http://www.yenisafak.com/saglik/platin-bildiginiz-gibi-degil-511528
Platin bildiğiniz gibi değil
İnsan vücudunda kemiği, iskelet sistemini desteklemek için kullanılan materyaller arasında bilinenin aksine platin yok denecek kadar az kullanılıyor.
Aa
00:00 Nisan 17, 2013
Yeni Şafak
0
Platin bildiğiniz gibi değil
Fotoğraf: Yeni Şafak
REKLAM
ads by AdMatic
Halk arasında genellikle "platin" olarak anılan, kemik ve iskelet sistemini desteklemek için kullanılan mekanik malzemeler daha çok 316L çelik, titanyum, vitalyum veya krom kobaltlı bileşiklerden oluşuyor.
Doç. Dr. Alper Gökçe, vücutta kemiği, iskelet sistemini desteklemek için farklı materyaller kullanıldığını belirterek, implant adı verilen bu tip malzemelerin genelinin kemik dokuya desteklemek gayesi taşıdığını ve mekanik destek malzemelerinin içeriğinin de vatandaşlar tarafından çoğunlukla "platin" olarak bilindiğini ifade etti.
Platinin vücuttaki implant materyalinde nadiren kullanıldığına dikkati çeken Gökçe, şunları söyledi:
''Aslında insan vücudundaki destek malzemelerinin yapımında çoğunlukla 316L çelik, titanyum, vitalyum ya da bunların bazı bileşikleri olan krom kobaltlı bileşikler kullanmaktayız. Bir alaşımın kullanılmasında bizim için en önemli şey, vücut tarafından kullanılmasında hücrelerin bundan olumsuz etkilenmemesi yani zehirlenmemesidir. Bunun yanında canlılıklarını devam ettirebilmeleri, onun verdiği mekanik destekten mutlu olmaları o malzemenin esnekliğinin vücudunkine daha yakın bir malzeme olması ve hacim olarak az yer tutması da destek malzemelerinde dikkat edilen diğer bazı noktalardır.''
-''Titanyum malzemesi daha doğru bir tercih''-Doç. Dr. Alper Gökçe, günümüzde insan vücudunda en çok tercih edilen destek malzemesinin ise daha çok titanyum malzemesi olduğunu söyledi.
Vatandaşların platin yanılgısına kapılmalarında belki parlaklık, şekil ya da maddi sebeplerin etken olabileceğine vurgu yapan Gökçe, ''Ancak günümüzde platin yerine en çok titanyum malzemesi tercih edilir. Bu yönde bir yoğunlaşma vardır'' diye konuştu.
Gökçe, platinin kullanımının yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Biyolojik ortamda platinin çok yaygın bir kullanım alanı yoktur. Alternatif olarak daha iyi daha biyouyumlu malzemeler var. O yüzden platinin hemen hemen kullanımı yok denecek kadar azdır. Vücutta iki çeşit malzeme kullanırız. Biri geçici tespit materyalleri yani kırığınız olduğunda kemik iyileşinceye kadar iki kemik parçasını bir arada tutucu geçici materyaller. Bunları omurgada, kolda, bacakta, dizde, uzun kemiklerde kullanıyoruz.
İkinci materyaller ise protezler yani vücudun oynaklarında, oynak yüzeylerinin pürüzlendiği, bozulduğu, kireç biriktiği durumlarda pürüzsüz bir şekilde hareketi sağlamak için kullandığımız malzemelerdir. Bunlar seramik veya polietilen gibi plastik benzeri bir malzeme olabiliyor ya da daha çizilmez malzemeler olabiliyor. Bu materyallerin yapımında platin uyumlu olmuyor. Daha çok diğer alternatifleri kullanıyoruz.''