9 Haziran 2011 itibariyle FDA tavuk etlerinde kanserojen etki oluşturarak insan sağlığına zarar veren Roxarsone hakkında bir duyuru yapmış. Bizde de bu tehlikeli ilacı kullanan firmalar varsa uyarılmalarında fayda olur diye makaleleri derleyip yayınlıyoruz
ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin açıklamasına göre tavuk yemi olarak kullanılan bazı katkılar içerdikleri Arsenik sebebiyle insanlarda kansere sebep olabiliyor.
Bazı tavuk üreticileri bir süredir arsenik içerdiği bilinen Roxarsone adlı katkıyı kullanmayı kesmişlerdi. Roxarsone 1940’lardan beri parazitleri öldürmek ve gelişimi hızlandırmak için kullanılmaktaydı.
FDA’nın son açıklaması, Roxarsone ile beslenen tavukların aşırı miktarlarda inorganik arsenik ihtiva ettiğini gösteren araştırmalara dayanıyor. Tavuklar doğal olarak karaciğerlerinde bir miktar arsenik bulunduruyorlar ancak bahse konu araştırma Roxarsone ile beslenen tavukların bu gıdayı tüketmeyen tavuklara göre çok daha fazla arsenik ihtiva ettiğini ortaya koydu. Inorganik arsenik ise doğal arsenikten daha zehirlidir. Daha önceki çalışmalara göre Roxarsone ile giren arseniğin dışkı ile atıldığı sanılıyordu.
Roxarsone’u üreten Pfizer firması, bu ürünü Amerika pazarından toplatacağını duyurdu. Firma satışı durdurmasa idi, FDA zaten bu ürünü yasaklamak zorunda kalacaktı. Ancak FDA yetkilileri korkacak bir durum olmadığını, arsenik miktarının çok düşük olması sebebiyle kanser riskinin çok az olduğunu söylediler. FDA’nın gıdadan sorumlu müdür yardımcısı olan Michael Taylor, konunun önemli olduğunu ama paniğe gerek olmadığını, vatandaşların tavuk yemeye devam edebileceklerini belirtti.
Pfizer firması, kendi şirketi olan Alpharma Limited’in önümüzdeki aydan itibaren satışları askıya alacağını belirtti. Buna karşın, ürünü kullananlara zaman tanımak amacıyla Roxarsone’u kısa bir süre daha piyasadan toplamayacaklarını ifade etti.
Pfizer, aynı ürünün başka ülkelerde satışına devam edildiğini ve bu ülkelerdeki kurallara uygun olarak satışlarla ilgili politikaların her piyasaya göre ayrı ayrı oluşturulacağını vurguladı.
Roxarsone, aslında uzun süredir şaibeli idi. Birçok çevreci ve duyarlı fert ve kurumlar artan tavuk eti tüketiminin bu tür sorunları sebep olarak insan sağlığına olumsuz etkileri olacağını savunuyorlardı. Maryland eyaletinde uzun süredir Roxarsone’un yasaklanmasına çalışılıyordu.
Diğer yandan, Milli Tavuk Konseyi (The National Chicken Council), kullanılan katkı ve ilaçların tavukların sağlığını korumaya yönelik olduğunu ve yıllardır bir çok yerde kullanıldığını belirterek “tavuk eti sağlıklıdır” dedi.
Natural News’ten Mike Adams ise, 60 yıldır insanlara bile bile arsenik yedirildiğini, FDA’nın bu önemli bilgiye sahip olmasına rağmen sümen altı ettiğini iddia etti. Mike Adams, önceden FDA’nın arseniğin tavuğun dışkısı ile atıldığını söylediğini ama şimdi yeni araştırmalarla aslında bu arseniğin tavuk bünyesinden atılamayıp ete nüfuz ettiğini, oradan da insanlara geçerek kanserojen etki yaptığını duyurduğunu söyledi.
Adams, durumun aslında sanılandan vahim olduğunu; çünkü tavuk artıklarının ve dışkılarının da bazı firmalarca alınıp ineklerin beslenmesinde kullanıldığını, bu yolla tavuk yerine kırmızı et tüketimine yönelinse dahi bile dolaylı yollardan arseniğe maruz kalınacağını, bir anlamda, insanlara tavuk tersi yedirilmekte olduğunu söyledi.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2001134/Some-chicken-meat-contain-arsenic--arsenic-known-cause-cancer.html
http://www.msnbc.msn.com/id/43328943/ns/health-food_safety/t/fda-some-chicken-may-have-small-amount-arsenic/
http://www.infowars.com/fda-finally-admits-chicken-meat-contains-cancer-causing-arsenic/
http://www.gidaraporu.com/tavuk-etine-dikkat_g.htm