Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor.
Ne
var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor. Dondurma
"Dondurmalar Tebliği"ne göre değil, "Yenilebilir Buzlu Ürünler
Tebliği"ne göre üretiliyor.
Bu da piyasadaki birçok dondurmanın
süt tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, renklendirici ve aroma gibi
'şüpheli' katkı maddeleri ile üretildiği anlamına geliyor.
Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ndeki "Dondurma Tebliği"ne göre dondurmanın
içinde süt, kaymak, salep, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma yahut
meyvelerin bulunması gerekiyor.
Piyasada satılan dondurmalar ise
'Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği'ne göre üretiliyor ve yapımında su
buzu, meyveli buz, sorbe, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz
kullanılıyor.
İçlerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun
şekilde hazırlanıyor. "Mamullerimizin hiçbir çeşidindedomuz ve domuzdan
elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır." ibaresi istisnasız her
üründe bulunuyor.
Tüketiciler Birliği'nin (TB) yayımladığı
rapora göre 'yoktur' ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla
belirtilen jelatin kullanılıyor.
Jelatinin maliyeti düşük
olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca üretiliyor ve kimi
zaman domuzdan elde ediliyor. Kullanılan sığır jelatini olsa dahi İslami
usullere göre kesilmiş olması gerekiyor.
Kaynak: (Aksiyon)