Aşırı internet kullanımı uyuşturucu etkisi yapıyor
18.05.2011
İnternet bağımlılığının zararlarına bir yenisi daha eklendi. Yapılan araştırmalar aşırı internet kullanımının beyinde oluşturduğu zararın kokain ve eroinle eşit olduğunu gösteriyor.
24 saat bilgisayar başında kalan, yeme-içme ihtiyaçlarını klavye önünde gidermeye çalışanların beyin kimyaları madde bağımlılarında olduğu gibi bozuluyor. Sanal alıştırıcı olan bilgisayarın fizyolojik bağımlılık oluşturduğunu söyleyen psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "İnternet ve bilgisayarın aşırı kullanımı beyinde madde bağımlılığına benzer narkotik bir etki oluşturur." diyor. İleri düzey sanal bağımlılığı olanları hastaneye yatırarak tedavi etmeye başladıklarını belirten Tarhan, "İlaçlarla tedavi ettikten sonra, kişide zarar algısı oluşturuyoruz. Kaybedeceklerini söylüyoruz. İnternet bağımlılığı, diğer madde bağımlılıklarına göre çok daha çabuk düzeliyor. Beyindeki o bozulma hızla toparlanıyor. Ancak bu, evde kendi kendine yapılamıyor. Bunu interneti kontrollü kullanım, uzaklaştırarak davranış terapileri ile yapıyoruz. Tedavimizde bağımlılıktaki genel ilaçlarla tedavi ediyoruz." diye konuşuyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bilgisayar bağımlılığının belirtilerini şöyle sıralıyor: "İnternetle aşırı zihinsel uğraş, internet kullanımının azaltılması halinde çökkünlük ve kızgınlık hissetme, başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalma, başkalarına internette kalma süresi konusunda yalan söyleme, interneti problemlerden kaçmak veya olumsuz duygulardan uzaklaşmak için kullanma.'' İnsanların genelde problemlerden kaçmak ve olumsuz duyguları gidermek için internet kullandığını anlatan Tarhan, bilgisayar bağımlılığında ailelere büyük görevler düştüğünü dile getiriyor. Ev içi iletişim eksikliğinin bağımlılığın nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Tarhan, "Ebeveynler çocuklarıyla vakit geçirmeli, spor etkinliklerine yönlendirmeli. Çocuk internete ilk girdiğinde çocukta zarar algısı oluşabilecek durumları abartı olmayan örneklerle anlatmak gerekir. İnternetin yararlı durumlar için nasıl kullanılabileceği de anlatılabilir." diyor.