Benim En Çok Kullandıklarım
ADAÇAYI: Fazla miktar içilirse ağızda kuruluk yapar,kabız yapıcıdır.Karaciğer iltihabı olanlar kullanmamalıdır.Anne sütünü azaltır,hamilelere zararlıdır.Yüksek tansiyonu olanların günde 1
bardaktan fazla içmeleri sakıncalıdır.Özellikler erkeklerde cinsel gücü azaltır.Adaçayı bazı bünyelerde kan basıncını yükseltici etkiye sahip olduğu için, aşırı kullanımlarda dikkatli olunması gerekir. Ama
alçak kan basıncından şikayetçi olanlar, yine dikkatli olmak kaydıyla ondan yararlanabilirler. Ayrıca, mideyi zorlamamak için, fazla miktarda uçucu yağ, acı madde ve tanen içeren bitki çaylarının
tüketiminde aşırıya kaçmamak doğru olur. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
BADEM YAĞI:Albümini olanlar kullanmamalıdır.
AYVA:Yüksek tansiyonlulara,müzmin kabızların kullanması kesinlikle sakıncalıdır,sinirlere zarar verir.Kulunç ve bağırsak ağrılarına sebep verir.
BİBER:Fazla yenildiğinde mide ve böbrek iltihabı,mide bulantısı,halsizlik,karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları,kusma ve ishal yapar.Damar sertliği,yüksek tansiyon,egzema,üremi,sistit,b asur,varis
ve gastritli hastalara yasak.
BİBERİYE:Önerilen dozajlar aşılmadıkça, bilinen bir yan etkisi yoktur. Ama eterli yağların içten kullanılması doğru değildir. Bitki çayı kan basıncını hafifçe yükseltebilir. Gebelik sürecinde kullanılmaması
doğru olur
CEVİZYAPRAĞI:İçerdiği tanen maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısı veya kusmaya yol açabilir. Bunun dışında, ceviz yaprağının bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
DEREOTU:Hamileler kullanamaz.Doz aşımı göze zararlıdır.,meniyi kurutur,cilsel arzuyu azaltır.
EĞRELTİOTU: Doz aşımı kullanılımı anemili hastalara,böbrek ve karaciğer hastalarına zararlıdır.Başağrısı,bulantı,k usma,ishal,bağırsaklarda kramp,sarılık,albüminiri yapar.Daha ağır vakalarda refleks zayıflar,çift görme sürekli körlük yapabilir.
GİNSENG: Doz aşımı zararlıdır.Yüksek tansiyon,ödem,sinirlilik,uykus uzluk,ishal,deri döküntüzü yapar.Hamileler kullanamaz.12 yaşından küçük çocukalara verilmez.Sürekli 6 haftadan fazla kullanılamaz.
GÜNLÜK:Çok yenildiğinde ciltte alaca hastalığına sebep olabilir.(Bir kaynakta da cüzzama yakalanmaya sebep olur yazmaktadır)
HARDAL:Asabi mizaçlı kimselerde,yüksek tansiyon hastaları,cilt hastalığı,damar sertliği olanlar,ülserli ve midesi hassas olanlar,karaciğer hastalığı olanlar kullanmamalıdır.
ISPANAK:Gut,romatizma,mafsal rahatsızlığı olanlar,ve hamileler fazla ıspanak yememelidir.İdrar yolları,böbrek ,hazım sistemi ve karaciğer hastaları ile şeker hastaları ıspanağı az yemelidirler.
İNCİR:Çok yenirse vücutta çıban çıkmasına sebep olur.
KAKAO:Böbrek taşı,damar sertliği olanlar,karaciğer hastalığı olanlar kullanamaz
KARABAŞ OTU:Hamileler kullanamaz.Doz aşımı kusturucudur.Kür halinde kullanılmalıdır,devamlı kullanmak zararlıdır.
KARABİBER:Bağırsak iltihabı,egzema,üremi,yüksek tansiyon,damar sertliğive romatizmalılara zararlıdır.Doz aşımı mide ve bağırsakları
tahriş eder.
KEKİK: Önerilen dozajlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Kekik çayı içimi ise böyle bir
duruma yol açmaz. Fazla miktarda kullanmak karaciğeri rahatsız eder,deri döküntülerini rahatsız eder.Salgıları arttırıcı etkisi nedeniyle ülser ve gastiriti olanlara olumsuz etki yapar. Ayrıca
hamilelere ve guatr olanlara da tavsiye edilmez.
KİMYON:Hamileler kullanamaz.Aybaşı zamanında kullanılırsa fazla kanama yapar.
KİŞNİŞ: Doz aşımı zararlıdır.Asabi mizaçlı kimseler,midesi fazla asit salgılayan kimsler kullanmamalıdır. Doz aşımı sarhoşluk ve dalgınlık yapar.
KOÇBOYNUZU: Pıhtılaşmayı önleyici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır! Çok ender olsa da, bazı kişilerde hafif baş ağrısına yol açabilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
KUŞBURNU : Çok ender olmak üzere alerjik tepkilere yol açabilir. çay içimine son verildiğinde bu tepkiler de sona erer. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
KUZU KULAĞI:Romatizma,gut,mafsal iltihabı olanlar,böbrek ve idrar yolu rahatsızlığı olan kimseler kullanamaz.Fazla yenildiğinde mide iltihabı,ishal,kusma ve kalp rahatsızlıklarına sebep olur.
LAHANA: Lahananın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, özellikle çiğ yendiğinde bazı duyarlı midelerde şişkinliğe yol açabilir. Bu durumda içilecek bir bardak rezene-frenk kimyonu eşit karışımının çayı rahatlatacaktır.Albümini olanlar lahana yememelidir.Guatr rahatsızlığı
olanlar kullanamaz.Hazmı zordur,gaz yapar.
MANTAR:Üremi ve romatizmalı olanlar yememelidir.
MAYDONOZ:Böbrek iltihabı olanlar yememelidir.Hamileler dikkatli ve az yemelidirler.Maydonoz fazla
yenildiğinde dilde tutukluk yapar.5 yaşından küçük çocuklara tedavi amaçlı maydonoz suyu içirilmemelidir.
MERCAN KÖŞK: Kan basıncını yükseltici etkisi nedeniyle, yüksek kan basıncından şikayeti olanların kullanmamaları doğru olur. Gebelik sürecinde kullanılmaz. Bitkinin eterli yağı içten kullanılmamalıdır.
Bitki çayı tedavisinde yüksek dozajlar ve 1-2 haftayı aşan sürekli kullanımlar baş ağrısına ve baş dönmesine yol açabilir.
MERCİMEK:Kanserli hastalar sevda ve mali hülya hastaları kullanmamalıdır.Çok yenilmesi zararlıdır.
MEYAN KÖKÜ: İçerisinde kortizon vardır.Uzun zaman kullanıldığında alışkanlık ve ödem yapar.Devamlı kullmak yerine kür halinde kullanmak daha iyidir.Devamlı kullanıldığı taktirde yüksek tansiyon ve kaslarda güçsüzlük yapar.Nöro-psişik rahatsızlıklara sebep olabilir.Önerilen dozajlara uymak kaydıyla, tedavi kürleri 4-5 haftayı aşmamalıdır. Aksi halde, eklemlerde ve yüzde ödemler oluşabilir; dışkılanan sodyum miktarı azalır ve potasyum miktarı artar. Uygulanan tedavi süresince, örneğin muz ve kuru kayısı gibi potasyum açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi doğru olur.Kronik karaciğer iltihabı, siroz,yüksek kan basıncı ve kanda potasyum eksikliği durumlarında meyan kökü kullanılmamalıdır.
NANE:Gastritli ve ülserli hastalar nane yememelidir.Fazlası bulantı yapar.Hamile hanımlar az yemelidir.Önerilen dozajlarda bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Nane çayının sürekli kullanımı
önerilmez. Beş yaşından küçük çocuklara nane çayı içirilmemelidir. 12 yaşından küçük çocuklara nane yağı kullandırılmamalıdır. Gebelik sürecinde nane yağı kullanılmaz.
NAR SUYU:Hamileler kullanamaz.
ÖKALİPTUS: Önerilen dozajlarda ökaliptus yaprak çayının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama eterli yağın çok dikkatli kullanılması gerekir. Yüksek doz eterli yağ kullanımlarında, mide
bulantısı, kusma ve ishal görülebilir. Bu durumlarda, eterli yağ kullanımına son verildiğinde, bu rahatsızlıklar da, hiçbir kalıcı zarara yol açmadan hemen sona ererler
ÖKSEOTU: Doz aşımı zehirlenmelere ve kabızlığa sebep olur.Ellerde kaşıntı ve deride kabarcıklar meydana getirebilinir.Kalp damarları üzerindeki etkisi sebebiyle dikkatli kullanılmalıdır.Doz aşılmamalıdır.Ökseotunun meyveleri zehirlidir ve kesinlikle içten kullanılmamalıdır! Bazı kitaplarda ve hatta kaynak kitaplarda, çay yapımında meyvenin kullanılabileceğinin belirtilmiş olmasını anlamak
mümkün değildir
PAPATYA:Önerilen dozajlara uyulduğunda bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama onu sürekli kullanmak da doğru değildir. Papatya çayı ile göz banyosu yapılmamalıdır; konjoktivite yol açabilir.Hamileler
kullanamaz.
PATLICAN:Mide ,bağırsak,karaciğer ve şeker hastaları kullanmamalıdır.
PİRİNÇ:Kabızlık yapar,mide şişkinliğine sebep olur,balgamı artırır.Vücutta tıkanıklığa sebep olabilir.
SALEP:bağırsak kanaması,kalın bağırsak iltihabı ve hazım sistemi rahatsızlığı olanlar kullanamaz.
SARI KANTARON:Uzun süreli kantaron çayı kullanımı, güneş ışığına veya solaryuma karşı duyarlılık oluşturur. Çay içimine son verildiğinde bu duyarlılık sona erer. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur
SARMAŞIK( Convulvulus Sepium):Bağırsakları tahriş eder.
SARMISAK:Aşırı yenildiğinde göze zafiyet verir,sıracaya sebep olur,emziren anneler,cilt hastaları ve hemoroit hastaları yememelidir.Hamilelere zararlıdır,baş ağrısı,dimağa ve gözlere zarar verir.Cinsel arzuyu azaltır,balgam ve susuzluk yapar.Safrayı artırır.Balgam ve susuzluk yapar.Ağız kokusunu bozar,vücudu hareretli olanlara,ishal olanlara sarımsak zararlıdır.Tedavi edicilik açısından, kuru sarmısak taze sarmısaktan çok daha etkilidir. Sarmısağın dozajını herkes kendine göre düzenleyebilir.
SİNAMEKİ:Hemoroit hastaları,hamileler kullanamaz.aybaşı kanamalarını artırır.5 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.Uzun süre kullanılması zararlıdır.Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.
SİRKE:Kansız olanlar,kolestrolü olan ve damar sertliği hastaları, hamileler sirke ve sirkeli turşuyu yememelidir.Meniyi azaltır.
SOĞAN:Mide bağırsak hastalarına,kolitlilere soğan zararlıdır.Çiğ soğanı çok yemek meniyi azaltır.,aklı ifsad eder,başağrısı yapar.
SOYA FASÜLYESİ:Guatr hastaları yememelidir.
SUMAK:Yüksek tansiyonlular sumak yememelidir.Fazla yenirse kabız yapar.
SUSAM:Hazmı zordur midesi zayıf olanlara yaramaz,midenin düşmanıdır.Ağız kokusu yapar.
ŞAHTEREOTU:Yüksek dozajlar karın ağrısına yol açabilir.
ŞALGAM:Hazmı zordur.Aşırı gaz yapar.
ŞEFTALİ: Şeftali çekirdeklerinde çok etkin bir zehir vardır.
ŞEVKET-İ BOSTAN:Böbrek hastaları kullanamaz.
TARÇIN:Yüksek tansiyonlular dikkatle kullanmalıdırlar.
ÜZERLİK OTU: Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde iki bardak içilmelidir. Aksi takdirde zaralı olur. Hamile kadınlar üzerlik otunu hiçbir biçimde kullanmamalıdır.
ÜZÜM:Üzüm çekirdeği midenin cidarını sertleştirir,kabız yapar.Üzüm kabuğu gazı artırır,üzerine rezene veya kimyon içilmelidir.
ZERDEÇAL:Gastriti ve mide ülseri olanlar kullanmamalıdır.