Siyah havuç ateş düşürüyor Siyah havucun yapılan araştırmalarda iltihap kurutucu ve ateş düşürücü özelliği olduğu ortaya çıktı... Konya Ereğli Ziraat Odası Başkanı
Özkan Özgüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın önemli bir tarım merkezi olan Ereğli ilçesinde beyaz kiraz başta olmak üzere
siyah havuç, domates ve elma gibi çok sayıda ürünün üretildiğini söyledi.
Türkiye'de sadece Ereğli'de
üretilen siyah havucun dünyanın birçok ülkesinden talep gördüğünü ifade
eden Özgüven, Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bilim
adamlarının yaptığı araştırmada, içinde bulunan ''antosiyanin'' adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti-inflamatuar) özelliği olduğunun da gözlemlendiğini bildirdi.Özgüven, bu özelliğinin yanı sıra doğal gıda boyası olarak da kullanılan
siyah havucun yurt dışından yoğun talep gördüğünü, İtalya, Fransa, ABD
ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini dile
getirdi.
Bu yıl 80 bin ton siyah havuç üretimi gerçekleştiİlçede kasım ayı sonlarında başlayan siyah havuç hasadının devam ettiğini aktaran Özgüven, şunları kaydetti:
''Siyah havucun önemli bir kısmı hasat edilerek, tesislerde işlemlerden
geçirildi. Bir kısmı da soğuk hava depolarına konuldu. Bu yıl 20 bin
dekar alanda yaklaşık 80 bin ton civarında üretim gerçekleşti. Verim
oldukça iyi. Geçen yıl 15 bin dekar alanda ekim yapılmıştı. Ekim
alanlarının genişlemesiyle üretimimizde de bu yıl yüzde 20 civarında
artış oldu. Şu anda 8-9 köyümüzde siyah havuç üretimi yapılıyor. Artan talep doğrultusunda siyah havuç üretiminin daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz.''
Özgüven, siyah havucun daha çok doğal gıda boyası olarak kullanıldığını,
bu özelliğinin de ona ihracat noktasında bir artı değer kazandırdığını
belirterek, bu havuç türünün ayrıca şalgam suyu yapımında ve çeşitli
meyve konsantrelerinde de kullanıldığını anlattı.
Avrupa'da doğal gıda boyası olarak kullanılıyorÖzellikle Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde kullanılan en
verimli doğal gıda boyası olarak dikkati çeken siyah havuca rengini
veren antosiyanin
maddesinin hücre yaşlanmasını önlediğinin altını çizen Özgüven, ''Bu
yüzden kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri, doğal
gıda boyalarına yöneliyor. Bu da siyah havuca olan talebi artırıyor''
dedi.
Üretilen siyah havucun yarıdan fazlasının ihraç edildiğini vurgulayan
Özgüven, yeni çeşitlerinin geliştirilmesi, mevcut çeşitlerin
verimlerinin artırılması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü
tarafından başlatılan proje kapsamında çalışmaların da sürdürüldüğünü
sözlerine ekledi.
(AA)