TBMM Milli Eğitim Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifini bazı değişikliklerle benimsedi.
AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık'ın başkanlığında toplanan alt komisyon, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'' üzerindeki çalışmalarını tamamladı.
Alt komisyonda benimsenen teklifte bazı değişiklikler yapıldı.
Buna göre, ilköğretime başlama çağı, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlayacak, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
İlköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre, seçmeli dersler oluşturulacak.
Ortaöğretim; ilköğretime dayalı, dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarının tümünü kapsayacak.
Zorunlu ortaöğretime 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren başlanacak. Bakanlar Kurulu, söz konusu uygulamayı bir yıl erteleyebilecek.
''İlkökğretim birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir'' ifadesi teklif metninden çıkarıldı.
-Ortaöğretim başarı notları-
Yüksek öğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. Orta öğretim bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere orta öğretim başarı puanına dönüştürülecek.
Bir mesleğe yönelik program uygulayan orta öğretim kurumlarının mezunlarının, YÖK tarafından belirlenen aynı meslek dalında yer alan yüksek öğretim programlarına yerleşmelerinde, adayın orta öğretim başarı puanına ek olarak orta öğretim başarı puanının yüzde 4'ü, yerleştirme puanına eklenecek. Söz konusu düzenleme, bu yılki sınavlarda uygulanmayacak.
Mesleki lise mezunları, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğindeki ön lisans yüksek öğretim programlarına sınavsız yerleştirilebilecek.
Alt komisyonda, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin adının ''Bülent Ecevit'', Konya Üniversitesi'nin adının ''Necmettin Erbakan'' olarak değiştirilmesi benimsendi. Ayrıca, teklifte öngörülen ''Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi''nin ismi, ''Abdullah Gül'' olarak değiştirildi. Teklifte Rize Üniversitesinin adının da ''Recep Tayyip Erdoğan'' olarak değiştirilmesi öngörülüyor.
Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ile MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, alt komisyon raporuna muhalefet şerhi koyacaklarını dile getirdiler. Özcan'ın, 4 4 4 olarak öngörülen kademelendirmenin 5 4 3 olarak değiştirilmesine ilişkin talebi kabul edilmedi.
http://www.aktifhaber.com/komisyon-444-egitim-sistemini-kabul-etti-566123h.htm