AŞI MACUNU ve AŞI MACUNU İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda, sizlerle aşı macunuyla ilgili bazı önemli bilgileri paylaşacağım. Öncelikle “aşı macunu” denmesinin sebebi nedir? Aşıdan başka nerelerde kullanılır ve kaç çeşit aşı macunu vardır? Bunları, açıklamaya çalışacağım.
Göz aşısı, diğer adıyla “yaprak aşısı” dediğimiz aşıyı İlkbahar ve Yaz Ayları’nda göz aşısı yapılmasına uygun olan bütün bitkilerde yapabiliriz; ancak Yaz Ayları’nda yapmış olduğumuz göz aşısı, aynı yaptığımız şekilde kalacak ve Kış Ayları’nı böyle geçirecektir. Gelecek Mart Ayı başında yapmış olduğumuz göz aşısının yarım santimetre üstünden keserek, yabani olan kısmı temizleriz. Böylece bütün kuvvet aşıya gidecek, aşı zamanla kabarıp büyüyecek ve fidan olacaktır. Ancak; aşının üst kısmından kesmiş olduğumuz yabanisinin yaralı yerine aşımızın yağmur sularından, aşırı soğuklardan, dondan ve güneşten etkilenip zarar görmesini önlemek amacıyla balmumu reçine ve zift gibi maddeleri ateşte eriterek, birbirine karıştırırız. Ateşten indirdikten sonra orta sıcaklıktaki bir kıvama gelince aşımızın üst kısmından kesilmiş olan yere süreriz ve sıcak olarak sürüldüğünden dolayı da buna “sıcak aşı macunu” denmiştir. Belirli zaman süre sonar aşı macunu sertleştiğinde tekrar ısıtır, yaraya sürülecek hale getirip işimize devam ederiz.
Bir de “soğuk aşı macunu” dediğimiz hazır kutu içinde macunlar satılmaktadır. Bunları ısıtmaya gerek yoktur. Olduğu şekliyle aşılarımızın üstünden kesilen yerlere sürerek kullanabiliriz. Bundan dolayı da buna “soğuk aşı macunu” denmiştir. Soğuk aşı macunu kullanımı daha kolaydır; zaman kaybı daha azdır. Aşı macunları; sıcaktan, soğuktan, yağmurdan ve donmalardan etkilenmediğinden dolayı çatlama ve yağmurlardan yıkanmamaktadırlar. Bu da aşı yaralarının daha kolay kapanmasına fayda sağlamaktadır. Ayrıca aşı macununu budama yapmış olduğumuz bütün bitkilerin 3 – 4 cm’den daha geniş olan yara yerlerine sürüp, her türlü doğa şartlarından etkilenmemesine ve yaralarının daha hızlı bir şekilde kapanmasını sağlarız.
Bazı okuyucularım, “Bitkilerin kesilen yara yerlerine, aşı macunu yerine boya maddesi sürsek, faydalı olur mu?” diye sormaktalar. Boyalar kendilerine uygun alanlarda kullanılmak için üretilmiş maddeler olduğundan dolayı; aşı macununun görevini yapma imkanına sahip değildir. Kıvam olarak da güneşe, yağmura ve donmalara karşı da aşı macununun yaptığı görevi yapma imkanı yoktur. Belki de zararı olacaktır. Aşı macunu, badana ve boya işlerinde nasıl uygun ve faydalı olmayacaksa; boyaların da aşı macunu yerine kullanılması uygun ve faydalı olmayacaktır.
https://bitkilerindoktoru.wordpress.com/2016/10/11/asi-macunu-ve-asi-macunu-ile-ilgili-onemli-bilgiler/