Erkan Oğur - Seyreyle Güzel Alvar’lı (Erzurum) Muhammed Lütfi
Yazar
Mesaj Sayısı : 6150 Rep Gücü : 14991 Rep Puanı : 44 Kayıt tarihi : 27/05/09
Konu: Erkan Oğur - Seyreyle Güzel Alvar’lı (Erzurum) Muhammed Lütfi Perş. Ağus. 10, 2023 2:48 pm
https://www.youtube.com/watch?v=vacISyUwpqs
“SEYREYLE GÜZEL KUDRET-İ MEVLA NELER EYLER”
Seyreyle güzel kudret-i Mevla neler eyler Allaha sığın adl-i taala neler eyler Canana gönül vereli ben candan usandım Hem düşeliden derdime dermandan usandım Meyl eylemesem gayrisine tevbeler olsun Bu ân’e değin ettiğin isyandan usandım Pervane gibi yanmağı ister deli gönlüm Her şam-u seher ah ile efgandan usandım Kalmadı firak giryesine sonra mecalim Vuslat dilerem yarime hicrandan usandım Işk ile enes oldı gönül geçdi siva’dan Ben sohbet-i nas ülfet-i yarandan usandım Çün zerre vefa bulmadım ihvan-ı zemandan Şol yüzleri dost özleri düşmandan usandım Vird edeyim ismin hemen hayret-i hakkın Kesret ile ünsiyet-i insandan usandım Kuddisi’ye vahşet golüben cümle siva’dan Der her ne ki ağyar var ise andan usandım.
Yukarıdaki şekilde Radyolarımızda okunan bu türkünün sözleri, birinci beyitin dışında “Kuddusi” ye aittir. Oysa Alvar’lı (Erzurum) Muhammed Lütfi’ye ait olan şiirin tamamı aşağıdaki şekildedir.[1]
Seyreyle güzel kudret-i Mevla neler eyler Allaha sığın adl-i Teâlâ neler eyler Elbet yürüdür fermanını Kâdir u Kayyûm Herkese lâyık sırr-ı tecellâ neler eyler Âlemleri var eyleyen Allahü Alîm’dir Gözler göricek mihrİ muallâ neler eyler Eltâf-ı Kadîm rahm-i Azîm Bârî Teâla Kerem-i Kerîm şems-i mücellâ neler eyler LUTFÎ der-i dergâh-ı İlâhî’de sebât et Nazlı niyâz et Hakk’a temennâ neler eyler
Türküler şiirlerin bestelenmiş halleri değildir. Kaynak kişiden bir türkü tespit edilirken sözü ve ezgisiyle birlikte kayda geçirilmektedir. Halk türkü yakarken usta malı bir şiirden etkilendiğinde bu dizelerin kime ait olduğu, ya da ne derece doğru olduğu üzerine fikir yürütmez, onun kaygısını taşımaz. Kulaktan öğrendiği bir dizenin devamına bir başka şairin mısrasını ekleyebilir. Sözcüklerin söylenişlerindeki yanlışlar hariç “Kaynak Kişi” den aldığımız bir türkünün sözleri üzerinde doğru veya yanlış şeklinde bir tasarrufta bulunamayız. Zira yaptığımız iş “türkü derlemek” tir. Edebi metin araştırması değildir.
Erkan Oğur - Seyreyle Güzel Alvar’lı (Erzurum) Muhammed Lütfi