Etiketler:
Sonbahar Meyveleri ve Fayadaları 27 Ekim 2010 Yazan admin
Kategori Genel, Meyveler
Yorum yok
Sonbahar meyveleri ayva, nar, muşmula dır. Bu meyveler oldukça faydalıdır. Nar tanesinin faydaları geniş bir şekilde sitemizde yer almaktadır.
Etiketler: Ayvanın faydaları, İlkbahar Meyveleri ve Faydaları, Kış Meyveleri ve Faydaları, Muşmulanın faydaları, Nar Tanesi Faydaları, Yaz Meyveleri ve Faydaları
Yaz Meyveleri ve Faydaları 27 Ekim 2010 Yazan admin
Kategori Genel, Meyveler
Yorum yok
Yazın meyve çeşidi daha çok bulunmaktadır. Yaz meyvelerinden ilk aklımıza gelen tabiki karpuzdur. Daha sonra kavun, vişne, şeftali, kayısı, dut , incir, mango, papaya, üzüm, ananas dır. Yaz meyvelerinide mevsiminde tüketmemizde son derece fayda vardır. Kısaca yaz meyvelerinin faydaları :
Etiketler: İlkbahar Meyveleri ve Faydaları, Kış Meyveleri ve Faydaları, Sonbahar Meyveleri ve Faydaları
İlkbahar Meyveleri ve Faydaları 27 Ekim 2010 Yazan admin
Kategori Genel, Meyveler
Yorum yok
İlkbahar Meyveleri Çilek , Erik, Avokado, Çağla gibidir. İlkabahrda çıkan meyvelerin faydaları:
Etiketler: Avokado faydaları, Çağla faydaları, Çilek faydaları, Erik faydaları
Kış Meyveleri ve Faydaları 27 Ekim 2010 Yazan admin
Kategori Genel, Meyveler
Yorum yok
Kış mevsiminde tüketmemiz gereken meyveler mandalina, portakal, greyfurt, armut, elma , muz gibidir. Kış mevsiminde bu meyveleri tüketirsek savunma sistemimizde oldukça kuvvetlenecektir.Doğanın mükemmel uyumuna karşı çıkmamak ve meyveleri mevsimlerinde tüketmek gerek. Üstelik bu şekilde beslenerek onlardan aldığımız tat ve besin değerlerini artırmış oluruz. İşte mevsiminde tüketildiği zaman lezzet ve besin yönünden en zengin olan meyveler:
Etiketler: Armutun Faydaları, Elmanın Faydaları, Greyfurt'un Faydaları, Kış Meyveleri ve Faydaları, Mandalinanın Faydaları, Muz'un Faydaları, Portakalın Faydaları
Mevsimlere Göre Balık Takvimi 27 Ekim 2010 Yazan admin
Kategori Genel
Yorum yok
Hangi mevsimde hangi balık yenir? Günümüzde kültür balıkçılığının yaygınlaşması ile birçok balığı bulabilmek mümkün ama mesimlerine göre balık tüketmek isterseniz her balığın çıktığı balık tezgahlarında yer aldığı bir dönem bulunmaktadır. Bu takvimde balıklar mevsimlere göre ayrılmıştır.
Etiketler: Hangi mevsimde hangi balık yenir?, Mevsimlere Göre Balık Takvimi
Hangi mevsimde hangi sebze-meyve-balık yenir ? 27 Ekim 2010 Yazan admin
Kategori Genel
Yorum yok
Hangi mevsimde hangi sebzeyi, meyveyi yemeliyiz. Eski zamanlarda olsak böyle bir soruya ihtiyacımız olmayacaktı. Günümüzde market, pazar v tezgahlarında hemen hemen her mevsim her meyve sebzeyi bulmak mümkün bugün küçük çocuklarımıza elma veya domates hangi mevsimde yetişir diye sorsak büyük ihtimalle her mevsim yetişir diyebilecektir. Çünkü her mevsim çoğu meyve ve sebzeyi bulmak mümkün bu nedenle burada sizler için ne zaman ne yemeliyiz bu konuda bir paylaşımda bulunmak istedik. Meyveyi, sebzeyi ve balığı mevsiminde yemek sağlığımız için daha çok faydalıdır.
1-OCAK
Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, istrongilos, levrek, hamsi
Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp
Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin. Sebze ve et suyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenler.Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir.
2-ŞUBAT
Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı, hamsi
Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.
Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın.
3-MART
Balık: Levrek, kalkan, kefal
Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.
Meyve: Elma, muz
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Mart, yaza hazırlanılan aydır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır. Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir.
4-NİSAN
Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.
Meyve: Can erik
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır. Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir. Sütlü hafif tatlılar yiyin. Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz. Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz.
5-MAYIS
Balık: Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,
Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık.
Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Çilek kısa ömürlü bir meyvedir. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir.
6-HAZİRAN
Balık: Mercan, levrek, barbunya.
Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.
7-TEMMUZ
Balık: Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya.
Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir.
8-AĞUSTOS
Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye.
Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır. Bol meyve yemelisiniz. Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.
9-EYLÜL
Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç.
Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir.Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.
10-EKİM
Balık: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye
Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.
11-KASIM
Balık: Mezgit, ringa, hamsi
Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı.
Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, Trabzon hurması.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.
12-ARALIK
Balık: Levrek, hamsi
Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.
Prof.Dr Ahmet Maranki’den…