KUTLU FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
KUTLU FORUM

Bilgi ve Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 çorba çeşitleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Semanur
Özel Üye
Semanur


Mesaj Sayısı : 920
Rep Gücü : 2246
Rep Puanı : 18
Kayıt tarihi : 23/06/09
Yaş : 60
Nerden : İzmir'den

çorba çeşitleri Empty
MesajKonu: çorba çeşitleri   çorba çeşitleri Icon_minitimeCuma Mart 05, 2010 6:44 am

erzincan çorbası

çorba çeşitleri Erizincan-541x400

MALZEMELER
250 gram yağsız kıyma
2 orta boy soğan
3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı sıcak su
1.5 su bardağı erişte
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 dal maydanoz
Nane, tuz, karabiber



Hazırlanışı
Kıymayı, 1 soğan rendesi, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ile yoğurarak fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Köftelerin üzerine un serpiştirin.
Diğer soğanı yağda kavurun, üzerine domates ve biber salçalarını ekleyin. 6 su bardağı sıcak su ilave ederek kaynatın.
Bu karışıma köfteleri ilave edin ve kaynatın. Yoğurdu dövülmüş sarımsaklarla karıştırın. Pişmiş olan köfteli çorbanın üzerine yoğurdu yavaş yavaş ilave ederek kaynatın. Kırılmış erişteleri ekleyin. Erişteler pişince çorbanın üzerine nane ile kızdırılmış tereyağı dökün.

****************
Tarhana çorbası
çorba çeşitleri Yemektarhanach5

Yaygın olan bir söylenceye göre tarhana çorbasının öyküsü şöyledir: Vaktiyle bir hükümdar, bir fakir evine misafir olmuş. Kendisine ikram edilen çorbayı çok sevip, ev sahiplerine övgüde bulunarak "bu ne çorbası" diye sorunca, çorbayı hazırlayan kadın "Dar Hane çorbasıdır, kusura bakmayın" şeklinde yanıt vermiş. Bu hoş öykünün gerçekliği ne denli tartışmalı olursa olsun, kimi zaman darhane çorbası tarhana ismi yerine kullanılagelmiştir.

Tarhana, yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, domates, istenirse soğan katılarak çekilir ve karıştırılır. Hamur, üstü bir bezle örtülerek kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bu hamur parçalar halinde bir kuru örtünün üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da toz haline getirilerek saklanır.

Püf Noktası; Ocaktan alınıncaya kadar karıştırılması gerekir...

HAZIRLANIŞI

Bir tencereye bir çorba kaşığı tereyağı veya o miktarda margarin ya da bir kahve fincanı sıvıyağkonulur.
Isıtılan yağa bir kaşık salça veya rendelenmiş domates (istenirse sarmısak) ilave edilir. Birlikte kavrulur.
Üzerine dört su bardağı soğuksu ilave edilir. İki (arzuya göre üç) çorba kaşığı tarhana katılarak karıştırılır.
Karıştırma işlemi kaynayıncaya kadar sürdürülür. Çiğ tad vermemesi için bir süre daha kaynatılır(asgari 5 dakika). İsteğe bağlı olarak kaynama esnasında et suyu ilave edilebilir. Dilerseniz nane ve pul biber de konulabilir.
Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.
*******************
Nohutlu mantı çorbası

çorba çeşitleri Nohutlumanticorbasisl4

Malzemeler:

•2 çorba kasesi mantı, küçük hazırlanmış ve pişirilmemiş
•1,5 su bardağı nohut, haşlanmış ve kabukları soyulmuş
•1 yemek kaşığı tereyağı
•1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
•1 yemek kaşığı salça
•2 lt kaynamış su
•1,5 tatlı kaşığı tuz
•1 su bardağı iyice soğutulmuş su

Hazırlanması:

1.Yağları ve salçayı tencereye alın. Biraz kavrulunca kaynamış suyu
ekleyin. Bir taşım kaynatıp sırayla tuzu, nohutu ve mantıyı ilave edin.

2.Mantılar pişene kadar 10 dakika kaynatın. Ardından mantılar
suyun içinde erimesin diye soğuk suyu tencereye dökün.

3.Kaselere alıp üzerine bir miktar nane serperek servis yapın.


****************

Domates çorbası!


Malzemeler
125 gr margarin
3 kaşık un
3 kaşık domates salçası
1 bardak süt
4 bardak et suyu
1 küçük kase kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Önce margarini eritelim. Sonra unu ilave edip kavuralım. 1 bardak sütümüzü de koyalım . Birlikte karıştıralım. Et suyumuzu ilave ettikten sonra karıştırarak pişirelim. Tabaklara servis yaptıktan sonra kaşar peynirini ekleyelim Arzumuza göre tuz, karabiber koyalım.

******************

Limonlu Tavuk Çorbası
çorba çeşitleri 2953504439_1d4a624fb8



MALZEMELER:

1 çay bardağı un
yarım çay bardağı zeytinyağı
450-500 gram kemikli tavuk göğsü
4 su bardağı tavuk suyu (236 ml alan bardakla)
3 su bardağı sıcak su (236 ml alan bardakla)
1 büyük limon
2 yumurta
tuz
YAPILIŞI:

Tavuğu üzerini geçecek kadar suyun içine alın ve haşlayın.
Haşlanan tavuk etini küçük küçük didin.
Zeytinyağını tencereye alın ve ısıtın, unu ekleyerek 5 dakika kadar kavurun.
Tavuk suyunu ve suyu ekleyin, mutlaka tel çırpıcı kullanarak karıştırın, kaynatın.
Bu arada yumurta ve limon suyunu karıştırın.
Tavuk suyu kaynayınca bir-iki kepçe alarak limonlu terbiyeyi sulandırın.
Sulandırarak ılıttığınız terbiyeyi çorbaya dökün.
Kaynayınca önceden hazırladığınız tavuk etini katın, bir-iki, taşım kaynatın, tuzunu katıp ocağı kapatın.
Çorbanın üzerine yağda yakılmış kırmızı biber dökerek servis edin.

**********

çorba çeşitleri 2915233749_5046eaa56b

MALZEMELER:
1 çay bardağı pirinç
1 kahve fincanı haşlanmış buğday
2 yumurta
2 dolu kase yoğurt (suluysa 3 kase)
1 çay bardağı un
1,5 litre tavuk suyu ve su karışımı
YAPILIŞI:
Suyu tencereye alıp kaynatın, buğdayı ve pirinci ekleyip pişmeye bırakın.
Bu arada yoğurt, un ve yumurtaları iyice karıştırın.
Pirinçler pişince çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma 1-2 kepçe alın, karıştırın, ılımasını sağlayın.
Ilıyan ve iyice karışan yoğurtlu meyaneyi çorbaya dökün, kaynayana kadar karıştırın.
Kaynayınca ocaktan alın, üzerine yağda yakılmış nane ve kırmızı biber gezdirip servis edin.




**************

Ne kadar sağlıklı olduğunu düşünecek olursak eğer, her gün mutlaka soframızda olması gerektiğini söyleyebilirim.. Ancak bildiğim çok az tarif var.
Sizden istediğim de mutlaka ya kendinizin, ya da annenizin, teyzenizin.. vb. ama mutlaka deneyip, sevdiğiniz çorbaların tarifleri olması..

Kırmızı Mercimek Çorbası:

1/2 su b. kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı salça
1 küçük soğan
4 su b. su
Tuz, sıvıyağ, nane, pulbiber

Yapılışı:
Yemeklik doğradığınız soğanı çok az yağda kavurun. Salçayı ilave edip biraz kavurduktan sonra yıkadığınız mercimeği, suyu ve baharatları ilave edip kaynara çıktıktan sonra, kısık ateşte yaklaşık 40 dk pişirin.

Düdüklü tencerede ise daha kolay.. Dörde böldüğünüz soğanı, salçayı çoz az yağda kısa bi süre kavurun. Suyunu, mercimeğini ve baharatları ilave edip kapağını kapatın. Buhar çıkmaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dk (her düdüklü tencere farklı olabilir) pişirin.
5 dk kadar sonra kapağını açın ve blendırdan geçirin.

Aş Çorbası:

1/2 su b. yeşil mercimek
1 yemek kaşığı salça
3/4 su b. erişte
6-7 su b. su
Sıvıyağ, tuz, pulbiber

Yapılışı:
Mercimeği düdüklü tencerede 18 dk kadar haşlayın. Daha sonra kapağını açıp erişteleri ilave edin, tuzunu biberini ekleyip pişmeye bırakın. (orta ateşte kapağı açık olarak 20-30 dk.. eriştelerin elde yapılıp yapılmadığına ya da markasına göre pişme süresi değişiyor)

Bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ koyup salçayı kavurun. Üzerine yemeğin suyundan bir kepçe döküp iyice karıştırın ve yemeğin üzerine dökün. 5 dk daha kaynatıp ocağı kapatın..
*********************************
Acılı Şehriye Çorbası

Malzemeler

-1 adet kabak
-1 bardak şehriye
-1 adet acı biber
-1 adet kırmızı dolmalık biber
-1 adet tavuk göğsü
-1 demet taze soğan
-3 kaşık sıvıyağ
-2 kaşık soya sosu
-3 bardak tavuk suyu
-tuz

Hazırlanışı

Soğanları halka, kabağı kazıyıp küp, biberleri de şerit halinde doğrayarak hazır edin. Tavuk suyunu hazırlayın; tavuk etini de minik parçalara ayırın. Bir tencere içine kabağı ve şehriyeyi koyup 2 bardak su ile kaynatın. Diğer tarafta sıvıyağı kızdırıp soğan ve biberleri sote edin. Tavuğu ekleyip kavurun. Malzeme kavrulunca bunları kabakları pişirdiğiniz tencereye aktarın. Tavuk suyunu ve soya sosunu ilave edin, tuzunu ayarlayarak birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın.

***********************************
Süzülmüş sebzeli çorba !...

Malzeme :
5 litre et suyu Yarım litre süt
250 gr. havuç
250 gr. taze fasulye
250 gr. patates
250 gr. kabak
250 gr. kereviz
150 gr. sade yağ
100 gr. pirinç
50 gr. un
150 gr. soğan
5 yumurta.

Yapılışı :
Sebze ler ayıklanır, doğranır. Ayrı bir kapta incecik doğ*ranmış soğan 150 gr. yağ ile hafifçe kavrulur. 50 gr. un İlâve edilir. Biraz da un ile kavurduktan sonra 5 litre et suyu, doğranmış sebzeler, 100 gr. pirinç ilâve edilir. Yavaş yavaş kaynatılarak sebzeler ezilinceye kadar pişirilir. İnce gözlü süzgeçten diğer bir tencereye geçirilir. Ayrı bir kap*ta 5 yumurta sarısı, yarım litre süt ile çarpılır. Kaynayan çorba ya ilâve edilir. Tuz atılır ve ateşten alınır.

***********************

Düğün çorbası!..
Malzeme :
3 litre et suyu
120 gr. un
120 gr. tereyağı
250 gr. koyun eti
5 yumurta
1,5 limon
Tuz.

çorba çeşitleri Dugun-corbasi


Yapılışı :
Yağ ile un çorba tenceresinde 4 - 5 dakika müddetle kızartmadan kavrulur. Et suyu ilâve edilir. Kaynamasından itibaren 10 dakika pişirilir. Ayrı bir kapta haşlanmış et, Fındık büyüklüğünde doğranır. 5 yumurta sarısı, 1.5 limon suyu ilâve edilerek çarpılır. Bir bardak soğuk’su ile sulan*dırılır. Kaynayan çorbaya ilâve edilir. Hazırlanan et konur. Tuz atılır.

****************************

Düğün çorbası!..
Malzeme :
3 litre et suyu
120 gr. un
120 gr. tereyağı
250 gr. koyun eti
5 yumurta
1,5 limon
Tuz.


***************************

Yayla Çorbası


MALZEMELER:
1 çay bardağı pirinç
1 kahve fincanı haşlanmış buğday
2 yumurta
2 dolu kase yoğurt (suluysa 3 kase)
1 çay bardağı un
1,5 litre tavuk suyu ve su karışımı
YAPILIŞI:
Suyu tencereye alıp kaynatın, buğdayı ve pirinci ekleyip pişmeye bırakın.
Bu arada yoğurt, un ve yumurtaları iyice karıştırın.
Pirinçler pişince çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma 1-2 kepçe alın, karıştırın, ılımasını sağlayın.
Ilıyan ve iyice karışan yoğurtlu meyaneyi çorbaya dökün, kaynayana kadar karıştırın.
Kaynayınca ocaktan alın, üzerine yağda yakılmış nane ve kırmızı biber gezdirip servis edin.

********************


Yapılışı :
Yağ ile un çorba tenceresinde 4 - 5 dakika müddetle kızartmadan kavrulur. Et suyu ilâve edilir. Kaynamasından itibaren 10 dakika pişirilir. Ayrı bir kapta haşlanmış et, Fındık büyüklüğünde doğranır. 5 yumurta sarısı, 1.5 limon suyu ilâve edilerek çarpılır. Bir bardak soğuk’su ile sulan*dırılır. Kaynayan çorbaya ilâve edilir. Hazırlanan et konur. Tuz atılır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Semanur
Özel Üye
Semanur


Mesaj Sayısı : 920
Rep Gücü : 2246
Rep Puanı : 18
Kayıt tarihi : 23/06/09
Yaş : 60
Nerden : İzmir'den

çorba çeşitleri Empty
MesajKonu: Geri: çorba çeşitleri   çorba çeşitleri Icon_minitimeCuma Mart 05, 2010 6:48 am

Fıstıklı Çorba

çorba çeşitleri 2946940745_dc11a991a9

MALZEMELER:

1 çay bardağı un
1 çay bardağı koyu renkli antep fıstığı (un haline gelene kadar çekin)
Yarım çay bardağı bütün antep fıstığı (sıcak suda bekletip kabuklarını soyun)
Yarım çay bardağı badem (haşlayın ve kabuklarını soyun)
Yarım tavuk göğüs eti (haşlanmış ve küçük parçalanmış)
1 su bardağı süt
2 su bardağı tavuk suyu
3 su bardağı su
Tuz, zeytinyağı
YAPILIŞI:

Unu tencereye alın ve yeteri kadar zeytinyağı ekleyerek 4-5 dakika kavurun.
Soğuk sütü, suyu ve tavuk suyun ekleyin, çırpma teliyle karıştırın.
Toz fıstığı ekleyin. Kaynayana kadar sürekli karıştırın.
Tavuk etini, bütün fıstığı ve iri kıyılmış bademi ekleyin. Bir taşım kaynatıp tuzunu ekleyin. Ocaktan alın.
Tüm fıstıkla süsleyip servis edin.

******************


Soğuk Çorba
çorba çeşitleri 2821571757_2680146709

MALZEMELER:

2 su bardağı geceden ıslatılıp haşlanmış yarma (buğday)
1 su bardağı geceden ıslatılıp haşlanmış yeşil mercimek
3 su bardağı koyu kıvamlı yoğurt (koyu değilse 4-5 bardak kadar)
1 yemek kaşığı dolusu kuru nane
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
istediğiniz kadar su
YAPILIŞI:

Yarmayı ve yeşil mercimeği büyük bir kaba alın.
Yoğurdu ilave edip güzelce karıştırın.
İstediğiniz kıvama gelene kadar su katıp karıştırın.
Nane ve zeytinyağı katıp tekrar karıştırın, servis edin.
Notlar:

Önceden bolca buğday ve yeşil mercimek hazırlayıp kullanacağınız kadar paketleyip dondurun. Lazım oldukça çıkarıp kullanın.
Buğdayı geceden suya alın, su kaynama noktasına gelene kadar ısıtın ve kapağını kapatıp ertesi güne kadar bekletin. Aynı suda, kesinlikle karıştırmadan pişirin. Böylece çok çabuk bitecektir haşlanma işlemi.

***********************

Sebzeli ezogelin çorbası ve kepekli ekmek
çorba çeşitleri DSCF0738

KEPEKLİ EKMEK

1+1\4 cup ılık su
2 çay kaşığı toz şeker
1,5 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 cup kepekli un
1 cup tam buğday unu
1,5 çay kaşığı instant maya
tüm malzemelri sırasıyla ekmek makinasının yoğurma kabına alıp 1 numaralı programda pişiriyoruz.

SEBZELİ EZOGELİN ÇORBASI

1 adet orta boy soğan
2 çarliston biber
1 orta boy havuç
2 orta boy patates
2 domates
1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
yarım su bardağı pirinç
yarım su bardağı kırmızı mercimek
soğanı incecik doğrayıp zeytinyağında pembeleştiriyoruz. ince ince doğradığımız çarliston biberleri ilave ediyoruz. tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız diğer sebzeleri de ilave edip bir-iki defa çeviriyoruz. salçayı katıp 1,5 litre su ilave edrek sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. pirinç ve mercimeği ilave ediyoruz. suyunu ayarlayarak pişmeye bırakıyoruz…

*******************
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Semanur
Özel Üye
Semanur


Mesaj Sayısı : 920
Rep Gücü : 2246
Rep Puanı : 18
Kayıt tarihi : 23/06/09
Yaş : 60
Nerden : İzmir'den

çorba çeşitleri Empty
MesajKonu: Geri: çorba çeşitleri   çorba çeşitleri Icon_minitimeCuma Mart 05, 2010 6:48 am

MALZEMELER
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 orta boy soğan
bir tutam tarhın (reyhan veya nane de olabilir)
bir avuç ev yapımı erişte*
tuz
karabiber
su

YAPILIŞI
Mercimek haşlanıp kirli suyu süzülür. Soğan rendelenip, tereyağ ve salça ile birlikte kavrulur. Bir litre suya haşlanmış mercimek ve kavrulan malzemeler katılıp kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca erişteler de ilave edilip erişteler yumuşayana kadar pişirilir. Pişerken içine tarhın otu, karabiber ve tuz da ilave edilir.


*Erişte: 1 yumurta, 1 tutam tuz, 1 türk kahvesi fincanı su ve aldığı kadar un ile katı bir hamur yapılır. Hamur, mantı hamuru kalınlığında açılır ve iki parmak genişliğinde şeritler kesilir. Bu şeritlerin üç dört tanesi aralarına un serpilrek üst üste konur ve kibrit çöpü gibi kesilir. Erişteler temiz bir bezin üzerine serilerek kurutulur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
çorba çeşitleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
»  Kebab Çeşitleri ve yapılışları
» SÛRELERİN ÇEŞİTLERİ
» Melekler -Çeşitleri-Cin Şeytan
» BÖREK ÇEŞİTLERİ VE YAPILIŞLARI
» Pekmez Çeşitleri Ve Yararları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KUTLU FORUM :: KÜLTÜR DÜNYASI :: Yemek-Mutfak-
Buraya geçin: