| KUTLU FORUM Bilgi ve Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz |
|
| Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
huzeyfe Süper Moderatör
Mesaj Sayısı : 7719 Rep Gücü : 18108 Rep Puanı : 23 Kayıt tarihi : 27/03/09
| Konu: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 6:49 am | |
| TASAVVUFhttp://www.islamvetasavvuf.org/taxonomy/term/23/all Üzerine tıkla Veliler Nasıl Terbiye Eder?
- Ana Başlıklar:
- EVLİYALAR |
- Mehmet ILDIRAR |
- TASAVVUF
</li> Allahu Teâla şöyle buyuruyor: "Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse, ona pek çok hayır verilmiş demektir. Ancak akıl sahiplen dûşünûp ibret alırlar.1 Hikmetin ne olduğu hakkında alimlerin çeşitli görüşler bildirmişler, şöyle demişlerdir:
- 1 yorum
- Devamını oku
- 15225 okuma
Tasavvuf</li> Abı-ı Hayat Çeşmesi Dergahlar Gerçekten Hakikate Hayat Dersleri İsmailağa İslam Ve Tasavvuf İslami Bilgiler Gönülleri doldurur erenlerin halveti 7+7=14 Gönülleri doldurur erenlerin halveti, Ölüleri diriltir erenlerin halveti. Yaka yaka kül eder, her dikeni gül eder. Hakk’dan yana yol eder erenlerin halveti.
- ihramcizade İslam ve Tasavvuf blogu
- Yorum göndermek için giriş yapın veya kayıt olun
- Devamını oku
- 19 okuma
Geniş bir yurt ister isen kâmilin tutuşuna gir, Arş ve kürsîden geniştir bir velînin avucu Geniş bir yurt ister isen kâmilin tutuşuna gir, Arş ve kürsîden geniştir bir velînin avucu. Abdulkâdir Geylânî kaddese’llâhü sırrahü’l-azîz buyurur ki; Bütün dünyanın avucumun ortasında olduğunu görürsün
- Devamını oku
- 11 okuma
Ey Niyâzî Şeyhini Hakk bil ki, Pîr yüzündendir Hakk hidâyetleri Şeyhini Hakk bil ey Niyâzî kim, Pîr yüzündendir Hakk hidâyâtı. Ey Niyâzî Şeyhini Hakk bil ki, Pîr yüzündendir Hakk hidâyetleri.
- Devamını oku
- 9 okuma
Bugün Ya’kûbun kalbine Yûsuf-ı cândan geldi, Oğul gömleğinin esintisi ile o cânândan haber geldi Vezin: Mefâ’îlün Mefâ’îlün Mefâ’îlün Mefâ’îlün Bugün Ya’kûb-ı kalbe Yûsuf-ı cândan geldi, Kâmîs-i pur- nesîm ile o cânândan haber geldi.
- Devamını oku
- 31 okuma
İki Deryâ Mecmail Bahreyn Ferha terha iki deryâ “Mecmail Bahreyn” olan,
- Devamını oku
- 19 okuma
Kâf Dağı Bu Mısrî’nin sureti aldar bu halkı velî Manîde her bir kılı bu dünyânın kâf dağı Bu halkı velî Mısrî’nin bu sureti aldatır Manada her bir kılı bu dünyânın Kâf dağıdır.
- Devamını oku
- 46 okuma
Din ve din işleri âdet ü şöhret hepsi vardı havaya uçtu, Ey Niyâzî n’oldu sende dindârlık kelepçesi kalmadı Dîn diyânet âdet ü şöhret kamu vardı yele, Ey Niyâzî n’oldu sende kayd-ı[6] dindâr kalmadı.
- Devamını oku
- 23 okuma
Ferhad ile Şirin Ferhad bugün ben oldum varlık dağını deldim, Şirin’ime varmaya her cânibim yol oldu. Ferhad bugün ben oldum varlık dağını deldim, Şirin’ime varmaya her tarafım yol oldu.
En son huzeyfe tarafından Çarş. Ocak 19, 2011 6:58 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
| | | huzeyfe Süper Moderatör
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 6:56 am | |
| TASAVVUF Geniş bir yurt ister isen kâmilin tutuşuna gir, Arş ve kürsîden geniştir bir velînin avucu. Cum, 01/14/2011 - 20:03 — ihramcizade Arz-ı vâsi ister isen kâmilin gir kabzına, Arş u kürsîden geniştir bir velînin âyesi. Geniş bir yurt ister isen kâmilin tutuşuna gir, Arş ve kürsîden geniştir bir velînin avucu.
- Devamını oku
- 24 okuma
Kâinâtın aslı Nur-i Muhammeddir Çar, 01/12/2011 - 16:39 — ihramcizade Ey bu cümle kâinâtın aslını bir cân eden Âdemi kudretle ol cana sevip cânân eden. Ey bu cümle kâinâtın aslını bir cân eden Âdemi kudretle ol cana sevip cânân eden.
- Devamını oku
- 32 okuma
Ben, Varlığın ilim denizinin incilerinin eşsiz incisiyim Ben, Gönül hazinesinin bilgileri ile vasıflı virâneyim Çar, 01/12/2011 - 16:31 — ihramcizade İlm-i bahrî vücûd asdâfının dürdânesiyim ben, Maarif kenz-i dil vassâfının virânesiyim ben. Ben, Varlığın ilim denizinin incilerinin eşsiz incisiyim Ben, Gönül hazinesinin bilgileri ile vasıflı virâneyim
- Devamını oku
- 41 okuma
Âdemin vechinde Hakk’ı görmedi lânetlenmiş iblîs Çar, 01/12/2011 - 16:22 — ihramcizade Âdemin vechinde Hakk’ı görmedi iblîs-i lâin, Sûretâ gördüğü bir şekl-i munakkaş neylesin. Âdemin vechinde Hakk’ı görmedi lânetlenmiş iblîs, Sûretâ gördüğü bir nakış işlenmiş şekli neylesin.
- Devamını oku
- 33 okuma
Hani bir mürşid-i kâmil isteyen Yetiş Elmalı’da Ümmi Sinana Çar, 01/12/2011 - 16:13 — ihramcizade Kanı bir mürşid-i kâmil isteyen Yetiş Elmalı’da Ümmi Sinana Hani bir mürşid-i kâmil isteyen
- Devamını oku
- 32 okuma
Nakıs MürşidlerinTerbiyesinin Zararları Paz, 01/09/2011 - 23:03 — ihramcizade Ehlini bul ol illerin sarpın geçersin bellerin, Yırtar yalnız gideni kurd u peleng arslan kamû. Ehlini bul ol illerin sarp belleri geçersin, Yırtar yalnız gideni kurd, kaplan ve arslan kamû.
- Devamını oku
- 37 okuma
Şeytan’ın İsimleri Paz, 01/09/2011 - 22:59 — ihramcizade Dünyâya anlar gelmedi, geldiyse de eğlenmedi, Şeytân oları görmedi, anda olar pinhân kamû Dünyâya onlar gelmedi, geldiyse de eğlenmedi, Şeytân oları görmedi, dünyada gizli olur kamû
- Devamını oku
- 49 okuma
Otuz İki Farz Paz, 01/09/2011 - 22:55 — ihramcizade Bir hoş güzel yapısı var otuz iki kapısı var, Cümle şehirlerden ulu her yanı bağ bostan kamû. Bir hoş güzel yapısı var otuz iki kapısı var, Cümle şehirlerden ulu her yanı bağ bostan kamû.
- Devamını oku
- 34 okuma
Ezelden nârına aşkın yanarak geldim cihân içre, Akıttım nîce zaman yaşlar gözümden dolu kan içre. Paz, 01/09/2011 - 22:45 — ihramcizade Vezin: Mefâ’îlün Mefâilün Mefâ’îlün Mefâilün Ezelden nârına aşkın ben yâne geldim cihân içre, Akıttım nîce dem yaşlar gözümden dolu kan içre.
- Devamını oku
- 22 okuma
Dünya Hayatı Paz, 01/09/2011 - 22:41 — seyyahin Ömrünü hiçe satma kendini yakma, Her akşam sabah yatma yalvar güzel Allâh’a. Hiç’ in manası dünya ve nefsin arzularıdır.
- seyyahin İslam ve Tasavvuf blogu
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 6:56 am | |
| TASAVVUF Gönül tesbih çek seccâdeden hiç ayağın ayırma, Namaz ehlinden özünle sakın sen durma oturma Paz, 01/09/2011 - 22:36 — ihramcizade Gönül tesbih çek seccâdeden hiç ayağın ayırma, Namaz ehlinden özünle sakın sen durma oturma.
- Devamını oku
- 49 okuma
FAL Paz, 01/09/2011 - 22:31 — ihramcizade Bahtımı yokladım mihnet evinde buldum, Onun için yürürüm her zaman sıkıntı içinde.
- Devamını oku
- 24 okuma
Hayret içinde hayrete şöyle düşürdü gönlümü Cts, 01/08/2011 - 01:36 — seyyahin Hayret ender hayrete şöyle düşürdü gönlümü, Şerh olunmaz bu dil ile şimdi hayrânım benim.
- Devamını oku
- 43 okuma
ZAMAN VE GENEL GÖRECELİK KURAMI Cts, 01/08/2011 - 01:32 — ihramcizade “Dehre (zamana) sövmeyiniz, çünkü dehr Allah’tır.” “Âdemoğlu dehre söver. Hâlbuki ben dehr (in yaratanıy)ım. Gece ve gündüz benim elimdedir” [41]
- Devamını oku
- 40 okuma
Sufîlerin Farklı İnançlara Bakışı Cts, 01/08/2011 - 01:28 — ihramcizade Gâh Nasârâ gâh Yahûdî gâhî Tersân gâh Mecûs, Gâhi Şia gâh olur Sünnî Müselmân olurum. Bazan Hıristiyan bazan Yahûdî ara sıra Hırıstiyan bazan Mecûsi, Ara sıra Şia bazan Sünnî olan Müslümân olurum.
- Devamını oku
- 26 okuma
ŞATHİYE Cts, 01/08/2011 - 01:23 — ihramcizade Âdetim budur ezelden kevnde[1] bir ş’en olurum, Dirilip gâh cem olup gâhi perîşân olurum.
- Devamını oku
- 38 okuma
TASAVVUFTA DELİLİK Cts, 01/08/2011 - 01:17 — ihramcizade Mecnûnum bugün Leylâ derdinden, Neylerim aklı dîvâne geldim Bugün Leylâ derdinden Mecnûnum, Neylerim aklı dîvâne geldim
- Devamını oku
- 38 okuma
Zât denizi (bahr-ı zât) olan bu âlem sanki Hakkın üfürdüğü bir nefestir. Cts, 01/08/2011 - 01:12 — ihramcizade Nefestir bahr-ı zât ancak hurûfu, Anın emvâcı bil ol şad u hurrem [3] Zât deryası nefestir ancak harfleri, Onun dalgaları bilki ol bahtiyar ve sevinçli.
- Devamını oku
- 15 okuma
Hakkın için pâk nûrun Fahr-ı âlem Zât-ı Ekrem Sevgilinin dört yârı Cts, 01/08/2011 - 01:05 — ihramcizade Bi-hakk-ı nûr-ı pâkin Fahr-ı âlem Bi-hubb-ı[8] Çâr-yâr-ı Zât-ı Ekrem
- Devamını oku
- 16 okuma
Gör bugün İsâ benim Mısrî cihân-ı ‘âlemim Ölüye can verem o canlara cânân benim Cts, 01/08/2011 - 01:00 — ihramcizade Gör bu gün İsâ menüm Mısrî cihân-ı ‘âlemim Mürdeyi zinde idem ol canlara cânân benim Gör bugün İsâ benim Mısrî cihân-ı ‘âlemim Ölüye can verem o canlara cânân benim | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 6:57 am | |
| TASAVVUF On sekiz bin âlemi gezegen gibi seyr eyledim “Kâb’e kavseyn” erişdim “sırr-ı ev ednâ” benim Cts, 01/08/2011 - 00:53 — ihramcizade On sekiz bin âlemi seyr eyledim seyyare-vâr[5] “Kâb’e kavseyn” erişdim “sırr-ı ev ednâ” benim
- Devamını oku
- 24 okuma
Tende cânım canda cânânımdır Allâh hû diyen Pzt, 01/03/2011 - 22:21 — ihramcizade Vezin: Fâ’ilâtün Fâ’ilâtün Fâ’ilâtün Fâ’ilün Tende cânım canda cânânımdır Allâh hû diyen, Dilde sırrım sırda sübhânımdır Allâh hû diyen.
- Devamını oku
- 46 okuma
Ey, Rasûlüllah sallallâhü aleyhi ve sellem ilm-i Mevlâ’dan haber ver. Pzt, 01/03/2011 - 22:02 — ihramcizade Elâ, ey Mürşid-i âlem haber ver ilm-i Mevlâ’dan, Elâ, ey mânâ-i Âdem haber ver remz-i esmâdan.
- Devamını oku
- 40 okuma
Müdara ve Müdahene Cts, 01/01/2011 - 22:23 — seyyahin
- Devamını oku
- 91 okuma
Noktadaki Varlık Nüktesi Cts, 01/01/2011 - 22:17 — seyyahin
- Devamını oku
- 103 okuma
“Men arefe nefsehû fakad arefe Rabbehû” Nefsini sen bilmedin Subhânı arzularsın. Cum, 12/31/2010 - 21:02 — ihramcizade 7+7=14 Nâdanı terk etmedin yârânı arzularsın, Hayvânı sen geçmedin insânı arzularsın. “Men arefe nefsehû fakad arefe Rabbehû” Nefsini sen bilmedin Subhânı arzularsın.
- Devamını oku
- 61 okuma
İHLÂS SURESİ İÇİN BİR TEFSİR Cum, 12/31/2010 - 20:48 — ihramcizade Mushaf-ı hüsnünde yazmış “Kul hüvellâh” âyeti, Gel inanmazsan geri var mekteb-i irfâna bak. Güzel Mushafında yazmış “Kul hüvellâh” âyeti, Gel inanmazsan geri var mekteb-i irfâna bak.
- Devamını oku
- 93 okuma
Hakk ilmine bu alem bir sayfa imiş ancak, Ol nüshada bu Adem bir nokta imiş ancak Cum, 12/31/2010 - 20:31 — ihramcizade Hakk ilmine bu âlem bir sayfa imiş ancak, Ol nüshada bu Âdem bir nokta imiş ancak.
- Devamını oku
- 65 okuma
Elest sözleşmesinden ayrıldım ma’ârif kazanmaya geldim Per, 12/30/2010 - 10:48 — ihramcizade Elest ahdinden ayrıldım ma’ârif kesbine geldüm Yine dosta gider oldum elimde bergüzarım yok Elest sözleşmesinden ayrıldım ma’ârif kazanmaya geldim Yine dosta gider oldum elimde hediyem yok
- Devamını oku
- 70 okuma
Nefsini öldüren ölümü def eden, Üfürüşü hayat veren nefesidir Kâmilin. Per, 12/30/2010 - 10:42 — ihramcizade Nefsini mat eyleyen def-i memat eyleyen, Nefh-i hayat eyleyen nefesidir Kâmilin. Nefsini öldüren ölümü def eden, Üfürüşü hayat veren nefesidir Kâmilin. | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 6:59 am | |
| TASAVVUF Hak yolunun rehberi nefesidir Kâmilin Per, 12/30/2010 - 10:33 — ihramcizade Hak yolunun rehberi nefesidir Kâmilin, Dil tahtının önderi nefesidir Kâmilin.
- Devamını oku
- 101 okuma
Nifak-Münafık Per, 12/30/2010 - 10:25 — ihramcizade Köstebektir köstebektir köstebek, Ol münâfıklar vezîr olsun ya bek. Köstebektir köstebektir köstebek, Ol münâfıklar vezîr olsun ya piyon.
- Devamını oku
- 94 okuma
Dervişlerin en alçağı buğday içinde burçağı Çar, 12/29/2010 - 10:19 — ihramcizade Dervişlerin en alçağı buğday içinde burçağı[3] , Bu Mısrî gibi balçığı her bir ayak basmak gerek. Dervişlerin en alçağı buğday içinde burçağı, Bu Mısrî gibi balçığı her bir ayak basmak gerek.
- Devamını oku
- 135 okuma
Terki dünya, terki ukbâ, terki hestî, terki terk Çar, 12/29/2010 - 10:13 — ihramcizade Terk edip cümle kuyûdâtı erişe sırfa ol, Sırfa erse bir gönül içi anın ummân gerek. Terk edip cümle kayıtları saflığa erişe, Bir gönül saflığa ererse içi onun derya olmuş demektir.
- Devamını oku
- 116 okuma
Ârifin mutlak kelâmın duymaya irfân gerek Çar, 12/29/2010 - 10:09 — ihramcizade Ârifin mutlak kelâmın duymaya irfân gerek, Sırr-ı muğlâktır gönülde zevk ile vicdân gerek. Ârifin mutlak kelâmın duymaya irfân gerek, Kapalı ve kilitli sırrı gönülde zevk ile vicdân gerek.
- Devamını oku
- 105 okuma
Sâlikin Mürşîdine hizmeti şâhâne gerek Pzt, 12/27/2010 - 17:31 — ihramcizade Sâlikin Mürşîdine hizmeti şâhâne gerek, Eşiğine koya bâşın diye şâhâ ne gerek. Geçe Dünya ile ukbâyı dahî etmeye âr, Bu yolun mihnetine ol katı merdâne gerek.
- Devamını oku
- 100 okuma
Âdem isen “semme vechu’llâh”ı bul Pzt, 12/27/2010 - 17:12 — ihramcizade Âdem isen “semme vechu’llâh”ı bul. Kande baksan ol güzel Allâhı bul.
- Devamını oku
- 79 okuma
Varlığın mahveyleyip meydâna gel Pzt, 12/27/2010 - 16:42 — ihramcizade Varlığın mahveyleyip meydâna gel, Lâ vü illâdan geçip merdâne gel. Varlığın mahveyleyip meydâna gel, “Lâ” ve “illâ”dan geçip erkekçesine gel.
- Devamını oku
- 80 okuma
İstanbuldaki çilehanelerimiz... Salı, 12/07/2010 - 15:24 — seyyahin MERKEZ efendide, efendi hazretlerinin nefsini terbiye etmek için yalnız kaldığı bir yer altı. Çilehaneye girdiğinde gerçekten küçük bir oda olduğuna şahit olursun. Bu odacığın her tarafı taşlarla örülü. Çoğu kişinin belli olmayan bir süre içinde, yer |
|
- Devamını oku
- 162 okuma
KOZMOS'TAKİ TEK HAKİKAT Salı, 12/07/2010 - 15:17 — 1975 | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:01 am | |
| TASAVVUF MECMUÂTÜ'L-AHZÂB Salı, 12/07/2010 - 14:44 — seyyahin MECMUÂTÜ'L-AHZÂB http://www.4shared.com/file/x0HK0z5x/_-_online.htm http://www.4shared.com/get/fa06ieo9/ibn-arabi.html http://www.4shared.com/get/BTLWcqta/shazili.html
- Devamını oku
- 199 okuma
Bir Ahlak Teorisi Olarak Tasavvuf Salı, 12/07/2010 - 14:33 — seyyahin 7 Makam 7 Nefs Sofyalı Bali Efendi Hayy Kitap
- Devamını oku
- 168 okuma
Huzurda Olmak Per, 11/25/2010 - 20:57 — seyyahin
- Devamını oku
- 117 okuma
Seyyid Muhammed Nur’ul Ârabi kaddese’lâhü sırrahu’l azîz RİSÂLE-İ MÜRŞİDÜ’L-UŞŞÂK Çar, 11/24/2010 - 21:34 — seyyahin Kâb’e Kavseyni ev-ednâ da karar eyleme, Allah Teâlâ’nın nuruna yan, son makamı bul. Bu konuda Seyyid Muhammed Nur’ul Ârabi kaddese’lâhü sırrahu’l azîzin RİSÂLE-İ MÜRŞİDÜ’L-UŞŞÂK’ı hatırlamak uygun olacaktır.
- Devamını oku
- 125 okuma
Meditasyon Anlamında Dua Çar, 11/24/2010 - 21:27 — ihramcizade Meditasyon[11] Anlamında Dua
- Devamını oku
- 137 okuma
Halvet Çar, 11/24/2010 - 21:25 — ihramcizade Bir zaman yüz verme dünya ehline uzlette[9] ol, Akl u fikrin bir yere cem’et yüzüne çek nikâb. Bir zaman dünya ehline yüz verme uzlette ol, Akıl ve fikrin bir yere topla yüzüne perde çek.
- Devamını oku
- 114 okuma
Maddî ve Mânevi Doktorlara Olan İhtiyacımız Çar, 11/24/2010 - 21:22 — ihramcizade Bu harâbı niceler çalıştı ma’mur etmeğe, Bir yanın ta’mir ederken bir yanı oldu harâb. Bu harab yeri nice kişiler imar etmeğe çalıştı, Bir yanını ta’mir ederken diğer yanı oldu harâb.
- Devamını oku
- 105 okuma
İlm-i Zâhir - İlm-i Bâtın Çar, 11/24/2010 - 21:17 — ihramcizade
- Devamını oku
- 67 okuma
Din sarayının temelidir şerîat Hakk yolunu hediyesidir şerîat Pzt, 11/22/2010 - 22:45 — ihramcizade Serây-i din esâsıdır şerîat Tarîk-i Hak hedâsıdır şerîat Din sarayının temelidir şerîat Hakk yolunu hediyesidir şerîat
- Devamını oku
- 42 okuma
MUHYİDDİN İBNÜ’L-ARABÎ’DE MELÂMET TASAVVURU Cum, 11/12/2010 - 00:12 — Muhammed Murat Tasavvuf | İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi (İbnü’l-Arabî Özel Sayısı-2), [2009], sayı: 23, ss. 457-469.
- Muhammed Murat İslam ve Tasavvuf blogu
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:02 am | |
| TASAVVUF Tevhid-i Ef’âl, Tevdîd-i Sıfât, Tevhid-i Zât. Per, 11/11/2010 - 22:42 — ihramcizade Cânı aşk ateşine yakıp kokla burunla tevhid et, Her şeyi bir bakışla birle şuhûdun kokusunu tevhid et. Ateş eşyanın varlığını yok edip kül edince kül (bütün) olur.
- Devamını oku
- 126 okuma
Devir ve Devriyye Per, 11/11/2010 - 22:35 — ihramcizade Gökler gibi dönerem gün gibi dolanırım, Devr ile eğlenirem çağırıram dost dost. Dönerim gökler gibi dolanırım gün gibi, Devr ile eğlenirim çağırırım dost dost. Eğlenmek kısa müddetli haller olduğu için devir nazariyesine işaretle bir kararda durmamaya işaret edildi.
- Devamını oku
- 80 okuma
Allah Teâlâ’nın yarattığı idrâk sahibi varlıkları üç sınıf olarak değerlendirebiliriz Per, 11/11/2010 - 22:33 — seyyahin Gâh düşerim mutlaka gâh asl u geh mülhaka,[9] Bakup kamûdan Hakk’a çağırıram dost dost. Gâh ilhaka gâh asıla ve gâh mutlaka düşerim, Hakk’a her şeyden bakıp çağırırım dost dost.
- Devamını oku
- 62 okuma
Zühdde yanılma Per, 11/11/2010 - 22:28 — ihramcizade Aşkın ile dolmuşam zühdümde hata etmişim. Devamlı mestin olmuşum çağırırım dost dost Zühdde yanılma Buna ilk olarak İblis misal olabilir. Şöyleki;
- Devamını oku
- 78 okuma
Dermanın sende, fakat senin haberin yok; derdin de sende; fakat sen görmüyorsun. Per, 11/11/2010 - 22:23 — ihramcizade Herkesin derdine dermânı yine derdindedir, Derdinin içindeki dermânı bulmazsa ne güç. Nitekim ilmin kapısı Hz. Ali kerremallâhü veche bu konuyu şöyle ifade etmiştir:
- Devamını oku
- 111 okuma
İnsan için üç türlü ölüm vardır. Per, 11/11/2010 - 22:16 — ihramcizade İnsan için üç türlü ölüm vardır. Birincisi,zâtı itibarıyla insanın her lahza ölüp durmasıdır.
- Devamını oku
- 51 okuma
Kur’an-ı Kerim’de Dirilişin Mahiyeti Pzt, 11/08/2010 - 22:12 — ihramcizade Kur’an-ı Kerim’de Dirilişin Mahiyeti [17] İnsanın ölümünden sonra tekrar diriltilmesi ahiret inancı olarak ifade edilen iman esaslarından birisidir. Kur’an-ı Kerim’de bu inancın hem ahlaki hem de insanın varlık olarak yaratılacağını belirtmektedir. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği dönemde ahiret inancı yaygın bir inanç değildi.
- Devamını oku
- 146 okuma
ÖLÜMÜN NELİĞİ Pzt, 11/08/2010 - 22:03 — ihramcizade Ölüm,[14] insanın hayatında kabullenmekte güçlük çektiği çok önemli fenomendir. İnsanın öleceği hususunda sahip olduğu bilgi, varlığı hususunda sahip olduğu bilgi kadar kesindir. İnsanda kendisinin ölümlü bir varlık olduğu bilgisinin fıtri olduğu söylenebilir. Bu hükme Kur’an-ı Kerim’de ki
- Devamını oku
- 78 okuma
Dünyâ ve ahret, kıyametten sonra insanların toplanıp ve dağılmaları nedir? Pzt, 11/08/2010 - 21:58 — ihramcizade Dünyâ vü ukbâ dahi hem haşr ü neşr olmak nedir? Bunları bildir bana hem ne dürür mebde meâd. Dünyâ ve ahret, kıyametten sonra insanların toplanıp ve dağılmaları nedir? İlk yaratılış ve ahiret için yok olma nedir bunları bana bildirir misin?
- Devamını oku
- 136 okuma
Halk dörttür. Melekler, şeytanlar, cinler ve insanlar. Pzt, 11/08/2010 - 21:53 — seyyahin Çoktur envâı bu halkın biri insân üç bölük, Biri ehl-i hayme, birisi kurâ, biri bilâd. Biri insan ve üç bölük olamak üzere mahlûkatın türleri çoktur.
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:02 am | |
| TASAVVUF Rabbim beni en güzel şekilde edeplendirdi Pzt, 11/08/2010 - 21:41 — ihramcizade Ne kâdirim seni meth etmeye ben, Kemâhi methi Hakk söyler Muhammed Ne kâdirim seni meth etmeye ben, Kemâli methini Hakk söyler Ya Muhammed
- Devamını oku
- 109 okuma
Vücud-u Nûrânî, Vücud-u Misâlî ve Vücûd-u Unsurî Pzt, 11/08/2010 - 21:30 — seyyahin Vücûd-u Muhammedî üç kısma bölünür: Vücud-u Nûrânî, Vücud-u Misâlî ve Vücûd-u Unsurî dir. Vücûd-u Nurânî
- Devamını oku
- 85 okuma
Elest günü Pzt, 11/08/2010 - 21:24 — ihramcizade Şol şarâbı kim anı sundun bana rûz-i Elest, Ol zamandan mest-i hûşyâr olmuşam Yâ Rab meded. Şu şarâbı bana Elest günü ki bana sundun, Yâ Rabbi yardım et! O zamandan beri aklım sarhoş olmuştur.
- Devamını oku
- 74 okuma
Sabâ Pzt, 11/08/2010 - 21:17 — ihramcizade Gülşen-i vaslın nesîmin irgürüp bâd-ı sabâ, Andelîb-i bâğ-ı gülzâr olmuşum Yâ Rab meded. Saba rüzgârı vuslat gülbahçesinin esintisini ulaştırınca, Yâ Rabbi vay bana! Gül bahçesi bülbül olmuşum.
- Devamını oku
- 63 okuma
İBNİ ARABİ'NİN VAHDET-I VUCUD ÖĞRETİSİNDE BİLGİNİN YERİ Paz, 11/07/2010 - 20:20 — seyyahin T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANA BİLİM DALI DİN FELSEFESİ BİLİM DALI IBNI ARABİ'NİN VAHDET-I VUCUD ÖĞRETİSİNDE BİLGİNİN YERİ (Yüksek Lisans Tezi) Danışman
- Devamını oku
- 302 okuma
Tasavvufî Açıdan Ashâb-ı Suffa Paz, 11/07/2010 - 20:13 — seyyahin Tasavvufî Açıdan Ashâb-ı Suffa H. Kâmil YILMAZ Prof. Dr., Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi
- Devamını oku
- 161 okuma
İBN ATAULLAH ve el-HIKEMU'L-'ATAİYYE ADLI ESERİNİN TASAVVUF AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Paz, 11/07/2010 - 19:57 — seyyahin T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLÂM BİLİMLERİ TASAVVUF TARİHİ ANABİLİM DALI İBN ATAULLAH ve el-HIKEMU'L-'ATAİYYE ADLI ESERİNİN TASAVVUF AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Yüksek Lisans Tezi Hazırlayan Sevim YILMAZ
- Devamını oku
- 146 okuma
"Avarifii'l-Ma'arif" Ebu Hafs Şihabuddin Ömer es-Sühreverdî Paz, 11/07/2010 - 19:46 — seyyahin Klâsiklerimiz/XI "Avarifii'l-Ma'arif" Ebu Hafs Şihabuddin Ömer es-Sühreverdî (539/1144-632/1234) Ethem CEBECİOĞLU Prof. Dr., Ankara Ü. İlahiyat Fakültesi Özet
- Devamını oku
- 165 okuma
HÜSEYİN VASSAF/ HAYATI, ESERLERİ VE KEMALNÂME-İ HAKKI ADLI ESERİ (İNCELEME-METİN) Paz, 11/07/2010 - 19:30 — seyyahin T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ESKİ TÜRK EDEBİYATI BİLİM DALI HÜSEYİN VASSAF/ HAYATI, ESERLERİ VE KEMALNÂME-İ HAKKI ADLI ESERİ (İNCELEME-METİN) MASTERTEZÎ
- Devamını oku
- 133 okuma
M. Fatih ÇITLAK Beyefendi Mesnevi Okumaları 8 Kasım 2010 Pazartesi saat 19:00'da Fatih'te Paz, 11/07/2010 - 18:02 — 1975 M. Fatih ÇITLAK beyefendi 08 Kasım 2010 Pazartesi saat 19:00'da Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde Mesnevi Okumaları yapacaktır. Alakalarınıza arzedilir. *Adres ve iletişim bilgileri* * * Ali Emiri Kültür Merkezi
- 1975 İslam ve Tasavvuf blogu
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:04 am | |
| TASAVVUF Tasavvufî Açıdan Mirac Paz, 11/07/2010 - 02:34 — seyyahin Tasavvufî Açıdan Mirac Hasan Mısırlı 1988 - Mart, Sayı: 025, Sayfa: 017 Tasavvufta mirac, süfli alemden ulvî aleme yükselmektir. Hakk katında vuslata ermektir. Alemi zahirden alemi hakikate girmektir. Şehadet aleminden "Elest bezmi"ne varmaktır. İNSAN YAPISI VE MİRAÇ
- Devamını oku
- 111 okuma
Yüzünde Fâtihâ’nın yedi âyeti yazılmış Cum, 11/05/2010 - 18:25 — ihramcizade Yüzünde Fâtihâ’nın yedi âyeti yazılmış, Âdemdeki Hüdâ âyetlerinden haberim var.
- Devamını oku
- 258 okuma
PANTEİZM VAHDET-İ VÜCUD MUDUR? Cum, 11/05/2010 - 18:19 — ihramcizade PANTEİZM VAHDET-İ VÜCUD MUDUR? [sup][17][/sup]
- Devamını oku
- 189 okuma
Vahdeti kesrette bulmak, kesreti vahdette hem Cum, 11/05/2010 - 18:12 — ihramcizade Vahdeti kesrette bulmak, kesreti vahdette hem, Birliği çoklukta bulmak, çokluğu birlikte beraber,
- Devamını oku
- 148 okuma
Hakk gözüyle bak ki şüphesiz Allah Teâlâ’nın nûru ondadır Cum, 11/05/2010 - 18:08 — ihramcizade Hakk gözüyle bak ki şüphesiz Allah Teâlâ’nın nûru ondadır.
- Devamını oku
- 149 okuma
Vücûdun mertebeleri ve Hazarât-ı hamse Cum, 11/05/2010 - 18:05 — ihramcizade Her nereye baksarsan bak Allah Teâlâ’nın sırrı ondadır, “Her neye” yani her ne şey’e demektir.” Baksa gözün” yani zahiri gözün bakışı ile kâinatta “sırr-ı Sübhân” görürsün. Yani bir sır vardır ki; ona ezel sırrı derler.
- Devamını oku
- 152 okuma
Tarîkatlarda Tebliğ Çar, 11/03/2010 - 21:46 — seyyahin Tarîkatlarda Tebliğ Prof. Dr. İrfan Gündüz 1988 - Subat, Sayı: 024, Sayfa: 038
- Devamını oku
- 122 okuma
Elif) harfinde Allah Teâlâ ‘nın sıfatlarından altı sıfat bulunmaktadır Çar, 11/03/2010 - 21:12 — ihramcizade “(Elif) harfinde Allah Teâlâ ‘nın sıfatlarından altı sıfat bulunmaktadır: (Birincisi) ibtidâ (ilk, başlangıç olmak). Çünkü “elif ilk harfdir. Nitekim Allah Teâlâ da varlığın ilkidir.
- Devamını oku
- 117 okuma
SUFÎLERİN FARKLI İNANÇLARA BAKIŞINDAKİ UNUTTURULAN İNCE MESELE Çar, 11/03/2010 - 21:07 — ihramcizade Tasavvufun ana kaynaklarından Kuşeyrî Risalesinde Hz, İbrâhîm aleyhisselâm hakkında zikredilen şu anekdot, aslında, sofilerin diğer din mensuplarına bakışı ve aynı zamanda onların bu davranışlarının maksadını sanırız net bir şekilde yansıtmakta ve özetlemektedir; “Hz. İbrâhîm aleyhisselâma bir yolcu gelir. Kendisini misafir etmesini ister. Hz. İbrahim aleyhisselâm ona:
- Devamını oku
- 214 okuma
NİYÂZÎ-İ MISRÎ KUDDİSE SIRRUHU’L-AZİZİN TÜRBESİNİN SON DURUMU Çar, 11/03/2010 - 20:58 — ihramcizade
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:05 am | |
| TASAVVUF Ya Rabbi! “Aşk“ın manası nedir? Çar, 11/03/2010 - 20:49 — ihramcizade “Risale-i Gavsiye” de Abdülkâdir Geylâni kaddese’llâhü sırrahu’l-aziz Hazretleri buyurdu ki; “Ya Rabbi! “Aşk“ın manası nedir?” “Ya Gavs! Âşık ol bana. Âşık benim, maşuk benim, aşk benim! Kalbini benden başkasından çevir ve boşalt.
- Devamını oku
- 217 okuma
Batınî Manada Hayaller Çar, 11/03/2010 - 20:40 — ihramcizade İnsanda her seviyedeki bilginin oluşma sürecine baktığımızda, tamamının süjeden kaynaklandığını görürüz. Beş duyuya ek olarak, araştırma, hayal etme, anlama, algılama,üzerinde düşünme, yargılama, karar verme, vs. tamamıyla insanın kendi bütünlüğü içinde takip ettiği bir süreçtir. [28]
- Devamını oku
- 91 okuma
Zahiri Mânada Hayal Çar, 11/03/2010 - 20:35 — ihramcizade Hayalleri olanlar asla uyumaz. Eğer hayalleri olmasa insan Allah Teâlâ’ya nasıl inanabilecek ve ahret yurduna hazırlık yapacaktı. Hayaller içten yani nefs ve ruhun etkinliği ile olduğu gibi, dıştan kainâtın unsurları ile etkileşerek insana seyr hali kazandırdığını unutmamak gerekir. Hayallerin son bulması ilerlemeye de mani olur.
- Devamını oku
- 94 okuma
Kesret ve vahdet ilişkisi Çar, 11/03/2010 - 20:33 — ihramcizade Muhyiddîn ibn’ül Arabî kaddese’llâhü sırrahu’l-aziz ile tasavvuf literatüründe anlaşılmaya ve anlatılmaya başlanan “vahdet-i vücûd” çelişkili ve ağır konumuyla çok söz söylenen ve neticeye varılmayan tarihi seyri içerisinde, değişik şekillerde yorumlanmış ve çok renkli bir düşünce sistemi olmuştur.
- Devamını oku
- 112 okuma
Kenz-i Mahfî Edebiyatı Çar, 11/03/2010 - 20:30 — ihramcizade Tasavvufta çeşitli kelime farklılıklarıyla birden çok rivayetleri bulunmakla birlikte, bu sözün en yaygın kullanımı olan [2] كنت كنزا مخفيا فاحببت ان اعرف فخلقت الخلق لاعرف
- Devamını oku
- 86 okuma
Bülbül/Andelîb/Hezâr Çar, 11/03/2010 - 20:27 — ihramcizade En meşhur ötücü kuş olan bülbül için ‘Dünyada hiçbir müzik aleti yoktur ki, sukuşun ağzından çıktığı kadar güzel ses çıkarsın.’ denmiştir. Sesinin güzelliğiyle ünlü bu ötücü kuş, tan yeri ağarırken öter. Ötüşü armoni ve ses zenginliği bakımından eşsizdir.
- Devamını oku
- 91 okuma
Aceleci kişi yol alamaz maksûdunu asla bulamaz, maârif kapısını beklersen irfân sana yüz gösterir. Çar, 11/03/2010 - 20:24 — ihramcizade Eyün kişi yol alamaz maksûdunu hergiz bulamaz, Bekle maârif kapusun yüz göstere irfân sana. Aceleci kişi yol alamaz maksûdunu asla bulamaz, maârif kapısını beklersen irfân sana yüz gösterir.
- Devamını oku
- 57 okuma
Hz. Âdem aleyhisselâma Secde Çar, 11/03/2010 - 20:15 — ihramcizade
- Devamını oku
- 78 okuma
TEVHİD MERTEBELERİ Çar, 11/03/2010 - 20:10 — ihramcizade İki bölümde incelenmekte ve değerlendirilmektedir. İlk bölüm Fenafillâh mertebeleri olarak isimlendirilir. Bu bölüm 3 mertebeden meydana gelmektedir, Bunlara, Terakki Makamları da denir, Sırasıyla; a- Tevhid-i Ef’âl, b- Tevhid-i Sıfat,
- Devamını oku
- 80 okuma
Tasavvuf Dönemi ve İlk Mutasavvıflar Cts, 10/30/2010 - 08:41 — seyyahin TASAVVUF DÖNEMİ : 1 : l- H III-IV, M IX-X Asırlarda Tasavvuf
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:06 am | |
| TASAVVUF BİR MÜRŞİDE BAĞLANMALI MI? Cum, 10/29/2010 - 16:01 — dervis
- dervis İslam ve Tasavvuf blogu
- Devamını oku
- 294 okuma
Tasavvuf Üzerine -5- Cum, 10/29/2010 - 15:28 — seyyahin Sâdık Dânâ 1988 - Subat, Sayı: 024, Sayfa: 028 Rasülullah-sallallahu aleyhi ve sellem-buyurur:
- Devamını oku
- 280 okuma
Tasavvuf Üzerine -4- Cum, 10/29/2010 - 15:26 — seyyahin Sâdık Dânâ 1988 - Ocak, Sayı: 023, Sayfa: 024 ZİKİR BİR İMAN ÖLÇÜSÜDÜR Allah Teâlâ ve tekaddes hazretleri buyurur:
- Devamını oku
- 183 okuma
Tasavvuf Üzerine -3- Cum, 10/29/2010 - 15:24 — seyyahin Sâdık Dânâ 1987 - Aralik, Sayı: 022, Sayfa: 024 GAYEYİ BİLMEK Alaeddin Attar -kuddise sirruh- buyurur. Muhammed Parisa k.s.'dan naklen:
- Devamını oku
- 218 okuma
Tasavvuf Üzerine-2 Cum, 10/29/2010 - 15:21 — seyyahin Sâdık Dânâ 1987 - Kasim, Sayı: 021, Sayfa: 024 TASAVVUFUN KÖKLERİ
- Devamını oku
- 188 okuma
Tasavvuf Üzerine-1 Cum, 10/29/2010 - 15:19 — seyyahin Sâdık Dânâ 1987 - Ekim, Sayı: 020, Sayfa: 024 Tasavvuf, nihayeti olmayan bir ummandır. Bütün kainatı içine alan ilm-i ilahidir. (Marifetullah ilmidir). Bu, tarif edilemez, ancak herkes nasibine anlayışına, derecesine göre söz eder.
- Devamını oku
- 180 okuma
DÖNÜŞ MAKAMLARI Cum, 10/22/2010 - 20:40 — ihramcizade Tecellilerin cem’i Mürid çalışıp gayret ettikçe kemâli elde eder, tecelliler zuhur eder. Şifâ-ı Şerîf’de[1] bahsedilen
- Devamını oku
- 252 okuma
Tasavvufun şartları, geçmiş tasavvuf büyüklerinin şu huylarıdır Paz, 10/17/2010 - 21:47 — Muhammed Murat Tasavvufun Şartları Tasavvufun şartları, geçmiş tasavvuf büyüklerinin şu huylarıdır: • Dünyaya rağbet etmemek, • Zikir ve ibadetle meşgul olmak, • İnsanlardan bir şey beklememek, • Kanaat sahibi olmak, • Yiyecek, içecek ve giyecek gibi şeylerde az ile yetinmek, • Fakirleri gözetmek, • Şehvetleri (nefsin isteklerini) bırakmak,
- Devamını oku
- 376 okuma
Mutasavvıfların Halleri Paz, 10/17/2010 - 21:45 — Muhammed Murat
- Devamını oku
- 202 okuma
Agâh Olalım Erenler! Paz, 10/17/2010 - 21:32 — seyyahin Ali YURTGEZEN • 141. Sayı / DİĞER YAZILAR
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:07 am | |
| TASAVVUF MEVLÂNA ve TASAVVUF GELENEĞİ SEMPOZYUMU Çar, 10/06/2010 - 14:03 — seyyahin |
MEVLÂNA ve TASAVVUF GELENEĞİ SEMPOZYUMU
|
- Devamını oku
- 717 okuma
İBN-İ ATÂULLÂH EL -İSKENDERÎ الحكم العطائية ابن عطاء الله السكندري Salı, 10/05/2010 - 18:26 — ihramcizade EL-HİKEMÜ’L ATÂİYYE (Hikmetli Nasihatler) “NAMAZDA KUR’ÂN-I KERİM’DEN BAŞKA BİR KİTAP OKUMAK CÂİZ OLSAYDI EL-HİKEM OKUNURDU.” İBN-İ ATÂULLÂH EL –İSKENDERÎ Kaddese’llâhü sırrahu’l azîz
- Devamını oku
- 293 okuma
Fatih Çıtlak Pendik Mesnevi Okumaları Cum, 10/01/2010 - 21:24 — 1975 Bir süredir ara verilmiş bulunan M. Fatih Çıtlak beyefendi ile Mesnevi Okumaları Pendik programları 2 Ekim 2010 Cumartesi günü Yunus Emre Kültür Merkezi'nde başlıyor.
- 1975 İslam ve Tasavvuf blogu
- Devamını oku
- 558 okuma
İLMÎ ÇALIŞMALARA ENGEL OLANLARA İTHAFEN Cum, 09/17/2010 - 16:47 — ihramcizade [İlmin ne kadar değerli olduğunu ve neticesinin kutsallığını anlamak için Şeyh-i Ekber Muhyiddîn Ârabî kaddese’llâhü sırrahu’l azîzin açıklamasını bu konuda hatırlamak gerekir. Şöyle ki;
- Devamını oku
- 444 okuma
SALÂT-I ZÂTİYYE (El-Yakut el-Hamra ala Salât es-Suğra) İBNÜ’L-ARABÎ Çar, 09/01/2010 - 17:31 — ihramcizade SALÂT-I ZÂTİYYE (El-Yakut el-Hamra ala Salât es-Suğra) İBNÜ’L-ARABÎ AÇIKLAMASI SEYYİD MUHAMMEDNÛR’UL-ARABÎ Kaddese’llâhü sırrahu’l azîz بِسْـــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
- Devamını oku
- 622 okuma
HAS ODA SAKİNLERİNDEN ABDÜLKÂDİR GEYLÂNÎ KADDESE’LLÂHÜ SIRRAHU’L AZÎZİN SIRRI Pzt, 08/23/2010 - 12:22 — seyyahin Leyla nın mahallesinde çadır kuran adamlar, Aşkın yolunda varılacak en son yere varanlar! Hasan’ın soyundanım, “Has Oda”dır makamım,
- Devamını oku
- 1020 okuma
RÂBITA İLE GERÇEKLEŞEN HÂL TRANSFERİ Per, 07/01/2010 - 13:27 — seyyahin
- Devamını oku
- 786 okuma
İNSAN KENDİNİ NE SANIYOR? Per, 07/01/2010 - 00:33 — ihramcizade İnsanın, kibirli ve bencil olmaması hep tavsiye edilen bir konu olmuştur. Niçin ısrarlı bir şekilde bu karakter özellikleri hep ele alınır? Büyük bir çoğunluğun ve en cahil diyebileceğimiz kişilerin dahi, kibirli insandan nefret ettiği bir gerçektir. Fakat ne var ki, bu halden kimse kendisini kurtaramamaktadır. İnsanın kibri bazen o kadar ileriye varır ki, Allah Teâlâ’yı dahi kuşatır.
- Devamını oku
- 446 okuma
BİLGİLİ OLMAK VE SOFİ OLMAK Per, 07/01/2010 - 00:16 — seyyahin 106. Sayı Ekim 2009 Gülistan Dergisi
- Devamını oku
- 513 okuma
Ebu'l Vefa Teftazâni ile Tasavvuf Üzerine Bir Sohbet Salı, 06/22/2010 - 21:06 — seyyahin Altınoluk Röportaj 1987 - Haziran, Sayı: 016, Sayfa: 033 Röportaj : Prof. Dr. H. Kâmil Yılmaz Ebu'l Vefa Teftazâni 1930 Kahire doğumlu. Babası Rifaiyye tarikatı Guneymiyye kolu şeyhlerinden. Guneymi ailesinin kolbaşı İmam Guneymi, Ahmed er-Rifai'nin muasırı ve hısımı.
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:08 am | |
| TASAVVUF NASIL ŞEYH OLUNUR? Pzt, 06/21/2010 - 12:52 — ihramcizade Bir kimse hangi yoldan ve nasıl şeyh olur? Bu soruya verilecek tek bir cevap yoktur. Çünkü tarih boyunca çeşitli yollardan ve çeşitli şekillerde irşat makamına ulaşanlar olmuş, zamanla kendiliğinden tabii bir şekilde irşat ve rehberlik mevkiine gelme faaliyeti, daha sonra bir takım kurallara, şartlara ve merasimlere bağlanmıştır.
- Devamını oku
- 541 okuma
CÂN NEDİR? Pzt, 06/21/2010 - 12:35 — ihramcizade “Cânlar cânını istersen bu cism u cândan fâriğ ol Gerçek Hakk’a âşık isen iki cihândan fâriğ ol”
- Devamını oku
- 426 okuma
Tasavvufta İnsan-ı Kâmil Cum, 06/04/2010 - 18:48 — seyyahin Tasavvufta İnsan-ı Kâmil ve Mevlâna Prof. Dr.Abdulhakim YÜCE Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
- Devamını oku
- 616 okuma
YABANCILAŞMA Cum, 06/04/2010 - 18:18 — ihramcizade
- Devamını oku
- 212 okuma
Tasavvufa dair merak edilen her şey! Çar, 06/02/2010 - 21:20 — seyyahin 28 Mayıs 2010 14:49
- Devamını oku
- 217 okuma
Tasavvufun Gayesi Nedir? Pzt, 05/31/2010 - 21:24 — seyyahin Dr. Semih Ceyhan
- Devamını oku
- 317 okuma
Allah'ın emanetine sahip çıkmak Cts, 05/29/2010 - 09:55 — seyyahin Mahmut Erol Kılıç ile Söyleşi
- Devamını oku
- 777 okuma
Tasavvufta Varlık Düşüncesi ve Varlık Mertebeleri Çar, 05/26/2010 - 23:00 — seyyahin Doç. Dr. Ekrem Demirli
- Devamını oku
- 485 okuma
GÜNAH VE TÖVBE İLİŞKİSİ Per, 05/20/2010 - 19:15 — ihramcizade Üzüntü duyma ile ceza verme kavramlarının aynı şeyler olmadığı bilinmelidir. Bu nedenle, doğruluk adına yapılan hareketlerde dahi, bu ayrıma dikkat etmek gerekir. Tekrarlanması istenmeyen bir davranışın engellenmesi amacıyla, bilinen tepki ile karşılık verilmesi cezayı, bilinmeyen sonuçlar ise üzüntüyü meydana getirir.
- Devamını oku
- 298 okuma
Cahil Sofilik Olur mu? Çar, 05/19/2010 - 12:36 — Muhammed Murat Mehmet ILDIRAR • 134. Sayı / DİĞER YAZILAR
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:09 am | |
| TASAVVUF Zikir Haline Ulaşmak Çar, 05/19/2010 - 12:32 — seyyahin Mükerrem METE • 135. Sayı / KAPAKTAKİLER
- Devamını oku
- 520 okuma
AHMED ÂMİŞ KADDESE’LLÂHÜ SIRRAH’ÜL AZÎZ EFENDİNİN KIYMETLİ SÖZLERİNDEN BİR DEMET Salı, 05/18/2010 - 20:52 — ihramcizade “Dağı dağ, taşı taş gördükçe şeyhe muhtaçsın. Bu böyle olsun, şu şöyle olsundan kurtuluncaya kadar, şeyhe muhtaçsın.” “Ben, namazdan ziyade namaz kılanı severim.” “Marifet ehli, eşya ne üzere ise, hakikatiyle bilmiş ve görmüşlerdir.”
- Devamını oku
- 216 okuma
İnsanın Mânevî Gelişimi ve Seyr u Sülûk (NEFİS TERBİYESİ) Salı, 05/18/2010 - 10:40 — seyyahin İnsanın Mânevî Gelişimi ve Seyr u Sülûk Yard. Doç. Osman Nuri Küçük
- Devamını oku
- 549 okuma
Tasavvufta Mârifet ve Mârifetin İfade Edilmesi Salı, 05/11/2010 - 08:36 — seyyahin Tasavvufta Mârifet ve Mârifetin İfade Edilmesi Yard.Doç. Mustafa Çakmaklıoğlu
- Devamını oku
- 343 okuma
Ta’rîfü’s-Sülûk (İlâhi Âleme Dönüş Bilgisi) Cts, 05/08/2010 - 17:20 — ihramcizade Ta’rîfü’s-Sülûk (İlâhi Âleme Dönüş Bilgisi) NAZÎF HASAN DEDE
- Devamını oku
- 329 okuma
Ahmed Yesevi Ekseninde "Türk Dünyasında Tasavvuf" Semineri Çar, 05/05/2010 - 16:36 — seyyahin Ahmed Yesevi Ekseninde "Türk Dünyasında Tasavvuf" Semineri
- Devamını oku
- 324 okuma
Kalbin Hâlleri Çar, 05/05/2010 - 16:33 — seyyahin Kalbin Hâlleri Dr. Âdem Ergül
- Devamını oku
- 494 okuma
Tasavvuf bugüne ne söyler? Çar, 04/28/2010 - 09:07 — seyyahin Sadık Yalsızuçanlar
- Devamını oku
- 409 okuma
SEVMEK BU ŞEKİLDE OLUR! Cts, 04/17/2010 - 08:23 — ihramcizade Menkabe
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:10 am | |
| TASAVVUF TASAVVUF TERİMLERİ VE DEYİMLERİ SÖZLÜĞÜ Salı, 04/06/2010 - 21:18 — seyyahin TASAVVUF TERİMLERİVE DEYİMLERİ SÖZLÜĞÜ
- Devamını oku
- 1136 okuma
Tasavvuf İhya mı? İnhiraf mı? Pzt, 04/05/2010 - 23:39 — Muhammed Murat Tasavvuf İhya mı? İnhiraf mı?
- www.ilkadimdergisi.net 236
- Devamını oku
- 267 okuma
HZ. ALİ KERREMALLÂHÜ VECHENİN SIRLARINDAN Per, 03/18/2010 - 02:47 — ihramcizade
و كم لله من لطف خفىّ يدق خفاه عن فهم الذكىّ AbdeHak’dan var nice lutf-i hafi Edemez idrâk anı fehm-i zeki
- Devamını oku
- 1169 okuma
MÜRŞİD-İ KAMİLİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? Cum, 03/12/2010 - 19:44 — seyyahin MÜRŞİD-İ KAMİLİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? | 50. Sayı Şubat 2005
|
|
- Devamını oku
- 1276 okuma
Bu Devirde Tasavvuf Paz, 03/07/2010 - 22:47 — seyyahin
Dilaver SELVİ • Semerkand Dergisi 1. Sayı / DİĞER YAZILAR
- Devamını oku
- 290 okuma
Takva Sahiplerine İlâhi İkram Himmet Paz, 03/07/2010 - 22:44 — seyyahin
Dilaver SELVİ • Semerkand Dergisi 13. Sayı / DİĞER YAZILAR
- Devamını oku
- 719 okuma
TASAVVUFÇU KALPLER Pzt, 02/08/2010 - 22:38 — ihramcizade Bugün bir meclise vardım oturmuş pend eder vâiz, Okur açmış kitâbını bu halkı ağladır vâiz. İki bölmüş cihân halkın birini cennete salmış, Eliyle kürsüden birin Tamû’ya sarkıdır vâiz.
- Devamını oku
- 905 okuma
Tasavvuf Okumaları Cts, 01/09/2010 - 22:48 — seyyahin
- İslam ve Tasavvuf Forumları » Tasavvuf Kütübhanesi »
- Devamını oku
- 354 okuma
Tasavvufi Yolun Önemi Per, 01/07/2010 - 22:23 — Muhammed Murat Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adı İle İnsanın eğitim süreci Hz.Adem(a.s.) ile başlamış ve kıyamete kadar devam edecek olan bir süreçtir.İlk eğitim, daha dünyaya inmeden evvel Hz.Adem ve tertemiz eşi HzHavva'ya,şeytanın nasıl bir düşman olduğunu anlatmak ve insanın kendi nefsine uyunca neler kaybedeceğini göstermek amacı ile meşhur meyvesi yenmesi yasaklanan ağaç olayı ile verilmiştir.
- Devamını oku
- 634 okuma
ZÂT-I ULÛHİYYET Salı, 12/29/2009 - 00:26 — Muhammed Murat Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'in:
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:11 am | |
| TASAVVUF İhvana Hizmet Per, 12/03/2009 - 11:36 — seyyahin İhvana Hizmet (Prof.Dr.Mustafa Kara) 1998 - Ocak - http://www.yenidunyadergisi.com
- Devamını oku
- 686 okuma
Tasavvufi İrfan Per, 12/03/2009 - 11:33 — seyyahin Tasavvufi İrfan 2007 - Temmuz - http://www.yenidunyadergisi.com
Prof. Dr. Süleyman Uludağ
- Devamını oku
- 555 okuma
Tasavvufun Gayesi Pzt, 05/18/2009 - 19:50 — Muhammed Murat Necmeddin Kübrâ k.s. şöyle buyuruyor:
- Devamını oku
- 523 okuma
Gerçek tasavvuf Çar, 05/13/2009 - 16:39 — seyyahin Aydın Başar / Milli Gazete
- Devamını oku
- 364 okuma
İrâde ,Mûrid ve Mûrad Pzt, 05/11/2009 - 14:51 — seyyahin İrâde ,Mûrid ve Mûrad Sızıntı İsteme,dileme, arzu ve isteklerin gerçekleştirilip ortaya konması yeteneği veya iki şeyden birini tercih etme ma'nâlarına gelen irâde; hayatını kalb ve ruh seviyesinde yaşayanlarca: “Nefsin isteklerini aşma, bedenin arzularına başkaldırma, Hakk'ın rızâ ve hoşnutluğunu kendi istek ve dileklerine tercih ederek kendine rağmen heryerde ve her durumda O'nda ve O'nun muradında fâni olma” şeklinde anlaşılmış ve ta'rif edilmiştir. Mürîd; kendi güç ve kuvvetinden teberrî edip, zerreden sistemlere kadar herşeyi
- Devamını oku
- 213 okuma
Tasavvuf aşksız olmaz Pzt, 05/11/2009 - 14:45 — seyyahin Hüseyin TÜRKERİ www.halidiye.com Tasavvuf denilen bahr-i enginde yol almak isteyen saliklerin yegane gemisi aşktır. Aşktan ala bir vasıta bulmaları mümkün değildir. Aşksız akıl ve mantıkla yola çıkanların akıbeti ise hüsrandır. Tasavvuf denizinde aşk gemisi ile seyr-i alem ve seyr-i kalb etmek isteyenlerin en mühim sığınakları ise ibadettir. İbadet-ü taat ; kalbi kuvvetlendirir, ruhu cuş-u huruşa geçirir, nefsin azgınlıklarını dizginler, aklı kalbin emrine verir. İbadetsiz yol alacağını zannetmek ahmaklıktan başka bir hal değildir.
- Devamını oku
- 366 okuma
Tasavvuf nedir? Salı, 09/16/2008 - 16:35 — seyyahin Ali FERŞADOĞLU / Yeni Asya Şeriatın bir delili ve üç mühim İslâm kalesinden birisi 1 olan tasavvufu, mutasavvıflar çok çeşitli şekillerde tarif eder:
- Devamını oku
- 410 okuma
Hakikate ulaştıran üç ana yol Salı, 09/16/2008 - 16:34 — seyyahin Ali FERŞADOĞLU / Yeni asya Hakikat mesleğini tam olarak kavrayabilmek için hakikate ulaştıran “kelâm, tasavvuf ve hakikat” yolları hakkında özet bilgiye ihtiyacımız var. Zira, yaratılışın en büyük sebebi, hikmeti, gayesi, Allah’a imân ve mârifetullahtır. Yâni, Allah’ı kâinata tecellî eden bütün isim ve sıfatlarıyla tanımak ve sevmektir. Yâni, sonsuz ihsan ve ikramlarını anlayıp, idrak edip sevmektir. Ve gerçek huzur ile mutluluğa kavuşmaktır.
- Devamını oku
- 461 okuma
Tasavvuf ve edebiyatımız Paz, 09/14/2008 - 12:56 — seyyahin Mustafa Miyasoğlu / Milli Gazete Tasavvuf konusunda fıkıh adamlarının aykırı görüşleri olması, inceliklerini bilmedikleri tarikat faaliyetlerine soğuk bakmaları anlaşılabilir bir şeydir de sanat ve edebiyat adamlarının benzeri bir sekterliğe düşmeleri kolay anlaşılıp açıklanabilecek bir tavır değildir. Çünkü sanat bir yönüyle keşif faaliyetidir ve kalpleri keşfe çıkan tasavvuf kültürüyle bir çok bakımdan benzerlik gösterir. Önemli olan referanslarının ve kaynaklarının sağlıklı olmasıdır.
- Devamını oku
- 375 okuma
TASAVVUF VE TARİKAT Pzt, 09/08/2008 - 17:23 — seyyahin Cemalnur Sargut Kenan Rifâî’ye göre tasavvuf herhangi bir din kaydından müstakil olarak mevcut olup insanla beraber başlayan ve insanla beraber tekâmül eden bir tefekkür silsilesi, bir hayat tecrübesidir. Daima dinle yan yana görülmesi, dinin onun yardımına, şerh ve tefsirine muhtaç olmasından dolayıdır.
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:12 am | |
| TASAVVUF Gayb Ordusu Nedir ? Pzt, 08/11/2008 - 21:43 — seyyahin Nazım Akpınar Göklerde olarak ifade edilen orduları, farklı semavat katmanlarında görevli olan güçlü melekler temsil etmektedirler. Bunların en başında kapsam itibariyle Ruhul azam gelmektedir ki bu ruh, sistemin oluşturucusu olan ana ruhtur.
- Devamını oku
- 401 okuma
EVRÂDI OLMAYANIN VARİDATI DA OLMAZ Cts, 08/09/2008 - 21:37 — seyyahin Hadis kitaplarında Hz. Peygamber’in bizzat kendisinin¸ günde yetmiş veya yüz defa tevbe ve istiğfar ile meşgul bulunduğunu gösteren” rivayetler bulunduğu gibi¸ önce fakir sahâbilere özel olarak¸ daha sonra diğer sahâbilere ve bütün ümmete öğretip benimsettiği tesbîhat vardır.”
- Devamını oku
- 468 okuma
Tasavvuf yok olup sonra var olmaktır. Çar, 08/06/2008 - 05:24 — seyyahin KARÎBU'LLAH/ALLAH'A YAKIN İHRAMCIZÂDE Tasavvuf¸ insanı ebedî saadete ulaştırmak için en güzel ahlâkı bir metod dâhilinde bir mürşid-i kâmilin terbiyesinde sunan disiplindir. Mürşid-i kâmiller başta olmak üzere bu yola intisap edenler¸ dünyaya ibret nazarıyla bakar¸ gerçekleri alır¸ ilahî hakîkatleri öğrenmeye çalışırlar. Eşyanın hakîkatine bakmaya çalışır¸ yaratılış hikmetini düşünürler.
- Devamını oku
- 303 okuma
SÛFİ KİMDİR ?.. Paz, 08/03/2008 - 09:33 — seyyahin “What is Englightenment Magazine “ yazarlarından Carter Phipps’in Şeyh Tosun Bayrak El-Cerrahî ile görüşmesi: Şeyh Tosun Bayrak'ın görüşmesinin İngilizcesi Çeviren: Barbaros SERT WIE: Dünyada olup ondan olmamak ne demektir?
- Devamını oku
- 1028 okuma
Prof.Dr. Edhem Cebecioğlu ile... Tasavvuf... Cts, 08/02/2008 - 00:06 — seyyahin PROF. DR. ETHEM CEBECİOĞLU* ile yapılan bir Röportaj'dan: (TASAVVUF NEDİR ? Sorusuna Cevabı) Tasavvufun İslam dinindeki yerine gelince... Tasavvufu, kısaca takva hayatı olarak görüyorum. ...
- Devamını oku
- 699 okuma
Tasavvuf Herkes İçin Değildir !.. (mi?) Cum, 08/01/2008 - 23:58 — seyyahin " İnsanların ancak onda biri tasavvufi düşünceye ve tasavvufi hayata yatkın..." Prof. Dr. Edhem Cebecioğlu Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Bölüm Başkanı ve bizatihi tasavvufi hayatın içerisindeki Prof. Dr. Edhem Cebecioğlu'nun aşağıdaki ilginç değerlendirmesi "tasavvuf"u bir taraftar arttırma gayretine indirgeyen bazı "cuhela sofiler"i uyarıcı nitelikte... ---------------------------------- Prof. Dr. Edhem Cebecioğlu:
- Devamını oku
- 626 okuma
TASAVVUF YOLUNUN ÖNDERLERİ Çar, 07/30/2008 - 12:51 — seyyahin Kadir ÖZKÖSE Smuncu Baba Dergisi Sayı :93 "Şeyh¸ Allah'ı kullarına gerçek mânâda sevdiren¸ insanları da Allah'a sevdiren ve O'nun yoluna yönlendiren kişidir. Bunu gerçekleştirecek olan şeyhin öncelikle kemâl kesbetmesi gerekmektedir. Zira nâkıs insanlardan kâmil işler çıkmaz. Şeyhlik rütbesi; tarîkat yolunun en yüce mertebesi¸ Allah'a davet konusunda peygamber vekilliğinin en üstün derecesidir
- Devamını oku
- 450 okuma
Tasavvuf Düşmanlığı Paz, 07/27/2008 - 14:08 — seyyahin
- 412 okuma
TASAVVUF NEDİR? Cts, 06/14/2008 - 14:16 — emirtalha Tasavvuf, incinmemek ve incitmemektir. Tasavvuf gönül bilgisidir. Tasavvuf hikmetleşmektir. Tasavvuf sevmeyi ve sevilmeyi öğrenmektir. Şeyh İbrahim Efendi (k.s.) tasavvufun tanımını aşağıdaki dizelerde ifade etmiştir: Bidayette tasavvuf sofi bican olmaya derler Nihayette gönül tahtında sultan olmaya derler Tarikatte ibarettir tasavvuf mahv-ı suretten Hakikatte saray-ı sırda mihman olmaya derler Bu abu kil libasından tasavvuf ari olmaktır Tasavvuf cismi safi nur-ı Yezdan olmaya derler Tasavvuf lem’ayı envar-ı mutlaktan uyarmaktır
- emirtalha İslam ve Tasavvuf blogu
- Devamını oku
- 371 okuma
El Emeği ve Sûfîler Cum, 06/13/2008 - 23:33 — emirtalha El Emeği ve Sûfîler Fatih ÇINAR “Dünyayı elinde kıl, kalbinde kılma” Abdülkâdir Geylânî
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:15 am | |
| TASAVVUF Tasavvuf da Rabıta Ve Seyr-u Süluk Kavramları Çar, 06/04/2008 - 15:22 — Misafir Doç. Dr. Şadi EREN Rabıta:Rabıta, “bağ, münasebet ilgi, alâka, bağlılık, mensub olmak...” gibi anlamlara gelir. Kendi şahsiyetinden sıyrılıp, sözgelimi şeyhin veya Resulullah'ın şahsiyetiyle bütünleşme, bir bağ kurma şeklinde uygulanır.
- İslam ve Tasavvuf blogu
- Devamını oku
- 517 okuma
Tasavvuf ile Terapi Cts, 05/24/2008 - 18:06 — Misafir AİLEDE RUH SAĞLIĞI İnsan, madde ile mânanın, ruh ile bedenin ve kâinat ile zerrenin birleştiği muazzam bir varlıktır. Bunlardan hangisinde bir eksiklik varsa, orada hastalık olur ve o hastalığın tedavisi de yine o eksilen yerin tamamlanması, onarılmasıyla düzelir. İşte bu hususu tam mânası ile bilen tasavvuf ehlimiz, insanı bir bütün olarak değerlendirmiş ve ilim meclislerinde, tasavvuf sohbetlerinde insanların maddî, mânevî, ruhsal, bedensel, küçük ya da büyük her türlü problemlerine çözümler getirmişlerdir.
- Devamını oku
- 667 okuma
İLERİ GELEN SOFİLERE GÖRE TASAVVUFUN TARİFİ 1 Cum, 05/23/2008 - 18:14 — Misafir Tasavvuf, ebedî saadete nâil olmak için nefsi tezkiye, ahlakı tasfiye, zâhir ve batını tamir hallerinden bahseden bir ilimdir. Tasavvufu kâlden ziyade bir hâl ilmi olarak da ifade edebiliriz. Her ilim gibi tasavvuf ilminin de tarifi yapılmıştır. Tasavvuf, diğer ilimlerden farklı olarak, mutasavvıflarca çeşitli şekillerde tarif edilmiştir. Bu tariflerin, her sofînin işgal ettiği makama göre yapıldığını gözden uzak tutmamak gerekir. MA'RÛF EL-KERHî: "Tasavvuf, gerçekleri almak, mahlûkatın elinde olan şeylere gönül bağlamamaktır.1
- Devamını oku
- 215 okuma
İLERİ GELEN SOFİLERE GÖRE TASAVVUFUN TARİFİ 2 Cum, 05/23/2008 - 18:12 — Misafir SÜMMÜN EL-MUHİB: "Tasavvuf, hiçbir şeye malik olmamak ve bir malın esiri bulunmamaktır". Hiçbir şeye malik olmamak, mal ve mülkünü nefsine mal etmemek, o malda başkalarının hakkı bulunduğunu, asıl sahibinin Malikü'l-Mülk olduğunu, kendisinin onu yerli yerinde sarfedecek küçük bir haznedar olduğunu bilecek ve ona göre davranacak, sûret-i sarfı Kur'an'dan öğrenecektir. Hiçbir zaman kendini mal ü menâl sevgisine kaptırmayacaktır. İşte o zaman masivadan ilgisini kesmiş olur.
- Devamını oku
- 161 okuma
İLERİ GELEN SOFİLERE GÖRE TASAVVUFUN TARİFİ 3 Cum, 05/23/2008 - 18:11 — Misafir EBÛ AMR ED-DIMIŞKî: "Tasavvuf alemi noksan gözle görmektir, yahut bütün noksanlardan münezzeh olanı müşahede etmek için her noksandan gözü yummaktır".32 Kemal-i mutlakı Hak'da müşahede edebilen kimse her şeyde bir noksan görür. Kemal-i mutlak Allah'a mahsustur. Her varlığın kendine göre bir ayb, kusur ve noksanı vardır. Bir şeyde kemal tecellî ettiği sanılınca, derhal zeval yüz gösterir. "Her şey tamam olunca noksanlık başlar" buyurulmuştur.
- Devamını oku
- 133 okuma
GERÇEK AŞK ! (Tasavvufta AŞK) Cum, 05/16/2008 - 22:51 — Misafir "Rahman ve Rahim olan ALLAH'ın Adıyla" "Kalpler ancak ALLAH'ı anmakla mutmain olur." Râd/28 Rabbim, Rabbim, bu işin bildim neymiş türkçesi, Senin aşkın ateştir, ateşin gül bahçesi. "Göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten, Affet Senden habersiz aldığım her nefesten." Necip Fazıl Kısakürek
- Devamını oku
- 336 okuma
TASAVVUF EHLİNİ ARIYOR Per, 05/15/2008 - 20:43 — Misafir SALİH EKİNCİ HOCAEFENDİ
- Devamını oku
- 492 okuma
Tasavvufun esasları, kaynak ve hükmü nelerdir? Cum, 05/09/2008 - 00:37 — emirtalha İbrahim Cücük Kalp vicdan ve ruh Allah'ı tanıyıp tasdik edince sevmeye başlar. Allah'ı sevmek nasıl olur? Allah'ın istediklerini kabul edip onları yapmakla olur. Allah 'in elçisi her konuda izlenmelidir. Bunun neticesin de Allah 'in rızası kazanılmış olur. İşte tasavvufun hedefi de budur.
- Devamını oku
- 657 okuma
Tasavvufun Ölçüsü Salı, 05/06/2008 - 11:57 — Misafir Mektubat-ı Muhammed Ziyauddin k.s.’den Ali KAYA • Şubat 2008 Tasavvufun Ölçüsü
- Devamını oku
- 319 okuma
Tasavvufun Maksadı Salı, 05/06/2008 - 11:55 — Misafir Mektubat-ı İmam Rabbanî k.s.’den Ali KAYA • Nisan 2008 Tasavvufun Maksadı Tasavvuf yoluna girmekten maksat, dinimizin inanılmasını emrettiği hususlara inancı artırmak, güçlendirip pekiştirmektir. Tasavvuf yoluna girmekle, delillere dayalı olan iman yakînen bilinir, hissedilir hale gelir. Topluca kabul ettiğimiz inanç esaslarının ayrıntıları da anlaşılmaya başlanır. | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:17 am | |
| TASAVVUF Amasya'da Halidiyye Pzt, 05/05/2008 - 23:31 — abdulhalim Amasya’da Halidiyye Abdulhalim Durma
- abdulhalim İslam ve Tasavvuf blogu
- Devamını oku
- 1285 okuma
Kastamonu'da Mevlevilik Cts, 05/03/2008 - 23:36 — abdulhalim Kastamonu’da Mevlevilik Abdulhalim Durma
- Devamını oku
- 579 okuma
Amasya'da Mevlevilik Cts, 05/03/2008 - 23:32 — abdulhalim Amasya’da Mevlevilik Abdulhalim Durma İbik Baba’nın Amasya’da Babai Tekkesi’ndeki şeyhliği sıralarında, Mevlevi tarikatında da Veliyüddin Ahmed Dede meşhurdu. Amasya’da, Alaeddin Ali Pervane Bey, 1314 yılında ilk Mevlevihane’yi yaptırmış, böylece burada Seyyid Alparslan’ın temsilcisi olduğu Rıfai tarikatından sonra üçüncü olarak Mevlevi tarikatının ortaya çıkmış olduğu görülür.
- Devamını oku
- 447 okuma
Tasavvuf Her İnsan İçin Lüzumlumudur? Cum, 05/02/2008 - 14:32 — Misafir Bilindiği gibi, Allah-u Zülcelal'in emir ve nehiyleri zahiri ve manevi olmak üzere iki kısımdır. Bu yüzden insan da Allah-u Zülcelal'e karşı hem zahiri, hem de manevi olarak sorumludur. Zahiri sorumluluklar, vücudun dış azaları ile yerine getirilmesi gerekli olan namaz, oruç, zekat, hırsızlık yapmamak, içki içmemek gibi sorumluluklardır.
- Devamını oku
- 714 okuma
MEŞÂYİH VE SANAT Per, 05/01/2008 - 23:57 — emirtalha Dr. Necdet Yılmaz
- Devamını oku
- 353 okuma
Rûhî Tekâmül Mertebeleri Per, 05/01/2008 - 08:47 — Misafir tasavvufdergisi@yahoo.com Psiko-Tarih Açısından Farklı Rûhî Tekâmül Mertebelerinin Mevlânâ"nın Anlaşılmasındaki Rolü -Metodolojik Bir Yaklaşım- Giriş
- Devamını oku
- 705 okuma
Cem’ ve Fark Per, 05/01/2008 - 08:35 — Misafir Sözlükte toplamak, bir araya getirmek, dağınık olan şeyleri bir yere getirmek, çokluk, kalabalık, anlamlarına gelen cem’ tasavvufta ise, Hakk’ı halksız temaşa etmek (Kaşânî, s. 41) halkı değil, sadece Hakk’ı seyretmek; eseri, fiili ve sanatı değil, müessiri, faili ve sanatkarı görmektir.
- Devamını oku
- 425 okuma
CEM’ VE FARK -II Per, 05/01/2008 - 08:34 — Misafir Cem’u’l-Cem’:
- Devamını oku
- 434 okuma
Cem' ve Fark III Per, 05/01/2008 - 08:32 — Misafir FARK-TEFRİKA
- Devamını oku
- 451 okuma
Hekim Çelebi Tekkesi ve Dervişleri Salı, 04/29/2008 - 23:38 — emirtalha Hekim Çelebi Tekkesi ve Dervişleri
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:19 am | |
| TASAVVUF XVII. YÜZYILDA DİYARBAKIR’DA NAKŞİBENDİYYE Salı, 04/29/2008 - 23:36 — emirtalha XVII. YÜZYILDA DİYARBAKIR’DA NAKŞİBENDİYYE Necdet Yılmaz a) Urmiye Şeyhi Mahmud Efendi
- Devamını oku
- 431 okuma
Bursa’da Nakşibendiyye ve Nakşibendiyye Tekkesi Salı, 04/29/2008 - 23:34 — emirtalha Bursa’da Nakşibendiyye ve Nakşibendiyye Tekkesi Necdet Yılmaz 1. Açıkbaş Mahmud Efendi
- Devamını oku
- 937 okuma
İnsan-ı Kâmil Salı, 04/29/2008 - 13:15 — Misafir
- Devamını oku
- 243 okuma
İnsan-ı Kâmil-2 Salı, 04/29/2008 - 13:14 — Misafir İnsan-ı kâmil, Zât-ı Hak adına bir mücellâ ayna ve başkaları hesabına da, çevresinde peyklerin dönüp durduğu bir Kutup Yıldızıdır. O, kendi etrafında döndüğü aynı anda, bir yandan sürekli olarak kendi yörüngesinde O'na merbûtiyetini soluklayarak pervaz ederken, diğer yandan da
- Devamını oku
- 213 okuma
MÜRÎDİN MÜRŞİDİNE EDEB VE SADÂKATİNİN ÖNEMİ Pzt, 04/28/2008 - 10:52 — emirtalha MÜRÎDİN MÜRŞİDİNE EDEB VE SADÂKATİNİN ÖNEMİ …………………Tasavvufî Âdâb…………………………
- Devamını oku
- 399 okuma
Molla Yahya El-Abbasi (K.S) nin Hatırasına Cts, 04/26/2008 - 22:19 — Misafir Tasavvuf, Mürşidi Kamilin Gerekliliği ve S.Muhammed Raşid Hz. Hakkında Yaptığımız Mülakatı Molla Yahya el-Abasinin Hatırasına yeniden yayımlıyoruz. FEYZ: Efendim, Seyda Muhammed Raşid Hz.'leri ile ne zaman tanıştınız?
- Devamını oku
- 341 okuma
Şehir ve Tekke Per, 04/24/2008 - 21:05 — Misafir Doç. Dr. Kadir ÖZKÖSE* “Tekkelerin kuruluş sebeplerinin başında, aynı duygu ve düşünceyi paylaşan insanların bir arada ve bir çatı altında yaşama arzuları gelmektedir.” Tekkeler, tasavvuf düşüncesinin, anlayış ve terbiyesinin işlendiği, derinleştirildiği ve halka takdim edildiği yerlerdir. Her tarikatın kendine has manevi terbiyeyi verebilmesi için, bir eğitim müessesesi olan tekkeye ihtiyacı vardır.
- Devamını oku
- 343 okuma
Cem'i Olmayanın Marifetinden Farkı Olmayanın Kulluğundan Bahsedilemez Per, 04/24/2008 - 20:57 — Misafir Doç. Dr. Kadir ÖZKÖSE* “Kimi arıyorsun, niye ıztırap içindesin? Zira O bütün zuhûruyla meydanda; sen ise örtü altında gizlisin. O’nu arasan kendinden başkasını göremezsin. Kendini ararsan O’ndan başkasını bulamazsın.” Cem’ ve Fark’ın Tanımı
- Devamını oku
- 755 okuma
Nefsin Karanlık Gecesi: Kabz Gecenin Ortasında Doğan Güneş: Bast Per, 04/24/2008 - 20:56 — Misafir Nefsin Karanlık Gecesi: Kabz Gecenin Ortasında Doğan Güneş: Bast Doç. Dr. Kadir ÖZKÖSE* “Emin olan, doyan ruh mevcutla yetinir, yetinen ise daha ileri gidemez. Bu yüzden, İslam büyükleri emin olmamayı en geçerli ölçülerden biri hâlinde korumuşlardır.”
- Devamını oku
- 417 okuma
William Chittick: Din ve tasavvuf birbirinden bağımsız düşünülemez. Çar, 04/23/2008 - 16:39 — Misafir | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:20 am | |
| TASAVVUF TASAVVUF, NEFSİN HASTALIKLARININ ECZANESİDİR Cts, 04/19/2008 - 12:53 — Misafir www.tasavvufalemi.com (PROF. DR. ETHEM CEBECİOĞLU İLE RÖPORTAJ) - Hocam, tasavvufun İslam'daki yeri nedir?
- Devamını oku
- 414 okuma
Ahlâkı Güzel Olanın Tasavvufu da Güzel Olur Cum, 04/18/2008 - 00:04 — emirtalha Bismillahirrahmanirrahim Sultan-ı Enbiya Muhammed Mustafa (sav) Efendimiz’in ruh-i Tayyibelerine, ehline ashâbına, bütün peygamberan-ı îzam, evliyâ-i kirâm hazretlerinin ruhuna, dağlar başında kalmış, hak ile yeksan olmuş, bir fatihaya muhtaç din kardeşlerimizin ruhlarına üç ihlas bir fatiha okuyarak sohbetimize başlayalım. Kıymetli kardeşlerim,
- Devamını oku
- 170 okuma
Şehit Sûfîler Per, 04/17/2008 - 00:29 — Misafir Somuncu Baba Dergisi / Mart 2008 Doç. Dr. Kadir ÖZKÖSE*
- Devamını oku
- 450 okuma
HAK YOLUNDA SEBAT Cts, 04/12/2008 - 21:52 — emirtalha Tasavvufta ilerlemekten maksat nedir? Birtakım rüyalar görmek, haller yaşamak veya manevî keşiflerde bulunmak mı?
- Devamını oku
- 354 okuma
TASAVVUFTAKİ LETAİF DERSLERİ Cum, 04/11/2008 - 22:10 — emirtalha TASAVVUFTAKİ LETAİF DERSLERİ Letaif ; Arabça 'Latife' kelimesinin çoğulu olup "Latifeler" anlamındadır. Latife insan vücuduna yerleştirilmiş manevi, nuranî cevherlere verilen isimdir.
- Devamını oku
- 1377 okuma
TASAVVUF VE METODU Cum, 04/11/2008 - 19:04 — emirtalha TASAVVUF ve METODU
- Devamını oku
- 301 okuma
TASAVVUF İSLAMI - FIKIH İSLAMI Cum, 04/11/2008 - 09:05 — Misafir ALTINOLUK - Mayıs-Haziran 1999 İslam'ın, insanların algı tarzlarına bağlı olarak farklı şekillerde tezahür ettiğini ve bu farklı görünümlerin hepsinin de İslam'dan onay aldığını söyleyebilmek için İslamî disiplinlerden referans aramak, ya bilgisizlikten ya da kötü niyetten kaynaklanan bir tarz-ı harekettir!
- Devamını oku
- 281 okuma
TASAVVUFUN MAHİYETİ Salı, 04/08/2008 - 09:07 — Misafir TASAVVUFUN MEVZUU İlim, zâhir ilmi ve bâtın ilmi olmak üzere iki kısımdır. Zahiri ilimler de, şeriat ilmi (naklî ilimler) ile ulûm-i tabîa ve tecrübiyye (müsbet ilimler) olmak üzere ikiye ayrılır. İlm-i batın ise, zevken bilinen ilimdir; yani imanın, İslam'ın ihsanın zevk ile bilinmesidir ki, ileride göreceğimiz son ıstılahlarının medlûlünü ve tasavvufun mevzu'unu teşkil eder.
- 2 yorum
- Devamını oku
- 239 okuma
TÜRK TASAVVUF MÜZİĞİ Salı, 04/08/2008 - 09:05 — Misafir Vural YILDIRIM ...güzel sesi dinlemede kalb huzuru ve Tanrı'yle birleşme zevki vardır. Mevlana-Mesnevi İslam konusunda araştırma yapmak isteyenlerin karşısına oldukça karmaşık sorunlar çıkar. Bu sorunların nedeni, dünyanın bir çok coğrafi bölgesine yayılmış bu inancın kültüre göre, uygulanış ve algılanış farkıdır. Bu araştırmacıyı metod ve kaynak güvenirliği problemleri ile karşı karşıya bırakır.
- Devamını oku
- 1406 okuma
RİYAZET ÜZERİNE Paz, 04/06/2008 - 18:43 — Misafir Riyazet nefsi eğitmek suretiyle disiplin altına almak anlamına gelen bir tasavvuf terimidir. Burada nefsin disiplin altına alınmasından maksat İslam’ın koyduğu yasaklardan kaçınması, emir ve tavsiyelere uymasıdır. Kısaca şeriatın çizdiği dairenin dışına çıkmamasıdır. | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:20 am | |
| TASAVVUF BEKTÂŞÎLİK’TE TASAVVUFÎ EĞİTİM Paz, 04/06/2008 - 18:31 — Misafir Giriş Hz. Muhammed (sav)’in yaşadığı dönemde, yirmi üç yıl gibi kısa bir süre zarfında Arap Yarımadası’nın bütününe yayılan İslâm Dini, daha sonra da hızlı bir şekilde yayılmasını devam ettirerek, çok geniş bir coğrafyada insanların gönüllerine girmeyi başarmıştır.
- Devamını oku
- 707 okuma
Tasavvuf Ruhbanlık Değildir Paz, 04/06/2008 - 18:30 — Misafir Tasavvufun gayesi, Hakk’ın rızasını kazanmak için nefisleri temizlemekten, güzel ahlâk sahibi olmaya çalışmaktan, kısaca Allah ve Resulünün ahlâkiyle ahlâklanmaktan ibarettir. Nitekim Hz. Peygamber Efendimiz de bir hadis-i şeriflerinde “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim” (1) buyurmaktadır.
- Devamını oku
- 332 okuma
Toplumsal Birlikte Tekkelerin Rolü Cts, 04/05/2008 - 19:07 — Misafir Doç. Dr. Kadir ÖZKÖSE*
- Devamını oku
- 500 okuma
Tasavvuf İslâm Dini"nin Arkeolojisidir Cts, 04/05/2008 - 18:55 — Misafir Tasavvuf nedir, neyi hedefler?
- Devamını oku
- 697 okuma
Tasavvufa Bakış ve İbn Arabi Cts, 04/05/2008 - 18:46 — Misafir İslam dünyasında düşünceleriyle öne çıkan bir isim olan Muhyiddin İbn Arabi, gerek yaşadığı dönemde, gerekse daha sonraki süreçte sıkça eleştirilen bir o kadar da okunan bir düşünür. Bugünden bakıldığında İbn Arabi, saygın bir İslam düşünürü olarak anılmaktadır. İbni Arabi, Tasavvuf deyince ilk akla gelen isimlerden biri olmakla birlikte, en fazla eleştirilen mutasavvıfların da başında gelir. Genellikle tasavvuf, İbni Arabi üzerinden eleştirilir.
- Devamını oku
- 737 okuma
ZAYIF HADİS TASAVVUF MESELESİ Cum, 04/04/2008 - 17:08 — Misafir ZAİF HADİS BULUNDUĞU MÜDDETÇE FUKAHA VE EHLİ TASAVVUF KIYASTAN KAÇINIR Uzun asırlardan beri bir taife ehli hadise, sofilere saldırarak zaif ve mevdu’ hadisleri kitablarında yazdıklarını iddia ederler. Son son zaman geçtikçe bazı ehli hadis ve hatta suri ve zahiri ulemadan bir taife, tasavvufun aslının felsefe olduğunu ve İslamda yeri olmadığını iddia ederler.
- Devamını oku
- 325 okuma
ANADOLU'NUN İSLAMLAŞMASINDA DERVİŞLERİN ROLÜ Pzt, 03/31/2008 - 00:44 — Misafir (XIII-XV. y.y.) ANADOLU'NUN İSKANI VE İSLAMLAŞMASINDA DERVİŞLERİN ROLÜ Nazif VELİKAHYAOĞLU Giriş XIII ve XV. yüzyıllar arası, bir makale için oldukça geniş bir zaman dilimidir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılışı, Beylikler döneminin istikrarsızlığı, Osmanlıların uç beyliğinden cihanşümul bir devlet haline dönüşü bu dönemde meydana gelmiştir.
- Devamını oku
- 577 okuma
Afrikada Tasavvufun Rolu Pzt, 03/31/2008 - 00:39 — Misafir AFRİKA'DA İSLAMIN YAYILMASINDA TASAVVUFUN ROLÜ İ.Ethem BİLGİN Bilal Habeşi r.a Afrika kıtasında dünyaya gelmiş, Peygamber s.a.s.in müezzini, önde gelen bir, sahabe. Bilal Habeşi r.a İslam kültür tarihinde Kara Afrika'yı temsil eden bir simgedir.
- Devamını oku
- 606 okuma
NECİP FAZILDAN TASAVVUF Paz, 03/30/2008 - 23:48 — emirtalha Zahir ilimlerinin, mevzu genişliği itibariyle tasavvuf ilmine nisbeti, bir damlanın bir deryaya kıyası gibi olduğu, bazı tasavvuf büyüklerinin açıkladıkları hususlardandır. Zira, tasavvufun mevzuu, yerinde de bahs ve zikrolunacağı gibi, meal olarak, Allah'ın Zâtıdır. Öbür ilimlerin mevzuu, ne kadar geniş farzedilse de "mümkinât dairesi - olabilirler âleminden dışarı çıkamaz.
- Devamını oku
- 290 okuma
İnsanın Asıl Vatanına Dönüşü Paz, 03/30/2008 - 13:05 — Misafir İnsanın asıl vatanına dönüşü hakkındadır. | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:22 am | |
| TASAVVUF Tasavvuf nefsin hezimeti, rûhun zaferidir Cts, 03/29/2008 - 02:24 — Misafir Yeriniz aşağıda kaldı ama gönlünüz yukarıda kalsın. Allah tarîkatımızı anlamak, yaşamak nasip etsin. Allah'a şükür. Tarîkatımız Nakşibendi. Allah cemaatimizi arzusuna ulaştırsın. Tarîkatımızın en son makamına ulaştırılsın. Tarîkımız Tarîk-i Nakşibendî Kamu ehl-i tarîkin serbülendi Bütün tarîkatlardan üstün bizim tarîkatımız. Ben söylemiyorum. Kelâm-ı kibâr söylemiş:
- Devamını oku
- 466 okuma
RABITA İLE İLGİLİ ŞANLI ÂYETLER ve KUDSİ HADİSLER Per, 03/27/2008 - 11:52 — Misafir RABITA İLE İLGİLİ ŞANLI ÂYETLER: 1- “Ya eyyühellezine âmenüsbiru ve sabiru ve rabitu…- Ey iman edenler! Sabredin, sabırlarınıza devam edin, Allah’tan sakının ki kurtuluşa eresiniz”. (Al-i İmran- 200) 2- “Fuad (Kalb gözü), gördüğünü yalanlamadı”. (Necm-11) 3- “Ey iman edenler! Allah’tan sakının ve Sadıklarla beraber olun”. (Tevbe-119)
- Devamını oku
- 1835 okuma
Tasavvuf ile Terapi Çar, 03/26/2008 - 14:23 — Misafir AİLEDE RUH SAĞLIĞI
- Devamını oku
- 304 okuma
Tasavvuf Ruhbanlık Değildir! Pzt, 03/24/2008 - 13:28 — Misafir PROF. DR. MEHMET SOYSALDI Tasavvuf, kalbin ve nefsin iyi ve kötü hallerini bilip, kötü hallerden temizlenmeyi ve iyi hallerle bezenip Allah Telâya yakın olmayı öğreten bir disiplindir.
- Devamını oku
- 465 okuma
MÂRİFETULLAH VE ÂRİFLERDEKİ TECELLİLER Cts, 03/22/2008 - 14:52 — Misafir ..:: 1 ::.. Mârifetullâh, bütün kâinattaki sır ve hikmetleri muhtevî, sınırsız ve sonsuz bir ilm-i ilâhîdir. Bu ilmi, tam anlamıyla târif etmek, beşer idrâkinin üzerindedir. Ancak herkes, iktidar, istîdâd ve gayreti nispetinde bu ilimden haz duyar ve nasiplenir. Bu sebeple Fahr-i Kâinât -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz: لاَ اُحْصِى ثَنَاءً عَلَيْكَ اَنْتَ كَمَا اَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ
- Devamını oku
- 462 okuma
FİRÂSET Cum, 03/21/2008 - 22:38 — Misafir Firâset, Allâh Teâlâ'nın sevdiği kullarının kalblerine lutfettiği bir nûrdur. Yâni akıllılık, üstün zekâ, sezmek, bilmek ve anlamak gibi hâllerin mânevî bir idrâk kâbiliyeti olarak kalbde vukû bulmasıdır. Kalbe doğan samîmî hisler ve nâil olunan ilhâmlar sâyesinde, hâdiselerin içyüzünü, zihinlerden ve kalblerden geçenleri doğru tahmin ve teşhîs etmektir.
- Devamını oku
- 371 okuma
Ben Dervişim Diyene Salı, 03/18/2008 - 22:02 — Misafir Ahmet ALEMDAR • Mart 2008 Semerkand Dergisi Dervişlik, belki her müslüman için arzu edilen bir ideal olması gerekmesine rağmen, yeterince nefs muhasebesi yapmadan “Ben dervişim!” diyebilir ve bu sıfatımla övünebilir miyim?
- Devamını oku
- 544 okuma
Meşhur Sûfilere Göre Tasavvuf’un Tarifi Pzt, 03/17/2008 - 16:45 — Misafir Tasavvuf, ebedî saadete nâil olmak için nefsi tezkiye, ahlakı tasfiye, zâhir ve batını tamir hallerinden bahseden bir ilimdir. Tasavvufu kâlden ziyade bir hâl ilmi olarak da ifade edebiliriz. Her ilim gibi tasavvuf ilminin de tarifi yapılmıştır. Tasavvuf, diğer ilimlerden farklı olarak, mutasavvıflarca çeşitli şekillerde tarif edilmiştir. Bu tariflerin, her sofînin işgal ettiği makama göre yapıldığını gözden uzak tutmamak gerekir.
- Devamını oku
- 272 okuma
TEVESSÜL İLE İLGİLİ DELİLLER Pzt, 03/17/2008 - 16:43 — Misafir Mevlâ Tealâ: "Ey inananlar! Allah'tan korkun ve O'nâ vesile arayın," buyurmuştur. Vesile, Allah-u Tealâ'-nın kendisine yakınlığa sebep kıldığı her şey olabilir, ancak burada aranılan husus vesile edilen şeyin Allah-u Tealâ indinde kıymet ve hürmeti olmasıdır.
- Devamını oku
- 495 okuma
BİR MUTASAVVIF OLARAK İMAM-I AZAM EBU HANİFE Paz, 03/16/2008 - 18:22 — Misafir Hamd, evliyaların ve âlimlerin mertebelerini yükselten, kıymetlerini artıran, onlara şeref veren celal sahibi Allah Teala’ya aittir. O (c.c.) derecelerini yükselttiği alimler hakkında şöyle buyurmaktadır: “Allah’tan kulları içinde ancak âlimler (gereği gibi) korkarlar.”[1], Haberiniz olsun Allah’ın dostları olanların üzerine ne korku vardır ne de onlar mahzun olurlar.[2] | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:22 am | |
| TASAVVUF KERAMET ve İSTİDRAC Cts, 03/15/2008 - 10:55 — Misafir İnsanlar tarafından birbirine en çok karıştırılan kavramlar arasında "keramet" ve "istidrac" ıstılahları bulunur. Görünüşte birbirlerinin aynı gibi görülen, hatta bu yüzden pek çok saf niyetli insanların aldanmasına yol açan, ama aslında birbirleriyle taban tabana zıt iki kavramdır.
- Devamını oku
- 510 okuma
Aşk Makamı Per, 03/13/2008 - 21:42 — Misafir Aşk yakıcı ateştir. Aşık-ı sadıkın (doğru aşığın) cisminin üzerine düşünce beşeriyetini yakıp yok eder. Kirini, pisliğini mahvedip (giderip) güzelliğini ispat eder. Ya yok eder. Ya da kendin edöndürüp zatının aynısı eder. Misaal olarak ateş ile oduna benzer.
- Devamını oku
- 369 okuma
Kalbi Zikreden Kimsenin Ahvali Pzt, 03/10/2008 - 00:42 — Misafir Kalb zâkir olmak için; Kalbin ahlâk-ı zemîme denilen kötü huylardan tamamen pak olması lazımdır. Çünkü ahlâk-ı zemîme ile dolu ve mülevves olan kalbine zikrullah yerleşmez. O kalb, aslen makarr-ı ulûhiyyet olamaz. A'dâ-yı erbaa'nın tasallutunda ve taht-ı tasarrufunda bulunan bir kalb, zikrullaha mazhar olamaz. Kalb, bütün diğer azalara hakim olan padişahtır. Bu padişah ıslah olmadıkça raiyyet (halk) ıslah olmaz.
- Devamını oku
- 552 okuma
ANADOLU'DA TASAVVUFİ CEREYANLAR Paz, 03/09/2008 - 06:18 — Misafir Tasavvufun içtimaî hayatımızdaki rolü çok büyüktür. Bilhassa hicrî V. asırdan sonra tarikatlar adı altıda faaliyet gösteren tasavvufun içtimaî, iktisadî ve siyasî alanda son derece müessir olduğu bir gerçektir.
- Devamını oku
- 262 okuma
TASARRUF VE KERÂMET Pzt, 03/03/2008 - 21:18 — Misafir TASARRUF VE KERÂMET ..:: 1 ::..
- Devamını oku
- 300 okuma
Bir Bilim Olarak Tasavvuf Pzt, 03/03/2008 - 14:16 — Misafir Prof. Dr. Abdulhakim YÜCE Kültür ve medeniyetlere bariz vasıflarını kazandıran ve bu yolla bir kültürü başka bir kültürden ayırmamıza yardımcı olan birtakım temel unsurlar vardır. İslam kültür ve medeniyeti söz konusu olduğunda bu ayırıcı vasıf, şüphesiz ilimdir. İslam bir ilim dinidir ve meydana getirdiği medeniyet ilim medeniyetidir. Özellikle klasik dönem (XIII. yüzyılın sonuna kadar) için bu geçerli ve doğrudur.
- Devamını oku
- 437 okuma
Kalbin Mertebeleri Cum, 02/29/2008 - 16:16 — Misafir Sâdık Dânâ www.altinoluk.comMuhterem Üstaz Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri: İman ve tefviz takviyesi bakımından bazı hadis-i şerifleri sık sık tekrarlar, adetâ ezber edinilmesini telkin ederlerdi: Abdullah İbn-i Abbas -radıyallahu anh- demişdir ki: - Bir gün Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- hazretlerinin terkisinde idim. Buyurdular ki:
- Devamını oku
- 637 okuma
Edep Cum, 02/29/2008 - 16:06 — Misafir H. Kamil Yavuz “Tasavvufu edebden ibârettir” diye târif edenler vardır. İlk devir sûfîlerinden Ebû Hafs Haddâd (ö.270/980) bunlardan biridir. Mevlânâ da tasavvufu edeb ile aynîleştiren ve insan olmanın yolunun edebden geçtiğini söyleyenlerdendir. O, gerek Mesnevî’sinde gerek Dîvân-ı Kebîr ve diğer eserlerinde edebe önemli vurgular yapar.
- Devamını oku
- 428 okuma
Sohbetin Meyveleri Cum, 02/29/2008 - 12:15 — Misafir Şehabeddin Sühreverdî k.s. (12. yy): “Sohbet, insanın iç aleminin gözeneklerini açar. Sohbetle insan, hadiselerin hakikatini kavrar. Belanın ne olduğunu ona uğrayan bilir, denmiştir. İnsanın iç dünyasının kuvvet kazanması, ilminin sağlam olmasıyla mümkün olur. Sadakatinin kuvvet kazanması ise, onun bir takım bela ve musibetlerle karşılaşması ve hadiselerden imanla çıkmasıyla mümkün olur.
- Devamını oku
- 313 okuma
DEVRANI ŞERİF Salı, 02/26/2008 - 15:54 — Misafir Oğuzhan Kantar Devran devir kökünde türeyen bir kelime olup dönmek dönüş bir eksen üzerinde devretmek manalarına gelmektedir. Tasavvufi ıstılah olarak ise Kadiri, Bedevi; Rıfai gibi bazı cehri turuku aliyenin yapmış oldukları ayini zikrulah esnasında Allah Hu Hay gibi bazı esmayı ilahiyeyi zikrederken ayakta el ele tutarak kolkola girerek ve dahi omuz atarak sağdan sola veya soldan sağa doğru tüm halakanın dönmesiyle icra ettikleri ayini zikrulaha verilen isimdir | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:23 am | |
| TASAVVUF Erbain ve Halvet Salı, 02/26/2008 - 15:11 — Misafir Hüseyin TÜRKERİ Erbain ve Halvet
- Devamını oku
- 812 okuma
Tasavvufun Tarifi-Kaynağı-Gayesi Paz, 02/24/2008 - 06:46 — Misafir Hâfız Takyeddîn el-Vâsıtî diyor ki : Şeriat terazisiyle hal ve hareketlerini ölçmeyen bir kimsenin fenâfillah yollarına girmesi, asla mümkün değildir. Bazıları fenâfillah makamının fenâfirrasul makamından daha yüksek olduğunu zannettiler. Amma gerçek öyle değildir. Bilakis arifler fenâfillah makamını Peygamberin sünnetinin ihyâsına hasrettiler. Bunun ise, Peygamberde fânî olmaksızın husûlü muhaldir. Çünkü Allah Teâlâ Kitâb-ı Kerîm'inde Kendi mehabbetinin, Ona ittibâ' etmekle meydana geleceğini beyan buyurmuştur:
- 1 yorum
- Devamını oku
- 231 okuma
Çıktım Erik Dalına Anda Yedim Üzümü Pzt, 01/21/2008 - 21:57 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Yunus Emre (K.S) |
- Niyazi Mısri (K.S) |
- TASAVVUF
Yunus Emre Hazretlerinin Çıktım Erik Dalına İsimli Divanının Niyazi Mısri Hazretleri tarafından Şerh BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Çıktım erik dalına, anda yedim üzümü. Bostan ıssı kakıdı, der ne yersin kozumu.
- 3 yorum
- Devamını oku
- 7970 okuma
Sufizm Panzehir Değildir Pzt, 01/21/2008 - 21:55 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Sufizm |
- TASAVVUF
İslam, üç fıkıhtan oluşur ; Fıkh-ı ekber olan akaid, fıkh-ı zahir olan ilm-i hal ve fıkh-ı batın olan tasavvuftur. Bu üçünden herhangi biri eksik olduğunda o kişi nakıstır demektir. Tasavvuf ; ihsan hadisi ile temellenen ve Ashab-ı Kiramın Efendimizin sav’in gözetiminde yaşadıkları zühd hayatıdır.
- Devamını oku
- 276 okuma
Seyr-i Süluk Şeması Pzt, 01/21/2008 - 21:33 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Seyr-i Sülük |
- Bayram Ali Hocaefendi |
- TASAVVUF
- Devamını oku
- 10454 okuma
MODERN FİZİK VE TASAVVUFUN BULUŞMASI Pzt, 12/31/2007 - 22:08 — Misafir Yorumsuz Seyir AHMET BAKİ
- Devamını oku
- 877 okuma
TASAVVUF VE TARİKATLAR Pzt, 12/31/2007 - 18:56 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tarikatlar |
- TASAVVUF
Prof. Dr. Sedat TEMUR - 2003
- Devamını oku
- 926 okuma
Ehli İrfan Per, 12/06/2007 - 18:39 — Muhammed Murat
- Ana Başlıklar:
- Kıssadan Hisse |
- TASAVVUF
Hasan Basri Hazretleri buyuruyur ki: "Bir gün Basra Sokaklarında abid bir genç ile dolaşırken ansızın bir tabibe rastladık. Bir kürsi üzerinde oturmuş, etrafında erkek, kadın ve çocuklardan kalabalık bir cemaat var. Her biri kendi hastalığın ayarayacak bir ilaç soruyordu. Yanımdaki genç irşad maksadı ile ileri geçerek: "Ey tabip! Yanınızda günah illetine uğrayanlara şifa verecek bir ilacınız var mı?" dedi. Hekimin kemal-i hayretle elini başına koyup düşündüğünü gördük sonra içlerinden divanelerden biri:
- 9 yorum
- Devamını oku
- 25134 okuma
İSLAM TASAVVUFU Salı, 12/04/2007 - 22:18 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- İslam |
- TASAVVUF
İslam dininin çok güzel ve çok faydalı bir yapısı, çok engin ve çok derin anlamlı prensipleri vardır. O, insanın hem bedenini sağlıklı tutar, hem ruhunu besler, hem gönlüne nur ve huzur doldurur; hem dünya işlerini düzenler, hem ahiret saadetini sağlar; hem ferdi korur,
- Devamını oku
- 200 okuma
TASAVVUF VE TARÎKATİN HAKİKATİ Salı, 12/04/2007 - 20:26 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tarikatlar |
- TASAVVUF
Prof. Dr. Halil Necatioğlu Bu ramazan-ı şerîfin iptilâ ve imtihanı bir hayli tehlikeli boyutlara ulaştı. Bazı kimseler halkın temiz ve halis inancı ile oynamağa giriştiler. Bilen bilmeyen her kafadan bir ses çıkıyor, Ehl-i Sünnet akaidi zedelenmeğe çalışılıyor. Herkes tereddütsüz bilsin ki tasavvuf, en önemli, en değerli İslâmî ilimlerden biridir; çünkü Allah'ı bilmeyi, O'na ermeyi, rızasını kazanmayı öğretir; evliya olma yoludur, sonuç olarak cehennemden kurtulup, cennete girmeyi sağlar. | |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:26 am | |
| TASAVVUF Mahmud Erol Kılıç ile günümüzde Tasavvuf ve Tarikatler üzerine söyleşi Pzt, 12/03/2007 - 15:59 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tarikatlar |
- Röportaj |
- Mahmut Erol Kılıç |
- TASAVVUF
- Devamını oku
- 2237 okuma
TASAVVUFUN KAYNAĞI VE HAKİKATİ Pzt, 12/03/2007 - 13:31 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Sohbetler |
- Muhammed El Konyevi |
- TASAVVUF
Tasavvufu, yine kendi terimleriyle şöyle tarif edebiliriz: Tasavvuf: Ebedî saadete ulaşmak amacıyla, zâhirîn ve batının tamir; ahlakın tasfiye ve nefsin tezkiye hallerini içine alan, mânevî bir ilimdir. Tasavvufun genel tanımı ise şudur:
- Devamını oku
- 339 okuma
Tasavvuf Hakkında Bilmek İstedikleriniz Paz, 12/02/2007 - 23:32 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Sorular&Cevaplar |
- TASAVVUF
Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplarında Prof.Dr. Hasan Kamil Yılmaz tarafından hazırlanan ve Altınoluk Dergisi- Erkam Yayınları tarafından yayınlanan "İslam Tasavvufu" adlı eserden yararlanılmıştır. SORULAR & CEVAPLAR * Tasavvuf nedir?
- Devamını oku
- 320 okuma
Tasavvufun Şiir Diliyle Açıklaması Pzt, 11/26/2007 - 21:13 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Şiir Defteri |
- TASAVVUF
Olanlar Tekkesi Şeyhi İbrahim Efendi (k.s.) tasavvufun tanımını aşağıdaki dizelerde ifade etmiştir: Bidayette tasavvuf sofi bican olmaya derler Nihayette gönül tahtında sultan olmaya derler Tarikatte ibarettir tasavvuf mahv-ı suretten Hakikatte saray-ı sırda mihman olmaya derler Bu abu kil libasından tasavvuf ari olmaktır Tasavvuf cismi safi nur-ı Yezdan olmaya derler Tasavvuf lem’ayı envar-ı mutlaktan uyarmaktır
- Devamını oku
- 579 okuma
Çiçek Sulamaktan Yetim Başı Okşamaya Varıncaya Kadar Her Şey İbadettir Pzt, 11/26/2007 - 20:41 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tuğrul İnançer |
- İslam |
- Söyleşi |
- Röportaj |
- TASAVVUF
Ö.TUĞRUL İNAÇER Söyleşi 29 Kasım 2006 Dinin tasavvuf boyutundan söz edebilir misiniz?
- Devamını oku
- 562 okuma
Ney... Pzt, 11/26/2007 - 20:21 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tuğrul İnançer |
- Keşkül Dergisi |
- Mesnevi-i Şerif |
- TASAVVUF
Ö. TUĞRUL İNANÇER Vakt-i şerifler hayr ola aziz dostlar. Vakt-i şerif hayr ola, hayırlar feth ola, şerler def ola. Bütün tasavvuf erbabınca gülbank diye isimlendirilen bu niyaz ile sohbetimize başlamak istedim. Vakt-i şerifler hayr ola, hayırlar feth ola, şerler def ola...
- Devamını oku
- 409 okuma
ÇAĞIMIZDA TASAVVUF Pzt, 11/26/2007 - 12:41 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Ahmet Yüksel Özemre |
- TASAVVUF
Tasavvufun, herkesi tatmîn eden bir tanımı verilemese ve hattâ mâhiyetinin ne olduğu dahi açık seçik ifâde edilemese bile, insan psikolojisi ve cemiyet üzerinde icrâ etmiş olduğu tesirlerden bunun ne muazzam bir vâkıa olduğunu hemen herkes teslim etmektedir. Tasavvufun: * etimolojisi üzerinde de, * bir düşünce sistemi mi yoksa bir hayat tarzı mı olduğu konusunda da,
- Devamını oku
- 297 okuma
KELİME-İ TEVHİDİN MERTEBELERİ Paz, 11/25/2007 - 00:51 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tevhid |
- TASAVVUF
l.Tevhîd: "La ilahe illellah" (Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur." cümlesidir. Zikirlerin en fazîletlisidir. Zira o, müsbet ve menfîden ibarettir.
- Devamını oku
- 395 okuma
Tasavvuf İnsanın Kendi İçine Yaptığı Yolculuktur. Cts, 11/24/2007 - 19:11 — Misafir Dinin zahir yüzünden başka, bir de insanoğlunu kemale eriştirmek, sağlam ve yıkılmaz bir iç hayatı kazandırmak için riyâzat(nefisle mücadele, nefsi kırma), mücahede(nefsin arzularına direnme, cehd ve gayret etme), tasfiye(saflaştırma, temizleme), hâlini ıslah potası içinde temizleme ve pişirme tarafı vardır. Ben ahlak sahibiyim demekle cehil ve gaflet (Hakkı unutmak) cehennemlerinden kurtulmak ve hakiki cennet olan ezeli yakınlığa erip aslî fıtratını(yaratılış) bulmak kabil değildir.
- Devamını oku
- 255 okuma
NEFİS Cts, 11/24/2007 - 19:10 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Nefs |
- Tasavvuf Sözlüğü |
- TASAVVUF
İnsan ve insanlar denildiği zaman her halde öyle alışılmış, erkekler hatırda belirir.Ruh emir altındadır, serbest değildir. Ceset emir halindedir, serbest bırakılmış değildir. Akıl hudutludur, o da emir altındadır. Hudutlarım aşamazlar... Nefs ise serbes bırakılmıştır. Onun için emirler yasaklar hep nefse aittir. İnsanlar hitabında (Ya eyyühen nas, ey insanlar), kadınlar sanki mevzubahis değildir. Nefsin de kadınlar (Nefsi vahidetün) lâfzı celili ile yaratıldığı ilân edilmektedir.
- Devamını oku
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:27 am | |
| TASAVVUF Hakk'ı Temâşâ Geleneği: Fenâ ve Bekâ - I Cts, 11/24/2007 - 19:07 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tasavvuf Sözlüğü |
- Tasavvuf Akademisyenleri |
- Kadir Özköse |
- TASAVVUF
Doç. Dr. Kadir ÖZKÖSE “Müridin ahlâkî olgunluğa kavuşmasında, teslimiyeti, ihlası, aşkı ve şevki dinamik ve müteharrik bir güçtür. Mürşid ise hakikat ve insaniyetin ideal karakterlerini temsil eden önemli bir unsurdur.”
- Devamını oku
- 855 okuma
Hakk'ı Temâşâ Geleneği: Fenâ ve Bekâ - II Cts, 11/24/2007 - 19:06 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tasavvuf Sözlüğü |
- Kadir Özköse |
- TASAVVUF
Doç. Dr. Kadir ÖZKÖSE* “Halktan fânî Hakk'la bâkî olan, nefsânî hazlarından fânî İlâhi Nûr'a garkolan sufînin bu fenâ deneyimlerinde bir takım farklı hâlleri de yaşadığı görülmektedir.”
- Devamını oku
- 594 okuma
Benlikten Geçmek Cts, 11/24/2007 - 18:45 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- HULÛSİ KALB'DEN |
- Mehmet AKKUŞ |
- TASAVVUF
HULÛSİ KALB'DEN Benlikten Geçmek Prof. Dr. Mehmet AKKUŞ* Ahsen-i takvîm (en güzel yaratılış) üzere yaratılan insanın bir madde bir de manâ yönü vardır. Daha önceki yazılarımızda da temas ettiğimiz gibi tasavvuf, insanın manevî tarafını güçlendirmeyi, kötü ahlak ve davranışların kaynağı olan nefis, şehvet ve şeytanın aldatmalarından uzaklaştırmayı gaye edinmiştir.
- Devamını oku
- 310 okuma
Tasavvufun Anahtar Terimleri Cts, 11/24/2007 - 13:11 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tasavvuf Sözlüğü |
- Tasavvufun Temel Kavramları |
- TASAVVUF
Günümüzde İslami bilimler dünyası ile gündelik hayat arasındaki bağların kopması neticesinde Tasavvuf deyimleri olarak adlandırabileceğimiz zikir, vird, âdâb , takvâ, verâ, zühd, ihlâs, mârifet, ilim, yakîn, maiyyet, seyr, kurb, cezbe, vecd, mevâcîd, havâtır, ahvâl, tasarruf, teveccüh, himmet, cem'iyyet, huzûr, hilâfet, mahbûbiyyet, ferdiyyet ve benzeri tasavvufî terimler izaha muhtaç duruma düşmüştür.Tasavvufi li
- Devamını oku
- 983 okuma
Tasavvuf Aleminin Kişilikleri Cts, 11/24/2007 - 13:09 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- TASAVVUF
- Devamını oku
- 576 okuma
Tasavvuf Aleminin Halleri Cts, 11/24/2007 - 13:08 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tasavvuf Sözlüğü |
- TASAVVUF
Tasavvuf Aleminin Halleri Seyyid Abdülhakîm Arvâsî buyuruyor ki:
- Devamını oku
- 536 okuma
Allah Adamlarının Özelikleri Cts, 11/24/2007 - 13:07 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tasavvuf Sözlüğü |
- TASAVVUF
Allah Adamlarının Özelikleri AŞK: Allah’ı tam bir muhabbetle sevmek, O'ndan başka her şeyden yüz çevirmek aşk adını alır. İmâm-ı Rabbânî; "Nefsin kötü arzularına yâni şehvete aşk ve muhabbet adını takmamalıdır. Aşk, muhabbet kalpte olur ve kıymetlidir. Gerçek aşk, Allah’ı ve O'nun sevdiklerini sevmektir." buyurmuştur.
- Devamını oku
- 576 okuma
İlmi Ledün Cts, 11/24/2007 - 01:44 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- İlm-i Ledün |
- TASAVVUF
Bu ilim, ancak Allâh Teâlâ'nın lutfetmesiyle nâil olunan tamamen Hak vergisi, vehbî bir ilimdir. Kur'ân-ı Kerîm'de bu ilim hakkında "bizim katımızdan, bizim tarafımızdan bir ilim" mânâsına gelen " مِنْلَدُنَّا عِلْمَا " 1 ifâdesi kullanılmıştır. "Ledünnî ilim" tâbiri de buradan gelir.
- Devamını oku
- 277 okuma
ZAHİR VE BATIN Cum, 11/23/2007 - 13:22 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Tasavvuf Sözlüğü |
- TASAVVUF
Kimi insanın yapısında “Zahir” isminin manası ağırlıklıdır, algılama ve değerlendirmeleri dışa dönüktür! Kiminde ise “Batın” isminin; dolayısıyla, algılama ve değerlendirmeleri içe, öze dönüktür.Akıl zahire tatbik edilince, idrake ve yaşama maddeye yönelik değerlendirmeler yön verir.
- Devamını oku
- 708 okuma
Hallac-ı Mansur Niye Enel Hak Demiştir ? Cum, 11/23/2007 - 11:49 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Hallac-ı Mansur |
- Sohbetler |
- TASAVVUF
İnsan kendini boşalttığında seyyr ü sulukta öyle bir noktaya gelir ki mehdiyet mertebesinden geçer mehdiyim der. Adam samimi ve saf. Sevdiğim bir abimden nakildir. ''Bir abimiz vardı. Kimseyi ayırmazdı. Donlu donsuz dinli dinsiz. Ben kendimi kahrederdim. O herkezi severdi . Çok samimi bir insandı. Bir gün beni yakaladı öptü. Yavrum ben mehdiyim. Hem de İsalıkta bende toplandı diyerek beni öptü. Tamam abi eyvallah dedim.''Bunlar, tasavufta ilerlerken ulaşılan mertebelerden. Kişi kendisini mehdi zannediyor.
- Devamını oku
| |
| Konu: Geri: Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa Çarş. Ocak 19, 2011 7:28 am | |
| TASAVVUF Tasavvufta Söylenen Söz, Keşif , Keramet Gibi Şeyler Ashabta Görülmüş müdür? Cum, 11/23/2007 - 11:49 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Keşf |
- Keramet |
- Sohbetler |
- ASHAB-I KİRAM |
- TASAVVUF
Peygamber (S.A.S) Efendimiz zamanında insanlardan kerametler pek görülmezdi. Ashab Resülullah'ın (S.A.S) kabzası altındaydı. Resülullah (S.A.S) onları iyi muhafaza ediyordu. Güneş o kadar parlak ki arkasında ki yıldızlar görülmüyordu.
- Devamını oku
- 559 okuma
İSTİLA DEVİRLERİNİN KOLONİZATÖR TÜRK DERVİŞLERİ VE ZAVİYELER Per, 11/22/2007 - 14:01 — Misafir
- Ana Başlıklar:
- Dergahlar & Türbeler |
- TASAVVUF
- Devamını oku
- 918 okuma
KELİME-İ TEVHİDİN MERTEBELERİ Per, 11/22/2007 - 13:41 — Misafir l.Tevhîd: "La ilahe illellah" (Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur." cümlesidir. Zikirlerin en fazîletlisidir. Zira o, müsbet ve menfîden ibarettir. Menfî; "La ilahe" -hiç bir ilah yoktur- La teayyün alemine, isbat "İllellah" -Ancak Allah vardır.- ise "Teayyün" alemine aittir. Buna göre Kelime-i Tevhid bilinen ve bilinmeyen alemleri bir araya toplamakta, yüce Allah'ın "Sıfat-ı Selbiyye" ve "Sıfat-ı Sübütiye" sini kapsamaktadır.
- Devamını oku
http://www.islamvetasavvuf.org/taxonomy/term/23/all?page=27 | |
| | | | Tasavvufa Dair Ne Varsa..kaynak..bloglarda ne varsa | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|