Önkol kırıkları ve fizik tedavi
Paylaş Paylaş Paylaş Paylaş Yorum Yaz
Erkan Demiral
01 Mayıs 2012, 01:02
Kırık terimini kemik bütünlüğünün bozulması şeklinde tanımlayabiliriz. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşur. Ağrı, morarma, çürük, şişlik, şekil bozukluğu ve hareketlerin kısıtlanması gibi bulgular vermektedir.
Kırık aynı zamanda beraberinde bazı olumsuzlukları da getirir. Bunlar:
- Yakınındaki damar, sinir, kaslarda yaralanma ve sıkışma. ( Kırık bölgede nabız alınamaması, soğukluk, solukluk, aşırı, hassasiyet)
- Parçalı kırıklarda kanamaya bağlı şok.
- Açık kırıklarda enfeksiyon riski görülebilir
Önkol, deyince aklımıza dirsek ile el bileği arasında bulunan radius ile ulna kemikleri gelir. Üst tarafta
humerus dediğimiz kol kemiği, aşağıda ise 8 tane küçük kemikten oluşan el-bileği kemikleri ile komşuluk yapmaktadırlar.
Radius ve ulnanın alt uç kırıkları en sık görülen kırık şeklidir. Cerrahiye gerek olup olmadığı kırığın yeri, bir ya da her iki kemikte kırık olup olmadığı, parçalanma miktarı, yer değiştirme, açılanma ve kırığın açık veya kapalı oluşuna bağlıdır. Ortopedik travmadaki tüm durumlarda olduğu gibi, her iki önkol kemiği kırık hastalarda da dikkatli değerlendirme yapılması şarttır. Hastanın başka yaralanmasının olup olmadığı veya sadece izole bir önkol kırığının mı olduğu ve kırığın yaralanma mekanizmasının anlaşılması önemlidir. Yumuşak doku yaralanmasının da derecesi belirlenmelidir. Kapalı kırıklarda bile hafif, orta ve şiddetli yumuşak doku yaralanmasının arasındaki fark iyi anlaşılmalıdır. Hiç yer değiştirmesi olmayan önkol kırıklarının 3-4 hafta alçıda kaldıktan sonra yer değiştirmeye uğradığı görülebilir.
Görüldüğü gibi bu konu gerçekten çok karmaşıktır. Özellikle sporcularda radius alt uç kırıkları yüksek enerjili travmalarla oluşur. Mutlaka çok iyi değerlendirilmeli ve bu konu ile ilgili bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.
KIRIK İYİLEŞMESİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Yüksek enerjili travmalar ve geniş yumuşak doku hasarı bulunması, kırık uçların birbirinden ayrılması, araya yumuşak dokuların girmesi, besleyici damarların hasar görmesi, cerrrahi tamir yapılmışsa aşırı hasar ve yumuşak doku hasarı yapılması, kırığın transvers, parçalı veya segmenter olması (spiral ve oblik kırıklar daha çabuk kaynar) , açık kırık olması, ameliyat başarısızlığı, iyi stabilizasyon yapılmaması, yeterli süre sabitleme yapılmaması, kırık yerinde enfeksiyon olması, hastanın ileri yaşta olması, eklem içi kırık olması (sinovyal sıvının kırık iyileşmesini bozucu etkisi nedeniyle), kemikte önceden var olan patolojik bir durum olması, beslenme ve sağlıklı metabolizmayı etkileyen her türlü sistemik hastalık (diabet, sistemik enfeksiyonlar, anemiler vb), kemoterapi, radyoterapi, sigara bağımlılığı (nikotin) ve kortikosteroidler kırık iyileşmesini olumsuz etkiler.
KIRIK İYİLEŞMESİNİ OLUMLU ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Olumsuz etkileyen faktörlerin tam tersi durumların olumlu etkilemesinin yanı sıra; elektrik akımları, manyetik alan, ultrason, hiper barik oksijen uygulamaları, düşük kuvvette lazer uygulaması, anabolik steroidler, D vitamini, kalsitonin, parathormon, prostoglandinler, büyüme hormonu, büyüme faktörleri , kafa travması , ameliyatla uygulanan kemik grefti, gen tedavisi olumlu etkileyen faktörlerdir.
KIRIK SONRASI FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Düşme veya kaza sonrası oluşan bir kırık, kimi zaman alçıya alınır, kimi zaman da eğer parçalı kırık ise önce vidalarla stabilize edilir ve sonra atele alınır.
Tedavi sonrası alçı çıkarıldıktan sonra rehabilitasyon süreci başlar. Rehabilitasyon tedavinin bir parçasıdır ve mutlak yapılmalıdır. Sporcularda bir müddet daha koruyucu splint kullanılması yararlıdır.
İyileşme süreci kırığın tipine, hastanın yaşına ve rehabilitasyon sürecine bağlıdır.
Kırık sonrası genelde uzun bir tedavi süreci başlar ve özellikle
alçı çıkarıldıktan sonra hasta fizik tedavi görmesi gerektiğini anladığında morali bozulabilir. Alçılama yapılan veya platin takılan hiç fark etmez,
kırık hastalarının %90’ı muhakkak fizik tedavi ihtiyacı duyar. Eğer işi şansa veya kadere bırakıp kendi başına açılmasını beklerseniz ileride telafisi çok zor olan veya telafisi olmayan durumlarla sonuçlanabilir.
Alçı sonrası çevre kaslar zayıfladığından, bunlar güçlendirilmeli ve eklem kısıtlılıkları açılmalıdır. Zayıflayan kasların kuvvetlendirilmesi manuel olarak, kum torbası gibi ağırlıklarla veya dirençli lastiklerle yapılabilir. Kuvvetlendirmede uygulanan direnç ve ağırlıkların şiddeti tedrici olarak arttırılmalı ve hastada ek bir komplikasyon yaratılmamalıdır.Eklemde meydana gelen kısıtlılıklarda ise
başta germe olmak üzere Avrupa’da çok kullanılan ülkemizde de uygulanmaya başlanan manuel terapi yöntemleri vardır.Bu yöntemler eklemi mobilize etmeye ve limitasyonları açmaya yarar. Mulligan Konsepti, Osteopati, Kayropraktik ve Cyriax ülkemizde en sık uygulanan yöntemlerdir.
Çok tercih edilme sebepleri genelde ağrısız ve çabuk sonuca ulaştırabilmeleridir.
Dolaşımı aktivite etmek için fizik tedavi uygulamaları kullanılır.37 dereceyi aşmayan girdap banyoları, parafin, sıcak su torbaları bunlardan birkaç tanesidir.
Ağrıyı azaltmaya yönelik de elektroterapi uygulamalarından TENS’i kullanabiliriz. Tedavi duruma göre 1-3 ay arası devam eder.
İyileşme süreci boyunca el bileği çevresindeki zayıf kaslara destek olmak ve eklemi doğru hareket paterninde çalıştırmak için kinezyolojik bantlama teknikleri de kullanılabilir. Böylece hareket sırasında zayıf kaslara aşırı yük binmesi engellenir ve bir nevi koruyucu bir görev de üstlenir.
Şartlar ne olursa olsun tedavi sürecine hastanın aktif katılımı çok önemlidir ve tedavi süresince kurallara ve ev programlarına uyulmalıdır.
Bununla birlikte eğer kolu alçılı vaziyette bu yazıyı okuyan okurlarımız varsa her alçı sonrası yukarıdaki tablonun yaşanmadığını, ihtiyaçların ve uygulamaların kişiden kişiye değiştiğini de hatırlatmak isterim.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Bir insan ömrü boyunca:
- 200 milyon soluk alıp verme,
- 1 milyar kalp atışı,
- 300 milyon mide kasılması,
- 20 milyar göz kırpması gerçekleştirir.
***
Humerus kırıkları (kol kemiği) kırıklarıHumerus kemiği omuz ile dirsek arasında yer alan kol bölgesinin kemik yapısını oluşturur. Humerus kırıkları, direkt darbeler, dirsek yönünde aksiyel yüklenmelerle kırılabilir. Bunun yanında omuz ve dirsek hareketlerini yaptıran çok güçlü adeleler humerus kemiğine yapıştığı için bu adelelerin ani kasılmalarında (beyzbolda top fırlatma), epilepsi nöbetleri sırasında humerus kemiği kırılabilir. Humerus kırıkları bilek güreşi müsabaklarında da zaman zaman görülen bir kırıktır. Ayrıca; osteoporoz, Paget hastalığı, kemik tümörleri, metastazlar ve enfeksiyon gibi kemiği zayıflatıcı nedenler varlığında humerus kırığı minimal bir travma ile oluşabilir.
Hangi yaşlarda sıktır ?Üç an bölgeye ayrılarak değerlendirilir:
- Proksimal Humerus (Humerus üst uç),
- Humerus cisim
- Distal Humerus (Humerus alt uç) kırıkları.
Humerus üst uç kırıkları daha ileri yaşlarda görülür. Ortalam görülme yaşı 65 tir. Proksimal humerus kırıkları, bu yaş grubunda kalça kırıkları ve el bileği kırıklarından sonra 3. sıklıkta görülen kırıklardır. Humerus cisim kırıkları ise ortalama 55 yaş ile daha genç hasta grubunda görülmektedir.
Bulguları nelerdir ?Hastalarda çok şiddetli ağrı ile beraber kolda şekil bozukluğu ve şişlik görülür. Hastalar kollarını kaldırmaz ve kırık uçlarının birbirine sürtme sesi çok şiddetli ağrı ile duyulabilir. Ayrıca kırık uçlarının yer değiştirdiği olgularda kısalık görülebilir. Yine bu hastalarda, radial sinir dediğimiz sinir kemiğe çok yakın seyrettiği için yaralanma sırasında zedelenmiş olabilir. Bu durumda hastalar el bileklerini yukarı kaldırmakta sorun yaşarlar.
Humerus kırıkları nasıl tedavi edilir ?Sıklıkla alçı, atel yada breys ile tedavi edilebilir. Radial sinir hasarı olan humerus kırıklarını, damar yaralanması olan humerus kırıklarını, kırık uçlarının aşırı yer değiştirdiği kırıklar, açık humerus kırıkları ile patolojik humerus kırıkları cerrahi tedavi edilirler. Ortopedik cerrahi tedavi de radial sinir ve damar yaralanması mevcutsa sıklıkla plak vida yöntemi tercih edilir. Açık kırık yada yumuşak doku defekti, kemik kaybı durumunda eksternal fiksasyon uygulanır. Kapalı kırıklarda, nörolojik yaralanma yoksa patoloji kırıkların bir kısmında intramedüller çivi dediğimiz kemik içine ilerletilen çelik yada titanium tüp şeklinde çivilerle cerrahi tedavi uygulanır.
***
Skapula, omuz ve klavikula kırıkları Fiziksel rehabilitasyon
ÖZET disiplin: Fiziksel rehabilitasyon Travmatoloji ve Ortopedi
KONU:
«Fiziksel skapula, omuz ve klavikula »kırıkları rehabilitasyon planı 1. Skapula kırıkları ve fizik tedavi ve rehabilitasyon
2. Klavikula hasar ve fizik tedavi ve rehabilitasyon
3. Fiziksel rehabilitasyon humerus kırıklarında
4. Fiziksel Omuz eklemi yaralanmalarda rehabilitasyon
nbsp;
nbsp;
1. Skapula ve fiziksel rehabilitasyon kırıkları nbsp;
skapula kırıkları. kırık gövde, bıçağın köşeleri, süreçler vardır (Korakoid, akromion), glenoid kavite ve skapula boyun. Son görünüm kırık - yanlış rehabilitasyon bozulmasına" yol açabilir, çünkü en zor Omuz ekleminin işlevi. Vücudun kırık ve bıçak immobilizasyon açı Bir bandaj tipi desault, sonradan sabit kol eşarp düzenledi. Fizik tedavi tekniği klavikula başında aynıdır. Kapasitesi Kazanç 3-4 hafta içinde restore.
zaman glenoid kavite, boyun ve skapula akromiyonun kırıkları 3-4 hafta boyunca abdüktör otobüsü kullanılan parçaların deplasman olmadan süreci. İlk itibaren gün dirsek ve el bileği eklemleri egzersiz izin, hareket parmaklar. Omuz ekleminde hareket 2 daha eski değil yapılabilir Yaralanma sonrası hafta.
omuz ekleminde aktif hareketin ikinci döneminde yapılır Tüm eksenlerde, sadece sınırlı dönme ilk haftasında hareketi. Tam bir X-ray kuruluşundan sonra geçiş üçüncü aşama kırık sağlamlaştırılması ve diğer tipler, ile aynı anlama gelir kırıklar. 2-2.5 ay boyunca geri çalışabilme.
2. Klavikula ve fiziksel rehabilitasyon hasar klavikula. immobilizasyon sürer yaklaşık 3 hafta ve tutulan çeşitli sosları (dahil alçı) ve özel lastikler. LFK atandı ile yaralanma sonrası 2-3 gün. İlk dönemde parmak hareketleri, fleksiyon ve dirsek uzantısı çeşitli gerçekleştirmek ve bilek eklem, pronasyon ve önkol supinasyon, küçük bir saptırma içinde Hasarlı köprücük kemiği doğru omuz eklem pozisyon tilt.
İlk başta bu egzersiz yardımı bent ile gerçekleştirilmektedir dirsek. Daha sonra kol artar hareket mesafesi, ama olmamalı immobilizasyon sırasında 90 ° 'yi. Bu özel çalışma ile birlikte ve ORU.
İkinci dönemde (immobilizasyon çıkarıldıktan sonra) memnun fleksiyon, ekstansiyon, abduksiyon ve omuz ekleminin adduksiyonu kullanarak jimnastik sopa diğer tüm eklemlerde hareketleri yürütmeye devam Her iki kollar, bacaklar, vücut için egzersizler.
Üçüncü dönemde hareket dizi geri omuz eklemi ve geri yükleme kas gücü ek giriş egzersizleri Direnç (genişleticiler) ve ağırlıkları (halter, spor salonunda topuz).
zaman omuz köprücük aktif hareket parçalarının osteosentez eklem 90 ° 2 Yukarıdaki sütür kaldırılması ve el hareketi sonrası izin hafta.
3. Humerus kırıklarının Fiziksel rehabilitasyon omuz kemiklerinin kırıkları yaygındır, onlar daha fazla hesap Humerus tüm kırıkların% 50. kırık mekanizması direkt olabilir (Doğrudan etki) ve dolaylı (atma, onun dirsek düşen
bombası, vb) nbsp; - Kadeh, orta üçüncü kırıkları görülmektedir burada kemik çapı en dar. Ayırt enine sarmal ve oskoyachatye kırıklar.
dya-Fiza omuz kırığı olan hastaların tedavisinde temel yöntem Kemik muhafazakar olduğunu. Immobilizasyon daha sık yapılır alçı, tüm eller eklemleri sabitleme: omuz, dirsek ve bilek, ve sonra ortalama gerileme otobüs 6-8 bir uzuv üzerine yerleştirilmiş hafta. Sınıfta immobilizasyon ilk döneminde egzersizleri içerir Sağlıklı uzuvlar ve gövde, nefes egzersizleri, hareket her türlü parmaklar, ve izometrik kas gerginliği omuz egzersizleri ideomotor ellerde ve çeşitli düzlemlerde eklemlerin hareketleri ile. Ek olarak Sınıflar yürüyüş, duruş üzerinde egzersiz eğitimi içermektedir. Egzersizler yavaş tempoda ayrı ayrı gerçekleştirilen, tekrarlama 6-8 kez sayısı, Gün boyunca, sınıflar 3- 4 kez LH tutulur. Istihdam 15-25 nbsp Süresi;. Min
Bu dönemde, fizyoterapi aşağıdaki: Ağrı için - kırık diadinamik için UHF, manyetik kullanarak trofik hasarlı dokuların iyileştirilmesi. Masaj İlk aşamada aralıklı titreşim uygulaması (musluk sınırlıdır Alçı kırılma üzerine ahşap çekiç veya parmak) sosları.
arka planda ikinci postimmobilizatsionny (fonksiyonel) dönemde aksanlı sağlıklı bacaklarda ve gövdede fiziksel aktivitenin arttırılması Etkilenen ekstremitenin dikkat. Sürekli tüm eklemleri çalıştı, ayak parmakları ile başlayan ve omuz bitiş. Genellikle hasta bir sandalyede oturuyor hareketi kolaylaştırmak için kaygan bir yüzeye - pürüzsüz, daha iyi tablo Yaralı el. Fiziksel aktivite nefes dönüşümlü egzersizleri ve kas gruplarını rahatlatıcı çalışmalarına katılan teknikleri. B Karmaşık mutlaka kendine ilişkin çalışmaları içerir. Dikkat supinasyon ve önkol pronasyon, el hareketleri ödenmesi gerekir ve parmaklar.
orijinal ayakta pozisyonda hasta yapıyor çırparak bacak, döner hareket, kaçırılması ve adduksiyon ve omuz hareketi Dirsek. Sağlıklı elle yapılan egzersizler bir dizi. B sınıflar engellemek emin olun, jimnastik sopa, topları kullanılabilir dönem sonunda cihazlar - lastik bandaj, genişleticiler, dambıl, fitness ekipmanları. İyi etki havuzunda veya egzersizler yapılır banyo, dersleri vermek ılık suda. Süre 30-40 nbsp yükseldi; dak tekrar sayısını ve bireysel egzersizleri uygulama hızını artırır.
Bu noktada, omuz ve üst masaj kasları kullanmak İlk bacaklarda, - Yukarıdaki sözde emme masajı hasar teknikleri okşayarak ve sıkma kullanarak. Sonra kasları masaj Etkilenen ekstremite, aralıklı inme içinde kırık ve yaralanma kullanılan perküsyon teknikleri bölgesinde yavaşlama dikiş sırasında. K İlk dönemde kullanılan fizyoterapik prosedürler eklendi zayıflamış kasları, elektroforez, fonoforez, tuz banyoları ve elektrik stimülasyonu mikrodalga terapisi.
ikinci tüm egzersizleri üçüncü (kurtarma) aşamasında dönem tam genlik ile yapılır, güç egzersizleri sayısını artırır karakter (spor salonunda ağırlıklarla direnç egzersizi) hareketleri koordine etmek doğru, karmaşık gerektiren seçilmiş egzersizleri. Eyalet Özellikle top ile kullanılan spor egzersizleri, (atar, transferi, Balıkçılık top vb). Tedavi havzasında devam etti. Çok dikkat profesyonel ve ev rehabilitasyonunu amaçlayan alıştırmalar ödemek.
Masaj ve fizyoterapi da ikinci olarak, aktif kullanılır dönem, ama masaj daha uzmanlaşmıştır.
4. Omuz eklemi yaralanmaları Fiziksel rehabilitasyon