Sarımsağın faydaları Mutfakların
vazgeçilmezleri arasında yer alan sarımsak, yemeklere verdiği lezzetin
yanı sıra kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Mehmet Koyuncu, sarımsağın içinde barındırdığı maddeler nedeniyle başta grip olmak üzere çok sayıda hastalığa iyi geldiğini kaydetti.
Sarımsağın bileşiminde bulunan Alliin, Allisin ve Ajoen maddelerinin
antibakteriyal (bakteri öldürücü), antiviral (virusları öldürücü),
antimikotik (hastalık yapan mikroskobik mantarları öldürücü) ve
antiparazitik (parazitlari öldürücü) etkileri olduğuna dikkati çeken
Prof.Dr. Koyuncu, ''Bu nedenle vücudu hastalık yapan bakterilere,
virüslere (özellikle grip hastalığına neden olan virüslere), mantari
hastalıklara ve barsak parazitlerine karşı korur. Ayrıca immune
sistemini (bağışıklık sistemi) kuvvetlendirerek vücudun hastalıklara
karşı olan direncini artırır. Böylece insanlara daha sağlıklı bir yaşam
sağlar'' diye konuştu.
''Sentetik antibiyotiklerin birçok etkisi var'' Sarımsak bileşiminde yukarıda adı verilen doğal kimyasal maddelere sahip
olduğu için antibiyotik (zararlı mikro organizmaları öldürücü) etkiye
sahip olduğuna işaret eden Koyuncu, ''Sentetik antibiyotiklerin birçok
yan etkileri vardır. Oysa sarımsak
doğal bir antibiyotik olduğu için yan etkileri olmadan kullanılabilir.
Sarımsak çiğ ve çiğnenerek günde 2-3 diş olarak alınmalıdır. Fazla
alınırsa mide yanması yapabilir. Yine sarımsağın bileşiminde bulunan
dalyl-disülfür, allicin, ajoen, S-alylcysteinve selenyum gibi maddeler
vücudu hem kanserleşmeye karşı korur hem de kanserli hücrelerin
çoğalmasını önler. Böylece antikanserojen etki sağlar'' şeklinde
konuştu.
Sarımsağın yan etkilerinin de bulunduğuna değinen Koyuncu, yan etkileri şöyle sıraladı:
''Sarımsak herhangi bir toksik etkisi olmayan ve doğrudan doğruya yenebilen bir bitkidir. Ancak sarımsak
aşırı miktarda ve aç karnına yenirse mide yanması, mide ekşimesi, mide
ağrısı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Özellikle midesi hassas ve
ülseri olanlar sarımsak yerken dikkatli olmalıdırlar. Aşırı miktarda sarımsak yenmesi durumunda kusma ve ishal görülebilir, hatta böbreklerde zarar görebilir.''
''Taşköprü sarımsağının farkı'' Dünyadaki benzerleri arasında kalitesiyle Taşköprü sarımsağının ön
planda olduğunu kaydeden Koyuncu, ''Taşköprü sarımsağına kokusunu veren
kükürtlü uçucu yağlar ve onun türevlerinin miktarları ülkemizde
yetiştirilen bütün diğer sarımsaklardan daha fazla olduğunu, baharat
oranının diğer sarımsaklardan daha yüksek, keskin kokulu ve aromalı
olduğunu, bu nedenle sucuk, turşu, konserve, baharat sanayi alanında en
çok aranan çeşit olduğunu vurguladı.
Mineral maddeler ve vitaminler yönünden besin değeri en zengin
sarımsağın Taşköprü sarımsağı olduğunu belirten Koyuncu, ''Normal depo
koşullarında Taşköprü sarımsağı 10-11 ay muhafaza edilebilir. Üretim
aşamasında iklim koşullarına toleranslı, başlarının iri ve kaliteli
olması nedeniyle de ihracata elverişlidir. Ülkemizde bileşiminde
selenyum elementi bulunan tek çeşittir. Selenyum elementi kanser
riskini azaltıcı ve önleyici bir maddedir. Raf ömrü uzun olup bir yıl
süreyle soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmadan saklanabilmektedir''
ifadelerini kullandı.
(AA)