İslam yumuşatma filmleri geldi!
AFGANİSTAN'A GİTMEK YA DA GİTMEMEK İŞTE BÜTÜN MESELE BU. Bir Türk gencinin Afganistan iç savaşına ya da 11 Eylül'ün oluşum sürecine etkisi olabilir mi? 'Olamaz!, çok önemli bir etkisi olmaz!, önemli güçler elinde yoksa pek bir şey halledemez!' gibi cevaplar kafamız içinde yankılansa da bir kelebek misalinden yola çıkılarak, iyi niyetli bir insanın dünya üzerinde nasıl bir değişikliğe sebep olabileceğinin anlatıldığı bir film, Kelebek.
Senaristliğini Mahmut Bengi'nin yaptığı film, bir insanın terörist olup ikiz kulele korkusuzca saldırması ya da iyi eğitimli, iyi giyimli bir vatansever olmasının aslında ne kadar önemli ve aslında ne kadar kolay olduğunu anlatıyor. Afganistan'a gitmek ya da gitmemek, bu sadece bir tercihken, aslında dünyanın kaderi bu tercihte saklanıyor. İşler olup bittikten sonra tercih sahibinin vicdanıyla hesaplaşması üzerine oluşturulan film, bir Mevlevi dervişinin, sufi felsefesiyle şekillendiriliyor ve film soruyor: 'Dünyanın kaderini değiştirmek için terörist mi olmak gerekiyor?'
KURGUSU VE EKİBİ DİKKAT ÇEKİYOR Film özellikle kurgusu ile öne çıkıyor. Bir kanalda kurgu şefi olan filmin yapımcı yönetmeni Cihan Taşkın, kurguda Bora Gökşingöl'le beraber çalışmış. Paralel kurgular ve geri dönüşlerle hikayenin sunulduğu filmde, seyirci, hikayenin tamamını filmin bitiminde tam olarak görebiliyor, anlayabiliyor.
ABD, Afganistan, İstanbul ve Güneydoğu'da çekimleri gerçekleştirilen filmin en fazla konuşulan bir diğer özelliği de Cennetin Krallığı ve Krayip Korsanları ve Türkler için daha iyi hatırlatıcı olan Kurtlar Vadisi Irak filmiyle tanınan Ghassan Massoud'un Mevlevi Dervişi roluyle filmde yer alması.
Müziklerini Emmy ve Grammy ödüllü Brian Keane ve Ömer Faruk Tunçbilek'nin yaptığı görüntü yönetmenliğini New York Film akademisi hocalarından Demian Barba'nın üstlendiği filmle 11 Eylül saldırısı sonucu kulelerle birlikte sallanan İslam imajının düzeltilmesi amaçlanıyor.
İslamın amacı, terörle bir ilişkisinin olup olmadığı, barışa ve savaşa bakış açısı, İslamı gerçekten yaşamaya çalışan bir insanın nasıl olması gerektiği gibi konuları sufi felsefesi üzerinden seyirciye sunan filmin 11 Eylül'de Amerika'da gösterilmesi için çalışmalar sürüyormuş. Senarist Mahmut Bengi bu uğurda istenirse uçağın ikiz kulelere girişinin kesilebileceklerini de ifade ediyor.
BİZ BİRBİRİMİZ İÇİN AĞLAYABİLİRSEK, BİRLİKTE YAŞAYABİLİRİZ
Kelebek hakkında Yapımcı Yönetmen Cihan Taşkın'la konuştuk:
-Film bitti artık izliyoruz, siz de geriye dönüp baktığınızda hedeflediğiniz film gerçekleşti mi? Ben şunu söyleyebilirim. Biz üç beş arakadaş dünyaya söyleyeceğimiz bir söz vardı bunu söyledik. Belki ilk defa burada söylüyorum bunu yaparken biz maddi anlamda çok sıkıntı çektik. Bağımsız bir film yaptık ama bunu insanlar 'vah vah neler çekmişler, ne şartlarda çalışmışlar' desinler diye söylemiyorum ama şunu çok istiyorum, insanlar izlediklerinde bu çocuklar bir şey söylemek istemişler desinler, bu çok önemli bir şey.
-Maddi ya da farklı konularda sıkıntı çekmişsiniz ama kadroya baktığımızda kaliteli bir kadro görüyoruz. Ödüllü oyuncu ve müzik yapımcısı, bir çok farklı mekanlarda çekimler ve uzun süreli bir çalışma. Bu nasıl gerçekleşti? Herkes bize inandı. Senaryomuz öne çıktı. Ghassan Massoud'la biz görüştüğümüzde, senaryoyu okuduğu zaman ben sizinle herşekilde çalışacağım dedi, hiç fiyat gündeme getirmedi. Ben eminim ki onlar çok daha fazlalarını hak ettiler. Ömer Faruk Tekbilek, Brian Keane gibi dünyaca ünlü, Emmy, Grammy ödüllerine sahip müzisyenlerle çalıştık. Ghassan Massoud gibi bir oyuncuyla çalıştık. Bunun haricinde görüntü yönetmenimiz Demian Barba New York film akademisinde ders veren birisi.
Biz aslında filmde anlatmak istediğimiz şeyi kendi içimizde set olarak başardık. İçimizde başörtülü, Alevi, Sünni, Hristiyan, Ateist insanlar vardı. Biz projede bunu başardık. Perdeye taşıdığımızı da düşünüyorum.
-Ekibe farklı milletlerden insanların katılmasıyla da filmin dünya çapında duyurulması kolaylaşacak gibi. Mesajın daha geniş kitlelere ulaşması için mi bunu tercih ettiniz? Film şunu işliyor. 11 Eylül'ü oluşturan sebepler ve 11 Eylül sonrasına Mevlana öğretisi üzerinden çözüm arıyor. Bu filmin 11 Eylül'de Amerika'da gösterilmesi için de çalışmalarımız yürüyor. Biz orada ölen insanlar için üzüldüğümüz gibi diğer tarafta terörist olan insanların oluşum süreci için de çok üzüldük. Ve şunu söylemek istiyoruz: biz birbirimiz için ağlayabilirsek, birlikte yaşayabiliriz.
ROL BENİ YANSITIYORDU Oyuncu Ghassan Massoud'da düşüncelerini aktardı...
-Bu filmde yer almayı kabul ediş sebebiniz nedir? Filmdeki rolüm bu filmi kabul etmem de sebep oldu.
-Filmdeki rolünüzden bahseder misiniz, sunduğunuz imaj, verdiğiniz mesaj nedir? Öncelikle bu rol benden birşeyler taşıyordu. Orta, ılımlı islam, dünyaya açık, başkasına saygı duyan, islamın sevgi dini olduğuna, ortayol, hoşgörü, barış dini olduğuna inanan bir roldü. Bu film, bütün bu yüksek değerleri aslında savunuyordu.
-Türkiye ile çalışmaya devam edecek misiniz?İnşallah. Tekliflere açığım.
HAREKETSİZLİK DE BİR HAREKETTİR Ödüllü müzisyen Brian Keane'le filmin müzik serüveni hakkında konuştuk:
-Kelebek filmi ekibine katılış süreciniz nasıl gerçekleşti? Ömer Faruk Tekbilek'le tanıştığından dolayı bu filmde yer alıyorum. 20 yıl önce Amerika'da Osmanlı Sanatı'nı anlatmak için Muhteşem Süleyman isimli belgeselde beraber çalıştık ilk olarak. Daha sonraki yıllarda da birlikte çalışmaya devam ettik. Filmin senaristi Mahmut Bey de Ömer Bey'le bir arkadaşlıkları varmış. Benimle bağlantı kurdular. Senaryo çok güzel, mesaj çok güzel. Trajedi, heyecan, sürüklenme var. Bunlardan dolayı filmi çok sevdim. Böyle bir filmde bulunmak benim için bir talih.
-Filmin yapım süreci nasıl işledi? Kısa sürede çok çalışmam gerekiyordu. Çünkü bana verilen bir metindi sadece. Film son aşamada verildi. Bir ayda günde 16-17 saat, haftada 7 gün çalışmakla bitirmemiz gerekiyordu. Bu şekilde çalıştık ve bitirdik...
-Filmin mesajını nasıl değerlendiriyorsunuz? Buradaki mesaj biz birlikte ağlayabilirsek birlikte yaşayabiliriz mesajı. İnsanlar hayatta bazen tercihlerde bulunuyorlar, bu küçük bir seçim olabilir ama bunun etkisi büyük olabiliyor. Filmin ismi Kelebek. Hikayeye göre kelebek kanatlarını çırptığında küçük bir etkidir bu. Ama bu etki okyanus üzerinde fırtınaların oluşmasına sebebiyet veriyor. Bundan dolayı bazen yaptığımız işler ya da yapmadığımız tercihler büyük sonuçlar doğrubiliyor. Bazen hareketsiz kalıyoruz aslında bu da bir hareket oluyor.
-Bu ekiple ya da farklı ekiplerle Türkiye ile çalışmaya devam mı? Müzik oldukça güçlü bir iletişim aracı. Ben de bundan çok etkilendim. Dinin, kültürün, dilin ya da başka duyguların ötesinde insanları birleştiriyor. Ömer Faruk Tekbilek'le çalışmaktan onur duydum, Türklerle çalışmaya devam etmek isterim.
Filmin adı: KELEBEK
Yapım Firması: Sanayi-i Nefise
Dağıtım: Özen Film
Yönetmen: Cihan TAŞKIN
Senaryo: Mahmut BENGİ
Yapımcı: Mahmut BENGİ
Oktay BERBER
Osman DEMİR
Müzik: Ömer Faruk TEKBİLEK
Brian KEANE
Görüntü Yönetmeni: Demian BARBA
Sanat Yönetmeni: Özgür KEMERTAŞ
Yrd. Yönetmen: Günay GÜNAYDIN
Kurgu: Bora GÖKŞİNGÖL
Süre: 150 dk
fragmanı izlemek için