@bdulKadir Adminstratör
Mesaj Sayısı : 6736 Rep Gücü : 10015190 Rep Puanı : 97 Kayıt tarihi : 17/03/09 Yaş : 61 Nerden : İzmir
| Konu: Bahtiyar Vahapzade (Şiirleri) Ptsi Ekim 31, 2011 12:32 am | |
| Bahtiyar Vahapzade (Şiirleri) ******************Yolda evlatlardan geri kalanda/Ne yapsın bu yokuş bu taş,bilirim.Ama güzelliğe hayran kalanda/Kendimi oğlumla hem yaş bilirim. Bahtiyar Vahapzadehttp://www.siirparki.com/b_vahapzade.html BAHTİYAR VAHAPZADE -
1925 - 2009 [size=16]( Azerbaycan )
[/size] KİMDİR? ŞİİRLERİ
Akıl başka, yürek başka[size=16] Allah[size=16] Ay Allah[size=16] Azerbaycan - Türkiye[size=16] Azeri ile Türk arasında[size=16] Bahtiyarım ben[size=16] Benden habersiz[size=16] Bugün yeddin oldu[size=16] Deprem[size=16] Ecdada borcumuz[size=16] Hakkı yok[size=16] Hayat isteyirsen[size=16] Hayır-şer[size=16] İbadet[size=16] İki kör[size=16] İstanbul[size=16] Nere gider?[size=16] Neylemeli?[size=16] Öz dünyam menim[size=16] Özümle sohbet[size=16] Şair[size=16] Tenha mezar[size=16] Vicdan[size=16] Yunus Emre'ye[size=16] Zamanında
[/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size] ONUN İÇİN Şubattan günüm gitti
ONA DAİR
Mahkum milletlerin hapishanesinde bir aydın.. Nuru tamam olsun[size=16] Ya Rabbi, Türkiye’nin neşesini ve kudretini geri ver![size=16]
[/size] Ruhu şad olsun...
[/size] [/size]
|
| Şiir Adı
| Kayıt Tarihi
| 1
|
| Sükut, Hayal, Muhabbet
| 08.04.2010
| 2
|
| Allah'tan Kanat İstedim
| 10.05.2003
| 3
|
| AZƏ RBAYCAN-TÜRKİYƏ
| 10.05.2003
| 4
|
| Bayrak
| 10.05.2003
| 5
|
| Bir Selama Değmedi
| 14.04.2007
| 6
|
| İBADƏ T
| 10.05.2003
| 7
|
| PEYĞƏ MBƏ RİMİZ
| 10.05.2003
| 8
|
| Sevdinse…
| http://www.antoloji.com/bahtiyar-vahapzade/siirleri/*****Bahtiyar Vahabzade (Bahtiyar Vahabzade Kimdir? - Bahtiyar Vahabzade Hakkında)BAHTİYAR VAHAPZADE HAYATI Mahmud oğlu Bahtiyar Vahabzade, 16 Ağustos 1925 tarihinde Şeki'de doğdu. 9 yaşında ailesiyle beraber Bakü'ye taşındı. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. 1942 yılında girdiği Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölümü'nden 1947 yılında mezun oldu ve aynı bölümde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı. 1964 yılında tamamladığı ünlü Azeri şair Samed Vurgun'un hayatı ve yaradıcılığı isimli monografisi ile filoloji doktoru ünvanını aldı.1980 yılında Azerbaycan İlimler Akademisi üyeliğine seçilen Vahabzade, 2001 yılında emekli olana kadar üniversite de ders vermiştir.Vahabzade, 1960'larda başlayan özgürlük hareketlerinin öncülerindendir. Bu konuda kaleme aldığı 1959 tarihli Gülistan isimli şiirinde, ikiye bölünen (İran ve Rusya) Azerbaycan halkının yaşadığı felaketleri anlatmıştır. Adı geçen eserinde dolayı 1962 yılında milliyetçi damgası vurulan şair 2 yıllığına üniversitede ki görevinden de uzaklaştırılmıştır. Bu olumsuzluklara ve Sovyet rejiminin baskılarına rağmen özgürlük mücadelesinden hiç yılmamıştır. Azerbaycan halkının sıkıntılarını konu ettiği pek çok eserini yurt dışına kaçırarak yayınlanmasını sağlamıştır.Eserlerinde Azerbaycan Türkçesi'ni en temiz şekilde kullanmaya özen gösteren ve halkının duygularına tercüman olan Vahabzade Azerbaycan'da Halk Şairi adıyla anılır. 1995 yılında Azerbaycan özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı İstiklal nişanı ile ödüllendirilmiştir. Ülkesinin özgürlük simgelerinden biridir. Vahabzade 1980-2000 yılları arasında 5 defa milletvekili seçilmiştir. 2002 yılında kendisine Benim Garibim isimli kitabına istinaden Romanya Kültür Bakanlığı tarafından Komutan Madalyası verilmiştir. 13 Şubat 2009 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki evinde vefat etti. Bahtiyar Vahapzade'nin cenazesi, uzun yıllar ders verdiği Bakü Devlet Üniversitesinin salonunda düzenlenen törenden sonra tanınmış şair, edebiyatçı, bilim ve siyaset adamlarının mezarlarının bulunduğu Fahri Hıyaban'da toprağa verildi.Vahapzade Türkiye'de Fuzuli'ye yapılan eleştirilere bir yanıt olarak Varlık dergisinde yayınlanan Yel Kaya'dan Ne Aparır? başlıklı makalesiyle tanınmıştır. Ayrıca yazıları, şiirleri Türk Edebiyatı dergisinde birçok edebi eleştirinin konusu olmuştur. Vahapzade şiirin yanında birçok manzum hikâye ve oyuna imza atmış, çeviriler yapmıştır. Eserlerinden Yollar-Oğulları'ı Cezayir'in bağımsızlık hareketine, Mugam'ı ise bestekar Üzeyir Hacıbeyli'ye ithaf etmiştir. Lord Byron'ın "Abidon Fellini" isimli eserini Azerice'ye çevirmiştir. Eserleri
Ömürden Sayfalar (2000) Vatan, millet, ana dili (2000) Soru işareti (Kaynak yayınları, 2002) Türkçe (Türkiye Türkçesi) Rusca İran'da Azerbaycan Türkçesi Ermenice Özbek Türkçesi Almanca İngilizce Türkmen Türkçesi EN SEVİLEN ŞİİRLERİ Azerbaycan-Türkiye Bahtiyar Vahapzade
Bir Selama Değmedi Bahtiyar Vahapzade
Bayrak Bahtiyar Vahapzade
Allah'tan Kanat İstedim Bahtiyar Vahapzade
Sevdinse… Bahtiyar Vahapzade
Peygamberimiz Bahtiyar Vahapzade
İbadet Bahtiyar Vahapzade
Sükut, Hayal, Muhabbet Bahtiyar Vahapzade
Gereksiz Bahtiyar Vahapzade
Azerbaycan-Türkiye
Bahtiyar VahapzadeBir ananın iki oğlu, Bir amalın iki qolu.O da ulu, bu da uluAzə rbaycan - Türkiyə .Dinimiz bir, dilimiz bir, Devamını Oku Bir Selama Değmedi
Bahtiyar VahapzadeBu gün ben seni gördümSelam vermek istedimYüzünü yana çevirdinSöyle,yıllardan beriKalbimiz beraber duyduBeraber vurduğu yılları Devamını Oku Bayrak
Bahtiyar VahapzadeTorpağım üstünə kölgə lə r salan Mə nim varlığımın cilası-bayraq.Zə fə rdə n doğulmuşGöytürkdə n qalanQurdbaşlı bayrağın balası bayraq. Devamını Oku Allah'tan Kanat İstedim
Bahtiyar VahapzadeALLAHDAN QANAD İSTƏ DİM (son variant)Allahdan qanad istə dim,Allah mə nə xə yal verdi.Bu qanadlı xə yal mə nə Devamını Oku Sevdinse…
Bahtiyar VahapzadeSevdinsə …Beş il, on beş il nə dir, Bütün ömrün boyu gözlə yə cə ksə n.Nə boyda zülm etsə sevgili sə nə ,Sevdinsə …'hə r zülmə döz', - deyə cə ksə n.Sevdinsə …Kölgə yə dönüb hə r zamanSə n onu hə r yerdə izlə yə cə ksə n. Devamını Oku Peygamberimiz
Bahtiyar VahapzadePEYĞƏ MBƏ RİMİZ Yolunun yolçusuyuq, ey ulu Peyğə mbə rimiz,Adı şə fqə tlə , işıqla dolu Peyğə mbə rimiz.Qurumuş torpağa bir an toxunarkə n nə fə si, Devamını Oku İbadet
Bahtiyar VahapzadeİBADƏ T Artıq dönüb dövran, də yişib zamanGə lmə k istə yirə m haqqa sə cdə yə ,İmdad istə mə kçün indi tanrıdanHə r gecə ə llə rim uzanır göyə : Devamını Oku Sükut, Hayal, Muhabbet
Bahtiyar VahapzadeBen sükuta göçmüşüm, sükut benim oylağım.(1) Ben hayale göçmüşüm,Hayal- arzularımı hakikata götürenElimdeki bayrağım.Hayal gökte kanadım.Yerde çapan Kırat’ım, Devamını Oku https://www.antoloji.com/bahtiyar-vahapzade/
En son @bdulKadir tarafından Ptsi Nis. 08, 2024 3:44 am tarihinde değiştirildi, toplamda 4 kere değiştirildi | |
|
@bdulKadir Adminstratör
Mesaj Sayısı : 6736 Rep Gücü : 10015190 Rep Puanı : 97 Kayıt tarihi : 17/03/09 Yaş : 61 Nerden : İzmir
| Konu: Geri: Bahtiyar Vahapzade (Şiirleri) Ptsi Ekim 31, 2011 12:47 am | |
| Yolda evlatlardan geri kalanda/Ne yapsın bu yokuş bu taş,bilirim. Ama güzelliğe hayran kalanda/Kendimi oğlumla hem yaş bilirim. ********************
yıkın çeperleri
“Yıkın çeperleri, taş hisarları, sınırları, duvar örmeyi”
"Könül ayrilmayir öz baharindan Ilham baharindan söz baharindan Deyirem vetenin birce kis günü Yahsidir gurbetin yüz baharindan!" | |
|