KUTLU FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
KUTLU FORUM

Bilgi ve Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
@bdulKadir
Adminstratör
@bdulKadir


Mesaj Sayısı : 6736
Rep Gücü : 10015190
Rep Puanı : 97
Kayıt tarihi : 17/03/09
Yaş : 61
Nerden : İzmir

Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar Empty
MesajKonu: Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar   Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar Icon_minitimePaz Ekim 17, 2010 12:01 pm

https://kutluforum.yetkinforum.com/search.forum?mode=searchbox&search_keywords=sanal&show_results=posts

Sanal ortamda itibar sahibi olmak için bunları yapın

Eskiden iyi bir itibara sahip olmak uzun zaman ve emek gerektiriyordu. Ama gelişen internet teknolojileri ve sosyal ağlar sayesinde artık kısa zamanda itibarımız değişebiliyor. İnternette yayınlanan ufak bir haber, bir blog yazısı, mesaj ya da fotoğraf birçok insan tarafından paylaşılabiliyor.
Bilginin sınırsızca paylaşılabilmesi profesyonel hayatımızı da yakından etkiliyor. İş başvurusu yaptığınızda artık sadece CV'nize veya mülakattaki tavrınıza dikkat edilmiyor. İşverenler isminizi internette aratıp hakkınızda çıkan sonuçları yakından inceliyor. Sosyal medya profillerinize, üye olduğunuz gruplara, yazdığınız mesajlarınıza, fotoğraflarınıza veya hakkınızda çıkan haberlere dikkat ediliyor. Facebook profilinizdeki sıra dışı fotoğrafınız sizi arkadaş çevrenizde çok popüler yapabilir ama aynı fotoğraf, yıllar sonra yapacağınız bir iş başvurusunun reddedilmesine sebep olabilir.

Formspring üzerinden arkadaşlarınızın özel hayatınızla ilgili sorduğu sorulara verdiğiniz cevaplar bugün eğlenceli gelebilir ama bu cevapları bir gün işvereninizin, ailenizin veya gelecekteki müstakbel eşinizin de görebileceğini unutmayın.

Sanal kimliğinizin itibarı nasıl artar?

Blog hazırlamak: Bir blog açmak, kolay ve masrafsız. Blog servisi veren sayfalardan birini seçerek birkaç dakika içinde blog alanı oluşturabilirsiniz. Düzenli olarak güncellenen blog, bir süre sonra dijital portfolyönüz haline gelecek. Ayrıca blogunuzu web arama motorlarına da tanıtmalısınız. Böylelikle isminiz internette arandığında blogunuz ön plana çıkar. Doğru şekilde kullanılan bir blog, kariyerinizi şekillendirmenize mutlaka yardımcı olur.

Farklı sosyal ağlarda profil oluşturmak: Sosyal ağlarda profil oluşturup arkadaş seçimi yaparken hedef kitlenin ve amacın iyi belirlenememesi karşımıza çıkan en büyük zorluklardan biri. Arkadaş listenizde şirket yöneticileriniz, meslektaşlarınız, okul arkadaşlarınız, aileniz ve güncel arkadaşlarınız varken yapacağınız paylaşımlar bir tarafın hoşuna giderken diğerlerinin hakkınızda yanlış yorumlar yapmasına sebep olabilir.

Sosyal ağları doğru yönetmenin yolları

Sosyal ağın kimliğini tanımak: Her sosyal ağ farklı bir kitleye hitap eder ve kendine özgü davranış kuralları içerir. LinkedIn, profesyonellerin yeni iş bağlantıları kurmalarına yardımcı olmak için kuruldu. MySpace'te müzik, video ve eğlenceli içerikler paylaşabileceğiniz bir profil oluşturabilirsiniz.

Amacınızı doğru şekilde belirlemek: Tercih ettiğiniz sosyal ağa neden üye olduğunuzu ve amacınızı iyi belirlemelisiniz. Eğer sosyal medyayı sadece zaman harcamak için kullanıyorsanız o zaman sizin için hep bir zaman kaybı olacak.

Doğru içeriği sağlamak: Sosyal ağın gerektirdiği içeriği düzenli bir şekilde sağlayabilmelisiniz. Yapacağınız paylaşımların içeriği karakteriniz ve kariyer hedefleriniz hakkında ipuçları verecektir.

Düzenli kullanım: Blogunuzu en azından haftada bir kez güncellemenizde yarar vardır.

Duyarlı olmak: Size sorulan sorulara anında cevap vermeli, paylaşımlarda fikir belirtmeli ve güncel tartışmalarda yorum yapmalısınız.

Sosyal paylaşım ağlarında dikkat etmeniz gereken 8 önemli nokta

1. Sayısal bilgi yok olmaz: İnternete yüklenen bir resim, yazı veya yorum asla tam anlamıyla silinmez. Ayrıca birçok sosyal paylaşım sitesi verdiğiniz bilgileri daima saklar. Öğrencilikte yaptığınız eğlencelerin resimlerini paylaşmak bugün için çok zevkli olabilir. Ama yıllar sonra bambaşka yerlerde karşınıza çıkıp farklı algılamalara sebep olabilir.

2. Kimlik hırsızlığı: Kimlik, pasaport, sosyal güvenlik ve telefon numarası, doğum günü, anne kızlık soyadı gibi bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.

3. Özel bilgilerin paylaşımı: Uzun bir tatile çıktığınızı söylemek bazen çok riskli olabilir. Profilinizi takip eden kötü niyetli bir kişi siz tatildeyken evinize hırsızlık yapmak niyetiyle gelebilir.

4. Güvenlik ayarlarının uygulanması: Eğer profilinizin arama motorlarında çıkmasını istemiyorsanız bununla ilgili ayarlarınızı kontrol edin.

5. Şüpheli uygulamalara dikkat: Kaynağını bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin ve şüpheli bağlantılara kesinlikle tıklamayın.

6. Aynı şifreyi kullanmamak ve kolay şifrelerden kaçınmak: Kolay şifrelerden ve tek bir şifreyi tüm üyeliklerde kullanmaktan kaçının.

7. Şirket bilgilerini paylaşmak: Eğer sosyal medya stratejisinin bir parçası değilse şirketinizle ilgili bilgileri bu gibi ortamlarda paylaşmayın.

8. Kişisel ve profesyonel arkadaşlıkları karıştırmak: Yakın arkadaşlarınız ve ailenizle yaptığınız yazışmalar iş arkadaşlarınıza veya yöneticilerinize garip gelebilir. İş saatlerinde sosyal medya ortamında paylaşımlar yapmak ise hakkınızda farklı algılamalara neden olabilir.

ZAMAN
DENİZ ERGÜREL
16 Ekim 2010, Cumartesi


*****************


Başlık: Boşanma Sebebleri Ve İnternet Anketi Sonuçları-Chat-Sanal
parisa

Cevaplar: 16
Görüntüleme: 44
Burda aramak: Kadın-Aile Konu: Boşanma Sebebleri Ve İnternet Anketi Sonuçları-Chat-Sanal Perş. 14 Ekim 2010 - 17:52
TÜİK’in verilerine göre 2010 yılı boşanma istatistikleri önemli bir gerçeği gözler önüne seriyor. Boşanma sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre % 5.7 arttığını görüyoruz.

2010 yılının 2. Döneminde 32 bin 743 çift boşandı.
2009 yılının aynı döneminde 30 bin 982 çift boşanmıştı.
İstatistiklere göre açılan boşanma davalarının %95’ten fazlası şiddetli geçimsizlikten açılıyor. (TÜİK)
Peki boşanmalar neden bu kadar artıyor? Bunda internetin etkisi var mı?
Evlilik ilişkilerdeki sorunlar ve boşanmalar üzerine yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplarla tanınan ünlü Avukat ve Yazar Cengiz Hortoğlu sanal alemdeki sosyal paylaşım sitelerinin yani kısacası internetin son yıllarda artan boşanmalar üzerindeki etkisini araştırdı.
Ulaşılan sonuca göre; boşanmayı düşünen her dört kişiden bir tanesinin kararını vermesine internette yapılan sanal sohbetler ve paylaşım siteleri sebep oluyor.
Aldatıldığını düşünen her 2 kişiden 1 kişi eşinin kendisini sosyal paylaşım sitelerinde veya sanal sohbet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığına inanıyor.
Eşini aldatan Her 2 kişiden 1 kişi sosyal paylaşım sitelerinde veya sanal sohbet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığını kabul ediyor.
Boşanmayı düşünen veya eşinin boşanma talebiyle karşı karşıya olan değişik kültürlere sahip 25-50 yaş arası 780 kadın ve erkekle yüz yüze ve telefonla yaptığımız görüşmelerde bazı sorular sorduk.
Avukat ve Yazar Cengiz Hortoğlu "Amacımız gerçek boşanma nedenlerini ve bu boşanmalarda internetin etkisini araştırmaktı. Aldığımız yanıtlar bizi de şaşırttı" diyerek araştırmayla ilgili olarak şunları söylüyor: "Katılımcılara “Sizin boşanma kararı almanızın en önemli neden nedir?” sorusuna en önemli ve tek bir neden söylemelerini istedik. Sorduğumuz soru ve aldığınız yanıtlar şöyle:


I)BOŞANMA KARARI ALMANIZDA EN ÖNEMLİ NEDEN NEDİR?

%30 aldatma
%20 cinsel uyumsuzluk
%14 Ekonomik nedenler
% 17 Aşkımız bitti. Çok iyi bir insan ama artık onu sevmiyorum.
% 19 (Şiddet hakaret küçük düşürme değer vermeme yalan söyleme cimrilik alkol kumar ve somut hiçbir neden gösteremeyenler.)

II)İNTERNETİN BOŞANMALARA ETKİSİ

1. Soru: Bilgisayarın sosyal paylaşım sitelerinin ve sanal sohbet ortamlarının yani internetin evliliğinizde sorun yaşamanıza herhangi bir etkisi oldu mu?
Cevap: Araştırmaya katılan tüm katılımcılara sorulan bu soruya her 4 kişiden 1 kişi evet cevabı vererek bilgisayarın ve internetin (özellikle sosyal paylaşım ve sohbet sitelerinin) evliliklerinde yaşadıkları sorunlara önemli ölçüde etkisi olduğu söyledi
Aldatıldığı için boşanma kararı alanlara; aldatılmalarında sosyal paylaşım sitelerinin sanal sohbet ortamının etkisi olup olmadığını sorduk.
2. Soru: Aldatılmanızda sosyal paylaşım sitelerinin sanal sohbet ortamının etkisi olmuş mudur?
Cevap: Eşi tarafından aldatılan 2 kişiden 1 kişi bu soruya evet cevabı verdi. Yani aldatıldığını düşünen her 2 kişiden 1 kişi eşinin kendisini sosyal paylaşım sitelerinde veya sanal sohbet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığına inanıyor.
Eşini aldattığı için evliliğinde sorun yaşayanlara; Eşinin kendisini aldatmasında sosyal paylaşım sitelerinin ve sanal sohbet ortamının etkisi olup olmadığını sorduk.
Soru: Eşinizi aldatmanızda sosyal paylaşım sitelerinin ve sanal sohbet ortamının etkisi oldu mu?
Cevap: Eşini aldatan Her 2 kişiden 1 kişi bu soruya evet cevabı verdi. Yani eşini internet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığını söyledi

İNTERNETTİN İLİŞKİLERE OLUMSUZ ETKİSİ

Soru: İnternet evliliğinizi nasıl olumsuz etkilediğini kısaca anlatır mısınız?

İŞTE ÇARPICI CEVAPLAR

“Eşimi sanal seks yaparken yakaladım. Bilgisayarı camdan dışarı fırlattım. Ondan nefret ediyorum. Bir an önce boşanmak istiyorum.”
“Eşimden ilgi görmediğim için sürekli bir arayış içindeydim. İnternette bir adamla tanıştım. Sohbete çok masum duygularla başlamıştık. Ama giderek ilişkimiz ilerledi. Eşim durumu anlayınca boşanmak istedi. Ben de boşanmak istiyorum.
“Eşim her akşam eve geç gelir. Ben de can sıkıntısından internete takılıyordum. Bu bende alışkanlık yaptı. Eşim de evi ve çocukları ihmal ettiğimi düşünerek boşanma davası açtı.
”Eşim internetin başından ayrılmazdı. Bir gün bilgisayarı açık unutup dışarı alışverişe gitmişti. Chatleştiği kadına bana evliliğim süresince söylemediği güzel sözler yazdığını gördüm. Beynimden vurulmuşa döndüm.”
”Ben internette bir kadınla tanıştım. Tanıştığım kadın tarafından dolandırıldım. Bütün mal varlığımı kaptırdım. Haklı olarak eşim boşanma davası açtı.”
”Eşim eve gelir gelmez bilgisayarın başına geçer. Saatlerce bilgisayarın başından kalkmaz. Ne bana ne de çocuklara zaman ayırmaz. Bu nedenle boşanmak istiyorum.”
”Eşimi internette bir kadınla chatleşirken yakaladım. Beni ikna etmek için bin dereden su getirdi. Ama ben artık ona inanmıyorum.”
“İnternette bir kadınla olan ilişkim sadece bir merhabayla başladı. Sonra ne olduğunu anlamadan ona bağlanmışım. Birkaç defa buluştuk Eşim boşanma davası açtı. Geri dönmesini istiyorum.”
“Ben eşim beni aldattığı için intikam almak amacıyla bir erkekle cahatleşmeye başladım. Bu adam benim resimlerimi yayınlamakla tehdit ederek ilişkiye zorlamaya çalıştı. Ben de mecburen durumu eşime anlattım. Eşim kıyameti kopardı. Evliliğimiz artık yürümeyecek gibi görünüyor.
”Eşim eve geldiğinde çok mutsuz görünüyor. Yemekten sonra odasına çekiliyor ve internete giriyor. Kapı kapalı olduğu halde kahkaha sesleri salona kadar geliyor. Neden bu kadar neşelendiğini bilmiyorum. Ama bize karşı ilgisiz olduğu için boşanmayı düşünüyorum.”
“Eşim işten gelir gelmez bilgisayarın başına geçiyor sorduğumda “Büroda işleri yetiştiremiyorum. Bu nedenle evde de çalışıyorum.” diyordu. Bir akşam odasına girdiğimde webcam’den çıplak bir kadın görünce az daha çıldıracaktım.”
“İnternette chatleşmeye sadece merak ettiğim için başladım. Eşim işe gittikten sonra bilgisayarın başına geçip saatlerce chatleşiyordum. Aslında fiziksel olarak eşimi hiç aldatmadım. Ama eşim bir gün erken geldi. Karşımdaki erkekle karşılıklı yazdıklarımı görünce “Benimle yaşayamayacağını” söyledi.
“Sosyal paylaşım sitelerinde girmekten keyif alıyordum. Sonra birisinin arkadaşlık teklifini kabul ettim. Aramızda duygusal bir ilişki başladı. Eşimden duymadığım sevgi sözcüklerini ondan duymaya başadım. Birkaç kez buluştuk. Eşim öğrenmedi ama ben kendimi suçlu hissettiğim için başka bir neden göstererek boşanmaya karar verdim.”
“Eşimi defalarca pornografik sitelerin başında yakaladım. Artık benimle ilgilenmiyor. Ben de boşanmaya karar verdim.”
“Benim eşim internet bağımlısı. Her gece en az4-5 saatini internetin başında geçiriyor. Artık dayanamayacağım. Boşanmak istiyorum.”

ÇALIŞMADAN ÇIKARTTIĞIMIZ SONUÇ:

Bilgisayar ve internetin yaşamımıza çok büyük kazanımlar getirmiştir. Bilgiye ulaşmak internet sayesinde kolaylaşmıştır.
* Sesli sohbet tanışma siteleri webcam bağlantıları boşanmaları tetikliyor mu? Yoksa zaten sorun yaşayanlar mı internette aşk arıyor? Bu çalışmada her iki düşüncenin de doğru olduğunu gördük.
* Bazen sadece masumane bir şekilde sohbet etmek amacıyla birileriyle tanışılıyor. Bir süre sonra bu ilişki ilerliyor ve hesaplanmayan bir şekilde gelişiyor. Karşı karşıya gelse konuşamayacak bir çok insan kaygı duymadan internette rahat rahat konuşuyor. Ama ilişkinin sınırını belirlemekte zorlanıyorlar.
Bazen de eşi aldatmak amacıyla internette arayış içerisine giriliyor.
*Bazen de internet bağımlılık yapıyor. Bu da evlilikleri olumsuz etkiliyor.


İLİŞKİLERDE İNTERNET NEDEN BU KADAR ETKİLİ?

1)Az bilinene duyulan ilgi…
2)Erişim kolaylığı yani her şeyin sadece bir parmak uzaklığında oluşu düşünme payı bırakmıyor. Ani kararlar da yanlışlıklar yaptırtıyor.
3)Zaman sorunu olmadan her an ulaşılabilir olması
4)Başlangıçta kimliği saklama kolaylığı nedeniyle rahat açılabilme ve
Üzerinde baskı olmadan kendini ifade edebilme cesareti
5)Merak etme duygusu.

İNTERNET EVLİLİKLERİ NASIL ETKİLİYOR?

1)TANIŞMA KOLAYLIĞI NEDENİYLE ALDATMALARDAKİ ARTIŞ
2)SÜREKLİ SANAL ALEMDE GEZİNME SONUCU YAŞANAN DEPRESYON VE MUTSUZLUK VE BUNUN AİLEYE YANSIMASI
3)BAĞIMLILIK NEDENİYLE EŞE AYRILACAK ZAMANIN BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇİRİLMESİ
4)SANAL İLİŞKİLERDEN DOLAYI EŞTEN SOĞUMA VE UZAKLAŞMA

HABER7


*************

Başlık: Sanal Alem Fetvaları..nikah,müzik indirme,komşu interneti,
@bdulKadir

Cevaplar: 0
Görüntüleme: 14
Burda aramak: Fıkıh -İlmihal Konu: Sanal Alem Fetvaları..nikah,müzik indirme,komşu interneti, Paz 24 Ocak 2010 - 21:34
Hocam, 3G ile kıyılan nikâh kabul olur mu?

İbadetleri teknolojiden yararlanarak yapmak isteyenler, mezar ziyaretini, kurban kesimini hatta nikâhını bile internetten ya da telefonla yapmak istiyor.
24 Ocak 2010 Pazar, 11:15

Teknoloji geliştikçe yeni yeni âdetler çıkıyor ortaya. Yeni nesil işin kolayını bulmuş, oturuyor bilgisayarının başına, bir yandan ölen akrabasının mezarına sanal ziyaret gerçekleştiriyor, diğer yandan ruhuna Fatiha gönderiyor. Artık insanlar başı ağrıyınca da yatağına uzanmıyor, msn'de ninesine, dedesine bağlanıyor, okutuyor kendini. Bir de güzel rahatlıyor. Günümüzde internetten kendini okutanların da, mezarlara sanal ziyaret gerçekleştirenlerin de, cep telefonundan eş boşayanların da ardı arkası kesilmiyor. Hatta "Google Earth'ten Kâbe'nin etrafında dolaşabiliyoruz. Kâbe'yi sanal tavaf etsek hacı olur muyuz acaba?" diye soranlar bile var. Bu yeni neslin 'sanal hacı'larının merak ettiği sorular, hocaları fena halde zorluyor. Nerede o eskilerin sorduğu, "Dişime dolgu yaptırsam, abdestim kabul olur mu?", "İğne yaptırmak orucu bozar mı?" gibi imamların ezberden cevap verebildiği sorular, ah ahh! Her hoca da cevap vermiyor teknolojik sorulara. Sizin yerinize biz soralım dedik, "Bu soruların tamamına yakını uzmanların ortak bir çalışma ve tartışma sonunda cevaplayabilecekleri konular. Bir çırpıda cevap veremeyiz." yanıtını aldık. Neyse ki İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman, İlahiyatçı Doç. Dr. Mustafa Karataş ve Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu bu konular üzerinde düşünmüş ve sorularımızı cevapladılar. İşte teknoloji neslinin merak ettiği; iPhone'lu, cd'li, mp3'lü, 3G'li teknolojik sorular ve teknolojik fetvalar...


Teknoloji gelişti, fetvaların seyri değişti

Komşunun internetini, izni olmadan kullanmak kul hakkına girer mi?

Hayrettin Karaman: Komşunun izni olsa bile servis sağlayıcının izni olmadığından caiz değildir.

Mustafa Karataş: İzin almadan başkasının ağı üzerinden internete bağlanmak doğru olmaz. Ağ sahibinin kotası sınırsız olsa bile izin alarak kullanmak gerekir. İnternet hizmeti veren kuruluşun da böyle bir kullanıma rızasının olması gerekir. Dolayısıyla izinsiz kullanmak kul hakkına girer.

Nihat Hatipoğlu: Başkasının internetini kullanmak iki yönden sakıncalı. Birincisi, hizmeti sağlayan firmanın bu duruma izin vermemesi, diğeri internet kullanıcısının haberinin olmaması. Kullanıcının izni olsa bile, firma emeğinin karşılığını alabilmeli ki o hizmeti yaygınlaştırabilsin.

İnternetten film veya mp3 indirmek doğru mudur?

H.K.: İndirme ve kullanma, bunları internete koyanların izinlerine veya beyanlarına bağlıdır.

M.K.: Telif hakkı kutsaldır. İzin verilmiyorsa kul hakkına girer. Eser sahibinin önemli ve bilinmesi gereken bilgileri gizlemesi de ayrıca günahtır.

N.H.: Hem yasal değil hem de ortada emek ve harcama var. Sanatçı ve internet sitesi sahibi yetki verirse indirilebilir. Fakat farz olan bir ibadeti yapacak kadarını indirmek caiz olabilir.

Birçok insan, akrabaları uzakta olduğundan mezar ziyaretlerini internet siteleri üzerinden yapıyor. Mezarları sanal ziyaret, gerçek ziyaret yerine geçer mi?

H. K.: Mezarda yatana dua nereden yapılırsa yapılsın sonucu aynı olur. Mezar ziyaretinin, ziyaretçiye faydası (ibret, hatırlama vs. ise) bir ölçüde sanal ziyaret ile de gerçekleşir.

M. K.: Mezar ziyareti yapılmış sayılmaz fakat ölmüş insanların ardından hayır hasenat yapıp onlara dua etmek uzaktan yapılsa bile faydalıdır.

N.H.: İnternetten ziyaret, kişiye psikolojik ve ruhsal rahatlama getirir, haz verir. Gerçek ziyaret olmasa da duanın merhuma ulaşması için mekan birliği şartı yoktur.

İnternette mezarı görerek okunan Fatiha, dua vs. merhumun ruhuna gider mi?

H. K.: Duaların merhuma faydası olma ihtimali bakımından nerede okunduğu önemli değildir.

M. K.: Sanal ortamda mezarı görerek Fatiha veya dua okumak uzaktan okumak gibidir. Görüntü veya yazı, kişiyi hatırlamanızı sağlayabilir.

N.H.: Sanal alemde mezar görülse de, görülmese de okunan dua merhumun ruhuna gider.

Msn üzerinden annesine, babaannesine kendini okutanları duyuyoruz. Msn'den nazar duası okunur mu?

N.H.: Nazar duası uzaktan da okunur. İlla ki okuyan kişinin yanında olma şartı yoktur.

Hürriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, Çetin Emeç'i anma töreninde, hoca gelmeyince mezar başındakilere iPhone'undan Fatiha dinletmişti. Elektronik cihazlardan okunan Fatiha'nın hükmü nedir?

H. K.: Fatiha'yı herhangi bir şekilde dinlemenin faydası öncelikle dinleyene aittir. Bu tarz bir okuma veya dinleme, ölmüş biri için dua veya ibadet niyetiyle yapılırsa faydası olabilir.

M.K.: Mezar başında Kur'an açıp dinletmek, dinleme sevabına vesile olsa da, mezara veya tabuta böyle bir Kur'an dinletisi bid'at olur. Kişinin kendisi okuması esastır. Okuyacak hiçbir şahıs bulunamadığı takdirde böyle bir yola tevessül edilebilir.

N.H.: Bir mezar ziyaretine gitmişsek, bence yanlış bile okunsa, insanların okuması daha güzel olur. Cihazdan dinleniyorsa, dinleyenler tekrar ederse daha iyi olur. Ama mezar başında o şekilde yapılan dua da mutlaka makbul bir dua olur.

Televizyonda veya bilgisayarda okunan Kur'an'ı dinlemek farz mıdır? Bu şekilde Kur'an dinlerken başka bir işle meşgul olmanın (yemek yapmak, bulaşık yıkamak vs.) sakıncası var mıdır?

H.K.: Televizyonda veya radyoda Kur'an okunurken 'hem dinlemek hem de uygun bir işle meşgul olmak' caizdir. Kur'an okunurken, dinleyecek başka kimse yoksa dinlemek farz olur. (Meşru mazereti olmayana farz olur.)

N.H.: "Kuran okunurken, susun ve dinleyiniz" şeklinde bir ayet vardır. Dinlemek gerekir. Bilgisayardan, televizyondan, kulaklıktan dinlerken düzgün bir işle uğraşmanın sakıncası yoktur. Hem bu, tefekküre davettir.

Birçok İslam ülkesinde cep telefonundan eş boşamak gündeme gelmişti. Bu yolla eş boşamak dinen geçerli sayılır mı?

H.K.: Boşama niyet ve iradesiyle uygun cümle kullanıldığı zaman, boşama gerçekleşir. İrade beyanı herhangi bir yolla karşı tarafa iletilebilir.

M.K.: Telefonda boşama geçerlidir. Ancak kanunen geçerli olmayan boşamalarda telefonla veya telefonsuz hüküm açısından problemler var. Bu konular geniş ele alınmalıdır.

N.H.: Sünni boşama; telefonla, internetle, sms ile yapılabilir. Fıkıhen geçerlidir. Önemli olan kişinin kendi iradesi ile yapacağı beyandır. Eşi okusun, duysun diye gönderiyorsa ya da arıyorsa geçerlidir.

Telefonla vekâlet verilerek veya çiftler ayrı ülkelerde olduğunda 3G teknolojisi ile imam nikâhı kıyılabilir mi?

H.K: Telefonla vekâlet, caizdir.

M.K.: Vekâlet yolu ile de 3G sistemiylede kıyılabilir.

N.H.: 3G ile aldatılmaya müsait bir ortam oluşabilir. Bilemediğiniz bir durum söz konusu olabilir. Karşı tarafa zorla evet dedirtiliyor olabilir. Ya da evli olabilir. Bilemezsiniz. O yüzden doğru değildir.

Derneklere verilen kurbanlarda vekâlet verme durumu söz konusu olmuyor. Bu kurban kabul olur mu?

H.K.: Telefonla vekâlet verilebilir. Verilmezse bu kurban, kesen kişiye ait olur.

M.K.: Kurban için para göndermek, imza atmak vs. bir bakıma vekâlet vermektir. Telefonda söylemek de geçerlidir. Ancak vekâlet yoluyla kurban kestirmek isteyenler güvendikleri kişilere vekâlet vermelidir.

N.H.: Asıl olan yüz yüze vekalet vermektir fakat günümüzde zaruret devreye giriyor. Gelenek haline geldiği için ve vekâlet dolaylı da olsa yerine getirildiği için dermeklere vermekte de sorun yoktur. Mail, sms, telefon, imza yolu ile vekalet verilebilir.

Cd'den veya televizyondan dinlenilerek Kur'an hatmi olur mu?

M.K.: Radyo, televizyon, teyp, cd, dvd gibi cihazlardan Kur'an-ı Kerim dinlenebilir. Hatim yapılabilir. Okunan Kur'an esnasında secde ayeti geçiyorsa secde yapmak da gerekir.

N.H.: Olur. Fakat dinleme, duyma, okuma sevabı ayrıdır. Okunurken tekrarlarsanız, okuma sevabı da alırsınız. Yalnız duyarsanız, duyma; yalnız dinlerseniz de dinleme sevabı alırsınız. ZAMAN


*********************

Başlık: Sanal Aleme Kanmayın
@bdulKadir


Burda aramak: Kişisel Gelişim-Güzel Yazı Konu: Sanal Aleme Kanmayın Salı 18 Ağus. 2009 - 22:58
Öyle 'İçimsin' ki, Sevgili...Biraz İğne ,biraz gerçek,biraz komik
Öyle 'İçimsin' ki, Sevgili...


Kirli tulumlarını çıkardı, gömleğini çekiştirerek düzeltti ve pabucunu ÜSTÜBÜ ile sildi...

Bildik, sert ve kırıcı bir sesle;

-GİY DEDİ TULUMLARI” ustası, İŞÇİSİN SEN, İŞÇİ KAL! BURADA BEN (yani ustan) VARKEN SANA MI KALMIŞ ELİN DİLBERİNE AŞIK OLMAK!

Artısı var eksiği yok 30 sene evvel ziyaret için geldiğim İstanbul’da bir bulvar kahvesinde Şubat’ın 14’ünde kahvecinin teybinden yükselen bir şarkıydı. İstanbul bahara durmuş her köşesini, her kişisine aşık ediyor, bense İstanbul’un her dönemecine aşık, büyülü Bizans matmazelini, soylu Osmanlı hanımefendisiyle topluyor, tuttuğum aşkları çıkarıyor, Yeditepe ile çarpıyor, atımı alıp ÜSKÜDAR’ı geçiyorum. İçim burkuluyor tamirci çırağına. Hâlâ öldüğüne inanamadığım Cem Karaca ustaya “bir görsem soracağım” derim hep. “N’oldu o çırak, kalfa ya da usta oldu mu? O kadınla evlendi mi?”

Onun arabası var
Güzel mi güzel,
Bastı mı gaza
Gider mi gider
Aman gizli tutalım
Ustam duyarsa ne der? (hesabı)

***

Şimdiki sevgililer öyle mi ya?..

- Bana NİCK’ini verir misin seni arıcam.

- E-mail gönderdim ulaşmadı. MESİNCIR adresin var mı?

- Bana 2 dk. izin ver. MeSaNe’den görüştüğümüzden olsa gerek tuvalete gidip gelicem. Sık sık gidiyorum.

- Sana sevgili.com’dan gül gönderdim aldın mı?

- Evet teşekkürler. Çok güzel kokuyor.

- Senin server’ına girdim oradaki Ali, Veli, Ahmet kim?

- Ben de geçen gün senin mesajlarını okudum. Yazıklar olsun sana. Hale, Lale, Jale’yi biliyorum artık. Hain.

- Haydi kızım başka kapıya.

- Hüngür...

Ya da kullanılan cümleler biraz farklı:

- Su-i zan etme lütfen. Ne babanın zenginliği ne de senin güzelliğin. Ben senin ruhunu sevdim. İmanını. Başörtünü...

- Ben de hep takva sahibi, içkisi kumarı olmayan, insanlığa hizmet aşkında bir beyle evlenmek istemişimdir. Burçlar da uygun.

- Her gün Cevşen okuyorum. Bir de Cevşen astım boynuma. Seninle cennete uzanan beraberliğimiz için...

- Ben de nazar boncuklu bilekliğimi hiç çıkarmıyom. Annem de muska yazdırmış. Aşkımıza kurşun da döktürcem inşallah.

- İnternetten gönderdiğin fotoğrafın çok güzeldi. Yüzünden nur akıyo. Sen peygamber sülalesinden misin?

- Senin fotoğrafın da çok hoş. Annemler şüphelenmesinler diye okuduğum hadis kitabının arasına koydum. Adın da Enes ya, görürlerse bile Hz. Enes (ra) zannederler.

- Diyosun sen? Bak ne dicem artık görüşsek bi yerlerde...

- Caiz mi? Zaten babam duyarsa öldürür beni.

- Bişi olmaz. İmam nikahı yaparız tamamdır.

3 AY SONRA -bir mektup-

- Dr. Can abi… Hüngür + HÜSRAN + DEPRESYON!..

Hamburgerim NETTEN
SEVGİLİM CHAT’TEN
Hazlarım İNTERNETTEN
Bir elimde fare, bir elimde klavye
İnsan mıyım ben kemikten ETTEN?..
Bugün Sevgililer Günü diye,
İki kontörü mesaj çektim CEPTEN…
Bu devirde böyle kutlanır aşklar
Olsa da dijital, olmasa da KALPTEN! (hesabı)


DR. CAN ÖNER_ailem/zaman



Not:Biraz basit bir dille anlatım da olsa, bazı gerçekleri ifade ediyor
Dr.Can'a da Allah rahmet eylesin
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://kutluforum.yetkinforum.com
@bdulKadir
Adminstratör
@bdulKadir


Mesaj Sayısı : 6736
Rep Gücü : 10015190
Rep Puanı : 97
Kayıt tarihi : 17/03/09
Yaş : 61
Nerden : İzmir

Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar Empty
MesajKonu: Geri: Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar   Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar Icon_minitimePtsi Ekim 18, 2010 11:58 am

Facebook'ta mahremiyetinden ödün vermek istemeyenlerin ilginç çözümü


Facebook'tan vazgeçemeyen ancak özel hayatın mahremiyetini de bir kenara atamayanların yeni çözümü çift Facebook hesabı açmak oldu. Ülkemizi ve tüm dünyayı kasıp kavuran Facebook çılgınlığı, kullanıcılar için birçok problemi de beraberinde getiriyor.

Kişinin paylaştığı bilgiler, fotoğraflar ve fikirler çoğu zaman ailesi, patronları, yakın ve uzak arkadaşları gibi birbiriyle alakasız birçok gruba birden ulaşıyor. Evli olduğunuz kişi, liseden arkadaşınız yahut bir konferansta tanıştığınız kişiler ile aynı paylaşımları yapmak ilişkileri yüzeyselleştiriyor. Sözgelimi, kişi gerçek hayatta annesin yanında farklı arkadaşı ile birlikteyken farklı davranırken, Facebook bu ayrımı ortadan kaldırıyor. Uzmanlar bu sebeple sanal alemde kişinin kendisini gerçekçi bir şekilde yansıtmadığını belirtiyor.

Gerçek hayatta farklı gruplar için kurduğumuz duvarlar bu ortamda yıkılıyor. Bir anda herkes hayatınıza aynı yakınlıktan tanık olmaya başlıyor. Bu sebeple zor durumda kalan birçok kullanıcı çözümü hesabını kapatmak yerine çifte hesap açmakta buldu. Örneğin, ad-soyad ile alınan hesap iş arkadaşları ve uzak çevre ile iletişim için kullanılırken, soyad-ad ile açılan hesap yakın çevreyle paylaşım için kullanılıyor. Böylelikle patronunuz makale, haber vs. linklerini paylaştığınızı görürken, aileniz ve yakın arkadaşlarınız piknik maceralarınızı ve düğün fotoğraflarınızı görebiliyor.

Gerçek hayat iki farklı hayatı bir arada yaşayabilme imkanı verirken, aynı kişiye ait bu iki profile baktığınızda apayrı iki insan portresi görüyorsunuz. Bu durum da insanların bu tarz sitelerde gizliliklerini tehdit altında hissettiklerinin bir göstergesi. Facebook'un insanları sürekli kendileri hakkında daha fazla bilgi paylaşmak konusunda tahrik ettiği eleştrilerine maruz kalan kurucusu Mark Zuckerberg ise ''İnsanların daha çok bilgiyi daha çok kişiyle çekinmeden paylaşması sebebiyle, Facebook'un değişen sosyal değerleri tam olarak yansıttığını''söylüyor. Sosyologlar ise bireyin hayatındaki herkese aynı mesafede ve aynı şekilde davranmasının mümkün olmadığını, bu yüzden sanal ortamdaki sosyal ilişkilerin gerçeği yansıtmadığı görüşünde. (Kaynak: The New York Times)

MERVE TUNÇEL, İSTANBUL
18 Ekim 2010, Pazartesi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://kutluforum.yetkinforum.com
huzeyfe
Süper Moderatör
huzeyfe


Mesaj Sayısı : 7719
Rep Gücü : 18108
Rep Puanı : 23
Kayıt tarihi : 27/03/09

Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar Empty
MesajKonu: Geri: Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar   Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar Icon_minitimeSalı Kas. 09, 2010 10:26 am

BÜLENT KORUCU
Evimizdeki canavar
Eskiden gazetelerde, okul veya kimsesizler yurdunun önünde genç kızları tuzağa düşürüp fuhuş yaptıran çetelerin haberleri yer alırdı. Şimdi bunlar iyice seyrekleşti. Onlardan çok daha fazla elektronik tuzaklarla kuşatıldık. Geçen hafta Zaman'da televizyonlar üzerinden evimize kadar giren sapıklar haberleştirilmişti. Uydu üzerinden ve yurt dışından yayın yapan ve müzik kanalı gibi görünen yayınlara dikkat çekilmişti. Yoğun siyasi gündemler içinde gözden kaçıyor ama CHP'deki koltuk kavgasından yüz kat daha önemli bir konu.Haberde birkaç somut örnek verilmişti. Günlük gazetelerde neredeyse her gün aynı minvalde haber bulabilirsiniz. Müzik kanalı görünümündeki paravan televizyonlara alt bant mesajı gönderen kişiler, bilhassa ergen çocuklar ve sorunlu evlilik hayatı yaşayanların aklını çeliyor. Fondaki melankolik müziğin de yardımıyla aradığı sevgiyi bulduğunu zanneden kurban telefona sarılıyor. Evden kaçıyor ve gerisi malum. Şansı varsa ve emniyet güçlerine sığınırsa 40-50 gün sonra kurtuluyor. Yayınlanan telefon numaralarını arayan muhabir Yusuf Bülbül, şimdiye kadar 25 kişiyi 'kafalamış' örneklerle karşılaşıyor. Mesajları çok cinsel içerikli yazandan, acayip dindar havaları verene kadar pek çok örnek var. Çocukların ekran başında olduğu saatlerde tecavüz sahneleri yayınlayan güya denetimli kanalların bulunduğu ülkemizde, böylesi istismarların başını alıp gitmesi şaşırtıcı değil.Tehdit sadece televizyonla sınırlı sanmayın. Çocuğunuzu odasında baş başa bıraktığınız internet bağlantılı bilgisayar, onu sizden koparabilir. Şiddet oyunları, kumar sitelerine ulaşmak, cinsel içerikli sitelerin bombardımanına maruz kalmak ilk akla gelenler. Sosyal paylaşım siteleri ve sohbet platformları ise bilgisayar üzerinden ava çıkanlar için bulunmaz fırsatlar sunuyor. Hele bilgisayarda kamera varsa... Yalnızca çocukların tehdit altında olduğunu düşünüyorsanız, büyük yanılgı içindesiniz. Çevremizde yuvası yıkılan, büyük sorunlar yaşayan insan sayısı gittikçe artıyor. Geçen hafta medyaya yansıyan askeriyedeki fuhuş çetesi haberlerini okuduysanız bana hak vereceksiniz. Şerefli üniformasını ve konumunu kullanarak eğitimli, iş sahibi kadınları kapana düşüren çete deşifre oldu. Sosyal paylaşım forumları ve sohbet ortamlarını takip ederek kandırdığı kadınları yem yapan muvazzaf subaylar ortaya çıkarıldı. Hem askerî sırları elde etmek hem de yükselmesi muhtemel subaylara şantaj yaparak kontrol altında tutmak isteyen çete, olayın güvenlik boyutu. Ancak asıl önemli ve can acıtan yönü internet üzerinden mağdur edilen kadınlar.İnternet ve televizyonla birlikte daha yaygın bir risk cep telefonları. Artık küçük bilgisayarlara dönüşen taşınabilir telefonlar, çocukları ebeveynlerinin kontrolü dışına çıkarıyor. Ailecek seyredilen televizyonlar veya oturma odasında tutulan bilgisayarlar, anne-babaların denetimini kolaylaştırıyor. Odasında ders çalıştığını zannettiğimiz çocuk, telefonuyla kesintisiz internette dolaşabiliyor. Teknolojik gelişiminden çok haberdar olmadığımız, sadece konuşturduğunu düşündüğümüz küçük canavarlar, çocukların ensesinden ayrılmıyor. Tehlikeyi sadece kötü niyetli kişilerin ağına düşmekle sınırlı düşünmek de yanıltıcı olur. Asosyalleşen, iletişim sorunları yaşayan, derslerinden ve hatta bütün dünyadan kopan çocuklar bizi bekliyor. Şayet yakın ve açık tehlikenin farkına varıp tedbir almazsak...
b.korucu@zaman.com.tr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sanal Alem,chat,internet ortamı zararları ile ilgili yazılar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Boşanma Sebebleri Ve İnternet Anketi Sonuçları-Chat-Sanal
» makro ve mikro alem slaytı
» Kabe örtüsündeki Yazılar
» MATEMATİKÇİLERİN ARABALARININ ARKASINDAKİ YAZILAR
» Ben sanırdım âlem içre bana hiç yâr kalmadı,

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KUTLU FORUM :: BİLGİSAYAR-İLİM-TEKNİK-İNTERNET :: Bilgisayar - İnternet dünyası-
Buraya geçin: