KİŞİ BAŞINA YILDA YARIM KİLO BÖCEK
Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nden Entomoloji Profesörü Marcel
Dicke, geçen yıl yaptığı açıklamasında işlenmiş gıda tüketen herkesin
bir miktar böcek yediğini de anlatıyor: “Dünyanın herhangi bir yerinde
işlenmiş besin maddesi tüketenler zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun
miktarı da yılda yaklaşık 500 gram. Domates sosu, fıstık ezmesi ya da
ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda böcek var.” Meyveli süt, yoğurt,
bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme
ve sakız gibi yüzlerce ürünün içerisinde yer alan Karminin önünde yasal
engel yok. Ancak dini açıdan sakıncalı sayılıyorlar. İlahiyatçı Prof.
Dr. Faruk Beşer, birçok üründe renklendirici ve tatlandırıcı olarak
kullanılan maddenin İslam’a göre doğrudan doğruya haram denilemeyeceğini
belirterek “Hanefi kurallarına göre mekruh yani hoş olmayan, olmaması
gereken. Kullanmak sakıncalıdır” diyor.
SAĞLIK AÇISINDAN ŞÜPHELİ
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise bu tür
maddelere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurguluyor: “Gıda
ürünlerinde kullanılan bu tür çok madde var. Bunların güvenli
olduklarından hiç emin değiliz. Çünkü bunlarla ilgili araştırmalar 40-50
yıl öncesine ve o zamanın teknolojisine dayanıyor. Güvenirliği günümüze
göre çok düşük olan araştırmalar. Bu nedenle bu ürünlerin insan sağlığı
üzerindeki etkileri ciddi şekilde yeniden araştırılmalı. Böceklerden
elde edilen ürünler hayvansa araştırılmalı. Gıda ürünlerinde bu tip
binlerce madde var. Hepsi için güvenli demek doğru değil. Şüphe
edilenden uzak durmak gerek. Karmin yiyecek ve içeceğe sadece renk
veriyor. Sağlığa bir faydası yok, kullanımı şüpheli. Bu tür ürünlerin
sağlığa zararlı olup olmadığı araştırılmalı.”
DOZU FİRMAYA BAĞLI
Konuyla ilgili Gıda Teknolojileri Uzmanları şunları söylüyor: “Samim
Saner Gıda Güvenirliği Derneği Başkanı: “Karmin, Avrupa Birliği Gıda
Güvenliği otoritesinin de onayladığı bir madde. Temel konu şu: Bu
maddenin kullanıldığının beyan edilmesi gerekiyor. Firmaların bunu beyan
etmemesi sıkıntı. Türk Gıda Kodeksi açısından kullanımının bir
sıkıntısı yok. Bütün katkı maddeleri AB tarafından incelemeye alındı.
Bunun raporu önümüzdeki yıllarda çıkacak. Şu an itibariyle ‘Karmin’le
ilgili negatif bir bilgi yok. O çalışma bitince ne olacağını bilmiyoruz.
Ama şu an kullanımına izin veriliyor.”
Yrd. Doç. Dr. Filiz Aksu
İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojileri Uzmanı: “Karmin,
ülkemizde kullanımına izin verilen bir katkı maddesi . İzin verilen
dozlarda kullanılması durumunda sağlığa direkt etkisi yok. Duyarlı
kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ciddi üreticiler doz
miktarını belirtiyor ancak doz aşımı olabilir. Bunu bilemiyorsunuz.
Firmanın iyi niyetine bağlı. Ürünü daha renkli göstermek için katkı
oranını arttırabiliyorlar. Sadece bunun için değil, birçok katkı
maddesinde doz aşımı risklere yol açabilir. Ülkemizde Karmin maddesinin
kilogram düzeyinde 100 miligrama izin veriliyor.”
Radikal gazetesi haberi