huzeyfe Süper Moderatör
Mesaj Sayısı : 7719 Rep Gücü : 18108 Rep Puanı : 23 Kayıt tarihi : 27/03/09
| Konu: Çiçek tohumları ekim tablosu C.tesi Haz. 24, 2017 7:46 pm | |
| http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/19011.htm Çiçek tohumları ekim tablosu
Geçen sene çiçek tohumlarına merak sardığım için beğendiğim tohumları almıştım. Miktar çok olunca ekim zamanlarını, isteklerini, ekilecek yerleri akılda tutmam da zor olduğundan kendime basit bir tablo yapıp daha sonra hakkında bilgi bulduğum çiçek tohumlarını da bu tabloya eklemiştim. Bilgilerin çoğunu tohum paketlerinin üzerinden yazdım. Bazılarında bilgiler eksik, bazılarında yanlış, bazılarında da verilen zaman ve koşullar yaşadığım bölgeye göre değil. Tabloyu sizinle paylaşmak, deneyimlerimizle daha doğru ve kullanışlı hale getirmek istiyorum. Bu konuda yorumlar geldikçe gereken yerlerde tablodaki bilgiler de güncelleşebilir. Tablonun ve sayfanın kullanımı konusunda değişik önerilerinizi beklerim. Renk ve boylarını bilmek istediğim için tabloya ilave etmiştim, iptal edilebilir veya diğer alternatifler ilave edilebilir. Şartlar İstanbul içindir, farklı bölge/şehirler için de aynı tablo kopyalanıp düzeltilebilir. Tablo ticari üretim metodlarına göre hazırlanmamıştır. NOT: BAŞLIKLARI TIKLADIĞINIZDA, İSTEDİĞİNİZ BAŞLIK İÇERİĞİ HARF SIRASI İLE VERİLİYOR. [th] ÇİÇEK ADI [/th][th]LATİNCE/DİĞER ADI [/th][th]EKİM ZAMANI [/th][th]IŞIK [/th][th]AÇIKLAMA [/th][th]ÖMÜR [/th][th]RENK [/th][th]BOY cm [/th] Acem lalesi | Eschscholzia Californica | mart, nisan | | | | | | Acı bakla | lupin | mart | | fideler yaz sonu gerçek yerine dikilir | çok yıllık | | 120 | Akşam sefası | Mirabilis Jalapa | | güneş | | yıllık | | 80 | Alman papatyası | matricaria recutita | mart-eylül | güneş | | yıllık | | 15 | Ankara çiçeği, yer açelyası | godetia | mart | yarı gölge | çiçeklenme 15 haziran-15 temmuz | yıllık | pembe | 40 | Aster/ponpon | aster | mart | güneş | | | | 25 | Aster/ponpon | aster | nisan | güneş | | | | 50 | Aslanağzı | Antirrhinum Majus | ağustos-eylül | güneş | şaşırtma yapmaya gerek yok | | | | Ateş | Salvia Splendens | şubat | güneş | | yıllık | kırmızı | | Aynısafa | souci | mart | | | yıllık | turuncu | 45 | Bellis- karışık kasımpatı | bellis | | gölge | | iki yıllık | beyaz -pembe | 15 | Beyaz ebegümeci | | şubat | güneş | çiçeklenme 15 haziran-7 temmuz | yıllık | beyaz | 70 | Bodur kolyoz | coleus | şubat | gölge | | | bordo | 30 | Bodur kraliçe papatya | | mart | yarı gölge | | yıllık | | 25 | Bodur mavi çan | | şubat | güneş-yarı gölge | kaya bahçeleri, kireçli toprak | çok yıllık | mavi | 60 | Buz çiçeği | mesembryanthemum | şubat | güneş | | | pembe | 15 | Cezayir menekşesi | pervenche madagaskar variee | ocak | güneş-gölge | | çok yıllık | beyaz- pembe | 30 | Mavi çan sarmaşığı | Cobee Bleue Grimpante | kapalı yerde mart, dışarıda mayıs | yarı gölge | kökler hassas, şaşırtma sevmiyor | ılıman bölgelerde çok yıllık | mavi | 300-400 | Çörekotu | nigelle damas variee | mart | güneş | doğrudan bahçeye ekilir, çiçeklenme haziran sonu | çok yıllık | | 40 | Gayret | gaillardia | şubat | güneş | | çok yıllık | | 60 | Gece sefası | | mart | | | | mor | 400 | Gerbera | Gerbera Jamesonii | tohumlar alınır alınmaz en geç üç ay içinde ekilmeli | güneş | çiçeklenme ilkbahar-yaz | çok yıllık | | 50-60 | Gülhatmi | | mart | güneş | fideler yaz sonu gerçek yerine | | | 250 | Gündüz sefası | | nisan | güneş | haziranda çiçekli | yıllık | | 35 | Güneştopu | | mart | | | | sarı | 40 | Hercai menekşe | | ağustos-eylül | aydınlık-doğrudan güneş sevmez | ekim aralıkta yerine dikilir, çiçeklenme aralık, mayıs, serin havayı sever | | | | Hezeran | dwarf hyacinth | | yarı gölge | dayanıklı | yıllık | mor | 50 | Hint yağı | | mart, nisan | | | yıllık | bordo | | Horoz ibiği | | | | | yıllık | bordo | | İpek | | mart | güneş | | yıllık | pembe | 15 | Kadife | Marigold | | güneş | | yıllık | sarı-turuncu | | Karagözlü suzan | thunbergia alata | şubat | güneş | | | sarı | 150 | Karagözlü suzan beyaz | thunbergia alata | şubat | güneş | yarı dayanlıklı | ılıman bölgelerde çok yıllık | beyaz | 120 | Karışık renk haseki küpesi | | mart | yarı gölge | çok yıllık | | | | Kına | | | gölge | | yıllık | pembe | | Kırmızı alisyum | alisyum maritimum | ilkbahar/yaz başı | güneş | | çok yıllık | kırmızı | 15 | Klarkiya pembe düğün çiçeği | clarkia speciosa | ekim | güneş-yarı gölge | ekim ayı serada, çiçeklenme haziranda başlar | çok yıllık | pembe | 45 | Kozmoz | cosmos/ bipinnatus | şubat | güneş | haziran sonu çiçeklenme başlar | yıllık | karışık | 60-100 | Küstüm çiçeği | Mimosa Pudica | şubat - nisan | | | | | | Latin | nasturtium majus | mart-mayıs | güneş | haziran sonu çiçeklenme başlar | ılıman bölgelerde çok yıllık | turuncu | 30 | Mavi keten | | mart | güneş | kumlu toprak | | mavi | 40 | | Moonflower Ipomoea Alba | şubat - mayıs | güneş | | | | | Mısır tarlası-karışık | | ekim-şubat | güneş | papatya,lychins,agrostemma milas(mısır çiçeği) | yıllık | | 15-60 | Nazende-kokulu bezelye | | ekim veya mart | güneş | çiçeklenme haziranda , ekim ayı serada ekilir | yılllık | | 30 | Orman menekşesi | | | yarı gölge | | | mor | | Pembe ebegümeci | | şubat | güneş | çiçeklenme 15 haziran-7 temmuz | yıllık | pembe | 60 | Perenneafyon | Perenne | nisan | güneş | doğrudan bahçeye ?? | | | 100 | Peri Değneği | Fairy Wands | mart, nisan, mayıs | | | | | | Sabah sefası | | nisan | güneş | çiçeklenme temmuz ortası başlar | | | 300 | Selluka | vigna caracalla | mart- mayıs arası | tam güneş | sarılıcı, tırmanıcı | çok yıllık, dona karşı korunmalı | krem, lila, pembe | - | Süvari mahmuzu hazeran | | donlardan sonra | güneş-yarı gölge | doğrudan bahçeye ekilir | yıllık | | 120 | Şebboy | Cheiranthus-cheirii | Şubat-Mayıs | Yarı gölge | çiçeklenme nisan-ekim | Ilıman bölgede 2 yıllık, sıcak bölgede çok yıllık | Karışık | 25-70 | İri papatya | Marguerite Blanche | | | temmuz-ekim | | beyaz | 75 | Karanfil | oeille chabaud | şubat-mayıs | güneş | çiçeklenme mart-ekim, ekimden 52 hafta sonra çiçeklenir | çok yıllık | karışık | 50 | Taşkıran | | mart | güneş | | çok yıllık | | | Uyuzotu | | mart | güneş | | yıllık | | 75-90 | Vapur dumanı | Ageratum | şubat-mayıs | güneş | çiçeklenme 16. haftada, 15 temmuzdan donlara kadar çiçek | | mavi | 15-30 cm | Yaz çiçeği karışım | | mart | güneş | doğrudan bahçeye ekilir | | | | Yaz asteri | | mart | güneş | çiçeklenme temmuz ortası-... | | | 60 | Yıldız çadırı | Ipomoea quamoclit | nisan | güneş | çiçeklenme temmuz ortası-... | yıllık | kırmızı | | Yüksükotu | | haziran | güneş | fideler yaz sonu gerçek yerine dikilir | iki yıllık/çok yıllık | pembe | 150 | Zinnia, kirli hanım | | nisan | güneş | martta kapalı yerde çimendirilebilir, çiçeklenme 15 haziran-... | yıllık | sarı | 60 |
| |
|