Bir adamın namazı, niyazı sizi aldatmasın. O adamın dirhem ve dinarla (yani para) ile olan ilişkisine bakın
hadis-i şerif Alaattin el Muttaki ibn-i Hasemiddin El-Hindi’nin “Kenzul-Ummal fî-sünenil akvali vel ef’al” adlı meşhur eserinin 3. cildinin, 677. sayfasında, 8435 ve 8436. hadisleri olarak nakledilmiştir.
Hadis-i şerifi bize nakleden Hz. Ömer’dir.
An Umer’in (r.a) kâle Resulullahi (sav): “Lâ tenzurû ilâ salâti ehadin. Ve lâ ilâ sıyamihî, ve lâkin ünzurû ilâ men haddese sadaka, ve ize tümine eddê, ve izê eşfê verua (ev veria).”
Hz. Ömer’den; Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Kişinin namazına, orucuna bakmayın; konuştuğunda, doğru konuşup konuşmadığına, kendisine emniyet edildiğinde, güvenilirliğini ortaya koyup koymadığına; dünya kendisine güldüğünde, takvayı elden bırakıp bırakmadığına (menfaat anındaki tavrına) bakıp öyle değerlendirin.”
An Umer’in (r.a) kâle Resulullahi (sav): “Lâ teğuranneke salâtu raculin, ve lâ siyamuhû, men şêe sâme, ve men şêe salle, ve lâkin lâ dîne limen lâ emenete lehu.”
Hz. Ömer’den; Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Kişinin namazı, orucu sizi aldatmasın. Dileyen oruç tutar, dileyen namaz kılar. Fakat güvenilir olmayanın dini de olmaz.”
****
“Kişinin namazına, orucuna bakmayın; konuştuğunda, doğru konuşup konuşmadığına, kendisine emniyet edildiğinde, güvenilirliğini ortaya koyup koymadığına; dünya kendisine güldüğünde, takvayı elden bırakıp bırakmadığına (menfaat anındaki tavrına) bakıp öyle değerlendirin.” (Kenzul-Ummal, h. No: 8435)
“Kişinin namazı, orucu sizi aldatmasın. Dileyen oruç tutar, dileyen namaz kılar. Fakat güvenilir olmayanın dini de olmaz.” (a.g.e., h. No: 8436)
***
http://www.sorularlaislamiyet.com/article/11256/bir-kimsenin-namazi-ve-orucu-size-sakin-zarar-vermesin-sozu-hadis-midir-hadis-ise-ne-demektir.html
****
“Kişinin namazı ve orucu sakın sizi aldatmasın. İsteyen oruç tutar, isteyen namaz kılar. Dikkat edin, güvenilir olmayan kişinin (gerçek anlamda) dini yoktur!” (Ebu Şeybe, Musannef)