KUTLU FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
KUTLU FORUM

Bilgi ve Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 kapari (gebere otu)

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
minikalem

minikalem


Mesaj Sayısı : 454
Rep Gücü : 1027
Rep Puanı : 9
Kayıt tarihi : 03/01/10

kapari (gebere otu) Empty
MesajKonu: kapari (gebere otu)   kapari (gebere otu) Icon_minitimeC.tesi Ağus. 21, 2010 10:51 am

Cinsel Güç İçin faydalı
Kapari adlı bu bitki kanı temizliyor, balgam söktürüyor ayı zamanda cinsel gücü de arttırıyor...

Prof. Dr. Ahmet Marani kapari bitkisinin çok faydalı olduğunu belirtiyor. Burdur başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri, Orta Anadolu' Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güney doğu illerinde doğal olarak yetişen kapari(gebere otu), çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir.

Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir ve iyi gelişir.
Faydaları:

1.Cinsel Gücü Artırıcı
2.Kabızlık giderici
3.İdrar söktürücü
4.Balgam söktürücü
5.Solucan düşürücü
6.Ağrı kesici
7.Romatizma
8.Felç
9.İskorbit hastalığı
10.Kan bozuklukları
11.Gut hastalığına
12.Antitümör
13.Hemoroid
14.Dalak büyümesi
15.Kalça rahatsızlıkları
16.Adet düzenleyici ve sancıları
17.Diş ağrıları
18.Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici
19.Multipl Skleroz MS hastalığı

***********************
Asıl adı kapari olan, ama halk arasında gebere otu olarak bilinen bu bitki, son derec şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde yetişen kapari bitkisi, Ülkemizde bol miktarda yetişmekte. Bizler kapari bitkisinin kıymetini bilmiyoruz ama, tüm avrupa ülkerinde çok kıymetli bir bitki. Kendiliğinden teklifsizce pek çok yerde çıkan bu bitkiden insanlar o kadar bıkışlar ki, gebere diye atmışlar,adı gebere otu kalmış. Bakın gebere otunun yani, kaparinin faydaları nelermiş.

* Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır.
*Sindirim sistemini düzenler
*Kabızlık gidericidir.
*İdrar söktürücüdür.
*Balgam söktürücüdür.
*Solucan ve parazit düşürücüdür.
*Ağrı kesicidir.
*Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir.
*Felçten korur.
*İskorbit hastalığında kullanılır.
*Kan bozukluklarına faydalıdır.
*Gut hastalığına iyi gelir.
*Antitümör etkilidir.
*Hemoroid hastalarına fayda sağlar.
*Dalak büyümesinde faydalıdır.
*Kalça rahatsızlıklarında kullanılır.
*Adet düzenleyicidir.
*Diş ağrılarını keser.
*Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir.
*Mide ülserini iyi eder.
*Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır.
*Cinsel gücü arttırıcıdır.
ÖNEMLİ NOT : Gebere otunun zararları da olabilir. Kapari bitkisi oldukça faydalıdır. Ama bir o kadar da zehirli bitkidir. O yüzden ya işlenmiş olanını, ya da tablet halinde satılanları almak gerekir. Reçel ve turşu olarak satılan bu bitkinin turşusu çok faydalı değildir. Eğer alınacaksa,reçeli tercih edilmelidir.


********************
MS HASTALIĞINDA KAPARİ KULLANIM ŞEKLİ

Ms Hastalığında kaparinin 3 çeşit kapari ürünü kullanmamız gerekiyor. Bunlar;
1-Kapari Karpuzu (en önemlisi)
2-Kapari Salamura (takviye için)
3-Kapari Çayı (antioksidan etkisi için)
Nasıl Kullanacağız ?
1-Kapari Karpuzu (en önemlisi)
Sabah akşam aç karna tüketmek kaydı ile haftada en az 1 kg tüketilecek.
(Tüketirken zeytinyağı limon koyarak tüketebilirsiniz.)
2-Kapari Salamura (takviye için)
Sabah akşam aç karna tüketmek kaydı ile haftada en az 1 kg tüketilecek.
(1 kasenin içine bir miktar kapari salamura koyup, kaseye zeytinyağı,kekik, ve nar ekşisi ekleyip karıştırıyor ve kaşıkla tüketiyoruz.)
3-Kapari Çayı (antioksidan etkisi için)
Bir demlik 6 bardaklık sıcak su içersine bir miktar (yarım veya bir çay kaşığı) kapari çayından koyup 5 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak içiyoruz.
Günde sabah Öğlen ve akşam aç karna olmak üzere 3 fincan kapari çayı tüketilebilir.
Kapari çayında soğan ve sarımsaktan 15 kat daha fazla ANTİOKSİDAN bulunur. ağrı kesici toksin atıcı ,kan temizleyici ve plazma yenileyicidir.

Dikkat:Kortizonlu ilaç kullanılması aşamasında bu ürün tuz ihtiva ettiği için kullanılmaz.Ancak kortizon tedavisinden bir hafta sonra tekrar kullanılabilir.
Tedavi süresi: Ms tedavisi için 3 aylık kullanımdan sonra MR çekimi yaptırıp tedaviden önceki MR ile beraber doktorunuza danışınız.


KAN HASTALIKLARINDA KAPARİ KULLANIMI
(Lösemi-Anemi-Kansızlık-Trombosit düşüklüğü)

Kan hastalıklarında bütün kapari ürünlerini tavsiye edebiliriz. Ancak Kapari Reçeli ve Marmelatı önceliklidir.
Nasıl kullanacağız ?
Kapari Reçeli veya Marmelatı
Sabah ve Akşam aç karna en az 2-3 tatlı kaşığı yenecek.
Dikkat:Şeker ihtiva ettiği için diabet hastaları dikkatli kullanmalıdır
Tedavi süresi: Kan hastaları için kullanıma başlamadan önce ve 3 haftalık kullanımdan sonra testlerinizi yaptırıp kan değerlerinizi ölçtürünüz. Aradaki farkı doktorunuzla paylaşınız.


BÖBREK TAŞINDA KULLANIMI
Böbrek kumu ve taşı için kapari bitkisinin karpuzunu ve çayını tavsiye ediyoruz.
15 gün boyunca sabah ve gece yatarken aç karna günde 1 küçük kavanoz (190cc) kapari karpuzunu tüketip suyunu da içiniz.
Bir demlik 6 bardaklık sıcak su içersine bir miktar (yarım veya bir çay kaşığı) kapari çayından koyup 5 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak içiyoruz.
Günde sabah Öğlen ve akşam aç karna olmak üzere 3 fincan kapari çayı tüketilebilir.
Kapari çayında soğan ve sarımsaktan 15 kat daha fazla ANTİOKSİDAN bulunur. ağrı kesici toksin atıcı ,kan temizleyici ve plazma yenileyicidir.
2. haftadan itibaren kum dökülmeye başlar. Eğer taş varsa böbrek taşı da büyüklüğüne bağlı olarak eriyip küçülerek kum şeklinde düşecektir.

GUT HASTALIĞINDA KULLANIMI
Gut hastalığında bütün kapari ürünlerini önermemize rağmen REÇEL ve ÇAY önceliklidir.
Reçeli sabah akşam aç karna 2-3 tatlı kaşığı veya yenebildiği kadar tüketebilirsiniz.
Bir demlik 6 bardaklık sıcak su içersine bir miktar (yarım veya bir çay kaşığı) kapari çayından koyup 5 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak içiyoruz.
Günde sabah Öğlen ve akşam aç karna olmak üzere 3 fincan kapari çayı tüketilebilir.
Kapari çayında soğan ve sarımsaktan 15 kat daha fazla ANTİOKSİDAN bulunur. ağrı kesici toksin atıcı ,kan temizleyici ve plazma yenileyicidir.

MİDE-BAĞIRSAK-KABIZLIK-BASUR(HEMOROİD)
Kapari bitkisi mide ve bağırsak iç mukozasını yenileyen ve düzene sokan bir bitkidir.
Kapari salamurasını ve Kapari karpuz salamurasını aç karna istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Kapari çayını da günde 3 fincan tüketebilirsiniz.
Bir demlik 6 bardaklık sıcak su içersine bir miktar (yarım veya bir çay kaşığı) kapari çayından koyup 5 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak içiyoruz.
Günde sabah Öğlen ve akşam aç karna olmak üzere 3 fincan kapari çayı tüketilebilir.
Kapari çayında soğan ve sarımsaktan 15 kat daha fazla ANTİOKSİDAN bulunur. ağrı kesici toksin atıcı ,kan temizleyici ve plazma yenileyicidir.


BASUR İÇİN:
Basur için ek olarak kapari bitkisinin ham tohumlarını önce iyice yıkayıp havanda dövüyoruz.Sonra herhangi bir basur kremiyle iyice karıştırıp basurlu bölgeye haricen uyguluyoruz.Bu işlemi günde 1 defa yatarken yapabiliriz.15 günlük kullanımdan sonra iyileşmeyi dok
torunuzla paylaşınız.



KAPARİ ( Capparis spinoza )

Kedi Tırnağı, Gebre, Gebere, Geber Otu, Gavur Bostanı, Yumuk, Bubu, Kepekçiçek, Beri Keperi, İt kavunu, Hint Hıyarı, İt Kavunu, Yılan Kabağı, Karga Kavunu, Kepek Çiçek, Buga gibi isimleri de vardır. Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu batı Anadolu illeri başta olmak üzere,orta Anadolu,doğu Karadeniz ve güney doğu illerinde doğal olarak yetişir.Çok yıllık,derin köklü,yayılıcı bir bitkidir.Çalımsı yapıda dik ve yatık olarak büyür ve dikenlidir..Su istemeyn arsız bir bitkidir.Karpuz seklinde meyveleri vardır. Meyvelerinin içinde kahve rengi tohumları vardır.Gebere otunun her şeyi çok faydalıdır.Dal uçları, tomurcukları, meyveleri gıda sektöründe; sertleşmiş dalları, yaprakları, kökleri de ilaç, boya, kozmetik sanayide kullanılıyor.Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein bulunur.
KAPARİ’NİN ETKİLERİ
Cinsel gücü artırıcıdır.
Kabızlığı giderici ve idrar söktürücüdür.
Balgam söktürücü
Ağrı kesici etkisi vardır.
Solucan düşürücüdür.
Romatizma, felç, gut hastalığında şifalıdır.
Kanın temizlenmesinde ve kansızlık gidericidir.
Tümör tedavisinde kullanılır.
Adet düzenleyici ve adet sancılarında etkilidir.
Dalak büyümesinde önleyici
Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici
Kalça rahatsızlıklarında.
Diş ağrılarında
Basur tedavisinde.

KULLNIM SEKLİ
1:Merkezi sinir sisteminde kullanılışı; Kaparı karpuzundan sabah aksam ac karnına tüketilmek üzere haftada 1 kg. Kapari salamurasından sabah aksam aç karnıa tüketilmek üzere 1 kg kullanılır. Çay olarak ise günde 3 kez aç karnına alınır
KAPARI CAYI:6 su bardağı kadar suya 1 tatlı kaşığı atılır 5 dk demlendikten sonra içilir.
UYARI: Kortizonlu ilaç tedavisi sırasında alınmamalıdır.
2:Kan hastalıklarında kapari kullanımı; Kapari reçeli ve marmelatı şeklinde sabah aksam 2-3 tatlı kaşığı yenir. Ancak şeker hastaları bu şekilde kullanmaz.
3:Böbrek taşında kullanımı; Çay ve ya karpuzu kullanılır. Karpuzundan günde bir küçük kavanoz, çayından ise günde 3 kez aç karnına 3 fincan içilir.
4:Gut hastalığında kullanımı ise; Reçel olarak gunde2-3tatlı kaşığı, cay olarak 3 fincan aç karnına.
5:Mide, bağırsak, basur, kabızlık için kullanım şekli; Kapari salamurasını, karpuz salamurasını aç karnına istenilen kadar tüketilebilir.
Çay olarak da günde 3 kez 3 fincan içilir.
UYARI: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur ancak faydalı olduğu kadar zehirli bir bitki olduğundan dolayı kapsül veya reçel, salamura gibi hazır ürünler tercih edilmelidir. Kapari turşusunun besin değeri o kadar yüksek değildir.


*****************

Ahmet Maranki Cosmic BKT ürünü Kapari neye yarar? Prof. Dr. Ahmet Maranki tavsiyeli Kapari bitkisi nedir? Faydaları nelerdir? Kapari bitkisinin özellikleri nelerdir? Kozmik Kapari tablet, kapari ilacı… Bitkisel tedavi yöntemleri




Kapari Bitkisinin kullanıldığı alanlar nelerdir? Kapari neye yarar?

-Kronik kabızlık semptomlarının giderilmesinde, tıbbi tedaviye destek amaçlı,

-Kansızlık ve Demir Eksikliği anemisi semptomlarının giderilmesinde,tıbbi tedaviye destek amaçlı,

-Kapari bitkisinin Anti-Tümör özelliği Amerika’da yapılan klinik deneylerle ispat edilmiştir.

-Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olarak kullanılabilir,

-Cinsel fonksiyonları arttırmaya yardımcıdır,

-Adet düzensizliklerinin giderilmesine yardımcı olur,

-Bronşlarda biriken balgamlarının atılmasına yardımcı olur,

-Hemoroit problemlerinin semptomlarının giderilmesinde tıbbi tedaviyi destekleyen bir gıda takviyesidir.

-Kan temizleyici ve plazma yenilemeye yardımcıdır.

-Viral enfeksiyonların,antijenlerinin atılmasına yardımcı olmak üzere kullanılabilen bir gıda takviyesidir.

-Alerjik durumların semptomlarının azaltılmasını sağlamak ve tıbbi tedaviyi destekleyici nitelikte kullanılabilir.

Kapari bitkisi kullanım ve dozaj, Kapari nasıl kullanılır?

KULLANIM ŞEKLİ(Pozoloji)
Aksi Belirtilmemişse 3×2 tablet yemeklerden 1 saat sonra bol su ile yutularak kullanılması önerilir.


En son serdengeçti tarafından C.tesi Ağus. 21, 2010 11:21 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
minikalem

minikalem


Mesaj Sayısı : 454
Rep Gücü : 1027
Rep Puanı : 9
Kayıt tarihi : 03/01/10

kapari (gebere otu) Empty
MesajKonu: Geri: kapari (gebere otu)   kapari (gebere otu) Icon_minitimeC.tesi Ağus. 21, 2010 11:12 am

kedi tırnağı deyince başka çiçek bitkilerde var karıştırmamak için

resmi için

http://www.ereglitarim.gov.tr/kat.asp?kategori=12

http://www.datcakoyurunleri.com.tr/kapari.html
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
@bdulKadir
Adminstratör
@bdulKadir


Mesaj Sayısı : 6736
Rep Gücü : 10015190
Rep Puanı : 97
Kayıt tarihi : 17/03/09
Yaş : 61
Nerden : İzmir

kapari (gebere otu) Empty
MesajKonu: Geri: kapari (gebere otu)   kapari (gebere otu) Icon_minitimeC.tesi Ekim 30, 2010 5:26 am

turşusu

Tomurcukları toplayarak % 20 'lik salamurada yaklaşık 3 ay bekleterek acısını alıyoruz.Daha sonra tuzlu sudan çıkartarak sirkeli,sarmısaklı,limon tuzlu turşusunu yapıyoruz ve tüketiyoruz.Görev yaptığım köyde daha önce hiç bilmiyorlardı,şu anda herkes kapari tüketiyor.Zeytinyağı ile muamele edilir ve domates kurusu ile karıştırılınca da güzel bir kahvaltılık malzeme ortaya çıkıyor.Üzerine biraz da kekik,nane eklerseniz daha güzel olur.Özellikle turşusu çiğ köftenin yanında çok güzel oluyor.Ama dediğim gibi yapılış şekli önemli.

---

yabani incir reçeli yapımını görmüştüm. Yabani incirin acılığını almak için önce kaynatıp süzülmüş, sonra mavi renkli bir madde( doğru hatırlıyorsam göztaşı dedikleri) koyup 1-2 saat kadar bekletmişlerdi. Ve ardından bol su ile yıkanıp normal reçel yapım işlemine tabi tutmuşlardı..

*************

salamura

Tomurcukları suya koyuyorsunuz sonra bu suyu acısı çıkana kadar hergün değiştiriyorsunuz. Yalnız bu arada diriliğini yitirtmeyin. Sürekli elinizle kontrol edin.

Acı suyu çıkınca salamura yapıyorum,

****************

http://komsudapiser.blogspot.com/2006/05/imdi-tam-kapari-zaman-devam.html

resimli salanmura anlatımı mozilladan ekle


*************

http://www.kapari.com/kapari/

Kaparili Yemek Tarifleri

Kapari Soslu Köfteler



(1 kişilik) 336 Kkal

Malzemeler:
1 dilim bayat tost ekmeği
1 çayfincanı süt
120 gr. dana kıyma
1 yumurta
1 çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz

tuz, karabiber
hindistancevizi rendesi
yarım soğan
1 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı un
1 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı kapari
Yapılışı:
Ekmeği sütle ıslatın. Kıyma, yumurta, maydanoz, tuz ve bahratı ekleyerek yoğurun. Köfte şekli verin. Bir tencereye 1/2 litre su, tuz ve soğan koyup karıştırın. Köfteleri içine atarak 10-15 dakika pişirin. Tencerede ki sudan 1 çay fincanı kadarını başka bir kaba alın. Öte yandan iyice çırpılmış un ve tereyağı karışımı bu suya ekleyin. Karıştırarak pişirin. En son olarak kremasını ekleyip ateşten alın. Köfteleri hoşlama suyundan çıkarın, süzüp bir tabağa koyun. Üzerine sos dökün. En son kapari serpip servis yapın.



Kaparili Burdur Pilavı


(6 kişilik)


Malzemeler:
1 kanoz kapari
500 gr pilavlık prinç
2 adet domates
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz

4 subardağı et suyu
Yapılışı:
Princi tuzlu ılık suda 30 dakika ıslatınız.Sonra 3 defa yıkayınız ve süzgece çıkarıp suyun süzülmesini bekleyiniz.Öbür yanda tencereye yağı koyup kızartınız.Kızaran yağın üzerine pirinci ilave ediniz.Tuz ile defne yaprağını da ilave edip kevgirle princi kızartınız.Bir defa kaynamış süzülmüş kaparileri ilave edip kızartınız.Daha sonra kabuğu soyulmuş domatesleri ince kıyıp üzerine ilave edinizve karıştırınız.üzerine kaynamış et suyunu ilave edip ağır ateşte pişiriniz.Ateşten alıp 15 dakika dinlendirip bir defa pilavı karıştırıp servis yapınız.



Kapari Soslu Spagetti


(6 kişilik)
kapari (gebere otu) Hjhjhj

Malzemeler:
0 nolu 500 gr spagetti makarna
2 çorba kaşığı tepeleme tereyağ
50 gr 3 nolu ince kıyılmış kapari
2 adet kabuğu soyulmuş ince doğranmış domates
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri

1 kahfe fincanı rafine yağı
Kapari sosunun hazırlanışı:
Tencereye rafine yağını koyup kızartınız.İnce kıyılmış kaparileri ilave edip karıştırınız.Biraz kavrulunca üzerine ince kıyılmış domatesleri ve tuzunu ilave edip karıştırınız.5 dakika karıştırarak pişiriniz.Sosunu hazırdır.

Makarnanın hazırlanışı:
Ayrı bir tencerede tuzu bol olan kaynar suda spaghettiyi 8 dakika haşlayınız.hemensüzgece dökünüz.Üzerine yapışmaması için bir litre kaynar su dökerek süzülünce hemen tencereye döküp üzerine tereyağını kızartıp ilave ediniz.Çatalla kırmadan bir kere karıştırıp servis tabağına koyunuz.Üzerine daha önce hazırladığımız kapari sosunu ve rendelenmiş kaşar peynirini de ilave edip servis yapınız.

Kaparili Kapadokya Kebabı


(6 kişilik)


Malzemeler:
1 kavanoz 120 gr 3 nolu kapari(kaynatılığ süzülmüş)
1 kg kuşbaşı kuzu veya dana eti
2 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
1 adet orta boy ince doğranmış soğan
2 diş ince doğranmış sarmısak

3 adet kabuğu soyulmuş kuşbaşı doğranmış domates
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet kıyılmış maydanoz
4 bardak kaynamış su

Yapılışı:
Tencereye tereyağını koyup kızartınız.Etleri ilave ediniz.Etler pembe bir şekilde kızarıncaya kadar karıştırınız.Üzerine soğan ve sarımsağı ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar karıştırınız.Bir defa kaynamış süzülmüş kaparileri ilave ediniz.Bir miktar daha karıştırıp kuşbaşı doğranmış domatesleri ilave ediniz.Bir sefer karıştırıp kaynamaya bırakınız.NOT:Et kuzu ise 1 saat 15 dakika dana ise 2 saat pişiriniz.Yemeğiniz pişince üzerine maydanoz koyarak servis yapınız.



Kapari Kahvaltıda

(6 kişilik)

kapari (gebere otu) Dfedfd
Malzemeler:
1 kavanoz kapari 120 gr
2 adet büyük domates (kabuğu soyulmuş,ince kıyılmış)
Yarım demet maydanoz
1 kahve fincanı zeytinyağı
Yarım limon suyu


Yapılışı:
Kaparileri süzdükten sonra bir tabağa koyunuz.İnce kıyılmış domatesleri,maydanozları ve diğer malzemeleri ilave edip servis yapınız.



Kaparili Ayvalı Tavuk Salatası

GEREKLİ MALZEMELER (8 Kişilik) Süre : 1 Saat 15 dak.

kapari (gebere otu) Ytytyt

1 Göbek Salata
1 Ayva
1 Tavuk Göğüs Eti
1 Soğan
1 Çorba Kaşığı Kapari
125 gr Mayonez
5 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
2 ÇorbaKaşığı Sirke
2 Çorba Kaşığı Hardal
1 Limon Suyu
Tuz



YAPILIŞI
Ayvaların kabuklarını soyup dilimleyin ve iri iri doğrayın. Kararmamaları için üzerlerine limon suyu dökün. Göbek salatayı iri iri doğrayın.
Tavuk etini tuzlu suda başlayıp iri küpler halinde kesin. Soğanları halka halka doğrayın. Tavuk, soğan, ayva ve doğranmış salatayı geniş bir kaba alın. Kapari ve tuz ekleyip karıştırın.
Mayonez, zeytinyağı, sirke, hardal ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine dökün. Harmanlayıp servis yapın.




Kaparili Kabak Halkaları

GEREKLİ MALZEMELER (8 Kişilik) Süre: 20 dak. 1 Porsiyon 210 Kalori
6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
750 gr Domates
3 Kabak
1 Kırmızı Dolmalık Biber
1 Demet Fesleğen
1 Demet Maydanoz
1 Çay Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
1 Çorba Kaşığı Sirke
3 ÇorbaKaşığı Pesto Sosu (hazır ürün)
3 Çorba Kaşığı Zeytin Ezmesi
2 Tatlı Kaşığı Kapari
30 gr Füme Balık
30 gr Dana Jambon


YAPILIŞI
Kabakları yıkayıp ayıkladıktan sonra 1,5 cm kalınlığında dilimler halinde doğrayın.
Büyük tavada bir miktar sıvıyağ kızdırın. Kabak dilimlerini kızgın yağda arkalı önlü hafifçe kızartın. Ardından tuz ve karabiberle tatlandırın. Kabak, yağı çok fazla çekerse bir kağıt mutfak havlusunun üzerinde bekletin.
Domateslerin kabuklarını soyup çekirdekerini ayıkladıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın. Biberi yıkayıp çekirdeklerini ayıklayın küp küp doğrayın. Fesleğen ve maydanozu yıkayıp ayıkladıktan sonra yapraklarını iri iri kıyın. Eğer kaşar peyniri tüm olarak aldıysanız rendenin iri tarafı ile rendeleyin. Bir kasede domates, biber ve taze baharatları karıştırın. Sirke, tuz ve karabiberi ekleyin.
Kabak dilimlerinin dörtte birinin üzerini domatesli karışımla donatın. Yine dörtte birine pesto sosunu sürün ve üzerine rendelenmiş parmesan serpin. Kalan kabak dilimlerinin yarısının üzerine zeytin ezmesini sürüp üzerine kapari serptikten sonra füme balığı ekIeyin. Son kabak dilimlerini dana jambonla süsleyin. Kabak dilimlerinin tamamını büyük bir servis tabağına yerleştirip servis yapın.


Kaparili Kremalı Patates Salatası

GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik) Süre: 35 dak 1 Porsiyon 240 Kalori
750 gr patates, ovarak yıkanmış
Tuz
Sos:
150 ml krema
2 yemek kaşığı kapari, durulanıp süzülmüş
4 taze soğan, ince kıyılmış
1/2 çay kaşığı limon suyu
Taze çekilmiş karabiber
Süslemek için:
4-8 taze soğan, püskül halinde kesilmiş
1 yemek kaşığı doğranmış taze nane


YAPILIŞI
Patatesleri tuzlu suda bir taşım kaynatın. Daha sonra 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu sırada taze soğanların yeşil kısımlarını püskül yaparak kesin ve buzlu su dolu bir kasede en az 30 dakika bırakın.
Sosu hazırlayın: Bütün malzemeleri tuz ve biberle birlikte bir kapta karıştırın.
Patatesleri süzün. Hafif çe soğumasını bekleyip kabuklarım soyun ve küp küp kesin.
Patatesleri hâlâ sıcakken sosm içine koyup iyice soğumasını bekleyin.
Patates salatasını taze soğan püskülleri ve doğranmış nanelyle süsleyip servis yapın.
HAZIRLAMA:
Taze soğan püskülü yapmak için: Kökleri ayırın, ince dış zarı soyup yeşil kısmın büyük bölümünü kesin. Çok keskin bir bıçak kullanarak soğanın başından soğan başının dikine 2.5 cm. kalacak şekilde birkaç kesik yapın. Aynı işlemi diğer soğanlarda tekrarlayın.
ALTERNATİF:
Bu salata sıcak da servis yapılabilir: Küp halinde kesilmiş haşlanmış patatesi krema kapari, limon suyu, tuz ve biberle birlikte tavaya koyun. Sos kaynama noktasına gelene dek ısıtın. Taze soğanı servis yapmadan önce ekleyin.
AŞÇININ ÖNERİSİ:
Salatayı süslemeden önce buzdolabında istediğiniz kadar tutabilirsiniz. Servis yapmadan önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.


Ton Balıklı Krem Soslu Kaparili Penne

GEREKLİ MALZEMELER (1 Kişilik) Süre: 20 dak
40 gr ton balığı
20 gr dana jambon
1 tatlı kaşığı dolusu kapari
2 yemek kaşığı krema
Yarım çay kaşığı muskat
Yeteri kadar tuz, beyazbiber
110 gr penne makarna (Yaklaşık 1/5 paket)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1/6 bağ dereotu


YAPILIŞI
Penneyi 8-10 dakika haşlayın.
Tavaya zeytinyağı ve sarımsak koyup soteleyin. Ìçerisine ton balığı, kapari, jülyen doğranmış jambon, muskat, tuz, biber ve kremayı ilave ederek sosu hazırlayın.
Makarna ile karıştırıp, dereotu ile süsledikten sonra servise sunun.


En son @bdulKadir tarafından C.tesi Ekim 30, 2010 5:58 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://kutluforum.yetkinforum.com
@bdulKadir
Adminstratör
@bdulKadir


Mesaj Sayısı : 6736
Rep Gücü : 10015190
Rep Puanı : 97
Kayıt tarihi : 17/03/09
Yaş : 61
Nerden : İzmir

kapari (gebere otu) Empty
MesajKonu: Geri: kapari (gebere otu)   kapari (gebere otu) Icon_minitimeC.tesi Ekim 30, 2010 5:51 am

Şimdi tam Kapari zamanı - devamı

kapari (gebere otu) DSCN6000Her bir tanesi birer gül goncası gibi olan, yıkanmış ayıklanmış kapari taneleri... Ne kadar küçükse taneler o kadar iyiymiş. Tazecik, yemyeşil, hem mutfağımızı hem de ellerimizi mis gibi kokutan, doğanın bize karşılıksız sunduğu mucizevi tatlardan biri... Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişen, çok yıllık, dikenli, bir çeşit çalıdır Kapari. Türkiye'de halk arasında Kebere, Gebele, Keber, Kabbar, Keber dikeni gibi değişik isimler aldığını ben de bilmiyordum. Köklerinin çok fazla derinlere (30-40 metreye kadar) uzanıyor olmasıyla kuraklığa dayanabilen hatta erozyonu önlemek amacıyla da kullanılabilen bu bitki, toprak açısından da hiç seçici değil. Kayalık, taşlık, toprak miktarı az, kireçli yerlerde bile kendiliğinden yetişebildiğinden, tarıma uygun olmadığı düşünülen alanların ekonomik olarak değerlendirilmesinde oldukça uygun bir bitki. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde doğadan alınan tohumlardan elde edilen fidelerle kapari yetiştirilmektedir. Mayıs sonu, turşu yapılan tomurcukların toplanması için en ideal zamandır. Kısa süre sonra bu tomurcuklar beyaz ve açık pembe çiçeklere dönüşürler.

kapari (gebere otu) DSCN6002Dün gece kaparileri su dolu bir kasenin içinde bekletmiştim. Bugün, Maya'yı uyutup da kaparilerimle başbaşa kaldığımda, kasedeki suyu süzdüm, onları bir güzel yıkadım, sonra da aldım önüme ve ayıklamaya başladım. Bu seferkiler o kadar tazeciktiler ki bu kez yemyeşil yapraklarını da kullanmaya düşündüğümden hem yaprakları hem de tomurcuklarını ayıkladım.
Yaprakları ayrı, tomurcukları ayrı olmak üzere 7-8 dakika kadar haşladım. Haşlama süresini kaparilerin tazeliğine ve sertliğine bağlı olarak ayarlamak gerekir. Ama 10 dakikadan fazla haşlamanın, rengini solduracağı ve fazlasıyla yumaşatacağı için pek iyi olacağını sanmıyorum.
kapari (gebere otu) DSCN6009
8 dakikanın sonunda yapraklar ve tomurcuklar ayrı ayrı haşlanmış, süzülmüş soğumayı beklerken ben de sirke + salamura karışımını hazırladım. Bunun için benim salamura zeytinlerde de kullandığım bir oran var. Aynı oranı sabit tutarak, turşu malzemenize ve kullanılan kavanozlara göre ne kadar su + sirke gerekeceğini hesaplamak gerekiyor.

Salamura için;

  • 1 bardak kaynamış suya 2-3 tatlı kaşığı tuz
Salamura + Sirke karışımı içinse;

  • 2 bardak salamura suyuna
  • 1 bardak sirke
Bu sene toplanan kaparilerin bir kısmını da Niko'nun yöntemiyle yapmak üzere ayırmıştım. O yüzden yukarıdaki yöntemle yapılanlar için 3 bardak salamura hazırladım, 1,5 bardak da sirke ekleyip soğuduktan sonra kavanozlara doldurduğum kaparilerin üstüne boşalttım.
Bu şekilde sirkede en azından 2-3 hafta bekleyecekler. Sonra sirkeyi süzüp, üstlerine zeytinyağı dökeceğim. Böylece kapariler zeytinyağıyla salataya konmaya hazır olacaklar, hem de kapari kullanmadığım zamanlar bile - ya da kapariler bittikten sonra - mükemmel kokulu bir zeytinyağım da olacak Smile
kapari (gebere otu) DSCN6005Bunlar da Niko'nun yöntemiyle en azından 10 gün tuzda bekleyecek olanlar. Bir kat kapari bir kat iri tuz koyulduktan sonra üstüne bir ağırlık koyularak bekletildikten sonra yıkanıp aynı salamura + sirke karışımına koyulacaklar.

kapari (gebere otu) DSCN6010.0İşte hepsi bu! Ev yapımı, mis gibi kapariler, doğadan tabağınıza lezzetli bir hediye!


***********
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://kutluforum.yetkinforum.com
 
kapari (gebere otu)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kapari nin MS Hastalığında Yüzde 80 Çare Olduğu Saptandı
» Kapari MS Hastalığında Yüzde 80 Çare Olduğu Saptandı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KUTLU FORUM :: KÜLTÜR DÜNYASI :: Sağlık Ve Şifalı Bitkiler-Gıda :: Şifalı Bitkiler-
Buraya geçin: