Hafızanızın yaşlandıkça zayıflayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Yapılan yeni deney yabancı yüzleri hatırlamada en başarılı yaşın 30 -34 yaş aralığı olduğunu gösterdi.
Yaşları 10 ila 70 arasında deiğşen. 44 bin 480 gönüllü üzerinde gerçekleştirilen online bir deney gerçekleştirildi. Sonuçlara göre insanlarda yüz tanıma hafızası 30 yaşından sonra en üst düzeye erişiyor.
Harvard Üniversitesi'nden Laura Germine Discovery News'e yaptığı açıklamada beynin yüz konusunda uzmanlaşması erken yetişkinlikte başlayan geniş bir görsel ayarlama süreci gerektiriyor. Bu da insanların sonraki dönemde birçok farklı yüzü tanıyıp hatırlamasına yardım ediyor.
Beynin yapısı yüzleri tanıma konusunda kritik bir öneme sahip. Bu son yapılan araştırma da yüz tanıma yetisinin yetişkinliğin erken dönemlerinde tekrar düzenlendiğini ortaya koyuyor.
Vanderbilt üniversitesi'nden Isabel Gauthier araştırmanın şaşırtıcı sonuçlarından birinin de 'yüzleri öğrendikten yıllar sonra bile ilerleme imkanın bulunması' olduğunun altını çiziyor.
Araştırma için bilgisayar ortamında oluşturulmuş 6 adet yetişkin erkek yüzü deneklere gösterildi.
Daha sonra ise gerçek görüntüler ve farklı ışık ortamlarında çekilmiş yüzlerden oluşan 54 sıra içinden bu 6 yüzü seçmeleri istendi.
Yüz tanıma performansı 10 yaşından 20 yaşa kadar olan deneklerde önemli ölçüde artarken, 20 yaşından sonra bu hızın yavaşladığı görüldü.
Buna karşın yaşları 30 ila 34 arasında değişen grup, yüzde 83'lük tanıma oranıyla zirveye yerleşti.
Araştırma Cognition adlı dergide yayınlandı.