Sofralarımızda zehir tüketiyoruz! 15 Şub 2013 11:34 Samanyolu Haber
Hem kansere hem kalp çarpıntılarına sebep oluyor Çin tuzu. Ancak gelin görün ki, kullanımı Türkiye'de oldukça yaygın.
Gıdaların raf ömrünü uzatmak, rengini cazip kılmak ve tadını
değiştirmek için kullanılan ve ürün etiketlerine ‘E’ koduyla yansıyan
katkı maddelerinin bir kısmı sağlığı tehdit ediyor. Gıda Hareketi
Başkanı Kemal Özer, tuz üretiminde kullanılan E536(Potasyum
Ferrosiyanit) kodlu katkı maddesinin
kandaki oksijen oranını düşürdüğü için[b]Çin tuzulandığını ancak Türkiye’de ise kullanımın serbest olduğunu [/b]söyledi.
Zehirli bir etkiye sahip olduğunu belirten Özer,
“Bu maddenin iç kanama, alerjik reaksiyon hatta beyin kanamalarına bile
yol açtığı biliniyor. Özellikle bebekler ve çocuklar için tehlike çok
daha büyük” uyarısında bulundu.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; zararlı olduğu belirtilen bir diğer katkı maddesi ise ‘umami’ ve ‘beşinci tat’ olarak da bilinen ‘Çin tuzu ’. E621 MGS (Mono Sodyum Glutamat) kodlu bu madde lezzet zenginleştirici olarak kullanılıyor ve bağımlılığa sebep oluyor.
Hazır çorba, cips, sucuk gibi hemen hemen her türlü gıda maddesinde kullanılan ‘Çin
tuzu’nun, kanser, kalp çarpıntısı, migren ve hiperaktiviteye neden
olduğu, aşırı iştah nedeniyle de obeziteyi tetiklediği belirtiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde kullanımı yasaklanan veya sınırlandırılan
‘Çin tuzu’nun, Türkiye’deki kullanımına ilişkin bir kısıtlamanın
olmaması uzmanlarca eleştiriliyor.