| KUTLU FORUM Bilgi ve Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz |
|
| Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
@bdulKadir Adminstratör
Mesaj Sayısı : 6736 Rep Gücü : 10015190 Rep Puanı : 97 Kayıt tarihi : 17/03/09 Yaş : 61 Nerden : İzmir
| Konu: Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler Perş. Ağus. 13, 2009 3:25 am | |
| Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler
Hadislere örnekler..içlerinden derlenebilir
“Sizden biriniz kendisi için istediğini din kardeşi için de istemedikçe gerçek mümin olamaz,” “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirini sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız.” “Müslüman insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimse mümin bir delikten iki kez sokulmaz”
“Müslüman’ın müslüman’a malı ırzı ve kanı haramdır. Kişiye şer olarak Müslüman kardeşini hor görmesi yeter.” “Her kim bilerek bir kimseyi öldürürse cennetin kokusunu dahi alama, çünkü cennetin kokusu ona kırk yıllık mesafededir.” “büyük günahlar şunlardır: Allah’a ortak koşmak, an babaya itaatsizlik etmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan yere yemin etmek.”
“ İyi müslüman, diğer müslümanların elinden ve dilinden emin olduğu kimselerdir. Asıl muhacir ise Allah’ın yasaklarından kaçınandır
“Bize silah çeken bizden değildir. Bizi aldatanda bizden değildir.” “Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmana teslim etmez. Din kardeşinin ihtiyacını karşılayanın, Alla da ihtiyacını karşılar. Müslümandan bir sıkıntıyı giderenin Allah da kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Bir müslümanın ayıbını örtenin, Allah da kıyamet gününde ayıplarını örter.” “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirini sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız da kendisiyle birbirinizi seveceğiniz şeyi size söyleyeyim mi? “aranızda selamı yayınız.” “Allah’ Taala kıyamet gününde “Benim için birbirini seven kullarım nerede? Gölgemden başka gölgenin bulunmadığı bugün onları, kendi arşımın gölgesinde gölgelendireceğim.” “Bir kimse kardeşini sevdiği vakit, onu sevdiğini kendisine bildirsin “Mümin; hem seven hem de sevilendir. Sevmeyen ve sevilmeyen kimse de hayır yoktur.” “Küçüklerimize acımayan, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.” “Bir genç yaşlılığından dolayı bir kimseye yardımcı olursa Allah da o gence ikram edecek kimseleri lütfeder” . “Alla Refiktir (kullarına kolaylık diler.) Kullarınında her hususta yumuşaklıkla muamele etmelerini ister.”
“ Kardeşinin yüzüne gülümsemen senin için bir sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman senin için bir sadakadır. Küfür diyarında bir kimseyi irşad etmen senin için bir sadakadır. Yolda bulunan bir taş, kemik parçası ve dikeni yoldan atman senin için bir sadakadır.” “Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin, Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltsin ki, bu da imanın en zayıf derecesidir.”
“Din nasihattir, Din nasihattir, din nasihattir, kimin için dediler? Peygamber sav “Allah için, Allah’ın kitabı için, Allah’ın Resulü için, Müslümanların yöneticileri için, ve bütün Müslümanlar için “ “pehlivanlık, güçlü ve kuvvetli olmakla değildir. Gerçek pehlivanlık şiddet anında nefsine hakim olmakladır.” “Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı beştir. Selamını almak, hastalandığında ziyaret etmek, cenazesinin ardından yürümek, davetine icabet etmek ve aksırdığında hayır duada bulunmaktır. “Sizden biriniz düğün yemeğine davet edildiği zaman ona katılsın “Açları doyurunuz, hastaları ziyaret edin, esirleri serbest bırakın “Küçük büyüğe, hareket halindeki oturana, azlık çokluğa selam versin “Rızkının çoğalmasını ömrünün uzamasını isteyen kimse, akrabasını kollayıp gözetsin.” “Dostunu bir gün düşman olacakmış gibi sev, düşmanına da bir gün dost olacakmış gibi düşmanlık yap.” “Sevgi, merhamet ve birbirine şefkatle muamele etmede müminler bir ceset gibidirler. O cesedin bir uzvu hastalandığı zaman, cesedin diğer organlarıda rahatsızlık duyarlar.” “Öfke şeytandan, şeytan ise ateşten yaratılmıştır. Ateş su ile söndürülür. Sizden biriniz kızdığınız zaman abdest alsın.” “Resulullah sav. Şöyle buyurdu “temizlik imanın yarısıdır. Elhamdülillah duası mizanı, sübhanellah ve elhamdülillah sözleri ise yer ile gökler arasını sevap ile doldurur. Namaz nurdur, sadaka burhandır, sabır ziyadır, Kur’an senin lehine ve aleyhine delildir. Herkes sabahtan (pazara çıkar) nefsini satar; kimi onu azad kimi de helak eder.” . “İnsan dostunun yaşayış tarzından etkilenir. O halde her biriniz dost edineceği kimseye dikkat etsin.” “Kardeşinle münakaşa ve kırıcı şakalar yapma. Ve yerine getiremeyeceğin sözü de ona verme.”
“Allah’a ve ahiret gününe iman eden komşusuna iyi davransın. Allah’a ve ahiret gününe iman eden komşusuna ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden hayır söylesin veya sussun ” “Dört şey vardır ki bunlar kimde bulunursa o kimse halis münafıktır. Ve her kimde bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendisinde bir münafık sıfatı var demektir: Kendisine (güven duyularak) verilen emanete hıyanet eder. Konuştuğunda yalan konuşur. Söz verdiğinde sözünde durmaz. “Kişiye günah olarak her duyduğunu söylemesi yeter.” “Mümin müminin aynasıdır, mümin müminin kardeşidir; geçimini sağlamada ona yardımcı olur ve onu çepeçevre kuşatır.”
“Her kim kardeşini bir suçla ayıplarsa o suçu işlemeden ölmez.” “Size cehennem ehlini bildireyim mi? Katı yürekli, mal toplayıp hayırdan kaçan ve kibirlenen kimselerdir.” “Çekiştiren, lanet eden, kötülük sahibi ve hayâsız kimse cennete giremez.” “Zandan sakının. Çünkü zan sözlerin en yalan olanıdır.” “Birbirinize buğz etmeyin, birbirinize hased etmeyin, birbirinize sırt dönmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olunuz. Bir müslümana din kardeşi ile üç günden fazla dargın durması helal olmaz.” “Bir müslümana din kardeşi ile üç günden fazla dargın durması helal olmaz. Karşılaştıklarında yüz çevirirlerse onların hayırlısı selama önce başlayandır.”
, “Bir kimsenin kendi ana babasına sövmesi büyük günahlardandır” “Diliyle başkalarını yaralayan, lanet okuyan, kötülük yapan ve kötü söz söyleyen kimse gerçek mümin değildir.” “Ben lanet edici olarak değil, merhamet edici olarak gönderildim” “İki haslet vardır ki bunlar müminde bulunmazlar. Cimrilik ve kötü ahlak.” “Ey Allah’ım! Cimrilikten, korkaklıktan, ömrün zelil dönemine ulaştırılmaktan, dünyanın fitnesinden ve kabir azabından sana sığınırım.” “Hayat şartları sizinkinden daha aşağı olanı bakınız; sizden daha iyi olanlara bakmayınız. Bu, Allah’ın üzerinizdeki nimetini hor görmemenize daha uygun bir davranıştır.” Haset, ateşin odunu yediği gibi iyilikleri yer. Sadaka da, suyun ateşi söndürdüğü gibi kötülükleri siler.” | |
| | | @bdulKadir Adminstratör
Mesaj Sayısı : 6736 Rep Gücü : 10015190 Rep Puanı : 97 Kayıt tarihi : 17/03/09 Yaş : 61 Nerden : İzmir
| Konu: Geri: Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler C.tesi Şub. 26, 2011 10:38 pm | |
| arapça açıklamalı hadisler.. 40 HADİS
1 اَلدِّينُ النَّصِيحَةُ قُلْنَا: لِمَنْ )يَا رَسُولَ اللَّهِ ؟( قَالَ: لِلَّهِ وَلِكِتَابِهِ وَلِرَسُولِهِ وَلأئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ وَعَامَّتِهِمْ
(Allah Rasûlü) “Din nasihattır/samimiyettir” buyurdu. “Kime Yâ Rasûlallah?” diye sorduk. O da; “Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün müslümanlara” diye cevap verdi.
Müslim, İmân, 95.
2 اَلإِسْلاَمُ حُسْنُ الْخُلُقِ
İslâm, güzel ahlâktır.
Kenzü’l-Ummâl, 3/17, HadisNo: 5225.
3 مَنْ لاَ يَرْحَمِ النَّاسَ لاَ يَرْحَمْهُ اللَّهُ
İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.
Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16.
4 يَسِّرُوا وَلاَ تُعَسِّرُوا وَبَشِّرُوا وَلاَ تُنَفِّرُوا
Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.
Buhârî, İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6.
5 إنَّ مِمَّا أدْرَكَ النَّاسُ مِنْ كَلاَمِ النُّبُوَّةِ:
إذَا لَمْ تَسْتَحِ فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ
İnsanların Peygamberlerden öğrenegeldikleri sözlerden biri de: “Utanmadıktan sonra dilediğini yap!” sözüdür.
Buhârî, Enbiyâ, 54; EbuDâvûd, Edeb, 6.
6 اَلدَّالُّ عَلىَ الْخَيْرِ كَفَاعِلِهِ
Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.
Tirmizî, İlm, 14.
7 لاَ يُلْدَغُ اْلمُؤْمِنُ مِنْ جُحْرٍ مَرَّتَيْنِ
Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz.(Mümin, iki defa aynı yanılgıya düşmez)
Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63.
8 اِتَّقِ اللَّهَ حَـيْثُمَا كُنْتَ وَأتْبِـعِ السَّـيِّـئَةَ الْحَسَنَةَ تَمْحُهَا
وَخَالِقِ النَّاسَ بِخُلُقٍ حَسَنٍ
Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.
Tirmizî, Birr, 55.
9 إنَّ اللَّهَ تَعَالى يُحِبُّ إذَا عَمِلَ أحَدُكُمْ عَمَلاً أنْ يُتْقِنَهُ
Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur.
Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat, 1/275; Beyhakî, fiu’abü’l-Îmân, 4/334.
10 اَلإِيمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ شُعْبَةً أفْضَلُهَا قَوْلُ لاَ إِلهَ إِلاَّاللَّهُ وَأدْنَاهَا إِمَاطَةُ اْلأذَى عَنِ الطَّرِيقِ وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ اْلإِيـمَانِ
İman, yetmiş küsur derecedir. En üstünü “Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür, en düşük derecesi de rahatsız edici bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Haya da imandandır.
Buhârî, Îmân, 3; Müslim, Îmân, 57, 58.
11 مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِـعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِـعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أضْعَفُ اْلإِيـمَانِ
Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.
Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248.
12 عَيْنَانِ لاَ تَمَسُّهُمَا النَّارُ: عَيْنٌ بَـكَتْ مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَعَيْنٌ
بَاتَتْ تَحْرُسُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ
İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz, bir de gecesini Allah yolunda, nöbet tutarak geçiren göz.
Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 12.
13 لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ
Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.
İbn Mâce, Ahkâm, 17; Muvatta’, Akdıye, 31.
14 لاَ يُؤْمِنُ أحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لأخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ
Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz.
Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71.
15 اَلْمُسْلِمُ أخُو الْمُسْلِمِ لاَ يَظْلِمُهُ وَلاَ يُسْلِمُهُ مَنْ كَانَ فِي حَاجَةِ أخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِي حَاجَتِهِ وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ بِهَا كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ
Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanı(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter.
Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58.
16 لاَ تَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا وَلاَ تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا
İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız.
Müslim, Îmân, 93; Tirmizî, Sıfâtu’l-Kıyâme, 56.
17 اَلْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ النَّاسُ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ
Müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.
Tirmizî, Îmân, 12; Nesâî, Îmân, 8.
18 لاَ تَبَاغَضُوا وَلاَ تَحَاسَدُوا وَلاَ تَدَابَرُوا وَكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إخْوَانًا
وَلاَ يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أنْ يَهْجُرَ أخَاهُ فَوْقَ ثَلاَثِةِ اَيَّامٍ
Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz.
Buhârî, Edeb, 57, 58.
19 إنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إلَى الْبِرِّ وَ إنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إلَى الْجَنَّةِ وَإنَّ الرَّجُلَ لَيَصْدُقُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ صِدِّيقًا وَ إنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إلَى الْفُجُورِ وَ إنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إلَى النَّارِ وَ إنَّ الرَّجُلَ لَيَـكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّابًا
Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.
Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103, 104.
20 لاَ تُمَارِ أخَاكَ وَلاَ تُمَازِحْهُ وَلاَ تَعِدْهُ مَوْعِدَةً فَتُخْلِفَهُ
(Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme.
Tirmizî, Birr, 58.
21 تَبَسُّمُكَ فِي وَجْهِ أخِيكَ لَكَ صَدَقَةٌ وَأمْرُكَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهْيُكَ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَإِرْشَادُكَ الرَّجُلَ فِي أرْضِ الضَّلاَلِ لَكَ صَدَقَةٌ وَإِمَاطَتُكَ الْحَجَرَ وَالشَّوْكَ وَالْعَظْمَ عَنِ الطَّرِيقِ لَكَ صَدَقَةٌ
(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.
Tirmizî, Birr, 36.
22 إِنَّ اللَّهَ لاَ يَنْظُرُ إِلَى صُوَرِكُمْ وَأمْوَالِكُمْ وَلـكِنْ يَنْظُرُ إِلَى قُلُوبِكُمْ وَأعْمَالِكُمْ
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.
Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;
Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.
23 رِضَى الرَّبِّ في رِضَى الْـوَالِدِ وَسَخَطُ الرَّبِّ في سَخَطِ الْـوَالِدِ
Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır.
Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir.
Tirmizî, Birr, 3.
24 ثَلاَثُ دَعَوَاتٍ يُسْتَجَابُ لَهُنَّ لاَ شَكَّ فِيهِنَّ:
دَعْوَةُ الْمَظْلُومِ، وَدَعْوَةُ الْمُسَافِرِ ، وَدَعْوَةُ الْوَالِدِ لِوَلَدِهِ
Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir:
Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası.
İbn Mâce, Dua, 11.
25 مَا نَحَلَ وَالِدٌ وَلَدًا مِنْ نَحْلٍ أَفْضَلَ مِنْ أدَبٍ حَسَنٍ
Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir
hediye veremez.
Tirmizî, Birr, 33.
26 خِيَارُكُمْ خِيَارُكُمْ لِنِسَائِهِمْ
Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
Tirmizî, Radâ’, 11; ‹bn Mâce, Nikâh, 50.
27 لَيْس مِنَّا مَنْ لَمْ يَرْحَمْ صَغِيرَنَا وَيُوَقِّرْ كَبِيرَنَا
Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı
göstermeyen bizden değildir.
Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 66.
28 كَافِلُ الْيَتِيمِ لَهُ أوْ لِغَيْرِهِ أنَا وَ هُوَ كَهَاتَيْنِ فيِ الْجَنَّةِ وَأشَارَ بِالسَّبَّابَةِ وَالْوُسْطَى
Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: “Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yanyanayız” buyurmuştur.
Buhârî, Talâk, 25, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42.
29 اِجْتَنِبُوا السَّبْعَ الْمُوبِقَاتِ قَالُوا يَا رَسُولَ للهِ وَمَا هُنَّ قَالَ: اَلشِّرْكُ بِاللَّهِ وَالسِّحْرُ وَ قَتْلُ النَّفْسِ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إلاَّ بِالْحَقِّ وَأكْلُ الرِّبَا وَأكْلُ مَالِ اْليَتِيمِ وَالتَّوَلِّي يَوْمَ الزَّحْفِ وَقَذْفُ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلاَتِ الْمُؤْمِنَاتِ
(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu.
Buhârî, Vasâyâ, 23, Tıbb, 48; Müslim, Îmân, 144.
30 مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلاَ يُؤْذِ جَارَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أوْ لِيَصْمُتْ
Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.
Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75.
31 مَا زَالَ جِبْرِيلُ يُوصِينِي بِالْجَارِ حَتَّى ظَنَنْتُ أنَّهُ سَيُوَرِّثُهُ
Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki;
ben (Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.
Buhârî, Edeb, 28; Müslim, Birr, 140, 141.
32 اَلسَّاعِي عَلَى الأرْمَلَةِ وَالْمِسْكِينِ كَالْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللَّهِ
أوِ الْقَائِمِ اللَّيْلَ الصَّائِمِ النَّهَارَ
Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden
veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle
geçiren kimse gibidir.
Buhârî, Nafakât, 1; Müslim, Zühd, 41;
Tirmizî, Birr, 44; Nesâî, Zekât, 78.
33 كُلُّ ابْنِ آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ
Her insan hata eder.
Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.
34 عَجَبًا لأمْرِ الْمُؤْمِنِ إِنَّ أمْرَهُ كُلَّهُ خَيْرٌ وَلَيْس ذَاكَ لأحَدٍ إِلاَّ لِلْمُؤْمِنِ: إِنْ أصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَـكَرَ فَـكَانَ خَيْرًا لَهُ وَإِنْ أصَابَتْهُ ضَرَّاءُ صَبَرَ فَـكَانَ خَيْرًا لَهُ
Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır; O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.
Müslim, Zühd, 64; Dârim”, Rikâk, 61.
35 مَنْ غَشَّـنَا فَلَيْس مِنَّا
Bizi aldatan bizden değildir.
Müslim, Îmân, 164.
36 لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ نَمَّامٌ
Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden ya da affedilmedikçe)
cennete giremezler.
Müslim, Îmân, 168; Tirmizî, Birr, 79.
37 أعْطُوا الأجِيرَ أجْرَهُ قَبْلَ أنْ يَجِفَّ عَرَقُهُ
İşçiye ücretini, (alnının) teri kurumadan veriniz.
İbn Mâce, Ruhûn, 4.
38 مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَغْرِسُ غَرْسًا أوْ يَزْرَعُ زَرْعًا فَيَـأكُلُ مِنْهُ
طَيْرٌ أوْ إِنْسَانٌ أوْ بَهِيمَةٌ إِلاَّ كَانَ لَهُ بِهِ صَدَقَةٌ
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.
Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10.
39 إِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ
وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ ألاَ وَهِيَ الْقَلْبُ
İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.
Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107.
40 اِتَّقُوا اللَّهَ رَبَّـكُمْ وَصَلُّوا خَمْسَـكُمْ وَصُومُوا شَهْرَكُمْ وَأدُّوا زَكَاةَ أمْوَالِكُمْ وَأطِيعُوا ذَاأمْرِكُمْ تَدْخُلُوا جَنَّةَ رَبِّـكُمْ
Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz.
Tirmizî, Cum’a, 80. | |
| | | @bdulKadir Adminstratör
Mesaj Sayısı : 6736 Rep Gücü : 10015190 Rep Puanı : 97 Kayıt tarihi : 17/03/09 Yaş : 61 Nerden : İzmir
| Konu: Geri: Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler C.tesi Şub. 26, 2011 10:40 pm | |
| Çarşamba, 04 Şubat 2009 M. Ali KAYA 1. İki göz cehennem ateşini görmez. Birisi Allah korkusu ile ağlayan göz. İkincisi, savaşta Allah için nöbet tutan göz. (Tirmizi, Fezail-i Cihad, 12) 2. Îne alışverişi ile hileli faiz aldığınız, sığırların kuyruğuna yapışarak ziraatle meşgul olup cihadı terk ettiğiniz zaman Allah size öyle bir mezellet verir ki tekrara dinin emri olan cihada dönmedikçe o zilletten kurtulamazsınız. (Ebu Davut, Büyu’, 54; Müsned-i Ahmed, 2:42, 84) 3. Sizden birisi bir kötülük gördüğü zaman eliyle düzeltmeye çalışsın, buna gücü yetmezse dili ile düzeltsin, buna da gücü yetmezse kalbi ile buğz etsin ve kötülükten kalben uzak dursun. Bu ise imanın en zayıf mertebesidir. (Müslim, İman,78; Tirmizi, Fiten, 11; Nesai, İman, 17) 4. Rüyay-ı sadıka nübüvvetin kırk altı cü’ünden bir cüz’üdür. (Buhari, Ta’bir, 26; Müslim, Rü’ya, 6) 5. Ümmetim hakkında en çok korktuğum karın büyüklüğü, çok uykuya sebep olan tembellik ve yakîn ve iman zaafıdır. (Ali El-Müttaki, Kenzu’l-Ummal, 3:460 H. No: 7434) 6. “Bismillahillezî lâ yedurru maa ismihi fil-arzı ve lâ fis-semâi ve hüve’s-Semîu’l-alîm” duasını akşam ve sabah üçer defa okuyan kimseye hiçbir şey zarar veremez. (İbn-i Mâce, Dua, 14) 7. İnsanların içinde bulunup onların ezalarına katlanan bir mü’min, dağ başında inzvada ibadet eden mü’minden daha hayırlıdır. (ibn-i Mâce, Fiten, 23; Tirmizi, Kıyame, 55) 8. Neseblerinizi ve akrabalarınızı öğrenin ve sıla-i rahim yapınız. Sıala-i rahim akrabalar arasında sevgiyi artırır, malda berekete sebep olur ve ömürleri uzatır. (Tirmizi, Birr, 49) 9. Allah sizin annelerinize isyan etmenizi, kız çocuklarınızı öldürmenizi ve borçların eda edilmemesini ve hak edilmedik şeylerin alınmasını haram kılmıştır. Dedikoduyu, gereksiz soru sormayı ve servetinizi boşa harcayıp israf etmenizi de kerih görmüştür. (Buhari, İstikraz, 19; Edeb, 6; Müslim, Akdiye, 12) 10. Bir saat tefekür altmış sene nafile ibadetten hayırlıdır. (Aliyyu’l-Müttaki, Kenzu’l-Ummal, 3:106; Hadis No:5710) 11. Rabbim beni terbiye etti ve edebimi en güzel şekilde yaptı. (Kenz, 7:214 H. No: 18673; Münavi, Feyzü’l-Kadir, 1:225) 12. Kulun tövbesinden dolayı Allah’ın memnuniyeti, sizden birinizin ıssız çölde devesini kaybedip bulmasından daha fazladır. (Buhari, Daavât, 4; Müslim, Tövbe, 1, 7, 13. En hayırlı nesil benim zamanımdaki sahabelerimdir. Ondan sonra onlara yakın olanlar, ondan sonra da onlara yakın olanlardır. (Buhari, Rikak, 7; Eyman, 10; Tirmizi, Fiten, 45) 14. Bir defasında Allah’ın Resulü esirler arasında sağa sola koşarak kızını arayan ve gördüğü çocuğa sarılan bir anneyi göstererek ‘Bu kadın çocoğunu ateşe atar mı?’ diye sordu. Sahabeler ‘Hayır! Asla atmaz! ‘dediler. Peygamberimiz (sav) ‘Muhakkak ki Allah kullarına bu kadından daha şefkatli ve merhametlidir’ buyurdular. (Buhari, Edeb, 18; Müslim, Tövbe, 22) 15. Mekke’nin fethinden sonra hicret yoktur; ancak niyet ve cihat vardır. Allah yolunda savaşa çağrıldığınız zaman hemen katılın. (Buhari, Cihad, 1, 27, 184; Müslim, Hac, 445, İmaret, 85) 16. Tövbe sona ermeden cihad sona ermez. Tövbe ise güneş batıdan doğana kadar devam eder. (Ebu Davud, Cihad, 2; Müsned-i Ahmed, 4:99) 17. Âlimin âbide üstünlüğü, benim sizin en ednânıza karşı üstünlüğüm gibidir. (Tirmizi, İlim, 19) 18. Benimle sizin misaliniz, ateş yakan bir adamın misali gibidir ki, kelebekler kendilerini ateşe atarlar da o bunları ateşten korumaya çalışır. Ben de sizi ateşten korumak için elinizden ve eteğinizden tutuyorum; sizler ise benden kaçıyorsunuz. (Buhari, Rikak, 26; Müslim, Fedail, 17) 19. Resulullah (sav) hasır üzerinde uyumuş da hasırın izleri yüzünde çıkmıştı. Hz. Ömer (ra) onu uyandırdı ve ‘Ya Resulallah! Sizin için bir döşek yaptırsak’ dedi. Peygamberimiz (sav) ‘Dünya benim neyime! Ben uzun bir yolculuğa çıkan ve dinlenmek için bir ağaç gölgesine çekilen bir yolcu gibiyim” buyurdular. (Tirmizi, Zühd, 44) 20. Dünyada garip bir yolcu gibi ol! Kendini eshab-ı kuburdan say! (Tirmizi, Zühd, 25) 21. Ölmeden önce ölünüz. (Keşfu’l-Hafa, 2:291) 22. Sizlere doğruluk yaraşır. Doğruluk insanı iyiliğe, iyilik insanı cennete götürür. Kişi doğruyu söyleye söyleye indallahta sadıklardan yazılır. Yalan insanı kötülüğe, kötülük insanı cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye insallahta yalancılardan yazılır. (Buhari, Edeb, 69; Müslim, Birr, 105; Ebu Davud, Edeb, 80) 23. Kişi sevdiği ile beraberdir. (Buhari, Edeb, 96; Müslim, Birr, 165) 24. Sahabelerden Nuayman içkiden kendisini kurtaramamıştı. Bazen içiyordu. Sahabelerden bazıları ona kötü söyleyince peygamberimiz (sav) kaşlarını çattı ve ‘Kardeşinize karşı şeytana yardımcı olmayın. Allah’a yemin ederim ki o Allah ve rasülünü seviyor’ buyurdular. (Buhari, Hudud, 4, 5) 25. Nerede olursan ol, Allah’tan kork! Günahın arkasından hemen bir iyilik yapınız ki ona kefaret olsun. İnsanlara güzel ahlakla muamele ediniz. (Tirmizi, Birr, 55; Müsnad-i Ahmed, 5:153) 26. Nasıl olursanız ve neye layıksanız öyle idare edilirsiniz. (Deylemi, Müsned, 3:305) 27. İnsanlar niyetlerini, kalplerini ve kendilerini değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez. (Buhari, Cuma, 15; Müslim, İmare, 20) 28. Ameller niyetlere göredir. (Bukari, Bed’ül-Vahy, 1; Müslim, İmare, 155) 29. Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır. (Münavi, Mecmau’z-Zevâid, 1:61, 109) 30. İnsanda bir et parçası vardır. O salih olursa bütün beden salih olur. O fasit olursa bütün beden fesada gider. O et parçası kalptir. (Buhari, İman, 39; Müslim, Müsakat, 107; Müsned-i Ahmed, 4.280) 31. Bir insan bir iyiliğe niyet etse yapmasa bir sevap yazılır; yaparsa on sevap yazılır. Bir kötülüğe niyet etse yapsa bir günah yazılır, vazgeçse bir sevap yazılır. (Buhari, Rikak, 31; Müslim, İman, 206-207) 32. Muhacir günahlardan kaçan ve kalbinden Allah sevgisi dışındaki sevgileri atandır. (Nesai, İman, 9; Ebu Davud, Cihad, 2) 33. Müslüman insanların elinden ve dilinden salim olduğu kimsedir. Muhacir ise Allah’ın yasaklarından kaçandır. (Buhari, İman, 4; Ebu Davud, Cihad, 2) 34. Malayaniyi terk etmek Müslümanlığın güzelliğindendir. (Tirmizi, Zühd, 11; ibn-i Mâce, Fiten, 12) 35. Sabır ilk sadmede gösterilendir. (Buhari, Cenâiz, 32; Müslim, Cenâiz, 14, 15) 36. Ey Âdemoğlu! İhtiyacından fazla olanı sadaka olarak vermen senin için hayırlıdır. İhtiyacın kadarını elinde tutmandan dolayı ayıplanmaz ve kınanmazsın. İyilik yapmaya ve vermeye de yakınlarından başla... Veren el alan elden üstündür. (Buhari, Zekat, 18; Müslim, Zekat, 97) 37. Allah için verdiğiniz şey verenin eline geçmeden önce Allah’a ulaşır. (Buhari, Zekât, 8; Müslim, Zekât, 63-64) 38. Üç zümre vardır ki, kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz ve onları temize çıkarmaz. Onlara yakıcı bir azap vardır. Onlar, elbiselerini sürüyerek yürüyen kibirliler, yaptığı iyiliği başa kakanlar ve malını satarken yalan yere yemin ederek satanlardır. (Müslim, İman, 171; Ebu Davud, Libas, 25; Nesai, Büyu, 5) 39. Kalbinde zerre kadar kibir bulunan insan cennete giremez. (Müslim, İman, 171-174; Tirmizi, Büyu, 5; Ebu Davud, Libas, 25) 40. Yüce Allah buyurdu: “Kibriya benim ridamdır; azamet ve büyüklük benim izârımdır. Km benimle bu konuda yarışa girerse onu zelil eder, baş aşağı cehenneme atarım.” (Ebu Davudi, Libas, 26; Müslim, Birr ve Sıla, 136; İbn-i Mâce, Zühd, 16) 41. Cimri Allah’tan uzaktır, cennetten uzaktır, insanlardan uzaktır, cehenneme yakındır. (Tirmizi, Birr, 40) 42. Kim bana iki çenesinin arasını ve iki bacak arasını koruma konusunda söz verirse ben de onun cennete girmesi konusunda kefil olurum, söz veririm. (Buhari, Rikak, 23; Tirmizi, Zühd, 61) 43. Hatalarınızı silerek derecelerinizi yükselten amelleri size haber vereyim mi? Zor zamanlarda güzelce abdest almak, mescitlere gitmek, bir namazdan sonra diğer namazı beklemektir. Ribat, yani bağlılık ve adanmışlık budur. (Müslim, taharet, 41; Tirmizi, Tahret, 39; Nesai, Tahare, 180; İbn-i Mâce, Tahare, 49; Mesacid, 14; Cihad, 41) 44. Kalbi mescide bağlı olan kimse kıyamette gölgelenecek kimselerden birisidir. (Müslim, Tahare, 41; Tirmizi, Tahare, 39) 45. Namaz gözümün aydınlığıdır. (Mecmauz’-Zevâid, 2:271) 46. Namaz dinin direğidir. (Mecmau’z-Zevâid, 2:271) 47. Küçük cihaddan büyük cihada dönüyoruz. Büyük cihad nefisle cihattır. (Keşfu’l-Hafa, 1:424) 48. Yüce Allah buyurdu: “Ben salih kullarım için öyle nimetler hazırladım ki, ne gözler görmüş, ne kulaklar işitmiş ve ne de kalb-i beşere hutur etmiştir.” (Buhari, Tevhit, 35; Müslim, Cennet, 4, 5) 49. Cennette sizin bildiğiniz nimetlerinizin ancak isimleri vardır. (Buhari, Tevhit, 35; Müslim, Cennet, 4, 5) 50. Allah’tan kork ve hiçbir ma’rufu küçük görme. Ne ile Allah’ın rızasını kazanıp kurtulacağınızı bilemezsiniz. (Münavi, Feyzü’l-Kadir, 1:121; Müslim, Birr ve Sıla, 11; Ebu Davud, Libas, 25) 51. Cehennem bedenî şehvetlerle kuşatılmıştır, cennet de nefsin kerih gördüğü şeylerle kuşatılmıştır. (Buhari, Enbiya, 54; Müslim, Selam, 153, 154) 52. Size Allah’tan korkmanızı tavsiye ediyorum. Başınızda bulunan istemediğiniz siyahi bir köle de olsa itaat etmenizi tavsiye ediyorum. Ömrü olan ileride pek çok ihtilaflar görecektir. Sonradan ortaya çıkan dine muhalif bidalardan sakının. Bütün bidalar dalalettir, bütün dalaletler ise cehennemdedir. Sizden kim o zamanda yaşarsa benim sünnetime ve hulefa-i raşidinin sünnetine uysun ve yolundan gitsin. Bu sünnetlere sımsıkı sarılın, azı dişlerinizle tutunun. Cemaattan ayrılmayın. (Ebu Davud, Sünnet, 5; Tirmizi, İlim, 16; İbn-i Mâce, Mukaddime, 6) 53. İnsanlar altın, gümüş, bakır ve demir madenleri gibidir. Cahiliye döneminde hayırlı olanınız, İslama girdikten sonra ilim ve fıkıh sahibi olanlarınız da hayırlılarınızdır. Ruhlar askerler gibidir. Birbirleri ile ruhlar aleminde tanışanlar ve uyumlu olanlar birbirleri ile kaynaşırlar, birbirleri ile uyumlu olmayanlar (aynı duyguları hissetmeyenler) birbirleri ile anlaşamazlar, ayrılığa düşerler. (Buhari, Enbiya, 2; Müslim, Birr, 159, 160; ebu Davud, Edeb, 16) 54. Allah zalime mühlet verir; ama onu ihmal etmez. Bir de yakaladı mı, artık iflah etmez. Sonra şu ayeti okudular: “İşte Rabbin böyle yakalar. O’nun yakalaması çok acı ve can yakıcıdır.” (Hud, 11:102) (Buhari, Tefsir-i Sure, 11; İbn-i Mâce, Fiten, 22) a. Allah yedi zümreyi Arşın gölgesine alır. Bunlar: b. Âdil imam, c. Ömrü ibadet neşesi içinde geçen genç, d. Mescidlere devam edenler, e. Allah için birbirlerini seven ve bir araya gelenler, f. Makam ve mevki sahibi zengin kadının zina isteğini reddedenler, g. Sağ elinin verdiği sadakayı sol eli dahi bilmeyenler, h. Tenhalarda Allah korkusu ile ağlayanlar... (Buhari, Esan, 36; Zekat, 16; Rikak, 24; Hudud, 19; Müslim Zekat, 91; Tirmizi, Zühd, 53; Nesai, Kudat, 2) 55. Bana benden önceki peygamberlere verilmeyen beş şey verilmiştir: Bir aylık uzak mesafede de olsa düşmanlarımın kalbine korku verildi. Yeryüzü benim için mescit ve sebeb-i taharet yapıldı. Nerede vakit girerese orada namazınızı kılın. Ganimetler bana helal kılındı. Bana şefaat-i uzma hakkı verildi. Ben bütün insanlığa kıyamete kadar peygamber olarak gönderildim. (Buhari, Teyemmüm, 1; Salât, 56; Müslim, Mesacid, 3) 56. Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüğünüz, idare ettiğiniz kimselerden sorumlusunuz. Devlet başkanı idaresi altındakilerden sorumludur. Her fert de ailesinden sorumludur. Kadın beyinin evinden ve malından sorumludur. Hizmetçi de efendisinin malının bekçisi ve elinin altındakilerden mesuldür. Velhasıl, her biriniz çobansınız ve elinizin altındakilerden mesulsünüz. (Buhari, Cuma, 11; Müslim, İmare, 20) 57. İhsan, Allah’ı görüyormuş gibi ibadet etmenizdir. Sen onu görmesen de o seni görmektedir. (Buhari, Tefsir-i Sure, 31, 2; Müslim, İman, 5,7) ***************************************** 1- “Din, güzel ahlâktır. Ahlakı güzel insan her yaşta güzeldir.” 2- “Ameller, niyetlere göredir.” 3-— CENNET, ANNELERİN AYAKLARI ALTINDADIR.” 4- “İLIM ÖĞRENMEK,BEŞIKTEN MEZARA KADAR FARZDIR.” 5- “Üç şey münâfığın alâmetidir: Yalan söyler, sözünde durmaz, emânete hıyânet eder.” 6- “Namaz, dinin direğidir.” 7- “Bir kimsenin çocuğunu terbiye etmesi ve ona edep öğretmesi, her gün bir miktar sadaka vermesinden daha hayırlıdır.” 8- “İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah-ü Teâlâya şükretmemiş olur.” 9- “İNSANLARIN EN HAYIRLISI, İNSANLARA EN FAYDALI OLANIDIR.” 10-“Allah-u Teala’ya amellerin en sevimlisi azda olsa devamlı olanıdır.” 11- "Kalbinde kibir bulunanı, Allah-ü Teâlâ yüz üstü Cehenneme atar." 12- “Akıllı adam nefsini hesaba çeker ve ölümden sonraki hayat için iyi amel işler, aciz adam nefsini hevesine uydurur sonra Allah'tan mağfiret temenni eder.” 13- “İman etmedikçe cennete giremezsiniz,birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Sizden biriniz kendisi için sevdiğini Müslüman kardeşi için de sevmedikçe(istemedikçe) gerçek mümin olamaz.” 14- “İLIM ELDE ETMEK HER MÜSLÜMAN KADINA VE ERKEĞE FARZDIR.” 15- “İLIM ARAMAK IÇIN BIR TARAFA YÖNELEN KIMSEYE ALLAH,CENNET YOLUNU KOLAYLAŞTIRIR.” 16- “MUHAKKAK KI ALIMLER, PEYGAMBERLERIN MIRASÇILARIDIR.” 17- “HIKMET(ILIM), MÜ’MININ KAYBOLMUŞ MALIDIR,ONU NEREDE BULURSA ALIR.” 18- “ALLAH, SURETLERINIZE VE MALLARINIZA BAKMAZ; FAKAT, KALPLERINIZE VE DAVRANIŞLARINIZA BAKAR.” 19- “ BİR SAATLİK TEFEKKÜR (HİKMETLİ DÜŞÜNÜŞ ) 60 YILLIK NAFİLE İBADETTEN DAHA HAYIRLIDIR.” 20- “ALIMIN UYKUSU, CAHILIN IBADETINDEN DAHA HAYIRLIDIR.” SEÇME HADISLER ( BUNLARDAN DA ISTEDIĞINIZI SEÇEBILIRSINIZ) 21- “İLIM, ÇIN’DE DAHI OLSA GIDIP ALINIZ.” 22- “BIR ALIM, BIR KONUDA GÖRÜŞ BILDIRDIĞINDE BU YORUMU DOĞRU ISE 10 SEVAP, YANILIR ISE 1 SEVAP ALIR.” 23- “ İLMİN YARISI, SORU SORMAKTIR.” 24- “MAHŞERDE ALIMIN MÜREKKEBI, ŞEHIDIN KANINDAN MIZAN’DA DAHA AĞIR GELIR.” 25- “ALLAH, İNSANLARA ACIMAYANLARA, MERHAMET ETMEZ.” 26-“HELALLER BELLIDIR, HARAMLAR DA BELLIDIR. BIRDE BUNLAR ARASINDA ŞÜPHELI OLANLAR VARDIR, SIZ ŞÜPHELI OLAN ŞEYLERDEN KAÇININ.” 27-“-Bir gün Resûl-i Ekrem (s.a.v.), esirler arasında çocuğundan ayrılan bir kadın gördü. Kadın çocuğunun hasretinden rast gelen çocuğu kucağına alıyor, onu sevip emziriyordu. Resul-i Ekrem (s.a.v.) ashabına: — Hiç bu kadın çocuğunu ateşe atar mı? Diye sordu. Ashab: — Asla, cevabını verdiler. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (s.a.v.): “O HALDE, BILINIZ KI, ALLAH’IN KULLARINA MERHAMETI, BU KADININ ÇOCUĞUNA MERHAMETINDEN DAHA FAZLADIR, BUYURDU.” 28- “MÜSLÜMAN , DİLİYLE VE ELİYLE DİĞER MÜSLÜMANLARA GÜVEN VEREN KİŞİDİR.” 29- “AMENTÜ BI’LLAH…… DE; ONDAN SONRA DOSDOĞRU OL.” 30- “ GÜZEL SÖZLER, SADAKA YERINE GEÇER.” 31- “ KANAAT, TÜKENMEZ HAZINEDIR.” 32- “ATEŞ, NASIL ODUNU YER BİTİRİRSE, HASED DE ( KISKANÇLIK ) İYİLİKLERİ YER BİTİRİR.” 33- “ TEMİZLİK, İMANDAN GELİR.” 34- | |
| | | @bdulKadir Adminstratör
Mesaj Sayısı : 6736 Rep Gücü : 10015190 Rep Puanı : 97 Kayıt tarihi : 17/03/09 Yaş : 61 Nerden : İzmir
| Konu: Geri: Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler Ptsi Nis. 04, 2011 11:36 am | |
| 1. Namaz dinin direğidir. 2. İslâm, güzel ahlâktır. 3. İçkiden sakınınız çünkü o her kötülüğün anasıdır 4. Bizi aldatan bizden değildir. 5. İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez. 6. Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. 7. Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir. 8. Din kardeşini bir suçundan dolayı ayıplayan kimse o suçu kendiside işlemeden ölmez. 9. Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. 10. Yatağınıza gideceğinizde namaz abdesti gibi bir abdest alın sonra da şöyle dua edin: Allahım! Rahmetini umarak, azabından korkarak kendimi sana teslim ettim, yüzümü sana çevirdim, işimi sana ısmarladım, sırtımı sana dayadım. Senden başka sığınak, senden başka dayanak yoktur. İndirdiğin kitabına, gönderdiğin peygamberine iman ettim. 11. Yapacağın her işi, önce düşün! Allah-ü Teâlâ’nın razı olduğu, izin verdiği bir iş ise, onu yap! Böyle değilse, o işten kaç!" 12. "Müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir. 13. Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir. 14. Allah, sizden birinizin yaptığı işi ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur. 15. Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır. 16. Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir. 17. Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tövbe edenlerdir. 18. Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Azîz ve Celîl olan Rabb'i: - Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir. 19. "Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur. 20. Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir 21. Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın. 22. Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden ya da affedilmedikçe) cennete giremezler 23. İşçiye ücretini, (alnının) teri kurumadan veriniz. 24. Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran. 25. İman, yetmiş küsur derecedir. En üstünü “Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür, en düşük derecesi de rahatsız edici bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Hayâ da imandandır. 26. Hangi ameller daha faziletlidir? diye sordum. - "Vaktinde kılınan namaz" buyurdu. 27. Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir. 28. İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz, bir de gecesini Allah yolunda, nöbet tutarak geçiren göz. 29. Hiçbiriniz kendisi için istediğini mü’min kardeşi için istemedikçe gerçek iman etmiş olamaz. 30. Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmanına teslim etmez. Kim, mümin kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanın kusurunu örterse, Allah da Kıyamet günü onun kusurunu örter. 31. İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de gerçek anlamda iman etmiş olamazsınız. 32. Birbirinize kin ve nefret beslemeyin, birbirinize haset etmeyin, arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları,kardeş olun.Bir müslümana,üç günden fazla din kardeşiyle dargın durması helal olmaz. 33. Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır. 34. ''Sizden herhangi birinizin kapısı önünde bir nehir bulunsa ve o kimse nehirde günde beş defa yıkansa kendisinde kirden birşey kalır mı? ''Dinleyenler: ''Hiç kir kalmaz Ya Rasûlallah'' diye cevap verdiler. Peygamberimiz:''İşte beş vakit namaz da buna benzer,Allah namazla günahları siler.'' buyurdu. 35. "Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir." 36. "Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir". 37. (Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme. 38. (Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır. 39. Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar. 40. Münafığın (ikiyüzlünün) belirtisi üçtür: konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiği zaman sözünde durmaz emanete ihanet eder. 41. Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası. 42. Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: “Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yan yanayız” buyurmuştur. 43. (İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu. 44. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun. 45. Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; ben (Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim. 46. Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir. 47. Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır; O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur. 48. Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır. 49. İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir. 50. Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz. 51. (Allah Rasûlü) “Din nasihattir/samimiyettir” buyurdu. “Kime Yâ Rasûlallah?” diye sorduk. O da; “Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün müslümanlara” diye cevap verdi. 52. Ezanla kamet arasında yapılan dua reddedilmez (mutlaka kabul edilir). "Öyleyse, ey Allah'ın Resulü, nasıl dua edelim?" "Allah'tan, dünya ve ahiret için afiyet isteyin!" 53. "Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ömrünün uzatılmasını isterse sıla-i rahim (akraba ziyareti) yapsın." 54. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa, Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. 55. İlim öğrenmek üzere yola çıkan kimseye, Allah cennet yolunu kolaylaştırır 56. Her insan kıyamet gününde Allah’ın huzurunda şu 5 şeyden hesaba çekilmeden Allah’ın huzurundan ayrılmaz:*Ömrünü nasıl geçirdiğinden, *Gençliğini hangi yollarda harcadığından, *Malını nereden ve nasıl kazandığından,*Malını nereye harcadığından,*Bildiğinle amel edip etmediğinden. 57. Hiçbir farz namazı kasten terk etme. Kim namazı kasten terk ederse, İlâhi koruma ve teminattan mahrum kalır. 58. Nimetleriyle sizi beslediği için Allah'ı sevin. Beni de Allah sevgisi için sevin. Ehl-i Beytimi de benim sevgim için sevin. 59. Duâ rahmetin, abdest namazın, namaz Cennetin anahtarıdır. 60. Kulun dili doğru olmadıkça kalbi doğru olmaz. Kalbi doğru olmadıkça da îmânı doğru olmaz. 61. Kıyâmet günü Cennete ilk çağırılacak, varlıkta da darlıkta da Allah'a çok hamdedenlerdir. 62. Şu 6 şeyi devamlı yapacağınıza dair bana söz verin; ben de cennete gireceğinize kefil olayım: Konuştuğunda hep doğru söyleyin. Söz verdiğinizde hep sözünüzde durun. Size güvenildiğinde bu güveni sakın istismar etmeyin. Namusunuzu titizlikle koruyun. Gözlerinizi haramdan sakının. Haramın her türlüsünden çekinin. 63. “Daha vakti var, ilerde yaparım” demek, şeytanın mü’minlerin kalplerine bıraktığı bir vesvesedir. 64. Yoldan insanlara sıkıntı ve eziyet veren şeyleri (çukurları, tümsekleri, yolu işgal eden lüzumsuz kalabalıkları, pislikleri) gider. Çünkü bu senin için sadakadır. 65. Kul namaza durduğunda, bütün günahları getirilir. Başı ve omuzları üzerine konulur. Rükû ve secdeye gittikçe dökülür, o insandan ayrılır. 66. İnsanlarla alay eden kimseler var ya, kıyamette onlardan birine cennetten bir kapı açılır. “Haydi, gel” denilir. O kişi, kapının önüne varınca, kapı yüzüne kapanır. Sonra başka bir kapı açılır. “Haydi, gel!” denilir. O kapıya da ümitle koşar. Fakat yanına varınca, o kapı da yüzüne kapanır. Ve böylece, kapı açılıp kapanma durumu sürüp gider. Nihayet, kişiye cennetten gerçek bir kapı açılır. “Haydi, gel, bu sefer gir!” denilir. Ama adam, yine suratıma kapatılır endişesiyle, bu açık kapıya yanaşmaz. (Alaycılığın cezasını, bu şekilde alaya alınarak bulur.) 67. Üzüntü ve kaygılarınızı sadakalar vererek gideriniz. Ta ki, Allah kötü durumunuzu düzeltsin, düşmanlarınıza karşı da size yardımcı olsun. 68. İnsanlara kötülük yapmaktan uzak dur. Şüphesiz bu, senin için bir sadakadır. 69. Yemek yiyip su içtikten sonra, bunlara hamdeden kulundan Allah razı olur. 70. Bismillah de, sağ elinle ve önünden ye. Üzerinde Allah'ın ismi zikredilmeyen yemeği şeytan benimser. 71. Sizden kim bir şey yerse "Bismillah (Allah'ın adıyla)" desin. Eğer söylemeyi unutmuşsa, hatırlayınca veya sonunda şöyle söylesin: "Bismillahi evvelihi ve âhirihi (başında da sonunda da Bismillah). 72. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm otururken bir adam besmele çekmeden yemek yiyordu. Yemeğini yemiş, geriye tek lokması kalmıştı. Onu ağzına kaldırırken: "Bismillahi evvelihi ve ahirihi" dedi. Bunun üzerine Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm güldü ve:"Şeytan onunla birlikte yemeye devam etti.Ne zamanki Allah'ın adını andı,karnındakileri hep kustu buyurdu. 73. Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar Müslüman’ın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar. 74. Cennete giren hiçbir kimse, yeryüzündeki bütün şeyler kendisinin olsa bile dünyaya geri dönmek istemez. Sadece şehit, gördüğü itibar ve ikram sebebiyle tekrar dünyaya dönmeyi ve defalarca şehit olmayı ister. 75. Cennetlikler cennete girince bir kimse şöyle seslenir: Siz cennette ebediyen yaşayacak, hiç ölmeyeceksiniz; hep sağlıklı olacak, hiç hastalanmayacaksınız; hep genç kalacak, hiç yaşlanmayacaksınız; hep nimet ve mutluluk içinde yaşayacak,hiç keder ve sıkıntı çekmeyeceksiniz! 76. Abdestli olarak uyuyan kimse, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan gibidir. 77. Yaptığın iyilik sebebiyle seviniyor ve yaptığın kötülük sebebiyle üzülüyorsan, sen müminsin. 78. Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! 79. "Hz. Davud 'un (as) duaları arasında şu da vardır: "Allahım! Senden sevgini ve seni sevenlerin sevgisini ve beni senin sevgine ulaştıracak ameli talep ediyorum. Allah'ım! Senin sevgini nefsimden, ailemden, malımdan, soğuk sudan daha sevgili kıl.” 80. ''Mü’minin mizanında en ağır basacak şey, güzel ahlaktır. Muhakkak ki, Allah Teâlâ işi ve sözü çirkin olan ve hayâsızca konuşan kimseye kin ve nefret duyar. 81. Rızkının çoğalmasını ve ömrünün uzun olmasını isteyen, ana ve babasına ihsan ve ikramda bulunsun. 82. Anne ve babasına veya onlardan sadece birine yaşlılık günlerinde yetişip de Cennete giremeyen kimse perişan olsun, perişan olsun, perişan olsun! 83. Allahım! Ürpermeyen kalpten, kabul edilmeyen duadan, doymayan nefisten, fayda vermeyen ilimden, Seni unutturacak kazançtan Sana sığınırım. 84. "Annene, babana, kızkardeşine, kardeşine ve sırasıyla diğer yakınlarına iyilik et!" 85. İnsanların kıyamet günü azabı en şiddetli olanı, dünyada iken insanlara en çok eza ve cefa vermiş olanıdır. 86. "Akıllı kimse, nefsine uymaz, ibadet eder. Ahmak ise, nefsine uyar, sonra da Allahü Teâlâ’dan rahmet bekler." 87. "Besmelesiz başlayan her iş bereketsizdir." 88. Allah katında amellerin (yapılan işlerin) en güzeli, az da olsa devamlı olanıdır. 89. En faziletli zikir,'La ilahe illallah' demek, en faziletli dua da,'Elhamdülillah' demektir. 90. "Akrabaların gösterdiği yakınlığa karşılık veren kimse, tam anlamıyla akrabalık haklarını gözetiyor sayılmaz. Akrabalık haklarını tam anlamıyla gözeten kimse; yakınları akrabalık bağlarını ondan kestikleri halde, o onlardan alaka ve yardımını kesmeyen kimsedir. " 91. "Bir erkek, hanımını döverse, kıyamette ben ondan şikâyetçi olurum. Hanımlarınızı dövmeyiniz! Onlar, sizin köleniz değildir." 92. Dua rahmetin, abdest namazın, namaz da Cennetin anahtarıdır. 93. Şüphesiz öfke şeytandandır, şeytan ise ateşten yaratılmıştır. Ateş ancak su ile söndürülür. Sizden biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın. 94. Bana söyler misin; iki kölen olsa, biri sadık ve doğru sözlü, diğeri hain ve yalancı. Hangisini seversin? İşte siz de Allah katında böylesiniz. 95. Faziletlerin en üstünü; sana gelmeyene gitmen, vermeyene vermen ve kötülük edene iyilik etmendir. 96. Müslümanın, Müslüman üzerindeki hakkı altıdır. * Onunla karşılaştığında ona selâm ver. * Seni davet ettiğinde davetine git. *Senden nasihat istediğinde, nasihat ver. * Aksırdığında ve -Elhamdülillah- dediğinde, -Yerhamükeallah- de. * Hasta olduğunda ziyaretine git. *Vefat ettiğinde cenazesinde bulun. 97. Kişi dostunun dini üzeredir. Öyle ise her biriniz dost edindiği kimselere dikkat etsin. 98. Yalan söylemek rızkı noksanlaştırır. 99. Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun. 100. Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. 101. Allah, benden bir söz işitip onu ezberleyen ve iyi kavrayıp başkasına ileten kulu mutlu etsin. Nice söz aktaran kimse vardır ki, aktardığı sözün derin anlamını bilmez. Nice söz aktaran kimse, sözü, kendisinden daha derin anlayışlı bir kimseye nakleder | |
| | | @bdulKadir Adminstratör
Mesaj Sayısı : 6736 Rep Gücü : 10015190 Rep Puanı : 97 Kayıt tarihi : 17/03/09 Yaş : 61 Nerden : İzmir
| Konu: Geri: Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler Çarş. Nis. 06, 2011 9:43 am | |
| .SAYFA
1-Allah Rasûlü) “Din nasihattır/samimiyettir” buyurdu. “Kime Yâ Rasûlallah?” diye sorduk. O da; “Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün müslümanlara” diye cevap verdi. Müslim, İmân, 95.
2-İslâm, güzel ahlâktır.
Kenzü’l-Ummâl, 3/17, HadisNo: 5225.
3-İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.
Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16.
4-Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.
Buhârî, İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6.
5-İnsanların Peygamberlerden öğrenegeldikleri sözlerden biri de: “Utanmadıktan sonra dilediğini yap!” sözüdür.
Buhârî, Enbiyâ, 54; EbuDâvûd, Edeb, 6.
6-Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz.(Mümin, iki defa aynı yanılgıya düşmez)
Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63.
7-Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.
Tirmizî, Birr, 55.
9-Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur. Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat, 1/275; Beyhakî, fiu’abü’l-Îmân, 4/334.
10-İman, yetmiş küsur derecedir. En üstünü “Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür, en düşük derecesi de rahatsız edici bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Haya da imandandır. Buhârî, Îmân, 3; Müslim, Îmân, 57, 58.
11-Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir. Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248.
12-İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz, bir de gecesini Allah yolunda, nöbet tutarak geçiren göz. Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 12.
13-Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.
İbn Mâce, Ahkâm, 17; Muvatta’, Akdıye, 31.
14-Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz. Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71.
15-Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanı(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter. Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58.
16-İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız. Müslim, Îmân, 93; Tirmizî, Sıfâtu’l-Kıyâme, 56.
17-Müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.
Tirmizî, Îmân, 12; Nesâî, Îmân, 8.
2.SAYFA
18-Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz. Buhârî, Edeb, 57, 58.
19-Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.
Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103, 104.
20-(Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme. Tirmizî, Birr, 58.
21-(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.
Tirmizî, Birr, 36.
22-Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.
Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9; Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.
23-Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir. Tirmizî, Birr, 3.
24-Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir:
Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası. İbn Mâce, Dua, 11.
25-Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir
hediye veremez. Tirmizî, Birr, 33.
26-Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
Tirmizî, Radâ’, 11; ‹bn Mâce, Nikâh, 50.
27-Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı
göstermeyen bizden değildir. Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 66.
28-Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: “Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yanyanayız” buyurmuştur.
Buhârî, Talâk, 25, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42.
29-(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu. Buhârî, Vasâyâ, 23, Tıbb, 48; Müslim, Îmân, 144.
30-Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.
Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75.
3.SAYFA
31-Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki;
ben (Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim. Buhârî, Edeb, 28; Müslim, Birr, 140, 141.
32-Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden
veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir. Buhârî, Nafakât, 1; Müslim, Zühd, 41; Tirmizî, Birr, 44; Nesâî, Zekât, 78.
33-Her insan hata eder.Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir. Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.
34-Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır; O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.
Müslim, Zühd, 64; Dârim”, Rikâk, 61.
35-Bizi aldatan bizden değildir.
Müslim, Îmân, 164.
36-Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden ya da affedilmedikçe) cennete giremezler. Müslim, Îmân, 168; Tirmizî, Birr, 79.
37-İşçiye ücretini, (alnının) teri kurumadan veriniz.
İbn Mâce, Ruhûn, 4.
38-Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.
Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10.
39-İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.
Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107.
40-Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz. Tirmizî, Cum’a, 80.
41-Bir saat tefekür altmış sene nafile ibadetten hayırlıdır. (Aliyyu’l-Müttaki, Kenzu’l-Ummal, 3:106; Hadis No:5710)
41-Rabbim beni terbiye etti ve edebimi en güzel şekilde yaptı. (Kenz, 7:214 H. No: 18673; Münavi, Feyzü’l-Kadir, 1:225)
42-Nerede olursan ol, Allah’tan kork! Günahın arkasından hemen bir iyilik yapınız ki ona kefaret olsun. İnsanlara güzel ahlakla muamele ediniz. (Tirmizi, Birr, 55; Müsnad-i Ahmed, 5:153)
43--Nasıl olursanız ve neye layıksanız öyle idare edilirsiniz. (Deylemi, Müsned, 3:305)
44-Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır. (Münavi, Mecmau’z-Zevâid, 1:61, 109)
45-İnsanda bir et parçası vardır. O salih olursa bütün beden salih olur. O fasit olursa bütün beden fesada gider. O et parçası kalptir. (Buhari, İman, 39; Müslim, Müsakat, 107; Müsned-i Ahmed, 4.280)
4.SAYFA
46-Kalbinde zerre kadar kibir bulunan insan cennete giremez. (Müslim, İman, 171-174; Tirmizi, Büyu, 5; Ebu Davud, Libas, 25)
47-Cimri Allah’tan uzaktır, cennetten uzaktır, insanlardan uzaktır, cehenneme yakındır. (Tirmizi, Birr, 40)
48-Cehennem bedenî şehvetlerle kuşatılmıştır, cennet de nefsin kerih gördüğü şeylerle kuşatılmıştır. (Buhari, Enbiya, 54; Müslim, Selam, 153, 154)
49-Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüğünüz, idare ettiğiniz kimselerden sorumlusunuz. Devlet başkanı idaresi altındakilerden sorumludur. Her fert de ailesinden sorumludur. Kadın beyinin evinden ve malından sorumludur. Hizmetçi de efendisinin malının bekçisi ve elinin altındakilerden mesuldür. Velhasıl, her biriniz çobansınız ve elinizin altındakilerden mesulsünüz. (Buhari, Cuma, 11; Müslim, İmare, 20)
50-“İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah-ü Teâlâya şükretmemiş olur.”
51- Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden ya da affedilmedikçe) cennete giremezler
52-İşçiye ücretini, (alnının) teri kurumadan veriniz.
53-Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.
54-Hiçbiriniz kendisi için istediğini mü’min kardeşi için istemedikçe gerçek iman etmiş olamaz.
55-İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de gerçek anlamda iman etmiş olamazsınız.
56-Birbirinize kin ve nefret beslemeyin, birbirinize haset etmeyin, arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları,kardeş olun.Bir müslümana,üç günden fazla din kardeşiyle dargın durması helal olmaz.
57-Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.
58-''Sizden herhangi birinizin kapısı önünde bir nehir bulunsa ve o kimse nehirde günde beş defa yıkansa kendisinde kirden birşey kalır mı? ''Dinleyenler: ''Hiç kir kalmaz Ya Rasûlallah'' diye cevap verdiler. Peygamberimiz:''İşte beş vakit namaz da buna benzer,Allah namazla günahları siler.'' buyurdu.
59-"Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir."
60-Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.
61-Münafığın (ikiyüzlünün) belirtisi üçtür: konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiği zaman sözünde durmaz emanete ihanet eder.
Derleyen: KADİR KUTLU
Yunus Emre İlköğretim Okulu Din K.A.Bilgisi Dersi Öğretmeni
| |
| | | | Hadis Yarışması İçin Seçilmiş Hadisler | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|