Beyine zarar veren yiyeceklerBeyin fonksiyonlarına zarar veren yiyecekleri tanıyalım, uzak duralım!
IQ'yu yükselten yiyecekleri yemek için can atıyoruz. Peki zihni açtığını
sandığımız bazı yiyecekler gerçekten bize faydalı mı, yoksa zararlı mı
var?
Aslında birçoğunun sağlığımıza zararlı olduğunun farkındayız fakat yemeye devam ediyoruz. Hangi besinlerden mi bahsediyoruz?
Şeker
Şekerin
harika bir tadı olduğunu inkar edemeyiz. Ama sağlık için fazlasının ne
kadar zararlı olduğunu da iyi biliyoruz. Şeker dengenizin ayarlanmasına
dikkat etmeli ve kontrollü olmalısınız. Fazla şeker hem sizi
ağırlaştırır, hem de beyin fonksiyonlarınızı kilitler.
UCLA
Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar fruktozun beyin aktivitelerini
yavaşlattığını, hafızayı zayıflattığını ve insanı aptallaştırdığını
gösteriyor.
Doymuş yağ
Harvard'da yapılan araştırmalar
doymuş yağ oranı yüksek beslenmenin beyin fonksiyonlarına zarar
verdiğini gösteriyor. 6000 kadın üzerinde yapılan ve dört yıl süren
araştırma, doymuş yağ ile beslenenlerin hafızasında zayıflama olduğunu,
zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağlarla beslenenlerinse hafızasında
güçlenme olduğunu gösteriyor.
Cips, pizza ve diğer hamur işleri
Fast
food çocukları aptallaştırıyor mu? Evet, araştırmalarda da bu
kanıtlandı. Ailelerin çocuklarına yeterli vakti ayırmamaları, hamur
işine alıştırmaları sonucunda alınan kilolar, ağır diyet ve spor
egzersizleri yapmayı gerektiriyor. Beynin gelişimini doğru sağlaması
için çocukların gelişim dönemlerinde yediklerine dikkat etmeli.
Düşük karbonhidratlı diyetler
Tufts
Üniversite'sinde yapılan araştırmaya göre 22 ve 55 yaşları arasındaki
düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kadınların kavrama becerilerinde
düşüş olduğu gözlemleniyor.
Vücudunuzun karbonhidrata da
ihtiyacı olduğunu unutmayın. Beyin fonksiyonlarının verimli çalışması
için karbonhidrata ihtiyacı var. Tüm karbonhidratlar zararlı değildir.
Faydalı karbonhidratları beslenme programınıza eklemeyi unutmayın.
Tuzlu yiyecekler
Kalbe
zararlı olduğu bilenen tuzlu yiyecekler beyine de zararlı. 1.200 kişi
üzerinde üç yıl kadar süren araştırma yüksek sodyum alımının algıya
zarar verdiğini gösteriyor.
Kızarmış yiyecekler
İspanya'da
yapılan araştırmalar kızarmış yiyeceklerin Alzheimer, Parkinson gibi
nörolojik hastalıkları teteiklediğini gösteriyor.