğu kimselerden başkasının şefâati fayda vermez." âyeti, bize şefâatin Allah'ın izni…
Allah'ın izni olmaksızın bir kimse şefâatçi olabilir mi?
Olamaz; zira Yüce Allah şöyle buyurur: "Sizin Rabbiniz gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra da arş üzerinde hükümrân olan, her işi yerli yerince…
Şefâatçilerin şefâatinin fayda vermeyeceği zümre hangisidir?
"Artık onlara şefâatçilerin şefâati fayda etmez." Suyûtî, tefsirinde Hasan-ı Basrî'nin "Biz, şehidin ailesinden yetmiş kişiye şefâat…
< Geri12345
İleri >