http://www.hekimzade.com/caksir-otu-ferula.shtm
Çakşır Otu (Ferula)
Anadolu’da çeşitli efsanelerin kaynağı olan çakşır otunu Hekimzade Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yıldız, Hakkari’nin dağlarına çıkarak yerinde inceledi.Çakşır otu ile ilgili efsane iddialar; ikiz doğurttuğu, cinsel gücü arttırdığı ve sperm sayısını arttırdığı şeklinde sıralanabilir. Bu iddiaların çok efsanevi bir özelliği olsa bile yüz yıllardır kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Bu efsanevi bitkiyi yerinde inceleyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Muammer Yıldız, faydaları ve kullanım alanları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
BİLİM ADAMLARI HALKI DOĞRULAMIYOREfsanelerin halk tarafından iyice biliniyor olmasına rağmen ve çobanların buna yakinen inanıyor olmalarına karşın bilim adamları çakşır otu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalarda bu iddiaları doğrulayan, teyit eden yeterli miktarda sonuçlara ulaşamıyorlar. Bunun sebebi Çakşır otunun Anadolu’da çok fazla çeşidinin yetişmesi. Hekimzade’nin Kurucusu ve Geleneksel Tıp Derneği Başkanı Dr.Muammer Yıldız Çakşırın iki çeşidini Hakkari’nin Bilmezid dağlarında inceledi. Bu bitkinin iki türü hakkında ince ayrıntıları, detaylı bilgileri Bitki Araştırmacısı Dr. Muammer Yıldız yaptığı araştırmalarla gün yüzüne çıkarttı.
ÇAKŞIR OTU (Ferula)Çakşır otu Latince ismiyle Ferula olarak bilinir. Bu bitkiden elde edilen bazı glikozitler ve bazı aktif madde bileşenleri ilaç ham maddesi olarak dünyanın bir çok ülkesinde üretilmektedir. İlaç olarak eczanelerde satılmaktadır. Direnç amaçlı kullanılan bu bitki aslında halk tarafından da biliniyor. Halk Anadolu’da özellikle Hatay’da yaygın olarak halk bu bitkiyi bilir. Sadece halk kullanmıyor hayvanlar için de çok iyi bir besin kaynağıdır.
Çakşır otu çok yıllık otsu bir bitkidir. İlk yıl tohum vermez ikinci yıl yapraklarının arasından çıkan bir sürgünle tohumlarını yetiştirir. O tohumların yetiştiği dönemde halk bu bitkiyi erkek çakşır olarak tabir eder. Oysa bitkinin erkek ve dişisi yoktur. Çok yıllık bir ottur.
Çakşır otunun köklerinde bulunan salgılar bu bitkiyi faydalı kılan ana enzimlerdir. Bu bitki çok değerli bir bitki olup hem gıda yem sanayisinde hem de ilaç sanayisinde kullanılabilecek ve bu bölgeye ekonomi, getiri sağlayabilecek bir bitkidir.
ÇAKŞIR TÜRLERİHelizdağlıÇakşır türlerinden birisi olan helizdağlının tohumları çok büyük olur. İçerisinden beyaz bir süt akar. Bu süt hayvanların ayaklarında oluşan kurtları, yaraları temizlemek için bölgeye uygulanır ve bu tedavide kullanır. Çakşırın bu türü Hakkari’nin Bilmezid dağlarında yaygın olarak yetişir. Helizdağlını diğerlerinden ayıran en büyük özelliği yapraklarını koparttığımız zaman içinden akan beyaz süttür. Bu süt zehirlidir harici olarak kullanıldığında hayvanların yaralarındaki kurtları döker. Hayvanların bu bitkiyi tüketmesi durumunda idrar yollarında sebebiyet verir ve idrar kırmızıya dönüşür.
KerkulÇakşır türlerinden birisi olan Kerkulu diğer türlerinden ayıran özelliği çiçeklerinin sarı ve tohumlarının ise daha küçük olmasıdır. Tadı diğer türlere göre daha tatlıdır. Kuzular bu cins çakşırı daha çok seviyor. Bu bitkiyi yiyen hayvanların idrarında renk değişimi ve kanamalar olmaz. Kerkulu diğer türlerinden ayırt eden diğer bir özelliği yapraklarını koparttığımız zaman içerisinden sarı bir sütün akmasıdır.
Çakşır Otunun Bilinen Faydaları*Cinsel gücü ve isteği arttırıcı, etkili bir afrodizyaktır.
*Sperm sayısını ve hareketliliğ
ini arttırıcı etkilere sahiptir.
*Kasları kuvvetlendirir ve kas ağrılarını gidermeye yardımcı olur.
*Sinirleri rahatlatır.
*Direnç ve zindelik verir.
Çakşır Otu Nasıl KullanılırDahi iyi bir sonuç için 1 litfe kaynar suya 3 yemek kaşığı Çakşır otu atılıp, 2 saat demlenmeye bırakılır. Demlenen çayın gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Tatlandırmak için bal ve limon kullanılabilir.