https://www.sezaileventoglu.com/blog-ic/kolon-polip-belirtileri-ve-onleyici-4-dogal-yontem
Kolon polipleri nedir? Kimlerde görülür?
Kolonun astarında yetişen fazladan bir doku parçası olan ve genellikle kolonun ve/veya rektumun sol tarafında oluşan poliplerin iki türü vardır. Neoplastik polipler daha büyük olup kanserli hale gelme riski taşırken neoplastik olmayan polipler genellikle kanserli hale gelmez. Araştırmalara göre kolon polipleri 50 yaşın üzerindeki erkeklerde, sızdıran bağırsak sendromu yaşayanlarda, Tip 2 diyabet hastalarında, sigara içenlerde, fazla alkol tüketenlerde, egzersiz yapmayanlarda ve kalsiyum ile D vitamini eksikliği yaşayanlarda daha sık görülür.
Kolon polip belirtileri
Kolon poliplerinin kolayca fark edilen belirtileri yoktur. Bu nedenle de erken teşhisi zordur. Fakat 45 yaş üstü iseniz 6 ayda bir kolonoskopi yaptırarak erken teşhis ettirebilirsiniz. En sık görülen belirtileri ise şunlardır:
-Rektal kanama
-Rektal kanamalar hemoroidlerden ya da anüs dokusundaki küçük yırtılmaların da belirtisi olmakla birlikte kolon poliplerinin habercisi olabilir
-Dışkıdaki kan, koyu kırmızı çizgiler veya dışkı rengindeki diğer değişiklikler
-Mide ağrısı, karın krampları ve bağırsakların yakınında ağrı
-Kabızlık veya ishal
-Demir eksikliği ve uzun süreli kanama nedeniyle anemi gelişmesi
-Poliplerin kanaması demir vücudunuzu tüketerek, kırmızı kan hücreleri üretmeyi zorlaştırır ve vücudunuz boyunca oksijen taşır, yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı gibi semptomlara yol açar.
Kolon poliplerine karşı önleyici yöntemler
1. Sağlıklı, antienflamatuar beslenme:
Beslenmenize bol miktarda meyve ve sebze ekleyin. Kansere karşı korunmada en iyi besinlerden bazıları şunlardır: Brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak, deniz sebzeleri, meyveler, narenciye, mantar, havuç, pancar, domates, biber, zerdeçal, zencefil, fesleğen, maydanoz veya kekik gibi taze otlar, yeşil çay, somon, uskumru, sardalya veya ringa balığı gibi balıklar, zeytin ve hindistan cevizi yağı, fındık, tohumlar ve çiğ sarımsak.
Alkol tüketiminizi azaltın.Kalsiyum tüketiminizi artırın. Kalsiyum içeriği yüksek yiyecekler şunlardır: Süt, yoğurt, kefir, fermente peynirler, lahana, sardalya, brokoli, bamya, lahana ve badem.Daha çok bitki bazlı öğünler alın ve özellikle salam, sucuk gibi işlenmiş etlerden uzak durun. Bazı araştırmalara göre işlenmiş et tüketimi yüksek olan insanlarda kolon kanseri görülme oranı daha yüksektir.
2. D vitamini eksikliğini tedavi etmek:
Araştırmalar D vitaminin kolorektal kansere karşı koruyucu olabileceğini ve genel olarak bağışıklık sistemini desteklediğini göstermiştir. Örneğin, Dünya Gastrointestinal Onkoloji Dergisi'nde yayınlanan 2014'te yapılan bir araştırma, D3 vitaminin artmasının, kolon kanseri riskini azalttığını doğrulamıştır. D vitamini eksikliğini önlemenin en iyi yolu günde 15-20 dakika güneş altında kalarak doğal yollarla D vitamini almaktır.
3. Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak:
Düzenli egzersiz yapmak sadece sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanıza yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda antienflamatuar etkilere de sahiptir.
Egzersiz, iltihabı azaltır, dolaşımı iyileştirir, bağışıklık sistemini destekler, sindirim fonksiyonunu geliştirir, stresi azaltır, diyabet ve obezitenin önlenmesine yardımcı olur. Bu etkileriyle kolon kanserine karşı da koruyucu bir özellik taşır.
4. Kronik inflamasyonu azaltmak:
Bağırsak enflamasyonu (iltihap), zamanla kanserli hale gelebilecek polip riskini artırabilir. İnflamasyonu azaltmak ve sindirim sağlığını iyileştirmek için atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:
-Tedaviye uygun yiyecekler tüketmek.
-Stresi yönetmek ve yeterince dinlenmek ve uyumak.
-Sigarayı bırakmak ve aşırı alkolden uzak durmak.
-D vitamini, probiyotik ve omega-3 balık yağı takviyesi gibi takviyeleri almak.
-Kalsiyum gibi besin eksikliklerini önlemek.
Gerekirse bazı yiyecekleri ortadan kaldırmak. Örneğin gluten, süt ürünleri, kafein ve alkol.