Hangi Çiçek Ne Zaman Ekilir?
14 Mayıs 2015
https://evhayat.com/hangi-cicek-ne-zaman-ekilir/
Her bitkinin birbirinden farklı gelişim özellikleri ve ekim-dikim dönemleri vardır. Mevsimlere göre de farklılık gösteren bu özellikleri takip ederek çiçeklerinizi uygun zamanda dikebilirsiniz. Aylara göre çiçek ekim takvimi
Ocak: Karanfil ayıSoğuk ve çok yağmurlu havalarda sulama gerektirmez, fakat havanın daha ılımlı olduğu Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde sıcaklık 10 derece ve hava kuru ise az miktarda sulanabilir.
Şubat: Menekşe ve Karanfil ayıMenekşe
Çiçek vermeyi kesen gül ağaçları budanır. Çim alanlarda kış gübrelemesi yapmak gerekir. Bu ay balkon düzenlemesi yapıp elverişli bitkileri seçmek için en uygun aydır.
Mart: Fulya ve Nergis ayıFulya
Toprağa serilen saman, bitki yaprağı gibi örtüler tazelenmelidir. Sonbahar ya da kış boyunca tohum olarak ekilen bitkiler de yerlerine dikilmelidir.
Nisan: Papatya ve Itırşahi ayıItırşahi
Çiçek açan bitkilerin dikimine başlanır. Yaz aylarında çiçek açan bitkiler tahta sandıklara ekilir. Gölgeleme örtüsü saydam muşambadan yapılır.
Mayıs: İncir Çiçeği ayıİncir Çiçeği
İlkbaharda ekilen soğanların yıllık otsu bitkilerin ve çiçek veren çok yıllık bitkilerin çiçek vermesi biter. Güller çiçek açmaya başlar. Bitkilerin aşırı güneşli saatlerde sulanmamaları, sulama suyunun soğuk olmaması çok önemlidir.
Haziran: Gül ayıGül
Tırmanıcı bitkiler, tırmandıkları binaya iple bağlanmalıdır. İlkbahar sonunda çiçek açan bitkilerin tohumları toplanmaya başlanır.
Temmuz: Peygamberçiçeği ayıPeygamberçiçeği
Bitkilere verilen su artırılmalıdır. Bu ayda ayıklama işlemi yapılmalıdır. Aslaklarla mücadele edilmeli ve doğru ilaç kullanılmalıdır.
Ağustos: Glayöl ayıGlayöl
Yazlık çiçeklerin gübreleme işi sona erer. Çimler her gün sulanıp haftada bir budanır. Çim ekilecek alanların temizliği yapılır. Sulama, biçim, yabani ot ayıklama, ilaçlama vb. işlemlere devam edilir.
Eylül: Yıldızpatı ayıYıldızpatı
Eğer yazın bitkilerinizde uzak kaldıysanız bu ayı budama dönemi olarak değerlendirebilirsiniz. Budamadan sonra, bahçenin sert toprağı kaldırılmalı, bitki iyice beslenip bolca sulanmalı ve organik gübreyle gübrelenmelidir.
Ekim: Aynısefa ayıAynısefa
Belleme, çapa veya fidan çukuru açılması gibi toprak işlemesi ekim ayında yapılmalıdır. Toprağı işlemeden önce organik gübre verilmelidir.
Kasım: Krizantem ayıKrizantem
Kış öncesinde yabansı otların ayıklanması ve bitki diplerinin kabartılması gerekir. Bu ay hem dikim hem de budama ayıdır.
Aralık: ****** çiçeği veya Nergis ayıNergis
Bu ay da hem budama hem de dikim ayıdır. Sonbaharda meydana gele sürgünler için budama önemlidir.