http://www.yenialanya.com/onkol-kiriklari-ve-fizik-tedavi-makale,3057.html
KIRIK SONRASI FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Düşme veya kaza sonrası oluşan bir kırık, kimi zaman alçıya alınır, kimi zaman da eğer parçalı kırık ise önce vidalarla stabilize edilir ve sonra atele alınır.
Tedavi sonrası alçı çıkarıldıktan sonra rehabilitasyon süreci başlar. Rehabilitasyon tedavinin bir parçasıdır ve mutlak yapılmalıdır. Sporcularda bir müddet daha koruyucu splint kullanılması yararlıdır.
İyileşme süreci kırığın tipine, hastanın yaşına ve rehabilitasyon sürecine bağlıdır.
Kırık sonrası genelde uzun bir tedavi süreci başlar ve özellikle alçı çıkarıldıktan sonra hasta fizik tedavi görmesi gerektiğini anladığında morali bozulabilir. Alçılama yapılan veya platin takılan hiç fark etmez, kırık hastalarının %90’ı muhakkak fizik tedavi ihtiyacı duyar. Eğer işi şansa veya kadere bırakıp kendi başına açılmasını beklerseniz ileride telafisi çok zor olan veya telafisi olmayan durumlarla sonuçlanabilir.
Alçı sonrası çevre kaslar zayıfladığından, bunlar güçlendirilmeli ve eklem kısıtlılıkları açılmalıdır. Zayıflayan kasların kuvvetlendirilmesi manuel olarak, kum torbası gibi ağırlıklarla veya dirençli lastiklerle yapılabilir. Kuvvetlendirmede uygulanan direnç ve ağırlıkların şiddeti tedrici olarak arttırılmalı ve hastada ek bir komplikasyon yaratılmamalıdır.
Eklemde meydana gelen kısıtlılıklarda ise başta germe olmak üzere Avrupa’da çok kullanılan ülkemizde de uygulanmaya başlanan manuel terapi yöntemleri vardır.
Bu yöntemler eklemi mobilize etmeye ve limitasyonları açmaya yarar.
Mulligan Konsepti,
Osteopati,
Kayropraktik ve
Cyriax
ülkemizde en sık uygulanan yöntemlerdir.
Çok tercih edilme sebepleri genelde ağrısız ve çabuk sonuca ulaştırabilmeleridir.
Mulligan Konsepti,
Osteopati,
Kayropraktik ve
Cyriax ca ulaştırabilmeleridir.
Dolaşımı aktivite etmek için fizik tedavi uygulamaları kullanılır.
37 dereceyi aşmayan girdap banyoları,
parafin,
sıcak su torbaları bunlardan birkaç tanesidir.
Ağrıyı azaltmaya yönelik de elektroterapi uygulamalarından TENS’i kullanabiliriz. Tedavi duruma göre 1-3 ay arası devam eder.
İyileşme süreci boyunca el bileği çevresindeki zayıf kaslara destek olmak ve eklemi doğru hareket paterninde çalıştırmak için kinezyolojik bantlama teknikleri de kullanılabilir. Böylece hareket sırasında zayıf kaslara aşırı yük binmesi engellenir ve bir nevi koruyucu bir görev de üstlenir.
Şartlar ne olursa olsun tedavi sürecine hastanın aktif katılımı çok önemlidir ve tedavi süresince kurallara ve ev programlarına uyulmalıdır.
Bununla birlikte eğer kolu alçılı vaziyette bu yazıyı okuyan okurlarımız varsa her alçı sonrası yukarıdaki tablonun yaşanmadığını, ihtiyaçların ve uygulamaların kişiden kişiye değiştiğini de hatırlatmak isterim.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Bir insan ömrü boyunca:
- 200 milyon soluk alıp verme,
- 1 milyar kalp atışı,
- 300 milyon mide kasılması,
- 20 milyar göz kırpması gerçekleştirir.