Ette domuz sütte kanser
Gıda kontrol laboratuvarlarının analizleri BUGÜN'ün gündeme getirdiği gıda terörünü doğruluyor.
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı
Sadık Çelik'in BUGÜN gazetesine yaptığı “Dışarıda satılan yiyeceklerin
denetimi zayıf. 30 milyon insan ne yediğini bilmiyor” açıklamalarının
ardından gıdada yaşanan sorun laboratuvar sonuçlarıyla da ortaya kondu.
Gıda Tarım veHayvancılık Bakanlığı tarafından 2009 yılında
yetkilendirilen Uzman Özel GıdaKontrol Laboratuvarı GenelMüdürü
Seyfettin Parıldar, sadece İstanbul'da faaliyet gösteren 60 binden fazla
gıda işletmecisi olduğunu ve bunları denetlemekonusunda devletin
yetersiz kaldığını söyledi.
EŞEK VE DOMUZ ETİ VAR
Özellikle et, süt, salça ve yoğurt gibi çok tüketilen ürünlerde taklit
ve tağşişler (karıştırma) yapıldığına dikkati çekenParıldar
şöylekonuştu: “Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde bu çok sık oluyor.
İçlerine bağırsak, akciğer, karaciğer karıştırıyorlar. At, eşek, domuz
gibi hayvanlarınetleri de bazı ürünlere katılıyor.” Parıldar
tüketicilere, kıyma alırken ambalajlı ürün almamalarını, kıymayı parça
etten yaptırmalarını tavsiye etti. Raf ömrünü uzatmak için salçalara
koruyucumadde katkısı yapıldığını, yoğurtlara domuzdan yapılan toz
jelatin ilave edildiğini belirten Parıldar, özellikle koruyucu
maddelerin sağlığa zararlı olduğunu vurguladı.
Sütte büyük tehlike
En büyük sıkıntılardan birinin de sütte yaşandığını kaydeden Parıldar
“Sütlerde antibiyotik bulgusuna rastlıyoruz. Hayvanlar da
rahatsızlandığında antibiyotik alıyor. Bu dönemde hayvanın sütünün boşa
sağılması gerekiyor. Bu da antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanmamızı
sağlıyor. Ayrıca bazı ürünlerde de Aflatoksin M1'e rastlandı. Bu
maddenin uzun süre alınması karaciğer kanseri, sarılık ve siroza
yakalanma riskini artırıyor.”
En basit test 80 lira
Seyfettin Parıldar, Türkiye'de toplam 60 gıda laboratuvarı olduğunu,
bunun 20'sinin İstanbul'da bulunduğunu söyledi. Vatandaşların şüphe
duydukları gıda ürünlerini laboratuvarlara götürebileceklerini belirten
Parıldar, “Bir sucukta domuz katkısı olup olmadığını test etmek 80-90
lira. Bir gıda ürününün tüm testlerini yapmak 400 liraya mal oluyor.
Ancak biz, duyarlı vatandaşlarımıza indirim uyguluyoruz” dedi.
Ucuz eti alan da satan da suçlu
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sadık Çelik, özellikle et
ürünlerinde istismara gidildiğini kaydetti. Kırmızı etin kilosunun
ortalama 25 lira olduğunu hatırlatan Çelik, “Bu durumda 10 liraya alınan
sucuk, 5 liraya alınan sosis sağlıklı olmaz. Bunu sadece satan değil
alan da suçludur” diye konuştu.