KUTLU FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
KUTLU FORUM

Bilgi ve Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
huzeyfe
Süper Moderatör
huzeyfe


Mesaj Sayısı : 7719
Rep Gücü : 18108
Rep Puanı : 23
Kayıt tarihi : 27/03/09

Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Empty
MesajKonu: Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne?   Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Icon_minitimePaz Ekim 04, 2015 7:26 am

Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne?

Dizimiz, vücudumuzun hemen büyük hemde en çok travmaya uğrayan eklemi. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında, hastaların ortopediste başvurmasına neden olan başlıca şikâyetler dizle ilgili. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Şafak Onbaşıoğlu, çağımızın aktif yaşambiçiminin, diz rahatsızlıklarının görülme sıklığını artırdığını söylüyor. İstatistikler ise, toplumda diz ağrısı görülme oranının yüzde 20 civarında olduğunu yani her 5 kişiden birinin, yaşamının bir döneminde bu problemle karşılaştığını gösteriyor. Bu oran yaşlanmayla birlikte belirgin şekilde artsa da; erişkinlerde çocuklara göre 4 kat, kadınlarda ise erkeklere göre biraz daha sık ortaya çıkıyor.

BİNBİR ÇEŞİT NEDENİ VAR
Diz ağrılarına yol açan pek çok neden olmakla birlikte; genç ve aktif kişilerde travmaya bağlımenisküs ve bağ yırtılmaları, yaşlılarda ise yıpranmaya bağlı olarak ortaya çıkan eklem kireçlenmesi, karşımıza ağrının en sık görülen 2 nedeni olarak çıkıyor. Daha az sıklıkta görülen ağrı nedenleri arasında ise ağrının aniden ortaya çıkması, travmaya bağlı kırıklar, tendon yırtılmaları ve diz kapağı çıkıkları bulunuyor. Kronik olarak başlayan ağrıların nedenleri arasında; kıkırdak yumuşaması, plika sendromu, sinovit, bursit tendinitler, eklem enfeksiyonları, gut ve romatoid artrit gibi hastalıklar, siyatik ve benzeri ağrılar, kist ve tümörler yer alıyor. Çocuklarda ise; büyümeye bağlı ağrılar, menisküs anormallikleri, bağ yırtılmaları ve diz kapağı çıkıkları ağrı nedenleri olarak sıralanıyor.

YAŞ ÖNEMLİDİR
Op. Dr. Onbaşıoğlu; ağrının yeri, hastanın yaşı, ağrının nasıl başladığı, ne zaman ve hangi hareketlerle ortaya çıktığı, ağrıya eşlik eden şişlik, dize kilitlenme, takılma ya da boşluk hissi, dizden ses gelmesi gibi durumların; hastaya tanı koyarken önemli unsurlar olarak değerlendirildiğini söylüyor. İleri yaşlarda ortaya çıkan ağrılar kireçlenme veya menisküs yırtıklarına; daha genç ve aktif yaşlarda görülen ağrılar ise travma,menisküs, bağ yırtıkları veya kıkırdak yumuşamasına bağlı olarak oluşuyor. Onbaşıoğlu, “Yavaş ve zamanla artarak ortaya çıkan ağrılar kıkırdak yumuşamasına veya kireçlenmeye, aniden başlayan ağrılar isemenisküs ya da bağ yırtılmalarına bağlı olarak oluşur” diyor.

AĞRI DİZİNİZİN NERESİNDE?
Dizin önündeki ağrıların genellikle diz kapağı kıkırdağının yumuşaması gibi problemler; dizlerin birbirine bakan iç taraflarındaki ağrıların sıklıkla içmenisküs yırtıkları, iç yan bağ yırtıkları veya eklemkireçlenmesi nedeniylemeydana geldiğini belirten Op. Dr. Onbaşıoğlu, ekliyor: “Dizin dış yan taraflarındaki ağrının nedeni; dışmenisküs, dış yan bağ yırtıkları, kireçlenme veya tendon zedelenmeleridir. Dizin arkasında ortaya çıkan ağrılar, sıklıkla baker kistlerine bağlıdır. Sabah ilk adımlarla başlayıp, yürümekle azalan ağrı; kireçlenme belirtisidir.Merdiven inerken hissedilen ağrı daha çokmenisküs yırtıklarının,merdiven çıkarken oluşan ağrı ise kıkırdak yumuşamasının bulgusu olarak kabul edilir.”

SES VE ŞİŞLİKLERE DİKKAT!
Diz ekleminin içinden gelen seslerin ağrısız olduğu sürece önemtaşımadığını belirten Onbaşıoğlu, “Ağrıyla birlikte ortaya çıkan dışarıdan duyulabilecek şiddetteki ses genellikle bağ yırtılmalarında, sürtünmeye bağlı kıtırtı tarzındaki sesler ise kıkırdak yumuşaması veya kireçlenmede ortaya çıkar” diyor. Dizi tam bükememe veya düz hale getirememe durumundamenisküs yırtıklarından şüphelenmek gerekirken, dizdeki boşluk hissi ön çapraz bağ yırtılmasını düşündürüyor. Travma ile aniden ortaya çıkan yaygın şişlikler ön çapraz bağ yırtılmasına, birkaç gün sonra ortaya çıkan şişlikler ise menisküs yırtığına işaret edebiliyor. Belirgin bir travma olmadan, aniden başlayan şişlikler enfeksiyonu, aşamalı olanlar ise daha çok diz eklemi kireçlenmesini akla getiriyor. Lokal şişlikler ise öncelikle bursit veya kistleri düşündürüyor.
Bu belirtiler varsa DOĞRU DOKTORA!
* Birkaç günden daha uzun süren diz ağrıları çekiyorsanız, 
* Geceleri veya istirahat sırasında ortaya çıkan ağrılarınız varsa,
* Dizde takılma, kilitlenme, dizi tam bükememe veya tam düz hale getireme me gibi sorunlar yaşıyorsanız, Yürürken güçlük çekiyorsanız,

* Yürürken dizde boşluk veya dize karşı güvensizlik hissi duyuyorsanız,

* Dizinizde belirgin şekil bozuklukları ve deformasyon varsa,

* Yüksek ateş, kızarıklık ve şiş lik gibi şikâyetleriniz varsa, doktora gidin.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
huzeyfe
Süper Moderatör
huzeyfe


Mesaj Sayısı : 7719
Rep Gücü : 18108
Rep Puanı : 23
Kayıt tarihi : 27/03/09

Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Empty
MesajKonu: Geri: Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne?   Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Icon_minitimePaz Ekim 04, 2015 7:28 am

Merdiven ve yokuş çıkarken, uzun süre oturduktan ya da uzun süre ayakta kaldıktan sonra hareket ederken dizlerinizde ağrı şikayeti söz konusuysa, dizlerde kireçlenme sorunu husule gelmiş olabilir.


Klorsuz suyun içine çınar yapraklarını ufalayarak ekleyin. Ardından karışımı ocağa koyun ve kaynatın. Kaynama süresi 45 saniye olacaktır. Kaynamaya başladıktan 45 saniye tutun ve 45 saniye dolduktan sonra ocağın altını kapatıp karışımınızı süzgeçten geçirin.

Daha sonra karışımı her gün sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeğinden önce klorsuz su ile yapıp aç karnına için. Dizlerde kireçlenmenin bitkisel tedavi yöntemi olan bu kürü bir ay kadar düzenli olarak uygulayın.

Ancak ilk hafta her gün bu karışımı için, ikinci hafta ise iki gün içip bir gün ara vereceksiniz. Üçüncü haftada da üç gün içip bir gün ara, dördüncü ve son haftada dört gün içip bir gün ara vereceksiniz. Bu şekilde bir ayı tamamlayın.

Kürü uygulama süresi boyunca süt ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin, kısa kısa yürüyüşler yapın, beslenme programınıza da dikkat edin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
huzeyfe
Süper Moderatör
huzeyfe


Mesaj Sayısı : 7719
Rep Gücü : 18108
Rep Puanı : 23
Kayıt tarihi : 27/03/09

Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Empty
MesajKonu: Geri: Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne?   Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Icon_minitimePaz Ekim 04, 2015 7:29 am

Kireçlenme kemik uçlarının sertleşmesi ve kayganlığının deforme olması sonucu meydana gelmektedir. Böylece kişinin hareket kabiliyeti giderek azalır, zamanla kireçlenme hareket esnasında acıya dönüşür.
Ürik asit kristalleri, sedef hastalığı ve lupus hastalığı veya enfeksiyonlar kireçlenme hastalığının altında yatan sebepler olarak gösterilir.
Kireçlenme hastalığının tedavisi, hastalığın denelerine bağlı olarak değişir. Genelde yaşlanmayı geciktirici önlemler alanarak hastalığın önüne geçilmeye çalışılır.


Kireçlenmenin Belirtileri

Kireçlenmenin en bariz belirtileri, eklem tutulması ve hareket esnasında eklem bölgelerindeki ağrılardır. Bunların dışında;

  • Ağrı
  • Sertlik
  • Şşişme
  • Kızarılık
  • Hareketlerde kısıtlanma gibi belirtileri de vardır.



Kireçlenmeye Ne Sebep Olur

Kireçlenmeye iki ana tipe ayrılır, osteoartrit ve romatizmal kireçlenme, ikisi de direkt eklemleri hedef alır.
Osteoartrit: Kemiklerin uçlarında sertlerşme meydana gelir, kayganlık zamanla ortadan kalkar ve en basşt hareketleri yapmak bile acı verici ve imkansız hal alır. Eklemlerde meydana gelen aşınma yıllar sürebilir, bundan dolayı hastalığın erken farkedilmesi tedavi sürecini kolaylaştırır.
Romatizmal Kireçlenme: Romatizmal kireçlenme, bağışıklık sistemi, eklem parçaları ve aklem kapsülünü kaspsayan astad saldırı sonucu meydana gelir. . Sinovyal sıvı olarak da adlandırılan bu astar iltihaplanmaya ve şişkinliğe neden olur.


Risk Altında Olanlar

Kireçlenme hastalığı riski altında olan gruplar şunlardır.
Kalıtsal: Eğer eilede anne veya babada kireçlenme hastalığı varsa genetik olarak çocuklarda risk altındadır.
Yaş: Kireçlenme yaşa bağlı olarak da ortaya çıkabilir, 50 yaş üzeri risk altında gösterilmektedir.
Cinsiyet:  Yapılan bilimsel çalışmalar, kadınların erkeklere oranan daha fazla kireçlenme hastalığına yakalandığını ortaya koymaktadır.
Obezite: Aşırı kilolu kişilerde, özellikle diz ve kalça kısımlarında ve yanı kireçlenme riski oldukça yüksektir. Aşırı kilolu kişilse aynı şekilde diğer gruplarda olduğu gibi ciddi risk altındadırlar.


Kireçlenme Teşhis ve Tedavisi

Yukarıda belirttiğimiz belirtileri kendinizde görürseniz mutlaka doktora başvurarak kesin teşhisin konulmasını sağlamalısınız. Fiziki muayene esnasında doktorunuz şişlik, kızarıklık gibi belirtileri kontrol edecektir, buna ek olarak aşağıdaki bazı yöntemleri önerebilir;
Laboratuvar Testleri: Teşhis için doktorunuz sizden ka, idrar veya eklemlerden alınan sıvı testi isteyebilir, böylece kireçlenmenin türünü belirleme noktasında bu testler doktorunuza yardımcı olacaktır.
Görüntüleme: Kemikleri mevcut durumunu ve hastalıktan e kadar etkilendiğiniz test etmek için düşük seviyeli radyasyonlu MR, tomografi veya röntgen isteyebilir. Böylece eklemlerdeki son durum belirlenmeye çalışılır.
Artroskopi: Bazı durumlarda doktorunuz eklemleri görüntüleyerek hareketlerin kontrolünü inceleme gereği hissedebilir.
Yukarıda belirtiiğimiz süreçler yardımıyla teşhis konulduktan sonra tedavi kısmına geçilir. Hastalığın durumuna ve kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak tedavi sürecinde farklı kombinasyonlar uygulanabilir.
İlaçlar:  Genelde tercih edilen ideal tedavi metodudur. Kireçlenenin nedenleri ve seviyesi belirlendikten sonra ilaçlı tedavi uygulanır, eğer ileçlı tedavi hiçbir şekilde sonuç vermezse cerrahi oprasyon yapılabilir.


Kireçlenme İçin Bitkisel Tedavi

Kireçlenme hastalığının tedavisi için buraya kadar yapmanız gereken şeyleri anlattık. Önemli bir uyarı olarak tekrar etmeliyiz ki, kesinlikle doktorunuzun hastalığa kesin teşhis koyması ve tedavi metodunu belirlemesi gerekir, sağlık koşullarınızıda göz önünde bulundurarak bazı bitkisel yöntemlerle hastalığın tedavi sürecine destek olabilirsiniz.
Aloe vera:  Aloe vera aynı zamanda etkili bir ağrı kesici olarak bilinir.  Aloe veranın jel ürüneri kireçlenme ağrılarının geçiştirilmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Aloe vera jelini eklem ağrılarının olduğu yere düzenli olarak masaj yaparak sürmek ağırları azaltabilir.
Boswellia:   Boswellia’nın  anti inflamatuar özelliğe sahip olması kreçlenme tedavisinde de kullanılmasını sağlamaktadır. Alternatif tıp yaygın şekilde kullanmaktadır. Boswellia tablet ve krem ürünleri şeklinde kullanılmaktadır. Eklemlerde yumuşamayı ve yağlanmayı sağladığı düşünülmketedir.
Kedi Pençesi:  Kedi pençesi artrit şişliği azaltabilen başka bir anti inflamatuar bitkidir.Kedi pençesi aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır.Bitkinin kireçlenmeden kaynaklanan hasarları iyileştirdiğine dair bilimsel bir kanıt yok lakin şişliklere iyi geldiği düşünülmektedir.
Okaliptüs: Okaliptüs bitkisinin yaprakları ve bitkiden elde edilen yağın kireçlenmeden kaynaklanan şişkilleri azalttığı düşünülür.
Zencefil:  Zencefilin kireçlenmeyi iyileştirdiğne dair yeterli bilimsel delil olmamasına rağmen, kireçlenmeden kaynaklanan şişlere faydalı olduğu düşünülmektedir. Düzenli olarak günde bir bardak zencefil çayı içmek sorunu azaltabilir.
Yeşil Çay: Dünyanın en popüler içecekleri arasında gösterilen yeşil çay kireçlenme hastalığına da kısmen faydalıdır. Düzenli olarak günde 1-2 bardak yeşil çay içmenin kireçlenmeye karşı faydalı olduğu bilimsel olarak ıspatlanmıştır.
Zerdeçal: Zerdeçal ağızdan alıdnığında eklem ağrılarını azalttığı bilimsel deneylerle ıspatlanmıştır. İnsanlar üzerinde bu konuyla alakalı yeterince bilimsel deney yapılmamış olmasına rağmen zerdeçalin aynı zamanda kireçlenmeden kaynaklanan şişliğe faydalı olduğu düşünülmektedir.


Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kireçlenme tedavisinin etkili olması için hastalığın erken teşhisi önemlidir. Tedavi sürecinde hastanın yaşam tarzını değiştirmesi gerekir ve gerekirs efiziki tedavi desteği almalıdır.
Eğer kiloluysa mutlaka  fazla klolarından kurtulmalıdır, çünkü zaten deforme olan eklemler aşırı kilo karşısından daha fazla olumsuz yönde etkilenecektir.
Münkün olduğunca daha fazla hareket edilmelidir, kısa yürüyüşler, hafif egzersizler hastalığın üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Aloe-vera-jeli-kire%C3%A7lenmeye-faydal%C4%B1d%C4%B1r-150x150 Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Boswellia%E2%80%99n%C4%B1n-bitkisi-kire%C3%A7lenmenin-neden-oldu%C4%9Fu-%C5%9Fi%C5%9Fe-faydal%C4%B1d%C4%B1r-150x150 Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Kedi-pen%C3%A7esi-bitkisi-kire%C3%A7lenme-%C5%9Fi%C5%9Flerine-iyi-gelir-150x150 Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Kire%C3%A7lenme-hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1n-tedavisini-mutlaka-doktor-belirlemelidir.-150x150
Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Okalipt%C3%BCs-bitkisinin-yapraklar%C4%B1-ve-bitkiden-elde-edilen-ya%C4%9F%C4%B1n-kire%C3%A7lenmeye-faydal%C4%B1d%C4%B1r-150x150 Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Ye%C5%9Fil-%C3%A7ay-i%C3%A7menin-kire%C3%A7lenmeye-kar%C5%9F%C4%B1-faydal%C4%B1-oldu%C4%9Fu-bilimsel-olarak-%C4%B1spatlanm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r.-150x150 Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Zencefilin-kire%C3%A7lenmeye-faydal%C4%B1d%C4%B1r-150x150 Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne? Zerde%C3%A7al-a%C4%9F%C4%B1zdan-al%C4%B1dn%C4%B1%C4%9F%C4%B1nda-kire%C3%A7lenmeye-iyi-gelir-150x150

Kaynaklar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Merdiven inerken hissedilen ağrının sebebi ne?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KUTLU FORUM :: KÜLTÜR DÜNYASI :: Sağlık Ve Şifalı Bitkiler-Gıda-
Buraya geçin: