Zihinsel olarak güçlü insanların yapmaktan kaçındığı 9 şey
Şub 20,2017 - Çiğdem Çalık 2
http://www.kariyer.net/ik-blog/zihinsel-olarak-guclu-insanlarin-yapmaktan-kacindigi-9-sey/?utm_source=mailing&utm_campaign=ikblog-22+subat&utm_medium=email
Paylaştır12
Bugüne kadar iş dünyasında fiziksel gücü ve sağlığı korumak tek başına çok önemliydi. Her şeyin hızla değiştiği yeni düzende stres ve verdiği zarar artık çok daha önde. Psikoterapist Amy Morin, güçlü bir zihin için uzak durulması gereken davranışları listeliyor.Sık sık zor kararlar almak zorunda olan, fazlasıyla strese maruz kalan, zamanla yarışan, aynı zamanda tüm zorlukların içinde soğukkanlılığını ve iletişim tarafını korumak ve güçlendirmek durumunda olan
yöneticiler için dengede kalmak kolay değil. Psikoterapist Amy Morin, zihinsel olarak güçlü insanların özelliklerini sıralayarak bu kasın nasıl güçlendirilebileceğine yönelik ipuçları veriyor.
İşte
zihinsel olarak güçlü olmak için yapılmaması gerekenler:
Zamanı kendisi için üzülerek harcamak
Morin, zihinsel olarak güçlü insanların yaşamın adaletsiz olduğunu iyi bildiklerini, davranışlarının tam sorumluluğunu aldıklarını ve bu nedenle her duruma hazırlıklı olduklarını belirtiyor. Kişinin başına gelenlerle ilgili sürekli kendisi için üzülmesi, bundan şikayet etmesi ve mutsuz olması bir çeşit çözümsüz kaçış olarak nitelendirilirken olması gereken durum; olumsuz olayların detaylı analizi, ders çıkarımı ve diğer vakaya hızlı geçiş.
Gücün yanlış kullanımı
Morin, üst düzey yöneticilerde sık görülen bu durumun da aslında zihinsel olarak zayıflığı yansıttığını söylüyor. İdeal olanın, gücün karşı tarafı dışarıda veya kötü hissettirmek için değil, durumu ve insanları doğru yönde idare etmek ve iletişimi doğru kullanmak adına kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Değişimden çekinmek
Morin, zihinsel olarak güçlü insanların sadece
değişimden korkmayan insanlar olmadıklarını aynı zamanda değişimi de gündeme getirdiklerini söylüyor. Zihni güçlü kılan etkenlerden en önemlisi risklere, belirsizliğe ve dolayısıyla değişikliklere açık olmak.
Kontrol edilemeyen şeyler üzerinde fazla zaman harcamak
Morin, zihinsel açıdan güçlü insanların trafik, kayıp valiz veya “diğer insanlar” hakkında çok fazla şikayet etmediklerini, çünkü bunların değiştiremeyecekleri şeyler olduğunu çok iyi bildiklerini anlatıyor. Buna göre kötü bir durumda her zaman kontrol edebilecekleri tek şey tepkileri, davranışları ve aksiyonları.
Devamlı başkalarını memnun etmek/etmemek
Morin,
zihinsel açıdan güçlü insanların naif ve adil oldukları gibi uygun zaman ve durumlarda başkalarını memnun etmeye çalıştıklarını söylüyor. Fakat bu onların gerektiğinde seslerini yükseltmesini, kendilerini ters bir durumda ifade etmelerini de engellemiyor. Tek amacın asla başkalarını memnun etmek olmaması kadar çevredeki memnuniyetsizlik de pek çok durumun göstergesi.
Benzer hataları tekrarlamak
Morin, zihinsel açıdan güçlü insanların yaptıkları her hatadan gereken dersi çıkardığını ve benzer hataları arka arkaya yapmadıklarını söylüyor. Buna göre önemli olan hata yapmamak değil, her hatayı bir daha tekrarlamamak adına çaba sarf etmek.
Başkasının başarısını kıskanmak
Morin, zihinsel olarak güçlü insanların başkalarının başarılarını yürekten kutlayacak, onları destekleyecek kadar güçlü karakterlere sahip olduklarını vurguluyor. Kıskançlık ve sürekli sorun çıkartmaya çalışmak henüz duygusal olarak olgunlaşmamış olmanın bir göstergesi.
Tek başına vakit geçirmekten korkmak
Morin, zihinsel açıdan güçlü insanların tek başına sıkılmadıklarını, kaliteli vakit geçirebildiklerini hatta sıklıkla bu nedenle yalnız kalmak istediklerini ifade ediyor. Mutluluk, motivasyon ve
başarı için sadece başkalarının desteğine ihtiyaç duymamak önemli bir özellik.
Hızlı sonuçlar beklemek
Genellikle plansızlık nedeniyle hızlı olmak zorunda olan süreçlerde acil sonuçlar beklemek ve bu aciliyet nedeniyle baskı kurmak uzun vadede negatif bir etki yaratıyor. Morin, liderlerin ve lider ruhlu kişilerin planlı, iyi düşünen ve acele etmeden hareket eden kişiler olduğunu belirtiyor.
Yazar: Çiğdem Çalık
Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
- Yazarın tüm yazıları
- Yazar hakkında
- Google+
İlgili Yazılar:
- İş yerinizin zihinsel atmosferinde havalar nasıl gidiyor?
- Daha güçlü görünmenizi sağlayan 3 beden dili
- Takım elbise güçlü hissettiriyor
- İnternetle Güçlü KOBİ Semineri Adana’da başlıyor