İhmali helake sebeb olan amel
Mevlüt Özcan -
Allah (CC) ve Rasulü Hz.Muhammed Mustafa (SAV) bizlerden ihtiyarlık dönemine girmiş büyüklerimize hürmet ve hizmet etmemizi emrediyor.
Bir bakıma hayatın son safhası, yani yaşlılık, ilk safhasına, çocukluğa benzer hâle gelir. Yaşlı zevat başkalarının ilgi, şefkat ve yardımına muhtaç olur. Kur'ân-ı Kerîm'de ana-babalarımız (yaşlılarımız) için bize tavsiye edilen, âdeta öğretilmek istenen: "Ey Rabbim! Onlar beni çocukluğumda nasıl yetiştirdiler ise, şimdi de Sen onlara (öylece) rahme et." (İsra S.A. 24) duası ve Efendimiz (SAV)'in: "Küçüklerimize sevgi, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir" (Müsned: 1/257, 2/207. Tirmizi: Birr 15) hadisi bu gerçeği dile getirmektedir.
Burada bu konu ile ilgili hadis-i şerifleri istifadenize takdim ediyorum.Allah'ın Rasulü (SAV) Efendimiz buyuruyorlar ki:
*"Ak saçlı Müslümana saygı, Allah'ın sanını yüceltmekten ileri gelir" (Ebu Davud, Edeb: 23)
*"Süt emen bebekler, beli bükülmüş yaşlılar ve otlayan hayvanlar olmasaydı, üzerinize azap sel gibi gelirdi." (Haysemî, Mecmeu'z-Zevâid: 10/227)
* "Siz ancak zayıflarınızın duası sayesinde yardım görür ve rızıklandırılırsınız." (Buhari, Cihad: 76)
* Nice saçı başı dağınık, kapılardan kovulan insan vardır ki, (duası makbuldür). Yemin etse Allah onu doğru çıkarır." (Müslim, Birr: 138)
*"Allah yolunda (saçlara düşen) ak, kıyamet günü o insan için bir nûrdur." (Müsned: 4/384)
* Saç ve sakaldaki akları yolmayınız. Çünkü onlar Müslümanın nûrudur. Her kime İslâm yolunda bir ak düşerse, onunla; o kişiye bir sevap yazılır, bir günahı bağışlanır. Derecesi yükseltilir." (Müsned: 2/210)
*"Allah-u Teâlâ, yaşından dolayı bir büyüğe hürmet eden gence, yaşlandığında kendisine saygı gösterecek birini mutlaka lütfeder." (Tirmizi, Birr: 75)
* Ebu Talib'in kızı Ümmü Hani, Peygamberimiz (SAV)'in saygı gösterdiği yaşlı kadınlardan biriydi. (İbnü'l-Esir, Üsd: 7/404)
* Hz.Peygamber (SAV) Efendimiz, hizmetçisi Enes bin Malik'in annesi Ümmü Süleym'e, üvey babası Ebû Talha'ya, teyzesi Ümmü Haram binti Milhan'a (halası) saygı gösterir, sık sık onları ziyaret eder ve evlerinde istirahat ederlerdi. (İbnü'l-Esir, Üsd: 7(317)
*"Yedi şey gelmeden önce iyi şeyler yapmakta acele edin. Bunlardan biri de ne konuştuğunu bilmeyecek derecedeki yaşlılıktır." (Tirmizi, Zühd: 3)
*Peygamberimiz (SAV) Efendimiz:
a) Elden ayaktan düşmekten,
b) Bunamaktan,
c) Çekilmez duruma düşmekten Allah'a sığınmıştır. (Buhari, Deavat:37, Müslim, Zikir 73, Nesai, İstiâze:
*"Allah altmış yıl ömür verdiği kişinin mazeret gösterme imkanını ortadan kaldırmıştır." (Buhari, Rikâk: 5)
*"Kıyamet gününde Allah'ın kendileriyle konuşmayacağı, tezkiye etmeyeceği ve elim bir azâba uğratacağı kimseler içinde zina eden ihtiyarlar vardır." (Müslim, İman: 172)
*"Herkes öldüğü hal üzere diriltilir." (Müslim,Cennet: 83)
*"Hz. Peygamber (SAV) Efendimiz namazda ilk safta yaşlıların durmasını istemiştir." (Müslim, Salat: 122)
* En makbul iyilik, baba dostunu koruyup gözetmektir." (Müslim, Birr: 11-13)
* İmam olan kişi, namaz kıldırınca kısa ve hafif tutsun. Çünkü cemaatin içinde zayıf, yaşlı ve iş sahibi olanlar vardır." (Buhari, Ezan: 61-62)
*Bir toplumda imamlık yapacak kişiler, Kur'ân'ı okumakta ve sünneti bilmekte eşit iseler, bu durumda yaşı büyük olan tercih edilir." (Müslim, Mesacid, 290-291)
* "Bereket büyüklerinizle beraberdir." (Hâkim, Müstedrek: 1/131) (Muhammed bin Abdullah en-Nisâbûri, el-Müstedrek ale's-Sahihayn 1-4, Beyrut- 1411)
Hülâsa, dinimize göre yaşlılar, toplumun en değer verilmesi gereken kesimidir.Onlara hürmet ve hizmette kusur etmeyelim. Bunu dikkate almayanlar ancak helâklerini hazırlamış olurlar.